27-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 27

Robinson Crusoe van het jaar

Castaways (Ghenos Games / HomoLudicus / IELLO / Passport Game Studios / Lookout Games)

Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island mag dan ein leckerbissen sein voor de veeleisende euroliefhebber, Castaways ist ein leckerbissen voor de avonturiers onder ons.

Met een speltechnisch soepele motor, een hoog en steeds weer wisselend avontuurgehalte, een gegarandeerde spanning tot op het einde, een erg geslaagde thematische omzetting en een semicoöperatieve variant die zijn gelijke niet kent in spellenland, laat Castaways, zij het nipt, Robinson Crusoe achter zich.

Met elk opgegeven spelersaantal een genot, ook solo, en ook volledig coöperatief speelbaar.

Ga wel voor de Engelstalige versie, u krijgt tijdens het spelen immers een aanzienlijke hoeveelheid leesvoer voorgeschoteld. Leuk leesvoer, dat wel, maar toch.

Een gouden tip (T. D. uit R. mag zich aangesproken voelen): ga nooit, maar dan ook nooit, achter een voorbij hollende naakte inboorlinge aan. U wordt er later op afgerekend.

Tot morgen!

Dominique

 

22:46 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: castaways |  Facebook |

26-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 26

Galaxy Trucker van het jaar

Gunship: First Strike (Escape Pod Games)

Gunship: First Strike neemt het leuke van Galaxy Trucker over, gooit vervolgens alle ballast overboord en voegt er een intergalactisch conflict aan toe. Het gevolg is dat Gunship: First Strike zijn inspiratiebron moeiteloos in zijn achterzak steekt.

Tijdens het spelen ontdekt u ook nog vleugjes Star Wars: X-Wings Miniatures Game, Battleship Galaxies en Mag Blast. Als u zich dit aanschaft haalt u dan ook echt wel het beste van vele werelden in huis.

Het slagschip van uw tegenstander(s) tot schroot herleiden, dat is uw enige doel in dit kaartgestuurde pareltje. Het is een doelstelling die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Uw eigen slagschip stelt u zelf naar believen samen voor de lancering. Verder staan een squadron jagers en een moederschip - bijtanken, herstellen en upgraden behoren immers ook tot uw ruimtelijke kerntaken - te uwer beschikking.

Het leukste aspect van Gunship: First Strike zijn de rondvliegende brokstukken. Op een vleugeltje of rompplaat meer of minder wordt hier niet gekeken. En de manier waarop u die stukken van het schip van uw tegenstander(s) knalt schenkt u ook tonnen voldoening. Het ion kanon, dat na inslag een oncontroleerbare kettingreactie van vernieling veroorzaakt van heb ik je daar, is hier mijn grote favoriet.

Blindelings het vuur openen mag dan wel leuk zijn, u moet ook het koppie erbij houden. Weten wanneer de houdbaarheidsdatum van uw slagschip haar limiet nadert is erg belangrijk, net zoals het timen van de interventies van uw squadron jagers en het timen van het docken in de veilige baarmoeder van uw moederschip. Iets aan flarden schieten is één ding, voorkomen dat het bij u gebeurt een heel ander. Zonder tactisch inzicht gaat u deze schietpartij niet kunnen winnen.

Ondertussen zijn er ook enkele uitbreidingen verschenen waarvan 'Crewmates!' een absolute aanrader is.

U speelt toch voor het plezier, dacht ik? Wel, hiermee maakt u uw doelstelling meer dan waar.

Een strike is dit zeker.

Tot morgen!

Dominique

 

13:14 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gunship: first strike |  Facebook |

25-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 25

Schattigste gemenerik van het jaar

The Little Prince: Make Me a Planet (Asmodee, REBEL.pl, Ludonaute e.a.)

Gebaseerd op het wereldberoemde verhaal ‘De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupéry, bouwt u hier uw eigen privé planeetje.

Dat doet u door tegels te kiezen uit een aanbod van vier, onderverdeeld in planeettegels en personagetegels. Deze laatste gaan bepalen hoe u uw planeet bij de eindtelling gaat scoren en hoeveel punten dat oplevert.

Op de planeettegels staan immers voorwerpen, dieren, planten en gebeurtenissen die u zo goed mogelijk aan uw personages probeert te linken. Hoe slimmer u dat aanpakt, hoe meer punten u binnenrijft.

Hebt u na afloop klein en snoezig planeetje van 16 tegels voor u op tafel liggen, tijdens de creatie ervan staat u met getrokken messen tegenover elkaar.

U trekt die messen omdat u uw tegenspelers niets gunt of, erger nog, strafpunten wil aansmeren. U wordt daarbij aanzienlijk geholpen door het feit dat u regelmatig zelf mag bepalen welke tegel van welke stapel zij in hun planeetje moeten inbouwen. Dat kan - de Heer K. M. uit R. kan hier een aardig woordje over meepraten - zwaar inhakken op hun eindscore. Zwaar mag u hier als een understatement beschouwen.

Een voorbeeld? De Apenbomen. Hebt u er één of twee op uw planeet moet u nog niet gaan panikeren. Krijgt u er echter een derde aangesmeerd worden uw drie tegels met de Apenboom omgedraaid. Niet erg, zult u zeggen, maar op die tegels staan meestal dingetjes die u nodig hebt om uw eindscore de hoogte in te jagen. Als er lantarentjes opstaan bijvoorbeeld, en u hebt de lantarenaansteker als scorepersonage geselecteerd, kunt u het lekker schudden. Tenzij u later in het spel de kans ziet, of krijgt, de dronkenlap op uw planeet te droppen. Dan kan het tij nog keren. Een beetje.

'The Litte Prince: Make Me a Planet' is kort, eenvoudig, visueel aantrekkelijk en voorzien van een origineel scoringsmechanisme waarbij de achterkant van de doos wordt gebruikt als puntenteller. Dat staat toch mooi op een aanbevelingsbrief.

Maar ‘The Little Prince: Make Me a Planet’ is, hoe eigenaardig het ook mag klinken, niet voor doetjes. Het is een gemeen en keihard spel dat in combinatie met zijn snoezige en kinderachtige voorkomen gerust mag worden vergeleken met een wolf in schapenvacht. En wolf is hier eigenlijk nog veel te zacht uitgedrukt.

Oppassen dus, lieve kindertjes.

Tot morgen!

Dominique

 

The Little Prince: Make Me a Planet

Asmodee / REBEL.pl / Ludonaute / Asterion Press, e.a. (2013)

Antoine Bauza, Bruno Cathala

2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar

25 minuten

12:07 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the litte prince: make me a planet |  Facebook |

24-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 24

Sporter van het jaar

Indoor Curling (Kosmos)

Sporten is gezond, plegen mijn dochters voortdurend tegen me te zeggen. Alsof ze me daar iets duidelijk mee willen maken.

Om hen ter wille te zijn heb ik me dan ook prompt het erg leuke en gezonde Indoor Curling aangeschaft.

Origineel verscheen het spel al in 2012, maar eind 2013 kwam Kosmos met een licht aangepaste versie die het speelplezier nog aandikte. Deze award herstelt dan ook het grote onrecht van het missen van de 'De Tafel Plakt!' sportprijs in 2012.

Indoor Curling doet wat de naam al aangeeft. Het laat u toe de eigenaardige sport curling in uw woonkamer te beoefenen, mits u over een tafel van minstens 1,20 meter lengte beschikt.

Het opgerolde curlingveld spreidt u in een wip open op diezelfde tafel met behulp van de meegeleverde ingenieuze magneten.

Hebt u dat gedaan kunt u onmiddellijk aan de slag.

Elke speler of ploeg beschikt over vier curlingstenen die hij of zij zo dicht mogelijk bij de ‘dolly’ probeert te schuiven, dat is die opvallende rode cirkel op het einde van de curlingbaan. In het echt is die baan 42,5 meter lang. U begrijpt waarom Kosmos die afstand enigszins heeft ingekort. Voor elke steen die dichter bij de dolly ligt dan de stenen van de tegenpartij krijg het team een punt. Er wordt tot 10 punten gespeeld waarbij - erg leuk - een gelijkstand niet wordt getolereerd. Er is dus altijd een winnaar.

Alleen jammer dat er hier niet geveegd wordt, toch een van de meest fascinerende onderdelen van het echte spel. Maar dat kan de pret niet drukken.

Zoekt u een spotgoedkoop alternatief voor Carrom en andere dure, houten behendigheidsspellen, moet u absoluut voor Indoor Curling gaan. Ik durf zelfs te stellen dat de goedkope ervaring het wint van de dure. U gaat versteld staan van wat een strook kunststof, enkele magneten en een handvol van lagers voorziene ‘curlingstenen’ met uw gemoed doen. Vrolijkheid, geroep en getier, spanning, intensiteit, verslaving, u gaat het allemaal ervaren.

Erg verrassend is ook het lekker in de hand liggen van de curlingstenen en de nauwkeurigheid en finesse waarmee u ze naar het door u gewenste veld kunt sturen.

Dit raad ik u aan: uitgeven die 19,99 euro, vervolgens de wollen muts op, handschoenen aan, centrale verwarming op min tien en de glühwein binnen handbereik. En mij even verwittigen.

Schaft u zich dit aan gaan uw oudejaarsavonden nooit meer hetzelfde zijn. Of toch wel, het is maar hoe u het bekijkt.

Ondertussen gaat het fysiek al heel wat beter met mij. Vooral mijn fingerspitzengefühl is aanzienlijk verbeterd.

Nu de rest van mijn ledematen nog.

Tot morgen!

Dominique

 

Indoor Curling

Kosmos (2013)

2 tot 8 spelers vanaf 7 jaar

30 minuten

 

18:37 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: indoor curling |  Facebook |

23-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 23

Aangepaste uitgave van het jaar waardoor u de eerste versie, die in datzelfde jaar uitkwam, nooit meer op tafel zult leggen

Eight-Minute Empire: Legends (Red Raven Games)

Eight-Minute Empire: Legends doet wat zijn voorganger eigenlijk al had moeten doen: toeters en bellen toevoegen.

Want EMEL biedt u toch meer, en vooral interessantere, kansen om de overwinning naar u toe te trekken.

Aan het fundament, het vergroten van uw invloed op een fictief land door het kopen en uitspelen van kaarten, werd niet geraakt. De kaarten waar u nu mee te maken krijgt bieden u echter aanzienlijk meer mogelijkheden en ze interageren ook met elkaar. Vliegende eenheden, bescherming tegen aanvallen, korting op verplaatsingskosten, naakte overwinningspunten, het zit er allemaal in.

U kunt er ook voor kiezen met de leiderkaarten te spelen waardoor u nog meer overwinningspunten kunt scoren. En u kunt het speelplezier nog verder uitbreiden met portalen, dievenbendes, gebeurtenissen, citadels en dies meer. Deze verschijnen als minuscule fiches, al dan niet gedekt, in het magische land waarin dit avontuur zich afspeelt.

Ook het moduleerbare spelbord, samengesteld uit drie afzonderlijke delen, is groter en dat is echt wel een stap vooruit. Toch blijft het geschuifel met de blokjes soms enerverend lastig. Maar dat kan uiteraard ook aan onze vingers liggen.

De weerhaken die mij toch wat pijn deden bij de voorganger - het onmiskenbare voordeel dat de laatste speler had, het lage puntenaantal dat uiteindelijk te verdienen was en het eerder droge spelverloop - werden met deze upgrade toch enigszins weggewerkt. Het is ook aangenaam te mogen vaststellen dat de fletse aanblik van de voorganger op een kleurrijke manier werd weggepoetst.

Blijft de belachelijk hoge prijs die voor dit kleine doosje met inhoud gevraagd wordt. Dat zegt niets over het spel zelf natuurlijk, maar het schrikt toch een beetje af.

Eight-Minute Empire is met deze uitgave voorgoed in de nevelen des tijds verdwenen.

Tot morgen!

Dominique

 

Eight-Minute Empire: Legends

Red Raven Games (2013)

Ryan Laukat

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

8 minuten (als u uw legendarische turbo aan de praat krijgt)

 

15:43 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eight-minute empire: legends |  Facebook |

22-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 22

Waarschuwingslampje van het jaar

Russian Railroads (999 Games / Hans im Glück)

Op het moment dat men u al tijdens het lezen van spelregels aanraadt een rustpauze te nemen zou er onmiddellijk een waarschuwingslampje moeten gaan branden. Geen oranje maar een donkerrood. Goed geschreven spelregels, dat wel, maar toch een beetje veel voor deze jongen die zich eerder aangesproken voelt door velletjes van maximaal vier A4-tjes. In grote druk.

Zoals de regels van Concordia bijvoorbeeld, of ‘Freedom: The Underground Railroad’, een spel waarvoor ik na de bloed, zweet en tranende kostende finale van 17 januari jongstleden - ik ben er nog niet van bekomen - dringend nóg een award moet gaan uitvinden.

Tot morgen!

Dominique

 

12:41 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: russian railroads |  Facebook |

21-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 21

Opvolger van het jaar

Pixel Tactics 2 (Level 99 Games)

In tegenstelling tot de filmwereld, waarin het verschijnen van het getal 2 achter de titel voor mij al voldoende is om er in een wijde boog omheen te lopen, heb ik dat met Pixel Tactis 2 gelukkig niet gedaan.

Pixel Tactis 2 doet gewoon wat zijn voorganger ook al deed. Mij intensief vermaken. Het doet dat niet beter of slechter dan zijn voorganger, het doet dat gewoon even goed.

U krijgt dus meer van hetzelfde maar in het geval van Pixel Tactics kunt u gewoon niet genoeg van hetzelfde hebben.

Spelend op een 3 x 3 raster per speler probeert u uw leider te omringen met helden waarmee u het uiterst kleine legertje van uw tegenstander te lijf gaat Met als belangrijkste doelwit zijn leider, want als die geen levenspunten meer over heeft wint u het spel.

Het leuke is dat uw helden, die trouwens kunnen omgevormd tot leider aan het begin van het spel, andere eigenschappen hebben naargelang ze worden geposteerd in de frontlijn, de flank of achterhoede.

Daarbovenop hebben ze ook nog een speciale vaardigheid die u kunt activeren door ze niet op het slagveld, maar gewoon op de aflegstapel te droppen.

Dat zorgt voor keuzestress van heb ik je daar. Want alle eigenschappen zijn verleidelijk en u krijgt een nanoseconde na het uitspelen al spijt van wat u zichzelf hebt aangedaan. Het is dan ook bewonderenswaardig hoeveel dilemma’s in een zo’n klein doosje konden worden gepropt.

Een voorbeeld?

De Onsterfelijke. Deze kerel kan maximum één schade oplopen als hij in de voorhoede wordt geposteerd, hij voorkomt dat uw leider meer dan twee schade oploopt als hij hem flankeert en hij geeft uw helden die schade doen op afstand twee extra vuurkracht als ze de achterhoede van uw tegenstander aanvallen. Dropt u hem op de aflegstapel tenslotte mag u de geleden schade van een held verdelen over meerdere andere.

Ook leuk, in tegenstelling tot de meeste conflictspellen blijven uw uitgetelde helden gewoon voor dood op het slagveld liggen. Dat betekent dat u minder ontplooiingsmogelijkheden hebt, tenzij u een actie spendeert aan de opruim ervan. Dat kost tijd en snelheid kan u in dit spel de overwinning opleveren. Of kosten, afhankelijk van waar u aan tafel zit. Schreef ik enkele alinea's geleden iets over dilemma’s?

Pixel Tactis 2, beste medespeler, biedt u veel spel in een minuscuul doosje. "Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd," zegt een oud Vlaams spreekwoord. Wel, als u dit kleintje eert krijgt u het grote gewoon cadeau.

U moet uw Engels wel even opfrissen - al kent u na enkele sessies de sterktes van uw helden bijna van buiten - en de illustraties zijn ook niet echt mijn ding. Maar als u die hindernis wil nemen bent u in voor heerlijke avondjes tactisch schermutselen.

Ook puntenaftrek voor het papieren ‘spelbord’ waarmee u geacht wordt aan de slag te gaan. Op de achterkant van die aanfluiting vindt u trouwens de spelregels. Niet handig want u hebt tijdens het lezen het gevoel dat u een wegenkaart aan het raadplegen bent. Een hele grote.

Toch enkele minpuntjes op een rij dus, maar u begaat een grote vergissing indien u daar bij voorbaat zou op afknappen.

De makers raden aan drie sessies per spel te spelen, waarbij de winnaar na elke afloop de leiderkaart van de tegenpartij als trofee krijgt. Dat is sneu voor de verliezer want die heeft dan minder mogelijkheden tijdens het volgende gevecht. Als u weet dat u elk over dezelfde kaartendeck van 25 heden beschikt snapt u wat ik bedoel.

Bent u van het snelle, maar diepe type en houdt u van afwisseling tijdens het spelen, welk soort spel dat dan ook mag zijn? Dan is dit echt iets voor u.

Tot morgen!

Dominique

 

Pixel Tactis 2

Level 99 Games (2013)

D. Brad Talton, Jr.

2 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten

 

08:23 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pixel tactis 2 |  Facebook |

20-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 20

Dobbelsteenworp van het jaar

Gerealiseerd door de heer J. V. uit H., die op  dinsdag 22 januari 2013 dit kunststukje op tafel toverde:

 DSC_0011.JPG

 

 

 

Het gebeurde tijdens het heerlijke, letterlijk luchtige Cloud 9. 

Deze worp veroorzaakte onmiddellijk een grote discussie aan tafel, want wat doe je daar nu mee? In de statuten van ons spelerscollectief wordt immers melding gemaakt van een onmiddellijke diskwalificatie indien een speler een niet reglementaire, en daardoor niet beoordeelbare, dobbelsteenworp aflevert.

Gelukkig heeft ons collectief ook een hart en mocht de dader, na het uitgebreid aanbieden van zijn excuses, het spel gewoon hervatten. Hij won uiteindelijk niet. Was dat wel gebeurd werd hij uiteraard alsnog uit de uitslag geschrapt. Daar zijn de statuten dan ook weer heel duidelijk over. 

Bovenstaand voorval heeft de betrokkene ertoe aangezet om zijn eigen spellenclub op te richten, De Rode Hazen in Haasrode, en zijn eerste officiële daad was het opstellen van zijn eigen statuten. Wij mogen niet weten wat daar in staat, dus ik vrees het ergste. Gezien het plezier dat op die spellenclub wordt gemaakt en de prachtige locatie waarin dat gebeurt - het Radiomuseum van Haasrode, ook zonder spellenclub meer dan een bezoekje waard - ben ik echter bereid het risico te nemen. En de rest van ons spelerscollectief ook.

Moest ik echter onrechtmatig gestraft worden voor een vermeende spelmatige overtreding, medespeler, breng ik u hiervan via dit kanaal onmiddellijk op de hoogte. Ik overweeg trouwens in dit verband me een gsm met camerafunctie aan te schaffen.

Tot morgen!

Dominique

 

12:43 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cloud 9 |  Facebook |

19-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 19

Lachbui van het jaar

In gang gezet door de 2 die met 2 zeszijdige dobbelstenen werd gedobbeld tijdens een sessie 21 Mutinies Arrr! Edition door piratenkapitein K. M. uit R.. De lachbui werd geïnitieerd door het feit dat het getal 2 het enige getal was dat betrokkene, tijdens het plunderen van een scheepswrak, niet mocht gooien. Gelukkig was de tafel waaraan we speelden hoog genoeg zodat we er gemakkelijk onder konden rollen tijdens het lachen.

Ik hoop dat het 3 keer voorkomen van het getal 2 - excuseer 4 - bij deze uitreiking K. M. niet met teveel nare herinneringen opzadelt. Hij deed het trouwens verder niet slecht in dat spel.

Ik, naar goede gewoonte, was laatste. En dát is pas niet om te lachen.

Dominique

16:17 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: 21 mutinies arrr! edition |  Facebook |

18-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 18

Minimalistisch bordspel van het jaar

Gravwell: Escape from the 9th Dimension (Cryptozoic Enterteinment)

‘Gravwell: Escape from the 9th Dimension’, hier verder gewoon Gravwell genoemd, doet in 20 minuten erg leuke dingen met 1 speelbord, 6 fraai vormgegeven plastic ruimteschepen, 30 kaarten en 1 rondeteller.

Het uitgangspunt is simpel. U bent, deel uitmakend van een kleine ruimtevloot en blijkbaar in het bezit zijnde van een niet goed werkend gps-systeem, opgeslokt door een zwart gat.

Gelukkig bent u niet alleen want de rest van het vlootje is u blindelings gevolgd.

Daar zweeft u nu, quasi energieloos en vooral weerloos, overgeleverd aan de grillen van de grote leegte.

Het hoeft geen betoog dat u zo snel mogelijk de plaat wil poetsen.

Gelukkig werkt uw trekstraal nog en uw briljante geest heeft een al even briljant plan uitgedacht waarmee u uw ontsnapping vorm, en vooral snelheid, kunt geven. U gaat gewoon gebruik maken van de massa van de gestrande schepen van uw tegenspelers.

Jammer genoeg is uw briljante geest niet de enige actieve in het universum want bij uw zwevende collega’s is men ook op hetzelfde idee gekomen.

Met alle gevolgen van dien.

De bedoeling van het spel is om uw ruimteschip als eerste in zes beurten buiten de invloedsfeer van het zwarte gat te krijgen, en als dat niet lukt er het verst van verwijderd te zijn.

Dat doet u door simultaan bewegingskaarten uit te spelen die u middels draften op hand krijgt, zes in totaal.

Dat lijkt, maar is niet simpel.

Bij het uitspelen van kaarten moet u immers rekening houden met de ruimteschepen die zich in uw nabijheid bevinden, want daar wordt u naartoe getrokken. Dat betekent dat een ruimteschip dat zich achter u bevindt u achteruit trekt, richting zwart gat. U moet dus zorgen dat u een beetje achterop blijft, maar ook niet te ver, om uw kansen om vooruit te bewegen, richting overwinning, gaaf te houden.

Bijkomend probleem: de speelvolgorde. Er zijn 26 bewegingskaarten in het spel. De elementen, die gelinkt zijn aan de letters van het alfabet. Speelt u bijvoorbeeld Argon uit komt u gegarandeerd als eerste aan de beurt, niet noodzakelijk een voordeel in dit spel.

Verder wordt u op uw ontsnappingsroute ook geconfronteerd met twee verlaten ruimteschepen die stuurloos door het zwerk zweven en door hun massa ook invloed uitoefenen op uw bewegingspatroon.

Met wat geluk krijgt u ook enkele speciale kaarten op hand: repulsors en tractor beams. De repulsors laten u toe weg te bewegen van het dichtstbijzijnde ruimteschip, de tractor beams trekken alle ruimteschepen op het bord het opgegeven aantal velden in uw richting.

Is uw nood erg hoog kunt u één keer per ronde gebruik maken van uw noodstop kaart. Daarmee kunt u uw gespeelde kaart neutraliseren. U beweegt dan niet, maar voorkomt daardoor mogelijk veel erger.

Gravwell speelt, zoals hoger aangegeven, erg snel. De draftfase is erg interessant aangezien er paartjes van een open en gesloten kaart worden gelegd waarvan u er uiteindelijk drie kiest. U kent dus de helft van de handkaarten van uw tegenspelers en zij die van u. Gelukkig beschikt u met de andere helft over uw eigen geheimpjes.

Gravwell is ook erg leuk met z’n tweeën, want beter beheersbaar, en zelfs de meegeleverde solovariant biedt voldoende uitdaging.

Als u een interessant familiespel zoekt dat snel uitgelegd is, verrassende wendingen kent, een interessante draftfase heeft, mooi materiaal aanlevert en nooit bij één partijtje blijft moet u dit zeker eens bekijken.

Tot morgen!

Dominique

 

Gravwell: Escape from the 9th Dimension

Cryptozoic Entertainment (2013)

Corey Young

1 tot 4 spelers vanaf 15 jaar

20 minuten

11:59 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gravwell: escape from the 9th dimension |  Facebook |

17-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 17

Doos van het jaar

Ogre (Steve Jackson Games)

Vanaf het moment dat u met dit gevaarte de spellenwinkel verlaat tot u probeert het in uw auto te wurmen gaan toevallige voorbijgangers er verkeerdelijk van uit dat u zich net een nieuwe wasmachine hebt aangeschaft.

Het verdient dan ook aanbeveling een bedrijfsvoertuig en een heftruck te charteren als u dit in huis wil halen.

Uw vrouw gaat aanvankelijk ook erg verheugd zijn als zij u met deze doos richting voordeur ziet sjouwen. Eindelijk denkt hij ook eens aan het huishouden, houdt ze zichzelf voor. En de gedachte aan de nieuwste Miele van de W1 serie (met trommelverlichting, PowerWash, TwinDos, SoftSteam, CapDosing, laaddetectie, watersensor, ProfiEco-motor, EcoFeedback, SteamCare, het Waterproof systeem WPS en de gepatenteerde AutoClean wasmiddellade)  doet haar helemaal warm worden vanbinnen. 

Het geruzie om uw zoveelste spel komt later. Maar ach, dat bent u ondertussen gewend.

Het spel zelf - so seventies - laat u gelukkig niet op uw honger zitten. De driedubbele hernia die u tijdens het aankoopproces opliep was dus zeker de moeite waard.

Dominique

 

14:31 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ogre |  Facebook |

16-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 16

Thema van het jaar

Freedom: The Underground Railroad (Academy Games)

Pakkende thema’s die naadloos overvloeien in een mooie speltechnische omzetting, dat zijn kersen op taarten.

En het moet niet altijd van hopsafaldarie en tralala en YMCA zijn, beste medespeler. Ook serieuze, zelfs bedenkelijke thema’s kunnen briljant omgezet worden. Dat bewijzen de jongens en meisjes van Academy Games met ‘Freedom: The Underground Railroad‘.

Bij lezing van de titel gaat u er mogelijk van uit dat u hier met een Age of Steam spin off te maken hebt, of een Ticket to Ride variant. Dat is - prijs de Heer! - niet zo.

Nee, ‘Freedom: The Underground Railroad’ gaat over de afschaffing van de slavernij en wat daar zoal aan voorafging.

In dit spel bent u lid van een abolitionistische organisatie, zeg maar een slavernij bevrijdingsfront, en u opereert in Amerika, meerbepaald in de periode van 1800 tot 1865. Dat opereren wordt mooi geëvoceerd op een gigantisch en prachtig spelbord waarop u de slaven, middels het uitspelen van kaarten en het inzetten van fiches, voortbeweegt richting vrijheid.

Bevrijdingsfronten beginnen meestal ondergronds en u dus ook.

Letterlijk opererend in de schemerzone probeert u een vooraf bepaald aantal slaven - een goede tip, begin alstublieft op het eenvoudigste niveau - te bevrijden door ze naar Canada te smokkelen. Dat is geen eenvoudige opdracht aangezien u tijdens uw activiteiten wordt geconfronteerd met meedogenloze slavenjagers, hier aangedreven door twee speciale dobbelstenen, wier opdrachtgevers niet liever willen dan dat de ontsnapte slaven naar hun plantages terugkeren.

Terwijl u ondergronds mensen zit te smokkelen probeert de beweging ook via politieke weg de slavernij te bannen. Dat doet ze door invloedrijke politici aan haar kant te krijgen, meestal met behulp van hét glijmiddel bij uitstek: geld. Voor het inzamelen van dat geld kijkt de beweging ook in uw richting. Tijdens uw veldwerk valt er immers ook af en toe een extra dollar te rapen, vooral in de grote steden.

Uiteraard wordt uw nobele taak regelmatig doorkruist door allerhande gebeurtenissen, vooral van het frustrerende soort. Gelukkig gebeurt er af en toe ook al eens iets waardoor het lot u gunstig gezind lijkt, een politieke interventie die op gang getrokken wordt door het hoger genoemde glijmiddel bijvoorbeeld.

Uw doelstelling en de daaraan gekoppelde overwinning binnenhalen - u krijgt slechts acht rondes de tijd - is moeilijk. En dat is nog een understatement. Na afloop van uw eerste sessies gaat uw tandengeknars kilometers ver te horen zijn. Maar omdat u van dit spel en zijn thema gaat houden zult u niet opgeven en steeds weer terugkeren naar dit erg interessante, leerrijke, maar ook keiharde universum.

Ik gebruik het woord briljant niet vaak, maar hier kan ik er gewoon niet omheen. Wilt u eens een spel spelen waarbij u gevoelsmatig betrokken raakt? Waarbij u een ongemakkelijk gevoel krijgt als u een slaaf, hier onder de verschijningsvorm van een houten blokje, verliest en hem of haar weer naar de plantages ziet gestuurd? Een ongemakkelijk gevoel dat nog wordt versterkt door het feit dat u goed weet dat u hen toch niet allemaal kunt redden, hoe graag u dat ook zou willen? Meer zelfs, dat er af en toe zelfs iemand bewust moet worden opgeofferd?

Of zoekt u een spel waarin u heel wat opsteekt over een, excusez le mot, zwarte bladzijde uit de geschiedenis?

Of hunkert u gewoon nog eens naar een steengoed coöperatief spel met prachtig materiaal en een hoge moeilijkheidsgraad waarbij u elke beurt minutieus moet afwegen welke acties u selecteert, maximaal gebruik makend van de speciale eigenschap(p)en van het karakter dat u bij spelaanvang hebt gekozen?

Zoek dan vooral niet verder.

Tot morgen!

Dominique

 

Freedom: The Underground Railroad

Academy Games (2013)

Brian Mayer

1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

90 minuten

 

17:22 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: freedom: the underground railroad |  Facebook |

15-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 15

Illegale zet van het jaar

Ik had deze prijs liever niet uitgereikt maar als men mij uitdaagt ben ik niet meer te houden, ook als ik mezelf daarbij compromitteer.  

Tijdens het vederlichte, maar toch verrassend leuke spelletje Hike op 30 december - valreperiger kan een award niet zijn - speelde ik met veel vertoon de kaart ‘Litter’ uit. Deze kaart, beste medespeler, draagt de mededeling: ‘Litter can never be played.” Een mededeling die ik tijdens het uitspelen met bombastische stem debiteerde.

Als schaamlapje wil ik aanvoeren dat ik ervan uitging dat door het uitspelen van deze kaart toekomstige Litterkaarten niet meer konden worden uitgespeeld, waardoor ik mezelf verkeerdelijk een groot strategisch en tactisch vernuft toedichtte. Verkeerdelijk, zoals ik al aanhaalde, want er zit maar één kaart ‘Litter’in het spel.

Die dus niet mag worden uitgespeeld.

Aangezien met lege handen komen te zitten een van de grote doelstellingen in het spel is, heeft de speler die deze kaart op hand krijgt een groot probleem, een probleem met een grote L. De L van Litter, maar ook met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de L van Loser.

Tenzij een aardbeving hem uit de nood helpt.

Mijn tegenspelers kwamen niet meer bij van het lachen en daagden mij uit door me beleefd maar kordaat te wijzen op het bestaan van de ‘De Tafel Plakt!’ Awards.

Vandaar deze prijs.

Zelf had ik liever een andere award gehad - de meest op George Clooney lijkende bordspeler bijvoorbeeld - maar het heeft dus niet mogen zijn.

Mijn wraak volgt nog en die zal, mijzelf kennende, verschrikkelijk zoet zijn.

Weer een project erbij voor 2014.

Dominique


11:34 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (3) | Tags: hike |  Facebook |

14-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 14

Officieuze solovariant van het jaar

Battlelore (Second Edition) / Fantasy Flight Games

U gaat me niet geloven, beste medespeler, maar soms voel ik me eenzaam.

Op zulke momenten kan ik gelukkig altijd beroep doen op mijn fictieve tegenspeelster, Carly Simon.

Carly, de goeierd, is altijd in voor een spelletje. Ze stelt nooit teleur, en al helemaal niet als ze mag optreden als opponent in de Battlelore (Second Edition) solovariant.

U moet die solovariant, waaraan door de BGG community trouwens continu wordt geschaafd, eens proberen. Een echte uitdaging. Ik garandeer u dat u, ondanks uw tactisch en strategisch vernuft, niet zelden zult worden ingemaakt door uw fictieve tegenstander, hoe die ook mag heten. Zinnen waarin de woorden ‘afgaan’ en ‘gieter’ samen voorkomen gaan regelmatig uw brein doorkruisen als u deze variant speelt. Gelukkig kunt u het lekker voor uzelf houden.

Tot morgen!

Dominique


19:18 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: battlelore (second edition) |  Facebook |

13-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 13

Hiëroglief van het jaar

De spelregels van ‘The Lord of the Rings Dice Building Game’ (WizKids Games)

Dit leest als een slecht vertaalde wasmachine handleiding van een inferieur merk uit een voormalig Oostblokland.

Daar is gewoon geen beginnen aan.

Dat is erg jammer want ik vermoed dat er achter die gigantische geschreven hindernis een goed spel schuilgaat.

Een van mijn projecten voor 2014 bestaat er dan ook in dit manuscript te ontcijferen.

Ik hou u op de hoogte.

Dominique

12-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 12

Nu wordt het pas écht leuk van het jaar

The Hobbit: The Desolation of Smaug (Cryptozoic Entertainment)

Wat Knizia met kaarten deed in het heerlijke ‘The Lord of the Rings’ doet hij nog eens losjes over in ‘The Hobbit: The Desolation of Smaug’, én zijn voorganger ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’. Alleen doet hij het nu met dobbelstenen.

‘The Hobbit: The Desolation of Smaug’ is een op zichzelf staand spel maar u kunt het ook naadloos laten overvloeien in ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’.

En dan, beste medespeler, bent u in voor een traktatie.

Op 27 december 2012 besprak ik hier al de voorganger, dus voor de technische details verwijs ik u graag door.

Wijkt de opvolger niet zo heel veel af van het spelsysteem - u door middel van een schamele vier, maximum vijf, dobbelstenen doorheen Midden-Aarde dobbelen, daarbij geholpen door de gekende dertien dwergen en Gandalf -, er zijn toch enkele aanpassingen die zeer de moeite waard zijn waardoor het avontuur nóg leuker wordt dan het al was.

De dertien dwergen bijvoorbeeld, die moet u bij spelaanvang - of als u na het afsluiten van de eerste twee hoofdstukken uit het eerste spel het derde, waarmee deze editie begint, aanvat - bij elkaar gaan scharrelen. Ze zitten immers verstopt in tonnetjes na hun ontsnapping uit het paleis van de boselfen. Dat betekent dat u niet in volle slagorde het derde hoofdstuk aanvat. Het duurt zelfs dertien volle beurten vooraleer u het hele zootje op het droge hebt. En dat voelt u. Want ze zijn wel klein, die knorpotten, maar uitermate nodig om uw reis tot een goed einde te brengen.

En het wordt nog erger. Als u er al in slaagt bord drie uit te spelen en u overstapt naar bord vier wordt u voor de eerste keer geconfronteerd met Smaug, het boze draakje. Vanaf dan, medespeler, wordt u met een hindernis in het kwadraat geconfronteerd: tijdsgebrek. Het gedrocht vliegt immers elke beurt minstens één veld richting Meerstad, en komt het daar aan vooraleer u bord vier hebt afgewerkt is het ‘zeg maar dag met het handje’.

Gelukkig kunt u, mits wat slim manipuleren van de dobbelstenen en de hulp van de dwergen, Smaug tot op zekere hoogte onder controle houden. U krijgt daarvoor onder andere de beschikking over een speciale gouden dobbelsteen, al moet u daarvan nu ook niet alle heil verwachten.

Was het eerste deel al zeer de moeite, en ook verrassend leuk solo trouwens, deel twee doet u écht geloven dat u in bent voor een groots avontuur. Alle leuke elementen van deel één werden behouden - het dobbelsysteem, de (beperkte) hulpbronnen die u kunt aanboren, de speciale eigenschappen van de dwergen, de spanningsboog, het coöperatieve aspect (dit moet een van de meest communicatieve coöperatieve spellen aller tijden zijn) en de welkome rustpauzes tussen twee hoofdstukken waarin u zich opmaakt voor de volgende reis.

De vreugde-uitbarsting die zich manifesteert als u dit tot een goed einde brengt is dan ook tot ver in uw straat hoorbaar.

Oppassen voor GAS-boetes dus.

En nu op naar deel drie.

Tot morgen!

Dominique

 

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Cryptozoic Entertainment (2013)

Reiner Knizia

1 tot 4 spelers vanaf 15 jaar

45 tot 60 minuten


12:02 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the hobbit: the desolation of smaug |  Facebook |

11-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 11

Spelertype van het jaar

Ik blijf maar vragen krijgen om een vervolg op een bijdrage die ik hier op 24 juli 2009 schreef: ‘Lees en Huiver’. Over de spelertypes die onze hobby onveilig maken.

Om, althans gedeeltelijk, aan deze vraag tegemoet te komen hieronder een beschrijving van een van de meest irritante types waarmee u, zelfs niet-speler zijnde, te maken kunt krijgen.

U bent gewaarschuwd.

De Spelmissionaris

Dit, beste medespeler, is de variant van de zatte nonkel - u weet wel, het vermijdbare familielid op feesten en partijen - in de spellenwereld. Hij heeft slechts één doel in het leven: brave mensen ervan overtuigen dat ze de verkeerde hobby hebben gekozen.

Het is een bizar sujet, meestal van de mannelijke soort.

De kofferbak van zijn auto is niet gevuld, zoals u bij echte mannen zou verwachten, met gereedschapskisten vol doe-het-zelfmateriaal, maar wel met spelletjes. In alle soorten en maten.

Waren de missionarissen indertijd een zeer te mijden drukkingsgroep, deze kerels doen er niet voor onder. Nog nooit van Ticket to Ride gehoord, meneer? Dat meent u toch niet? Kan ik u verleiden tot een spelletje? Ik heb toevallig een exemplaar in mijn kofferbak liggen. Doet King of Tokyo bij u echt geen belletje rinkelen, mevrouw? Dat is toch niet mogelijk! Ik heb toevallig..

Opdringerigheid, die conclusie hebt u ondertussen al getrokken, is ook een opvallend kenmerk van de spelmissionaris.

En dat allemaal ter ere van het bewijzen van het Grote Gelijk. Wie niet speelt is maar half.

Onzin natuurlijk, bedenk maar eens wat u allemaal kunt doen als u geen spellen speelt. Sporten, een goed boek lezen, achter de vrouwen of mannen aanzitten, lekker uit eten gaan, tranen laten bij een gevoelige film, lekker losgaan met uw wederhelft of misschien wel de leukste activiteit van allemaal: nietsdoen. Zei Gerrit Komrij, één mijner helden niet ooit: Alle ellende in de wereld komt voort uit het feit dat iemand niet gewoon met zijn armen over elkaar kan blijven zitten.

“Wat kan ik tegen dit irritante kereltje doen?” hoor ik u al vragen.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Als de missionaris u voor de zoveelste keer aanspreekt nodigt u hem vriendelijk uit om met zijn gateway spel even mee tot aan úw kofferbak te lopen. Aldaar aangekomen bewerkt u de doos met hamer, beitel, figuurzaag en siliconenspuit. U gaat hem nooit meer weerzien.

Tot morgen!

Dominique


10:04 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 10

Schandaal van het jaar

Of beter: Het Schandaal van Ramsel, alwaar ik op 13 juli 2013 tot mijn grote verbijstering moest vaststellen dat ten huize van een mijner beste vrienden, T. D., San Juan in de spellenkast ontbrak.

En het is nochtans een kenner.

Herhaaldelijke waarschuwingen van ondergetekende aangaande deze award ten spijt was deze anomalie op 31 december jongstleden nog steeds niet gecorrigeerd.

Spelmatig kunt u deze anomalie vergelijken met een monsterpoort - denk aan Arkham Horror of Eldritch Horror - waarlangs de meest afgrijselijke creaturen onze wereld kunnen binnendringen. Er zal dus niets anders opzitten dan dat ik eigenhandig deze afwijking zal moeten corrigeren, en gezien de ernst van de zaak liever vandaag dan morgen.

Proficiat T. D., de award is binnen. En het is er geen om fier op te zijn.

Dominique

18:05 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 9

Pion van het jaar

Origin (Matagot)

Alles klopt aan Origin, maar de stampionnen springen er toch uit. Lang en kort en dik en dun en bruin en wit en zwart en 36 in totaal. En zo lekker in de hand liggend.

Runner up: de spelerspionnen van Glastonbury (franjos Spieleverlag)

Met z’n vieren zijn ze. Groot, mooi gevormd en ook heel handig om op een gladde tafel de startspeler te bepalen, waardoor ik tegenwoordig altijd een pion uit dit spel op zak heb. De gele. Binnen onze spelgroep heeft het, ondertussen legendarisch geworden, startspeler ritueel met de Nokia 1110 hierdoor mogelijk afgedaan.

Tot morgen!

Dominique

18:55 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: origin, glastonbury |  Facebook |

08-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 8

Dobbelaar van het jaar

Blueprints (Z-Man Games)

Quantum was er dichtbij, ‘Luchador! Mexican Wrestling Dice’ ook, ‘The Three Litte Pigs’ zat lang mee in de running en Castle Dice kwam een kleine neuslengte tekort.

Ze moesten het allemaal afleggen tegen Blueprints.

In Blueprints wordt van u verwacht dat u met zeszijdige dobbelstenen - 32 in totaal - een gebouw in elkaar knutselt. Deze dobbelstenen manifesteren zich in de kleuren oranje (hout), zwart (steen) en groen (recyclagemateriaal). Voor het glaswerk gebruikt u doorzichtige dobbelstenen.

Het knutselen doet u aan de hand van een bouwplankaart, een blueprint, die u in in het begin van elke ronde - er zijn er drie - willekeurig toegewezen krijgt.

Het bouwplan geeft aan waar en hoe hoog u uw zes dobbelstenen moet plaatsen. Als u binnen de opgelegde bouwvoorschriften blijft en uw gebouw een exacte kopie is van het bouwplan krijgt u sowieso al zes bonuspunten. Het leuke, medespeler, is dat u zich geen ene moer van die voorschriften moet aantrekken als u dat niet wilt. Het enige waar u uiteindelijk rekening mee moet houden zijn de niet bebouwbare percelen op uw bouwplan. Verder doet u gewoon uw zin. Dat is erg handig want letterlijk buiten de lijntjes kleuren kan u soms meer punten opleveren dan slaafse volgzaamheid.

Het leuke is dat u uw bouwonderdelen tijdens uw beurt selecteert uit een rij dobbelstenen waarvan het aantal wordt bepaald op basis van het aantal spelers. U bent gewoon lekker aan het dobbeldraften.

Tijdens uw beurt kiest u een dobbelsteen uit de rij bouwmaterialen, die van laag naar hoog werden gesorteerd. Vervolgens bouwt u hem in uw onroerend goed in. Aangezien een gebouw uit maximaal zes dobbelstenen bestaat doet u dat zes keer.

Uw sluit uw beurt in stijl af door een nieuwe dobbelsteen uit de buidel te trekken, ermee te dobbelen en hem vervolgens mooi in te sorteren in het rijtje bouwmaterialen. De volgende speler zal wel weten wat hij ermee aan moet.

Bouwen doet u achter uw eigenste schermpje waarop aan de binnenkant mooi de punten staan weergegeven die u op het einde van een ronde kunt verdienen. Die punten bepalen dan wie uiteindelijk met de prijzen gaat lopen want het zijn de prijzen die u pas de échte overwinningspunten opleveren. Prijzen manifesteren zich hier onder de vorm van puntenkaarten.

Oranje dobbelstenen leveren punten op per aangrenzende dobbelsteen (ongeacht de kleur), zwarte dobbelstenen scoren meer naarmate ze hoger in uw constructie zitten - om in de hoogte te bouwen moet de dobbelsteen die gebouwd wordt minstens hetzelfde aantal ogen tonen als de onderliggende -, groene dobbelstenen scoren gewoon per groene dobbelsteen in de constructie en elke doorzichtige dobbelsteen scoort het aantal ogen dat bovenaan ligt (ook als ze zijn afgedekt).

In geval van gelijke stand wordt gekeken naar de twee meest gewilde bouwmaterialen, die aan het begin van een ronde op het scorebord worden gelegd.

U kunt ook nog extra punten scoren voor een gebouw van minstens vijf verdiepingen, voor een gebouw met dobbelstenen van 1 tot 6, voor vijf dobbelstenen van dezelfde kleur in uw gebouw en voor constructies met minstens vier dobbelstenen van dezelfde waarde.

Blueprints klokt af op een kleine 20 minuten. In die 20 minuten wordt u met een hoeveelheid aan keuzes geconfronteerd die u in veel ‘grote’ broers niet eens tegenkomt. Hou ik mij aan de bouwvoorschriften of ga ik lekker los? Ga ik voor die verleidelijke dobbelsteen die mij gegarandeerd veel punten oplevert of maai ik door een andere dobbelsteen te nemen het gras liever weg voor de voeten van een concurrent? Ga ik voor hoogte of veel glas of hout, of ben ik voor de verandering eens een groene jongen? Neem ik risico’s en probeer ik meerdere prijzen in één beurt te winnen of ga ik voor absolute zekerheid en als ik voor die absolute zekerheid ga, gaat die mij dan wel voldoende punten opleveren? Volg ik mijn buikgevoel of bouw ik heel planmatig? Ligt die dobbelsteen er nog wel als ik weer aan de beurt kom? Weten mijn tegenspelers waarmee ik bezig ben zodat ze mij kunnen saboteren? Weet ik waar zij mee bezig zijn en kan ik hen saboteren? Hoeveel kans heb ik om die kleur dobbelstenen uit de buidel te trekken? Er valt veel af te wegen op heel korte tijd.

En toch wordt Blueprints nooit zwaar op de hand.

Het tactische, de schoonheid, de snelheid van spelen, het hoog ‘nog eens’ gehalte, de supereenvoudige spelregels, de kleine verpakking, de keuzestress en de spanning tot op het einde zijn de elementen die Blueprints naar het hoogste schavotje hebben geduwd.

Een ietsepietsie puntenaftrek voor de te kleine buidel - Antwerpse en Rotterdamse dokwerkers moeten hier echt niet aan beginnen - maar dat lost u wel in een oogwenk op, creatief als u bent.

Een miss én Blueprints: ik begin meer en meer van Canada te houden.

Tot morgen!

Dominique

 

Blueprints

Z-Man Games (2013)

Yves Tourigny

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

30 minuten


20:09 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: blueprints |  Facebook |

07-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 7

Trio van het jaar

Trieste (Victory Point Games)

Goede spellen die excelleren met z’n drieën, laat staan spellen die alleen maar voor drie spelers zijn bestemd, ze zijn niet makkelijk te vinden. Daarom alleen verdient deze marginale subgroep een jaarlijkse award.

Het trio van het jaar, beste medespeler, is het olijke trio handelaar, dief en stadswacht dat u in het hoger genoemde spel krijgt voorgeschoteld.

Elk van deze karakters heeft zijn eigen overwinningsvoorwaarde, maar het is vooral de bizarre synergie tussen deze drie die hen deze award heeft opgeleverd.

De handelaar wil uiteraard zoveel mogelijk geld verdienen, de dief heeft als levensdoel zo berucht mogelijk te worden en de stadswacht probeert zoveel mogelijk dieven achter de tralies te krijgen.

Dat doet u allemaal door het uitspelen en verzamelen van kaarten. Wie als eerste zijn opdracht tot een goed einde brengt wint het spel.

Elke speler beschikt over zijn eigen kaartendeck waarin de specialisatie van zijn karakter ten volle tot uiting komt. Als u het voorgaande goed hebt gelezen weet u ongeveer wat die specialisaties zoal zijn.

Daarbovenop krijgt iedereen toegang tot een gemeenschappelijke trekstapel die enkel uit goudstukken, zilverstukken en kopermunten bestaat. En één diamant. Belangrijk voor de handelaar want is me dat een verleidelijk stapeltje, maar ook voor de stadswacht en de dief want het uitspelen van bepaalde kaarten kost geld.

En als u de variant voor gevorderden speelt - zeer aan te raden - mag u ook nog drie helden aan uw kampement toevoegen.

Van zodra u met al dat kaartgeweld aan de slag gaat, beste medespeler, bent u in voor een verwennerij die zijn gelijke in kaartspelland, een uitzondering te na gesproken, niet kent.

Bluf, nauwkeurig management van handkaarten én aflegstapel, een verrassend mooie balans ondanks de drievoudige asymmetrie, psychologische oorlogvoering, vleierij, het zit er allemaal in. En dit scala van ervaringen dendert als een rollercoaster over u heen in een kleine 20 minuten. Vergeet tijdens dat denderen vooral niet te genieten van het prachtige artwork.

Medespeler, ik lig hier ’s nachts van wakker, nadenkend over hoe ik het de volgende keer ga aanpakken of hoe ik het in de plaats van mijn tegenspelers had gedaan. Dat wil wat zeggen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat dit spel mijn spellenkast nooit zal verlaten.

Kleine minpuntjes: de aanzienlijke hoeveelheid tekst op de kaarten en de noodzaak Trieste minstens enkele keren in te spelen alvorens u de subtiliteiten en finesses ten volle kunt ervaren. Spelen en beheersen is immers niet hetzelfde. Hebt u er dat voor over wordt u als vanzelf geconfronteerd met het derde minpunt: slaapgebrek.

Trieste is Love Letter voor Gevorderden. Gevorderden werd hier bewust met een hoofdletter geschreven.

Niet voor doetjes.

Tot morgen!

Dominique

 

Trieste

Victory Point Games

Matthew Ma

3 spelers vanaf 13 jaar

25 minuten


10:08 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: trieste |  Facebook |

06-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 6

Aperitief, tussendoortje en dessert van het jaar

Händler der Karibik (Österreichisches Spielemuseum)

Ik heb ’m tegenwoordig standaard in mijn binnenzak zitten, Händler der Karibik.

Wat heb ik me hiermee al geamuseerd. Minuscuul verpakt, in een oogwenk uitgelegd, op 20 minuten gespeeld en een diepte die u pas na enkele sessies begint op te merken. En voorzien van een hoog uitlach gehalte, altijd mooi meegenomen.

Als aperitief, als tussendoortje of als dessert, het gaat er altijd vlotjes in. Dus ook in de binnenzak.

En, toeval of niet, het won gisteren ook de Goldene SpielePod, een Duitse prijs die voor de tweede keer werd uitgereikt door Spiele-Podcast. Het liet Brügge (tweede plaats) en Love Letter (derde plaats) vlot achter zich.

Motivatie van de jury: "Ein kleines Kartenspiel, das sich wie ein großes Brettspiel anfühlt."

Hoort u het ook eens van een ander.

Tot morgen!

Dominique


19:30 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: händler der karibik |  Facebook |

05-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 5

Breuk van het jaar

Dark, Darker, Darkest (Queen Games)

Zit u lekker zombies uit te schakelen, moet u plots het eindspel in en het geweer als de wiedeweerga van schouder veranderen. Figuurlijk dan, want er moet in uw synapsen echt wel een knop om.

Dat gegeven, medespeler, is een van de redenen dat Dark, Darker, Darkest zo’n leuk spel is. Want verschilt het eindspel aanzienlijk van wat voorafging, na de omslag zorgt het eveneens voor tonnen spelplezier en spanning.

Runner up: Carnival Zombie (Albe Pavo / Raven Distribution)

Ook hier moet een knopje om als u een van de eindspelvarianten aanvat. De ene knop al wat groter dan de andere, afhankelijk van welke ontsnappingsroute u gekozen hebt. Het volstaat om te zeggen dat geen van de afritten die u neemt het predicaat eenvoudig opgespeld krijgt, laat staan dat u al aan die afrit geraakt. Gondeltje varen - u bevindt zich tenslotte in Venetië - behoort dan ook tot de mogelijkheden. Ik geef u nu een gouden tip. In de loop van het spel kan een lid van uw gedoemde gezelschap een gondel op de kop tikken. Hanteer dit als was het uw dierbaarste bezit op deze aardbol.

Dominique


13:06 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dark darker darkest, carnical zombie |  Facebook |

04-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 4

Zo had het eigenlijk in eerste instantie moeten zijn van het jaar

Eldritch Horror (Fantasy Flight Games)

Eldritch Horror is wat Arkham Horror eigenlijk had moeten zijn.

De kans is groot dat u dit spel, in tegenstelling tot zijn voorganger, wél foutloos zult spelen. Dat komt door de veel overzichtelijker en kortere spelregels, die nog extra worden ondersteund door een referentiewerkje dat tijdens het spelen eventueel opkomende vragen in een mum van tijd beantwoordt. Het is trouwens een heuglijke vaststelling dat Fantasy Flight Games wat spelregels betreft eindelijk de goede weg is ingeslagen.

Speelde Arkham Horror zich nog af op kleinstedelijk niveau, hier wordt zowaar de hele wereld uw speelterrein. Een speelterrein dat door het overzichtelijke spelbord - nóg een verbetering ten opzichte van Arkham Horror - door de spelers ook daadwerkelijk als speelterrein wordt ervaren.

En wat een verhaal waarin u hier wordt gezogen!

Dat verhaal wordt nog versterkt door de 'conditions' die u in de loop van het spel kunt oplopen. Eerder in het spel een lening aangegaan om materiaal te kopen? Dat is inderdaad handig maar besef wel dat u op een of andere manier later in het spel zult moeten terugbetalen, en niet noodzakelijk met geld. U gebruikt al eens graag een eeuwenoude toverspreuk? Goed articuleren en mentaal sterk genoeg zijn is de boodschap want het zou wel eens kunnen dat de uitgesproken formule u zelve als eerste slachtoffer kiest.

Maar niet getreurd, als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Hier onder de vorm van een bende kloosterzusters die u met hun zegeningen mogelijk de belangrijkste hulpbron in het spel aanbieden. Atheïst of niet, ik garandeer u dat u op uw knieën zult smeken om hun interventie.

Mooi meegenomen is ook dat de speeltijd, mits wat oefenen, aanzienlijk korter is dan die van Arkham Horror. Maximum drie uurtjes moeten volstaan. Laat u niet misleiden, een kort spel wordt dit nooit. Maar dit soort epiek mag wat mij betreft gerust wat tijd kosten.

Runner up: Battlelore (Second Edition) / Fantasy Flight Games

Battlelore, medespeler, ik heb er tonnen plezier mee gehad.

Die tijd is echter voorbij.

Want Battlelore (Second Edition) is aan de einder verschenen en het is een godsgeschenk.

Weg met die banieren, die ingewikkelde eenheidsregels, die hopen kaarten voor uw neus, die slijtende dobbelstenen en dat onhandige scenarioboek. Een frisse wind heeft al deze irritante weerhaakjes van het slagveld weggeblazen.

Meer info? In de rechterkolom vindt u een bespreking. Van een verliefde bordspeler.

Tot morgen!

Dominique


10:39 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: eldritch horror, battlelore second edition |  Facebook |

03-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 3

Spellenbabe van het jaar

Het is algemeen geweten dat de mannelijke veeleisende veelspeler geen oog heeft voor vrouwelijk schoon en alleen maar geïnteresseerd is in spelborden, actiekaarten, fiches, bordkartonnen dukaten, houten grondstofblokjes en complexe regelboeken. En lijstjes, vooral veel lijstjes.

Alle bewoonsters van de Playboy Mansion mogen op raakafstand uitdagend en weinig rondingen verhullend op hetzelfde kingsize waterbed liggen te kronkelen, een veeleisende veelspeler gunt ze geen blik waardig als er zich ook maar iets in dezelfde kamer bevindt dat lijkt op een spellendoos.

Zo jammer.

Om te redden wat er nog te redden valt werd deze award in het leven geroepen. Mogelijk kan ik door deze bijdrage toch nog enkele zielen redden.

Kom naar het licht, jongens!

Ik heb geen naam, geen adres, geen foto, niks. Ik weet alleen dat deze Poolse schoonheid ons op Spiel op weg zette bij 7 Days of Westerplatte, een weg die wat mij betreft gerust eindeloos had mogen doorlopen. Jammer dat de spelregels zo kort waren. Elk woord, elke pionberoering, elke bladomslag door de spelregels, elke beweging die ze maakte droeg het soort erotische lading in zich waarvoor Merkel, Rutte en Di Rupo een moord zouden begaan. Dat alles werd nog eens ondersteund door het aroma van een heerlijk parfum, een aroma waarvoor het bovengenoemde trio zou overwegen een Ici Paris XL te overvallen.

Soit, ik was verkocht aan het spel maar toch vooral aan de deerne die ons tijdens het startproces begeleidde. Jammer genoeg mocht het niet zijn want later op de beurs kwam ik haar tegen, vergezeld door wat overduidelijk haar vriend was, het soort knapperds waartegen ik het altijd weer moet afleggen.

Ik had tijdens onze sessie 7 Days of Westerplatte nochtans alles uit de kast gehaald. Om kans bij de andere sekse te maken moet u immers kopiëren wat uw doelwit doet. Daar hebben gerenommeerde psychologen heel goed over nagedacht. Ik deed alles goed, van sensuele pionberoeringen over stijlvol spelregelbladzijden omslaan en zwoel bewegen tot zeemzoeterig praten - geen makkelijke opdracht als het over het uitbreken van de tweede wereldoorlog gaat. Alleen het ondersteunende aroma, daar had ik blijkbaar niet voldoende aandacht aan besteed.

Volgend jaar beter.

En in afwachting maar naar Jubilee Street van Nick Cave & The Bad Seeds luisteren.

Eén troost, medespeler, ik weet het licht nog te vinden.

Tot morgen!

Dominique

 

11:21 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (8) | Tags: 7 days of westerplatteplatte |  Facebook |

02-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 2

Stress genererend spelonderdeel van het jaar

De grafzerk in Carnival Zombie (Albe Pavo / Raven Distribution)

Als u de eerste zombies op deze tegel dropt denkt u, is het dát maar? Dat ‘dat maar denken’ zal u echter snel vergaan als u enkele rondes verder bent. Niet veel, enkele. Dan begint u plots te hopen dat u tijdens uw beurt niet al teveel zombies uitschakelt. Uw dumpfase wordt dan immers plots gekenmerkt door een irritante stressgerelateerde tremor waardoor uw fijne handmotoriek plots niet meer is wat u er doorgaans van gewend bent: doortastend, fijnzinnig en erg doelgericht.

De stress die zich meester van u maakt wordt ook mee in de hand gewerkt door wat een potentiële mislukking in deze fase uw medespelers kan aandoen. Dat is namelijk niet niks en dat wéét u. En uw trillende hand blijkbaar ook.

En het wordt allemaal nog erger als de huisregel ‘op uw plaats blijven zitten tijdens de dumpfase’ gehanteerd wordt. Dan breekt het koude angstzweet u helemaal uit.

Carnival Zombie krijgt daardoor ook gelijk de ‘De Tafel Plakt!’ behendigheidsspel award van het jaar.

Twee ‘De Tafel Plakt! Awards’ in één klap, het is niet veel spellen gegeven.

Tot morgen!

Dominique


10:58 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: carnival zombie |  Facebook |

01-01-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2013: deel 1

Spel(len) van het jaar

Origin (Matagot)

Zeg maar gelijk hét gateway spel van het jaar. Als u de toegangspoort tot uw hobby voor nieuwe spelers wagenwijd open wil zetten moet u naar deze doos grijpen. Haar inhoud gaat u grote diensten bewijzen.

Origin scoorde op de plak-o-meter 9,0625 punten, een score die door een zelf ineen geknutselde supercomputer berekend wordt aan de hand van 24 superingewikkelde variabelen.

Die hoge score is onder andere te danken aan het prachtige spelmateriaal, de eenvoudige en overzichtelijke spelregels (ook in het Nederlands), de balans, de aangename spanningsboog die uitmondt in een verrassende eindtelling, de overzichtelijkheid tijdens het spelen, het spelbord dat voor elke speler goed ligt, de korte opzet- en opruimtijd, de korte speeltijd, de aangepaste juniorversie en het hoog ‘nog eens’ gehalte. Dat kan tellen. Tot 9,0625 meerbepaald.

Toch, zij het licht, puntenverlies door de makkelijk omvallende lange, smalle pionnen en de, ondanks zijn onmiskenbare functionaliteit tijdens het spelen, iets te broze inlay. Schoonheidsfoutjes.

Runner up: 8 Masters’ Revenge (Serious Poulp) 

Met zijn 8,913 punten haalde 8 Masters’ Revenge tot mijn grote verrassing de tweede plaats binnen. Nou ja, verrassing. De verrassing ontplooide zich al in vol ornaat tijdens mijn kennismaking op Spiel, waarna het al snel evolueerde naar een regelrechte openbaring. Zoekt u een voortreffelijk tweepersoonsspel waarmee u zich zonder problemen een heel avondje zoet kunt houden - niet omwille van de speelduur, wel vanwege het hoge revanchegehalte - hebt u het net gevonden.

Derde plaats: Battlelore (Second Edition) / Fantasy Flight Games

Kwam nog op de valreep 2013 binnengewaaid en na -tig sessies en een passage door het plak-o-meter beoordelingsinstrument, dat dit spel 8,804 punten opleverde, stelde het de derde plaats zonder veel moeite veilig. Waarom het zo goed scoort kunt u nog eens rustig nalezen in mijn bespreking die u hier ergens in de rechterkolom kunt aanklikken.

Vierde plaats: Sanssoucci (Ravensburger)

Met zijn 8,695 punten knalde Sanssouci de ‘De Tafel Plakt!’ top 5 van 2013 binnen. Een heerlijk familiespel waarmee u gegarandeerd - ik heb het al meerdere keren zien gebeuren de laatste weken - niet-spelers naar de spellenwinkel kunt doen rennen. Of ze het daar nu nog gaan vinden is zeer de vraag maar geen nood, er wordt een herdruk verwacht in januari.

Vijfde plaats: Carnival Zombie (Albe Pavo / Raven Distribution)

Carnival Zombie haalde uit de losse pols een score van 8,151 op de plak-o-meter. Voorwaar een prestatie voor een coöperatief spel dat eerder gericht is op de veeleisende veelspeler en toch enkele uurtjes gekluister aan de speeltafel van u vraagt. Dat kluisteren moet u hier niet negatief interpreteren, het is eerder een aangenaam vastkleven aan het spelgebeuren.

Schaft u zich deze vijf spellen aan kunt u eigenlijk jaren voort. Alleen zult u zich daar niet aan houden. Eigen schuld.

Tot morgen!

Dominique


00:45 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

31-12-13

(20)14

Veertien, het is een mijner geluksgetallen. Dat belooft voor het jaar dat komen gaat.

U, medespeler, wens ik toe wat u uzelf toewenst.

Alles mag, alles kan. Zolang het maar binnen de perken blijft. Als u bijvoorbeeld in de loop van 2014 een succesvolle aanslag pleegt op oliebollenbakker Roulaux op de Utrechtse Neude zou ik het erg appreciëren als u achteraf de politie niet vertelt dat ik u dat heb toegewenst.

U begrijpt wat ik bedoel.

Medespeler, ik wil u bij deze bedanken omdat u mij ook dit jaar niet in de steek liet, dat u mij ook dit jaar regelmatig kwam bezoeken in dit donkere uithoekje van blogland.

Het is immers zo dat ik mij, schrijvend vanuit mijn van alle comfort voorziene cockpit, al eens onzeker voel en mij afvraag of ik u wel bereik. En als ik u bereik, of dat dan wel op de juiste manier is. Dat u er iets aan heeft. En dat de inhoud die hier verschijnt wel goed genoeg is voor u. 

Want dat is eigenlijk mijn grootste drijfveer, dat deze blog voor u iets kan betekenen.

Als dat zo is, medespeler, maakt mij dat gelukkig.

En daarmee heb ik gelijk een mijner grootste wensen voor 2014 neergeschreven.

Tot in 2014!

Dominique


14:50 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Tinseltown in the sun

In Hollywood, een kaartspel voor 2 tot 6 spelers, bent u eigenaar van een filmstudio die maar één doel heeft: zoveel mogelijk winst maken.

Uw eisen zijn niet hoog. Met een script - wie het geschreven heeft en waarop maakt u geen ene moer uit - , een regisseur en een acteur/actrice bent u al ruim tevreden. En als het even kan voegt u er nog wat goedkope werkkrachten uit de business aan toe, als daar bijvoorbeeld zijn: stage managers, make-up specialisten (mogen wat u betreft rechtstreeks van een of ander lokaal kinderfeestje worden weggeplukt), geluidsmensen, producers en zelfs script rewriters, die van een vod nog een aantrekkelijk filmscenario kunnen maken.

U hebt ook agenten in dienst, ongure heerschappen die grote talenten middels lichte intimidatie bij andere filmstudio’s gaan wegplukken.

U hebt zich voorgenomen in drie jaar de grootste in Hollywood te zijn. Dat er ook concurrenten op de markt zijn schrikt u helemaal niet af.

Om uw nobele doel te bereiken hebt u de beschikking over een portfolio die elk jaar opnieuw wordt samengesteld. Een degelijke basis wordt gevormd door de courante lui in het wereldje, maar u zou uw eigenste zelve niet zijn moest u niet minstens één keer per jaar een of twee sterren naar uw projecten lokken. Daar vallen natuurlijk acteurs en actrices onder, maar ook gerenommeerde regisseurs.

U hebt zich gespecialiseerd in vier genres: thriller, actie, komedie en romantiek. En u probeert de films in dat genre zo veel mogelijk op te pompen door specialisten in dat genre aan te trekken. Jean-Claude Van Damme in een romantische blockbuster? Ik dacht het niet. Tenzij u ook een make-up specialist in dienst neemt die Jean-Claude zonder enig probleem omvormt tot een Jeannine-Claudette. Kan hij toch de romantische toer op.

Dat is in een notendop waarmee u thematisch bezig bent als dit op uw speltafel ligt.

Hollywood, beste medespeler, is mij zeer goed bevallen.

U mag draften, dubbelblind bieden (iets wat u, als u niet oppast erg veel geld kan kosten), lekker puzzelen bij het opbouwen van uw projecten, soms bepalen wie welke sterrenkaart krijgt en u haalt - als u het écht slim speelt - een of meerdere Oscars binnen. Dit laatste hebbeding kan u bij de eindtelling de overwinning opleveren.

Ook leuk is dat er over die Oscars wordt gedebatteerd en gestemd als er meerdere films voor de prijs in aanmerking komen. Qua interactie zit dit dus ook helemaal snor.

Hollywood behoort tot het subsegment van het betere familiespel. Het speelt vlot, de regels - verkijk u niet op de dikte van het spelregelboek - zijn poepsimpel, het materiaal is dik in orde en het is snel opgezet en al even snel opgeruimd.

De kaarten mochten wel iets dikker zijn maar ach, dat kijken we tijdens de feestdagen gewoon even door de vingers.

Tijdens onze recente sessie was ik laatste. Had ik in de echte wereld geopereerd waren mijn projecten niet verder geraakt dan een eenmalige dvd-persing, maar ik heb met wel heel erg geamuseerd.

Het is toch raar dat het net de Russen zijn die de Amerikanen even laten zien hoe je een goed spel maakt over Tinseltown.

En dit Tinseltown is helemaal niet ‘in the rain.’

Dominique

 

Hollywood

Hobby World (2013)

Nikolay Pegasov

2 tot 6 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten


13:24 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (3) | Tags: hollywood |  Facebook |

21-12-13

BSE, gelukkig zonder Creutzfeldt-Jacob

Waarom Battlelore (Second Edition) hét Battlelore hebbeding is.

De eenvoud

BSE is eenvoudiger dan zijn oudere broer. Dat impliceert dat de regels sneller zijn uitgelegd en dat u sneller aan spelen toekomt. Sessies duren niet lang maar zijn heel intens. U gaat meerdere veldslagen uitvechten op een avond, dat garandeer ik u.

De setting

BSE speelt zich af in het universum van Terrinoth, een universum dat niet bestaat en daardoor bevolkt wordt door de meest afgrijselijke creaturen. Gelukkig wordt het ook bevolkt door de Darwiniaanse miskleun mens, wat voor velen onder ons dan weer lekker vertrouwd zal aanvoelen.

De fantasy setting geeft FFG - FFG zou FFG niet zijn zonder - de mogelijkheid triljoenen uitbreidingen op de markt te gooien. Het valt te vrezen dat die triljoenen uitbreidingen jammer genoeg ook zeer de moeite zullen zijn.

De conflictregels

U evalueert uw dobbelresultaat nu als aanvaller, in tegenstelling tot de vorige edities waarbij de aangevallen eenheid uw referentiepunt was. Valt u aan met een boogschuttereenheid gebruikt u de doelwitsymbolen, valt u aan met een melee-eenheid gebruikt u de zwaarden. Logisch. Daarbovenop worden melee-eenheden die nog uit slechts één figuur bestaan beschouwd als zwak, waardoor ze enkel door het gooien van dubbele zwaard symbolen nog schade kunnen toebrengen. Leuk!

Eenheden kunnen ook nog beroep doen op hun speciale (basis)vaardigheid. Allemaal hebben ze er minstens een en als het kroonsymbool wordt gegooid mag u zelfs aan de slag met freaky eigenschappen waarmee u dan leuke dingen kunt doen met uw eigen manschappen maar vooral met die van uw tegenstander. Laten we daar nu verder even op ingaan.

De eenheden

Er zitten er tien verschillende in de doos, 92 figuurtjes in totaal, en ze hebben heerlijk irritante onhebbelijkheden. Laten we het even over de slechteriken hebben, de Uthuk Y’llan (what’s in a name?). De Bloedoogsters - ik vertaal even vrij uit het Engels - worden sterker naarmate hun eenheid wordt uitgedund. De Obscene eenheden - jawel - zijn ondanks hun bolle buikjes erg mobiel en counteren vooraleer ze moeten terugtrekken. De Vleesvillers doen sowieso schade als ze een reeds gedecimeerde eenheid aanvallen. En de Heer der Chaos tenslotte vertikt het om zich terug te trekken en boezemt door zijn verschijningsvorm zoveel angst in dat de tegenstander in absolute wanorde een blokje om loopt.

Bij de Daqan Lords springt vooral de Roc Warrior er uit, een vliegende reuzeneenheid die bestaat uit een gigantische roofvogel, gemend door een menselijke ruiter. Omwille van het vliegen wordt deze eenheid geenszins gehinderd door hindernissen als terrein en gebouwen en daarbovenop heeft hij een grote actieradius. Lekker meegenomen.

De scenario’s en het genot tijdens het opzetten ervan

Het opzetten van de scenario’s is een spelletje op zich waarbij u uw tegenstander aanzienlijk kunt verrassen. Dat is toch maar lekker meegenomen in deze cadeautjestijd. Op basis van het door u gekozen scenario stelt u uw legers samen aan de hand van een puntensysteem of, als u geen tijd wil verliezen, op basis van de meegeleverde prefab legerkaarten. Hoe u de scenariokaarten kiest kunt u lekker zelf invullen, al suggereert het spelregelboek te kiezen uit een toevallig getrokken hand van drie.

Omdat er 7 scenariokaarten per factie zijn zijn er 49 verschillende uitkomsten mogelijk. Dat kan al tellen wat variatie betreft. Niet slecht voor een basisdoos.

Elke scenariokaart, die de terreinsamenstelling en troepenopstelling van een helft van het spelbord bepaalt, heeft zijn eigen overwinningsvoorwaarden waardoor hetgeen u nastreeft volledig kan verschillen van wat uw tegenstander voor ogen heeft. Later meer hierover.

The Fog of War

Bij het plaatsen van uw legers, een activiteit die u doet aan de hand van de door u gekozen scenariokaart, moet u eerst kaarten waarop die eenheden staan aangegeven gedekt op het spelbord leggen. U beschikt echter ook over fopkaarten die uw tegenstander doet vermoeden dat het om echte eenheden gaat. Of toch minstens doet twijfelen. Als iedereen zijn kaarten heeft geplaatst worden ze vervangen door hun driedimensionale verschijningsvorm. Begin uw eigen Ruytinckxlachje al maar in te oefenen.

De lorekaarten

Kennis is macht, ook in BSE. Net als in de voorgaande kunt u in deze versie kunt gebruik maken van de kennis uwer voorvaderen om het conflict in uw voordeel te beslechten. Leuk is dat u hier over kennis geschikt die gelinkt is aan de factie waarmee u speelt. Twintig kaarten krijgt u ter beschikking, die u mits betaling van lorefiches kunt uitspelen. Wanneer en waar deze kaarten uit te spelen vormen belangrijke afwegingen tijdens het spel. Een goed getimede kaart kán het verschil maken. Er is een bekend Battlelore spreekwoord dat zegt: “Als de nood het hoogst is, is een lorekaart nabij.” Hou dat in het achterhoofd als u aan de speeltafel plaatsneemt.

Het thema

We gaan hier helemaal de fantasytoer op. Puristen halen hiervoor hun neus nu al op, maar dat is hun probleem. Ik verdenk hen er trouwens van dat ze hun exemplaar van BSE al lang in de kast hebben staan, de hypocrieten..

Het ontbreken van baniergefriemel

Gaven in de vorige editie de banieren enig cachet aan het slagveld, het gefriemel ermee was toch ook een beetje frustrerend. Twee partijen in twee kleuren hebben we nu, wat het gefriemel verbant en het overzicht op het slagveld vergroot.

De spelregels

U krijgt een basis spelregelboek dat uitblinkt door overzichtelijkheid en een referentiewerkje waarin u snel kernwoorden kunt opzoeken als u tijdens het spelen met een vraag wordt geconfronteerd. Prima gedaan. Deze nieuwe aanpak, die ook al bij Eldritch Horror spelers op goedkeurend gemompel kon rekenen, is duidelijk een stap vooruit.

De overwinningsvoorwaarden

Zoals eerder al aangegeven worden ze bepaald door de twee scenariokaarten die tijdens elk spel werden gekozen. U scoort punten als u strategische locaties op het slagveld bezet als u aan de beurt bent. Of zelfs niet bezet. 16 punten binnenhalen en u bent gewonnen. Uw tegenstander helemaal van het slagveld maaien is ook nog een optie, wat het niet onaanzienlijke aantal agressievelingen onder ons zeker zal verwelkomen.

U gaat echter het meest genieten van het puntensysteem en het daaruit voortvloeiende strategisch en tactisch vernuft dat op het slagveld van u gevraagd wordt.

Het materiaal

Het materiaal is prachtig. Spelbord, eenheden, kaarten, terreintegels en fiches, het is allemaal áf. De miniaturen zijn groter dan die van de oorspronkelijke Battlelore, net als het spelbord en de terreintegels. Een zegening vind ik ook dat de kaarten niet de typische smurfenkaartjes zijn die FFG de laatste tijd meent te moeten gebruiken, maar wel grote, lekker in de hand liggende en vooral goed leesbare exemplaren 

De balans

Ondanks de veelheid aan hoger genoemde variabelen is dit spel lekker in balans. Het gaat echt wel aan uzelf liggen als u met de staart tussen de benen moet afdruipen. Dit laatste kunt u alleen als u een flesh ripper brute bent, maar dit terzijde.

Minpunten?

Ja hoor.

(Lichte) puntenaftrek voor het ontbreken van een degelijke doosinlay, de aanwezigheid van slechts vier dobbelstenen (die kwalitatief gelukkig wel veel beter zijn dan die uit de eerste editie) en - o gruwel - de afwezigheid van de ondertussen legendarisch geworden kaartenhouders.

Maar deze onvolkomenheden ondermijnen het speelplezier geenszins.

Is het concept Battlelore u helemaal vreemd? Toeslaan. Hebt u alles van de vorige editie(s) al? Toeslaan. Houdt u van conflictspellen? Toeslaan. Bent u spelliefhebber tout court? Toeslaan.

U leest het, u hebt echt geen excuus.

Dominique


Battlelore (Second Edition)

Fantasy Flight Games (2013)

Richard Borg, Robert A. Kouba

2 spelers vanaf 14 jaar

45 tot 90 minuten


14:38 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: battlelore (second edition) |  Facebook |