13-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 13

Verrader van het jaar

THE AMBERDEN AFFAIR (The Game Crafter, LLC / Two Penny Games, LLC)

Verraders. Ze zijn stilaan een graag geziene gast in allerhande spellen.

Maar in 'The Amberden Affair' hebben we te doen met een echt gevaarlijk heerschap. Hij is er, vermomd als butler, immers enkel en alleen op uit hoge gasten van 'The English Upper Class' om te brengen. Met vergif meerbepaald. En dat op een poepsjiek avondfeest waar zijn butleruniform alles behalve in het oog springt. Nog veel minder in het oog springend zijn de potjes vergif die hij in zijn binnenzak heeft verborgen, potjes waarvan hij de inhoud tussen bar en upper class gast in een supersnelle, onopvallende beweging aan de officiële drankjes toevoegt. 

U weet dat hij zich op de werkvloer bevindt, alleen weet u niet wie het is. En als u het zelf bent zult u zichzelf zeker niet bekend maken.

Wat The Amberden Affair zo uniek maakt is het feit dat de speelrondes simultaan worden afgewerkt en dat het uiteindelijk niet om het ontmaskeren van de moordenaar gaat, maar om de punten. Al gaat een moordenaar die gerust wordt gelaten en door niemand wordt aangewezen bijna zeker met de overwinning aan de haal. De brave, plichtsbewuste butlers moeten dus met een één oog de acties van iedereen in de gaten houden terwijl het andere zich bezighoudt met de courante opdrachten van de hoofdbutler. De moordenaar-butler op zijn beurt moet zich zo nonchalant mogelijk van zijn morbide opdracht kwijten, wetend dat hij bij elk slachtoffer dat valt sporen achterlaat.

Paranoia, bluf, psychologische oorlogvoering, tijdsgebrek en niet zelden verbazing alom zijn dan ook de hoofdingrediënten van dit heerlijke avondfeest.

Ik besprak dit spel al uitgebreid op 30 november 2014. U vindt de link in de rechterkolom.

Morgen volgt trouwens een Award die nauw bij die van vandaag aansluit. Naar de middeleeuwen flitsen we onszelf dan, richting loyaliteitsconflict van het jaar.

Dominique

 

20:37 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: villagers & villains |  Facebook |

12-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 12

'Kleine jongens onder elkaar' van het jaar

ARCADIA QUEST (Cool Mini Or Not / Spaghetti Western Games)

Het is voor velen onder ons een hobby, rondrennen in bordkartonnen ondergrondse krochten, op zoek naar schatten en onderwijl monsters van allerlei slag een kopje kleiner makend.

Sommigen nemen dit heel serieus, voor anderen kan dit spelsegment dan weer niet lollig genoeg zijn.

Behoort u tot de tweede categorie moet u Arcadia Quest eens nader bekijken.

In Arcadia Quest wordt u geacht queesten te volbrengen in locaties volgestouwd met monsters, goodies, goud, portalen, magische artefacten en meer van dat fraais.

U behoort tot een gilde en drie leden van die gilde werden erop uitgestuurd om Lord Fang te liquideren, de slechterik van het verhaal. Om de man te bereiken en uw nobele steek-, hak- of schietdaad te stellen moet u wel eerst enkele subqueesten volbrengen.

Of niet.

U kunt immers gewoon een scenario uit het campagneboek kiezen en gewoon een robbertje vechten.

Uw vijanden: monsters, gesloten deuren, valstrikken, uw materiaal dat niet altijd wil meewerken, tijd en de grootste obstakels van allemaal: uw tegenspelers. Die hebben immers ook hun zinnen gezet op de nobele daad van enkele alinea's terug en de daarbij horende roem en beloningen.

Scenariogestuurd dus. Met één constante: tijdens elk scenario moet uw gilde als eerste een opgegeven aantal queesten volbrengen waarvan het doden van een van de leden van de concurrerende gilden er altijd eentje is.

Dat zet gelijk de toon. Reken dus op tonnen interactie.

Andere voorbeelden van queesten? Dood de Orc kapitein, vind de verdwenen wapens, dood drie monsters, red de adelaars, maak de bom onschadelijk, dood de Zuster van Pijn of de Zuster van Plezier. Het gaat maar door.

Uiteraard duiken uw van speciale eigenschappen voorzien gildeleden goed bewapend de ondergrond in. U kunt vooraf uw team uitkiezen of u kunt het lot laten bepalen met wie u aan de bak gaat. Wapens wijst u naar believen toe aan uw heldhaftige trio - ze kunnen elk vier items dragen - en vervolgens nemen ze hun startpositie in.

Vanaf dan gaat alles heel snel. Opvallend snel.

Tijdens uw beurt beweegt u en valt u aan, al dan niet in die volgorde - of rust u. Voor het bewegen gebruikt u bewegingspunten, voor het aanvallen de korte of lange afstandswapens die u krampachtig in uw knuistjes geklemd houdt. Monsters zijn vrij statisch en ook een beetje dom. Ze staan daar maar te staan en wachten rustig, en vooral heel zichtbaar, af tot u besluit hen aan te vallen of u hen passeert. Doet u aan overkill - u dobbelt meer schade dan 's monsters levenskracht - schakelt u het gedrocht in kwestie onmiddellijk uit zonder dat die weerwerk kan bieden. In het andere geval kunt u zich aan een terugslag verwachten.

Uw concurrerende gilden, dat is een andere zaak, want dat geteisem hebt u minder onder controle, zeg maar helemaal niet.

Dobbelen is de motor die dit spel doet draaien. Acht aanvalsdobbelstenen en zes verdedigingsdobbelstenen klaren moeiteloos de klus. Geen overdaad aan symbolen hier, alleen een zwaard voor de lijf aan lijfgevechten, een boog voor de lange afstand en een schild voor de verdediging. Het belangrijkste symbool is echter het 'burst' symbool. Dobbelt u dat treft of verdedigt u sowieso raak en u mag de dobbelsteen in kwestie gelijk opnieuw gooien wat, als u geluk hebt, resulteert in een voor uw tegenstander niet zo aangename kettingreactie. Eenvoudig maar heel elegant. En spannend, vooral naar het einde van een scenario toe, als uw zintuigen massaal op scherp staan.

Rusten gaat u ook af en toe moeten doen. Uw wapens zijn immers regelmatig aan herstelling toe en als u een dood gildelid moet meeslepen is een opwekking uit de doden, een ritueel dat tijdens een rustactie kan worden uitgevoerd, een welkome handeling. Terugkeren uit de doden kan dus, maar mogelijk hebt u er wel iets aan overgehouden. Een setje van 24 vervloekingskaarten zal dat lekker voor u bepalen.

Tijdens uw verplaatsingen gaat u ook interessante dingen ontdekken. Een koffertje met goud, een medicijn, een queeste object waarnaar u wanhopig op zoek bent of - voor de ongeluksvogels onder ons - een wolvenklem.

Zo rent, ontdekt, vecht en interageert u maar door tot een gilde aan de overwinningsvoorwaarden van het scenario heeft voldaan. Die gilde wint.

Als u een campagne speelt kunt u tussen de scenario's door uw wapens en vaardigheden opwaarderen - altijd leuk - zodat u goedgezind, goed uitgerust en met frisse moed weer de duisternis in kunt. Uiteraard liggen er voor de winnaar van een scenario ook onvoorstelbare beloningen klaar.

Die kleine jongen in u

Arcadia Quest is, ondanks het regelboek van 35 bladzijden en het scenarioboek van 25, een eenvoudig spel. Laat de vrees voor complexiteit u dus vooral niet weerhouden dit spel een kans te geven.

De enkele kilo's aan prima spelmateriaal die de opvallend diepe doos herbergt gaat de kleine jongen in u onmiddellijk aanspreken. Uw hartje gaat enkele keren overslaan als u de miniatuurtjes aan het taxeren bent. Het oog voor detail is ronduit indrukwekkend. Ook op de kwaliteit van de fiches en de (grote hoeveelheid) kaarten valt weinig of niets aan te merken.

De grafische vormgeving van de miniaturen en de kaarten vind ik dan weer minder geslaagd. Ik heb een beetje een allergie aan kleine lijfjes met veel te grote hoofden, maar dit is uiteraard een kwestie van smaak. Tijdens het spelen viel die aversie al snel weg.

De beiderzijds bedrukte terreinregels zijn lekker groot, stevig en overzichtelijk. En door de codering snel traceerbaar bij het opzetten van de scenario's.

Arcadia Quest kent door de verplichting uw tegenspelers aan te vallen, een erg hoog 'take that' gehalte. Dat is hier echter niet storend omdat het gewoon moet - niemand wordt trouwens ontzien - en u mag er gerust van uitgaan dat u al snel als kleine jongens op de speelplaats over elkaar heen rolt. Leuk!

Origineel: het 'respawnen' van de monsters, een fenomeen dat zich voordoet van zodra er vijf zijn uitgeschakeld. U weet ongeveer waar ze opnieuw kunnen opduiken, maar u bent nooit zeker. En mogelijk ziet u ze ook nooit meer weer.

U zou uit het voorgaande kunnen afgaan dat Aracadia Quest zich enkel manifesteert als een gelukafhankelijk robbertje vechten, maar niets is minder waar. Strategisch en tactisch positie kiezen, temporiseren, de juiste wapens aan de juiste karakters toewijzen, vooral niet teveel in het oog lopen en op het juiste moment toeslaan is de boodschap. Uiteraard sturen de dobbelstenen uw perfect uitgekiende plannen aanzienlijk in de war, maar dat maakt dit net zo leuk.

Toch puntenaftrek voor de erg hoge prijs, al kan de garantie dat u dit heel veel zult spelen u misschien over de streep trekken. Dat u veel zult lachen werkt misschien ook motiverend.

Zoekt u een turbo kerkerkruiper met heel veel interactie, prachtig en veel materiaal, eenvoudige regels, veel afwisseling en bent u iemand die graag zelf scenario's in elkaar knutselt? Dan mag u Arcadia Quest zeker niet laten liggen. Hou wel rekening met chronische rugklachten. Die loopt u gegarandeerd op tijdens het transport naar huis of naar de spellenclub.

 

Arcadia Quest

Cool Mini Or Not / Spaghetti Western Games (2014)

Thiago Aranha / Guilherme Goulart / Eric M. Lang / Fred Perret

2 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

60 minuten

 

18:18 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arcadia quest |  Facebook |

11-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 11

Thematische spel van het jaar

EVOLUTION (North Star Games, LLC)

Niet 'Dead of Winter: A Crossroads Game' - die is wel runner-up - maar Evolution, medespeler, is het best geslaagde thematische spel van het jaar.

In dit kaartgestuurde Darwiniaanse evolutiespel draagt u er zorg voor dat de soorten die u werden toevertrouwd zich zo efficiënt mogelijk ontwikkelen, met als enige doel overleven. Die ontwikkeling slaat zowel op hun vaardigheden als hun toename in aantal en omvang.

Dat houdt u allemaal mooi bij op de persoonlijke bordjes waarop u per soort het aantal en omvang per soort die u beheert bijhoudt, die ook nog eens worden gekoppeld aan maximaal drie eigenschappen die hier door kaarten worden gesymboliseerd.

Eten is de kern van de zaak want daar scoort u het gros van uw punten mee. Voedselfiches, zowel groenvoer als vlees, zorgen daarvoor. Hoe meer u eet, hoe meer u scoort. Planteneters, de hippies uit het pak, komen het makkelijkst aan eten. Dat kan elke ronde meestal spontaan, met een beetje invloed van de spelers, aan de waterkant zomaar worden opgepikt.

Maar de carnivoren, medespeler, dat is een hele andere zaak. Die hebben het niet zozeer gemunt op gezonde flora, maar eerder op dat wat die gezonde flora heeft opgegeten. Wees  als planteneter dan ook heel erg op uw hoede als een tegenspeler plots scherpe snijtandjes begint te vertonen.

Ze werpen alles in de strijd om de planteneters een kopje kleiner te maken, die carnivoren. Hinderlagen leggen en jagen in groep bijvoorbeeld, daar zijn ze goed in. Gelukkig jagen ze alleen op wat kleiner is dan henzelf zodat de planteneters mits wat geluk en gezonde eetlust hen steeds een stapje voor kunnen blijven. Die planteneters hebben daarbovenop ook zo hun eigen ontwikkelingsstrategieën zoals het formeren van pantsers, hoorns, intelligentie, klimvaardigheden, samenwerking, lange nekken, defensieve kuddevorming, extreme vruchtbaarheid, hamsteren, symbiose en waarschuwingssignalen. Jammer genoeg evolueren de carnivoren mee. Ik wens u dan ook veel geluk als u tegenover een carnivoor met klimvaardigheden en een meer dan gemiddelde intelligentie komt te staan die het jagen in groep tot in de perfectie beheerst.

U kunt ervoor kiezen om voor louter planteneters of carnivoren te gaan of beide onder uw hoede te nemen. Eender wat u doet, u kent maar één levenswijsheid: eten of gegeten worden. Eten betekent scoren, gegeten worden betekent punten verliezen. U hebt al begrepen dat een carnivoor met een goedgemikte maaltijdaktie zowel kan scoren als punten kan afpakken. Dubbele winst heet dat.

Scoren doet u op het einde van het spel ook nog met uw uitgespeelde vaardigheden en met de grootte van de populatie van uw overlevende soorten.

The origin of themes

Had Darwin nog geleefd, dit spel had zeker tussen zijn naslagwerken op het schap gestaan. Prachtig en veel materiaal wordt hier aangeleverd, van de waterpoel over de voedselfiches naar de soortbordjes, de kaarten en het glossy spelregelboek en de al even glossy overzichtsfiches. Om over de stoffen 'maagzakjes' nog maar te zwijgen. Blijkbaar met liefde gemaakt en met oog voor detail.

De regels in dat glossy regelboek zijn de eenvoud en overzichtelijkheid zelve en ze laten geen vragen open. U legt dit spel ook zo uit. Winnend het evolutieve strijdtoneel verlaten is dan weer een heel ander paar mouwen.

De aanleiding voor deze Award is dat het thema zo goed verweven is met de speltechnische omzetting dat u zich als het ware een ontwikkelende soort waant, voortdurend met dat koppie heen en weer speurend naar voedsel en - laat ons niet om de pot heen draaien - gevaar. Zit er een carnivoor in het spel of is er eentje op komst? Want waarom vervangt die lieve langnekkige planteneter plots twee van zijn vaardigheden? Dat is ook zo leuk aan dit spel. Tijdens uw beurt mag u de eigenschappen van uw soorten immers naar believen en gedekt verdelen. Maak niet de fout deze fase simultaan uit te voeren om tijd te winnen. Het is heel belangrijk dat u uw tegenspelers heel goed in de gaten houdt, ook al spelen ze hun kaarten gedekt. Waar ze hoeveel kaarten uitspelen is belangrijk en al helemaal als ze beginnen te wisselen, evolueren zeg maar.

Meer nog, u kunt van planteneter evolueren naar carnivoor en weer terug en het is interessant om uit te zoeken hoe u de verschillende eigenschappen bij de verschillende soorten die u onder uw hoede hebt op elkaar kunt laten inwerken. Met waarschuwingssignalen bijvoorbeeld kan een soort andere soorten beschermen, of door samenwerking kunt u meerdere soorten op hetzelfde moment laten eten (handig als de groenvoeding beperkt is). Met symbiose kunt u een kleinere soort dan weer tegen carnivoren beschermen. Klimmen is ook handig als u uit de buurt van carnivoren wil blijven, al moet u opletten dat ze deze vaardigheid later in het spel niet van u gaan afkijken.

Meerdere wegen leiden naar de overwinning en u kunt zowel met uitsluitend planteneters als carnivoren of een gemengde strategie winnen. Goed kunnen jongleren met grootte en populatie kan ook wonderen doen. Bij alles wat u doet moet u wel één gedachte in het achterhoofd houden: hoe meer ik kan eten voor dat een ander kan eten, hoe beter. Klamp u daaraan vast en u hebt een kans.

Ontwerpers die zich hebben voorgenomen een spel te maken waarbij het thema en de speltechnische omzetting naadloos in elkaar overvloeien raad ik aan eens een nadere blik op dit spel te werpen. Dan wordt Evolution voor hen als het ware 'The Origin of Themes'.

Mijn spelersgroep, die toch al heel wat achter de kiezen heeft als het over spellen gaat, was onmiddellijk verliefd op dit spel en er wordt steeds weer naar gevraagd. Zelf moet ik ook toegeven dat ik tijdens het dagdromen regelmatig afdwaal naar de woeste wildernis om aldaar mijn aanpak voor de volgende sessie mentaal voor te bereiden. Tot nu toe, mijn spelvrienden zijn hierbij gewaarschuwd, maken carnivoren een belangrijk deel uit van mijn droomgedrag.

De vijl voor mijn hoektandjes is al besteld.

Dominique

 

Evolution

North Star Games, LLC (2014)

Dominic Crapuchettes / Dmtry Knorre / Sergey Machin

2 tot 6 spelers vanaf 10 jaar

60 minuten

 

 

21:45 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: evolution |  Facebook |

10-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 10

Beurt van het jaar

Op 18 januari 2014 om middernacht begonnen wij aan wat de langste beurt aller tijden binnen onze spelgroep zou worden. Hij duurde de volle 60 minuten en in die tijdspanne probeerden we in de laatste zet 'Freedom: The Underground Railroad' tot een goed einde te brengen.

Tot een goed einde brengen kwam hier neer op minstens 22 slaven bevrijden, maximum 16 slaven verliezen én voldoende steun hebben verzameld binnen het Huis van Afgevaardigden om de slavernij uiteindelijk te laten afschaffen.

U begrijpt dat de zenuwen strak gespannen stonden.

De woonkamer van K. M. leek wel op de war room van het Pentagon vlak na de aanslag op de WCT-Torens.

Onze 60 minuten crisisoverleg wierp wel zijn vruchten af. We wonnen.

Wil u trouwens weten welk spel 'Freedom: The Underground Railroad' opvolgt als meest thematische spel van het jaar? Dan moet u morgen even langskomen. Ik wed nu al dat u er glad naast zit.

Dominique

 

15:19 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: freedom: the underground railroad |  Facebook |

09-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 9

Kleur en getal van het jaar

RED7 (Asmadi Games)

Fascinerende, snel uitgelegde en vooral leuke kaartspelletjes. Ik heb er een zwak voor.

Red7 voldoet ruimschoots aan die drie voorwaarden.

In het doosje vindt u 56 kaarten: 1 rode start-regelkaart, 4 overzichtskaarten met daarop de eigenschappen van de kaarten in het spel, 2 ronde-overzicht kaarten en de 49 speelkaarten.

En de spelregels natuurlijk. Zeg maar regeltjes.

Die zeggen dat u van de 49 kaarten (7 kleuren met waarde 1 tot 7) er elke speler 7 moet geven en vervolgens de start-regelkaart in het midden van de tafel moet leggen. Die regelkaart zegt dat u momenteel rood speelt en dat de hoogste kaart in het spel wint - dat is de rode 7, vandaar de titel van het spel.

Elke speler krijgt ook nog een kaart van de resterende (trek)stapel die hij voor zich open op tafel legt. Die kaart vormt de startkaart van zijn 'palet'.

Om te begrijpen wat volgt hoeft u echt niet gestudeerd te hebben.

U hebt slechts 3 mogelijkheden. U voegt een kaart toe aan uw palet, u bedekt de regelkaart met een kaart uit uw hand, die daarmee gelijk de nieuwe regelkaart vormt of u doet beide.

Eender wat u doet, u moet op het einde van uw beurt aan de winnende hand zijn of u ligt eruit. U kunt ook gewoon niets doen, wat ook synoniem staat met afdruipen.

De clou van dit spelletje is dat elke kaart, bovenop de getalwaarde, een kleur heeft én een regel die de overwinningsvoorwaarde wijzigt. De rode regel bepaalt dat de speler die de hoogste kaart heeft uitgespeeld wint, de gele regel duidt de speler met de meeste kaarten in één kleur als winnaar aan, de indigo regel geeft de lauwerkrans aan de speler die de meeste opeenvolgende kaarten heeft (bv. 2,3,4,5), de blauwe regel laat u juichen als u het hoogste aantal verschillende kleuren in uw palet hebt liggen, de oranje regel doet u opspringen van vreugde als u de meeste kaarten van een bepaald nummer hebt, de groene regel doet u de vuisten ballen als u de meeste even kaarten in uw palet hebt liggen en violet doet uw tegenspelers bewonderend naar u kijken als u de meeste kaarten onder waarde 4 kunt voorleggen.

Bovengenoemde overwinningsroesjes zijn echter meestal van korte duur want de speler na u zal proberen de leiding over te nemen, hetzij door zijn palet uit te breiden en/of de regels van het spel te veranderen.

Kunt u niet meer mee ligt u er onherroepelijk uit. Last man/woman standing wint.

Wilt u wat meer uitdaging - ik raad u aan hiermee gelijk te beginnen - kunt u de regels voor gevorderden toepassen. Dan hamstert de winnende speler van een ronde zijn scorende kaarten tot een speler een bepaald aantal punten heeft bereikt. Bij 3 spelers zijn dat er bijvoorbeeld 25. Daarbovenop kunt u ook de speciale vaardigheden van de onpare kaarten in het spel integreren. Die worden dan geactiveerd op het moment dat u deze kaarten uitspeelt. Daarmee kunt u kaarten vanuit het palet van andere spelers verplaatsen naar de trekstapel, een extra kaart uitspelen, een kaart van de trekstapel nemen en een kaart uit uw palet naar de regelkaart transformeren. Daarbovenop mag u een kaart van de stapel trekken als de getalwaarde van de kaart die u als nieuwe regel uitspeelt hoger is dan het aantal kaarten in uw palet.

Red7, medespeler, is Fluxx voor gevorderden. U probeert zo lang mogelijk, liefst het langst natuurlijk, in het spel te blijven en door de combinatie van kleurregel en kaartwaarde resulteert dit in een interessante denkoefening als u aan de beurt bent. U kunt naar uw eigen doelstelling toewerken maar u zult toch adaptatiemogelijkheden moeten inbouwen voor als u weer aan de beurt komt, vooral door een beetje te temporiseren wat de regels betreft. Ik hoef u niet uit te leggen dat het aanpassen van de regels een belangrijke en machtige act is. Bent u een speler die zich goed kan inhouden, geduldig kan wachten tot het ideale moment en de aankondiging van dat ideale moment perfect kan aanvoelen gaat u zich helemaal in uw sas voelen.

U moet ook erg goed oppassen met het uitspelen van zowel een regelkaart als een paletkaart. U begint slechts met 7 kaarten op hand en de kans dat u kunt bijtrekken is beperkt, zeker als u met de basisversie aan de slag gaat en niet kunt profiteren van de bijtrek-eigenschap van de drietjes.

Een schoonheidsprijs gaat Red7 niet winnen, alles is gewoon functioneel gehouden.

Wilt u niet-spelers aan uw speeltafel krijgen kan ik u Red7 ten zeerste aanraden. En combineert u het met enkele spelletjes Pairs van zodra de toestromende nieuwsgierigen gegroeid zijn tot 8 zijn ze gegarandeerd helemaal om.

U hebt hier al eerder gelezen dat ik de heer Carl Chudyck al een hele tijd nauwlettend in de gaten houdt. Red7 bewijst weer waarom.

Dominique

 

Red7

Asmadi Games (2014)

Carl Chudyck & Chris Cieslik

2 tot 4 spelers vanaf 9 jaar

5 tot 10 minuten

 

 

17:13 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: red7 |  Facebook |

08-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 8

Blogartikel van het jaar

HOW SOLO GAMING SAVED MY LIFE (A TALE OF AMAZEMENT) door BilboAtBagEnd

Of hoe het spelen van solospellen een hoopje menselijk wrakhout drijvende kan houden.

Verplichte lectuur in deze donkere dagen na kerstmis.

http://www.boardgamegeek.com/blogpost/36636/how-solo-gami...

Dominique

17:53 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: awards 2014 |  Facebook |

07-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 7

Vermisten van het jaar

CASTLES OF MAD KING LUDWIG (Bezier Games, Inc.)

Ean fascinerend figuur, die koning Ludwig, weliswaar met een fascinerend steekje los. Gun uzelf een cadeautje en lees zijn biografie.

De bizarre gebeurtenissen rond zijn dood hebben nog steeds hun geheimen niet prijsgegeven, net als de bizarre redenen waarom essentiële onderdelen van dit spel spoorloos zijn verdwenen. Geen insert, geen ziplocks, geen lekkere stevige componenten en geen handig spelregelboekje.

Gelukkig compenseert het spel zelf ruimschoots het gemis.

Kastelen bouwen doet u hier, enkel en alleen om punten te scoren.

Willekeurig aangeboden kamers, bepaald aan de hand van getrokken corresponderende kaartjes en toegewezen aan een steeds wisselende bouwmeester die hun aankoopprijs bepaalt (en hopelijk uiteindelijk ook int) gaan uiteindelijk de werf van de kopers in. Die leveren bij aanbouw punten op, al dan niet opgepompt door de aanwezigheid van aangrenzende kamers. Sommige vertrekken ziet Ludwig echter liever niet in elkaars buurt, waardoor u puntenaftrek incasseert.

Geheime bonuskaarten en openbare bonusfiches leveren ook nog eens extra prestige op, en als u tot het summum van de laat 19de eeuwse binnenhuisarchitecten behoort kunt u ook door het handig voltooien van kamers - er blijft geen tochtgat open - leuke bijkomende acties verdienen.

Gaat u liever ondergronds kunt u ook extra aandacht besteden aan de kelderverdieping die, als u het heel slim speelt, ook nog eens extra punten genereert.

Trappen en imposante brede gangen laten u toe het maximale uit Ludwigs expansieve opdracht te halen.

Castles of Mad King Ludwig is, in tegenstelling tot Suburbia van dezelfde auteur, wél leuk. Ook hier houdt u best een oogje op wat uw tegenspelers in de steigers hebben staan, maar het is allemaal wat overzichtelijker en minder determinerend.

Mij deed het spel een beetje aan Big City denken, een van mijn lieverdjes. Vooral dat scoren bij elke beurt, afhankelijk van wat er zich in de buurt bevindt vind ik erg lekker. Een beetje slim bouwen, die bonuskaarten in de gaten houden en als bouwmeester maximaal cashen uit het aanbod dat u uw collega architecten voorschotelt zijn andere leuke spelelementen.

In tegenstelling tot wat ik vreesde duurde de aanbodfase niet echt lang, al zult u beurtanalisten af en toe wel moeten aanporren.

Castles of Mad King Ludwig is ook nog eens erg leuk met z'n tweeën, altijd meegenomen.

En als u niet wint kunt u nog altijd gaan voor een, weliswaar niet officiële, schoonheidsprijs. Zo voelde ik mij na mijn laatste sessie, die ik trouwens zwaar verloor, echt wel de morele winnaar. Zo schril stak mijn sprookjeskasteel af tegen het gedrocht van mijn tegenstander.

Puntenaftrek voor de prijs, die door het spelmateriaal en de hoger aangehaalde vermisten totaal niet kan worden verantwoord.

Maar speelplezier? Jazeker!

Dominique

 

Castles of Mad King Ludwig

Bezier Games, Inc. (2014)

Ted Alspach

1 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

90 minuten

 

19:28 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: castles of mad king ludwig |  Facebook |

06-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 6

Verweesde van het jaar

SPYFALL (HOBBY WORLD): de spion

Zit u daar, als spion in een groot gezelschap, op een locatie waarvan u geen flauw benul hebt.

Uw gezelschap weet duidelijk wel waar dit verhaal zich afspeelt en laat dat ook duidelijk aan elkaar weten, zij het met omwegen. Ze weten immers dat u aanwezig bent, wat u van plan bent en ook dat u ruim in de minderheid bent. Alleen weten ze niet hoe u eruit ziet. 

Zelf probeert u, als men u aanspreekt, met de moed der wanhoop de discussie mee aan de gang te houden, daarbij hopend dat u zo laat mogelijk bij de besprekingen wordt betrokken. Want als u weet waar u zich bevindt en u maakt dat kenbaar, is uw missie geslaagd en hebt u gewonnen.

Heeft iemand in het gezelschap echter een vermoeden over uw echte identiteit en komt het tot een stemming die u ontmaskert kunt u uw 'license to kill' badge op uw buikje schrijven. Snelheid is dus geboden.

Medespeler, Spyfall is het spel waarmee ik het meest heb gelachen in 2014. Schuddebuiken deed ik. 

Locatiekaarten (denk aan duikboten, casino's, scholen, militaire basissen enz.), gekoppeld aan een karakter dat op die locatie een beroep uitoefent, een spionkaart en een briljant idee, meer hadden ze bij Hobby World niet nodig om dit heerlijke praatspelletje uit de Russische hoed te toveren.

Dolle pret gegarandeerd, zowel voor de spion als voor de spionzoekers, en altijd weer dat gelach aan tafel. Daar doet een spelende mens het uiteindelijk toch voor. 

U gaat trouwens nooit het moment vergeten waarop u voor de eerste keer als spion met de zege aan de haal gaat. Meer waard hoor dan een - ik zeg maar iets - klinkende overwinning van Die Staufer.

Dominique

 

Spyfall

Hobby World / Rebel.pl (2014)

alexandr Ushan

3 tot 8 spelers vanaf 12 jaar

15 minuten

 

18:58 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (3) | Tags: spyfall |  Facebook |

05-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 5

Beschaving van het jaar

Men meet een beschaving af aan haar verwezenlijkingen.

Die van ons?

Touchscreen-handschoenen. Voor in de winter.

I rest my case.

Hoe ver staan we eigenlijk qua beschavingsgraad, medespeler? Hebt u daar al eens over nagedacht? Zou het grote streven van een beschaving niet moeten zijn dat we naakt en hand in hand in een weelderinge natuur en in een conflictloze wereld, weliswaar met een stapel spellen onder de arm, vrolijk door het decor huppelen? Weer naar de Tuin van Eden als het ware? Zouden alle volkeren der aarde daar niet naartoe moeten werken?

Het zou wat zijn.

En als we dan toch perse oorlog willen voeren, volkeren onderdrukken en hun onbezoedelde cultuur vervuilen met touchscreen-handschoenen, zouden we dat dan beter niet doen aan de speeltafel, waar het allemaal geen kwaad kan?

Misschien een gouden tip voor onze wereldleiders?

Ik zou ze in elk geval Historia aanraden, de wereldleiders. Het beste beschavingsspel dat in 2014 is verschenen.

Ze waren goed bezig in 2014, de Italiaanse ontwerpers. Later in deze Award uitreiking zal dat nog uitvoerig worden geïllustreerd.

In Historia, de naam zegt het zelf, gaat u de geschiedenis herschrijven. U moet dat weliswaar doen binnen de courante lijntjes die in dit spelsegment voor u worden getrokken. Dat betekent militair ontwikkelen en oorlog voeren, uw algemene kennis vergroten en uitbreiden ten koste van uw medemens. Historia geeft u de mogelijkheid door middel van een eenvoudig simultaan kaartgestuurd spelmechanisme, een duidelijke en overzichtelijke iconografie en het gebruik van slechts één grondstof (uw houten blokjes) een erg leuk ontwikkelingstraject van 12.000 jaar af te leggen.

Het managen van uw actiekaarten - u krijgt ze niet zomaar weer op hand - en uw grondstoffen vormt de grootste uitdaging in dit spel. Op een slim uitgekiend raster worden de militaire en civiele ontwikkelingen overzichtelijk bijgehouden waardoor u te allen tijde weet waar u, in vergelijking met uw tegenstanders, aan toe bent.

Ook interessant is dat de militaire conflicten, uitgevochten op een mini wereldkaart, een stuk minder determinerend en uitgesproken zijn dan die bij de concurrenten, iets wat deze jongen zeer erg toejuicht.

Bent u een eenzame medespeler kunt u ook met de voortreffelijke en erg gestroomlijnde solovariant aan de slag, waarin zogenaamde Civbots u het vuur aan de schenen komen leggen. U kunt zelfs hun moeilijkheidsgraad instellen en, indien gewenst, een meerspeler sessie met hun aanwezigheid verblijden. Reken echter niet op een wandelingetje in het park.

Prima materiaal, een overzichtelijk en functioneel spelbord en een nog veel overzichtelijker speelduur - dat stapje heeft Historia dan ook weer voor op de grote groep concurrenten - maken de klus helemaal af.

Historia verdient dan ook niet anders dan de Award voor de beschaving van het jaar binnen te slepen. Niet alleen van 2014, wat mij betreft ook van de jaren ervoor.

Dominique

 

Historia

Gigamic / Giochix.it / Golden Egg Games (2014)

Marco Pranzo

1 tot 6 spelers vanaf 14 jaar

120 minuten

 

 

14:48 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: historia |  Facebook |

04-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 4

Conflict van het jaar

SEPTIKON: URANIUM WARS (HOBBY WORLD)

Zo begon ik mijn Spiel 2014 voorbeschouwing over Septikon: Uranium Wars:

"In 'Septikon: Uranium Wars', een bordspel voor 2 spelers, baat u een zwaar bewapend mijnstation uit op een asteroïde. Die herbergt namelijk uranium. Een andere maatschappij heeft echter ook haar oogje laten vallen op uw lucratieve graafwerken en - het geeft in elk geval het voordeel van de duidelijkheid - valt u gewoon aan. Dat houdt in dat u al van verre raketten en fotontorpedo's op u ziet afkomen. Gelukkig hebt u nog tijd om uw verdedigingsschilden te activeren en uw agressor een koekje van eigen deeg te geven.

Ondertussen blijft u maar door ontginnen want u hebt uw uranium nodig voor alles wat uw mijnstation draaiende houdt, dus ook voor het aanvallen van uw opponent.

Al het werk laat u aan uw zelf gekweekte klonen over. Zelf houdt u zich bezig met de supervisie vanop uw zwaar beveiligd hoofdkwartier."

De via Kickstarter gepimpte versie - met onder andere 3D clonen, satellieten, ruimteschilden, biodrones, gewone en van een kernkop voorziene raketten en een stapeltje actiekaarten - is ondertussen in de winkels verschenen.

Ik steek maar gelijk van wal, medespeler. Een ab-so-lu-te aanrader.

Uw mijnstation, ingedeeld in vier grote modules, als daar zijn grondstof opslagplaatsen, wapendepots, wapensystemen en productie-eenheden, is dan ook één grote speelplaats voor de agressieve ruimtevaarder.

Vandaar dat men u aan het hoofd van deze onderneming geplaatst heeft natuurlijk. 

De grondstoffen vormen de ruggengraat van uw basis. Zuurstof hebt u, behalve nodig om te ademen, ook nodig om extra klonen te produceren, die u dan weer niet kunt missen omdat zij alle noodzakelijke handelingen beheersen die nodig zijn om de hoger genoemde modules te doen draaien. Meer zelfs, het infiltreren van het mijnstation van uw tegenstander werd ook in hun genetische aanleg geprogrammeerd. Samengevat: zij doen, op bevel uiteraard, alles voor u. Handig. En veilig.

Biomassa kunt u gebruiken om spionnen op uw tegenstander af te sturen en een gerichte aanval op de productiezone - extreem beveiligd - van uw tegenstander uit te voeren.

Uranium is waar het uiteindelijk om draait. Onontbeerlijk als u een kernraket richting overkant wil sturen, maar ook erg handig om uw station van de nodige energie te voorzien. Energie die u nodig hebt om bijvoorbeeld - ik zeg maar iets - uw verdedigingsschilden en laserkanonnen operationeel te houden. En uranium is blijkbaar ook erg lucratief, want het is de inzet van het conflict dat u hier zit uit te vechten.

Metaal hebt u nodig om herstellingswerken aan uw basis uit te voeren. U moet er sowieso van uit gaan dat uw tegenstander gaatjes in uw gebouwen gaat slaan, al dan niet op cruciale plaatsen. Een mobiele eenheid die snel reparaties kan uitvoeren, en over de nodige voorraad herstelmateriaal beschikt, strekt dan zeer tot aanbeveling. Een gouden tip, medespeler: bescherm uw metaal opslagplaats te allen tijde en zorg voor een constante aanvoer.

Satellieten lanceert u enkel en alleen om inkomende projectielen of landingscapsules te neutraliseren of te onderscheppen. Laservuur komt er jammer genoeg wel doorheen.

Schilden houden laservuur dan weer wel tegen, maar gebruiken bij elke activatie energie. En laat nu net het op peil houden van uw energievoorraad een van uw grootste aandachtspunten zijn.

Raketten, al dan niet voorzien van een kernkop, kunnen mits een goede baanberekening en een beetje geluk, aanzienlijke en vooral diepe schade aanrichten in de basis van uw tegenstander.

Biodrones propt u in een landingscapsule, hopend dat ze landen op een strategisch gevaarlijke plaats in het mijnstation van uw tegenstander, bij voorkeur in een van de grondstofopslagplaatsen.

Spionnen doen wat hun naam zegt: infiltreren en spioneren. En slaagt u erin ze te bewapenen met enkele staven dynamiet kunnen ze heel wat schade in de basis van uw tegenstander aanrichten.

Schutters zijn klonen die zich naar het oppervlak van uw asteroïde begeven om vandaar uw aanvallende acties uit te voeren: lasers afvuren, raketten lanceren, biodrones uitzenden, sattelieten en schilden in een baan om uw asteroïde brengen enzovoort.

In principe kan u slechts één actie doen tijdens uw beurt en wat u kunt doen wordt bepaald door de zogenaamde Random Number Generator, lees: het gooien van een zeszijdige dobbelsteen. Die generator zal u regelmatig dwarszitten. het is dan ook zaak uw klonen zodanig te plaatsen en te maneuvreren dat u te allen tijde uw potentiële opties optimaliseert.

U hebt het al begrepen, u hebt enorm veel te doen.

U speelt tot uw tegenstander niet meer kan terugslaan of ootmoedig de handdoek in de ring gooit. U kunt vooraf ook een aantal schadepunten afspreken, waarbij de eerste speler die zoveel schade oploopt deemoedig het hoofd moet buigen. In de spelregels wordt deze aanpak trouwens voor uw eerste kennismakingsspel aangeraden, tot 15 schadepunten meerbepaald.

Medespeler, ik heb nog nooit een spel gespeeld waarvan het spelbord na het openklappen zo overweldigend was - zo overweldigend zelfs dat ik het gelijk weer in de doos wou kieperen - en achteraf zo intuïtief in gebruik bleek. In een wipje hebt u de verschillende functies van uw mijnstation in de vingers en kunt u aan de 'slag'.

Het materiaal waar u mee aan de slag mag is ook niet te versmaden. Vooral de satellieten springen in het oog. Prachtig vormgegeven en heel wat sfeer aan de setting toevoegend, net als de biodrones, uw klonen, de schilden en de raketten. Voor de grondstoffen werden grote gekleurde houten blokjes gebruikt, heel functioneel en overzichtelijk.

Een gouden raad als u dit speelt: geef nooit op! U kunt vanuit een ogenschijnlijke verloren positie terugkomen en alsnog winnen.

Nog leuker wordt dit als u geluidjes maakt bij het afvuren van uw laserkanonnen, het inslaan van uw (kern)bommen of het ontschepen van uw biodrones. Ook voor het activeren van productiemodules heb ik ondertussen een heel eigen geluidspallet ontwikkeld. U zou mijn speciale 'bliep' moeten horen als ik biomassa in zuurstof omzet.

Dominique

 

Septikon: Uranium Wars

Hobby1World / Igrology (2014)

Konstantin Seleznev

2 spelers vanaf 10 jaar

45 minuten

 

 

 

 

 

 

11:40 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: septikon: uranium wars |  Facebook |

03-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 3

Uitbreiding van het jaar

CORE WORLDS: REVOLUTION (STRONGHOLD GAMES)

Na de Galactic Orders uitbreiding, die op zich al dik in orde was, werd deze tweede fijntrimmer - waarschijnlijk ook gelijk de laatste - aan het speelplezier toegevoegd.

Ontwikkelingen, tactische helden decks (die het inzetten van helden een geheel nieuwe en erg leuke dimensie geven), revoluties, nieuwe gebeurteniskaarten, een nieuwe wereld en een bordje voor de stockage van de gebeurteniskaarten en ontwikkelingskaarten zijn de elementen die deze uitbreiding aan het basisspel toevoegt. Heel belangrijk: zonder het spel te vervuilen met een overdaad aan extra regeltjes.  

Deze uitbreiding kan zelfs moeiteloos samen met de Galactic Orders expansie worden geïntegreerd in het Core Worlds universum, een universum waar het fijn toeven is.

Onder andere een kleine 100 prachtig geïllustreerde kaarten vindt u in dit doosje, met een tekst opdruk waarvan vele spellen een lesje kunnen leren - ik kijk vooral naar jou, Imperial Settlers! U hebt echt geen leesbril nodig om hiermee aan de slag te gaan.

Zoals eerder aangegeven lijkt hiermee het Core Worlds universum te zijn voltooid, al weet een mens nooit natuurlijk.

Ik ben door de band niet zo voor uitbreidingen, maar deze is een voorbeeld van hoe het absoluut moet.

Dominique

 

12:27 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: core worlds: revolution |  Facebook |

02-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 2

Triootje van het jaar

Het triootje van het jaar komt niet uit het filmisch meesterwerk 'Graf Porno bläst zum Zapfenstreich', maar wel uit de werkstatt van NSV (Nürnberger-Spielkarten-Verlag GmbH).

Het triootje bestaat uit Kuhlorado, Kuh Vadis en Zum Kuhkuck, een kaartspelletje en twee dobbelspelletjes. Alle drie zijn bestemd voor twee spelers. Wie het Duits een heel klein beetje beheerst heeft ondertussen al door dat koebeesten als rode draad door deze spelletjes lopen.

In KUHLORADO probeert u middels het gooien van twee zeszijdige dobbelstenen randvelden, drinkplaatsen en aaneengesloten gebieden te creëren. Het spelbordje is een blaadje papier dat u van een stapeltje scheurt. Daarop staan koeien, troggen en cijfers van 1 tot 5 afgebeeld.

Tijdens uw beurt mag u tot twee keer dobbelen. Dobbelt u twee koeien moet u twee koevelden op het terrein markeren. Dobbelt u twee getallen moet u een van die getallen kiezen en een overeenkomstig vrij getalveld markeren. Een koe en een getal gedobbeld? Dan markeert u een koe- of het overeenkomstig vrij getalveld. U mag dan ok beide velden markeren, maar dat kan alleen als er zich één vrij veld tussen beide velden bevindt.

Trogvelden zijn te allen tijde taboe.

Zodra alle koevelden bezet zijn eindigt het spel.

Hebt u de meeste randvelden bezet verdient u 3 punten. Bezit u de meeste velden aan de drinkplaatsen (horizontaal en verticaal aangrenzend) krijgt u punten afhankelijk van de grootte van de trog: 2 punten voor een kleine en 4 punten voor een grote. Tenslotte scoort u nog voor uw aaneengesloten gebieden: vanaf 5 velden levert u dat 2 punten op, vanaf 10 zijn dat er 5, vanaf 15 krijgt u er 12 en vanaf 20 mag u 20 punten bijschrijven op uw konto.

In KUH VADIS gaat u met vijf dobbelstenen aan de slag. Daarmee probeert u al dobbelend drie vooraf bepaalde randvelden door een ononderbroken rij geclaimde velden met elkaar te verbonden. Ook hier is het speelveld een velletje papier dat u van een stapeltje scheurt.

Hier mag u tot drie keer dobbelen tijdens uw beurt. Wat en hoeveel u herdobbelt mag u vrij bepalen.

Dobbelt u minstens twee koeien of drie dezelfde getallen mag u eender waar op het speelveld - alleen voorgedrukte koeien of cijfers van 1 tot 5 hier - een vrij koeveld of een corresponderend vrij getalveld markeren. Als u vier koeien of dezelfde getallen dobbelt mag u nog een keertje, maar u als u een tweede veld wil markeren moet dat grenzen aan het eerste gemarkeerde veld in die beurt.

Wie als eerste zijn drie startvelden met elkaar verbindt is de winnaar. Indien een speler erin slaagt de andere in te sluiten kan de tweede enkel nog een gelijkspel afdwingen door op zijn beurt zijn tegenstander in te sluiten.

In ZUM KUHKUCK moet u met kaarten aan de slag.

Op die kaarten: rode laarsjes, gele koebellen, groene melkkrukjes, blauwe melkkannen en paarse koeborstels, 11 van elk. Verder nog 5 stroomkaarten en 1 score overzichtskaart.

Spelconcept: op tijd stoppen of roemloos ten onder gaan.

Beginnend met een startkaart op hand trekt elke speler er om beurt eentje bij. Van zodra een speler minstens 5 kaarten op hand heeft - de handlimiet is 20 - kan hij ervoor kiezen om te  scoren in plaats van een kaart bij te trekken. Hij legt dan al zijn kaarten af en geeft aan welke kleur (voorwerp) hij wil scoren. Hij scoort dan voor elke afgelegde kaart een punt en voor de elke kaart van de bestemde kleur twee. Dat wordt genoteerd op een handig scoreblaadje. Elke speler kan elke kleur slechts één keer scoren in het spel. Trekt de speler tijdens zijn beurt een stroomkaart wordt hij geëlektrocuteerd en moet hij al zijn handkaarten, inclusief de stroomkaart, afleggen.

Het spel eindigt onmiddellijk van zodra elke speler in elke kleur heeft gescoord. Dan worden nog bonuspunten toegekend a rato van 10 voor de speler die in de 5 kleuren het hoogst scoorde. Wie daarna het meeste punten heeft verzameld wint.

Stuk voor stuk leuke spelletjes levert Reinhard Staupe hier af, ideaal voor koppeltjes die op reis of even snel tussendoor een luchtig dobbel- of kaartspelletje willen bezigen.

De spelregels van dit trio zijn poepsimpel en op een minuutje uitgelegd, ze duren alle drie niet langer dan een kwartiertje en ze zijn bovenal erg leuk om te doen, ondanks de aanwezigheid van de relatief hoge geluksfactor.

De voorgedrukte terreinblaadjes van de beide dobbelspelletjes zorgen voor meer dan voldoende afwisseling maar u gaat ze wel moeten kopiëren om deze afwisseling te behouden. Of u kunt markeersteentjes gebruiken.

Speelt u graag luchtige en tactische dingetjes voor twee kunt u gerust toeslaan. Uit ervaring kan u meegeven dat het nooit bij één partijtje blijft.

Dominique

 

13:09 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zum kuhkuck, kuh vadis, kuhlorado |  Facebook |

01-01-15

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: deel 1

Spel(len) van het jaar

Laat ik maar gelijk het vizier scherp stellen.  De beste spellen van 'De Tafel Plakt!', verschijningsjaar 2014, zijn de spellen waaraan ik het meeste plezier heb beleefd.

In 2014, medespeler, heb ik heel veel genotservaringen mogen ontlenen aan veel spellen. Dat is eigenlijk een beetje jammer, want dat maakte het kiezen van de uitspringers niet eenvoudig. De nipte afvallers voor de top vijf die hieronder volgt komen gelukkig later in de Award uitreiking nog ruim aan bod. En daar zitten enkele niet voor de hand liggende verrassingen tussen.

Maar een man moet doen wat hij moet doen. Dus hieronder volgen de vijf laureaten.

Plaats één, spel van het jaar 2014 van 'De Tafel Plakt!':

RATTLEBONES (RIO GRANDE GAMES)

Een dobbelgestuurd loopspel godbetert.

Maar wàt een gestuur met die lekker grote en moduleerbare dobbelstenen.

Altijd leuk, altijd weer anders en altijd inslaand als een bommetje met wie ik dit speel, zowel bij gelegenheidsspelers als veeleisende veelspelers.

Kwam pas laat op het jaar tevoorschijn maar is ondertussen ten huize van niet meer van tafel weg te denken.

In tegenstelling tot wat u na uw eerste spelbeurt denkt is er geen ideale strategie. Dat heb ik ondertussen wel ondervonden. Spelers die na hun eerste Rattlebones ervaring handenwringend op de trein begonnen te spelen werden genadeloos ingemaakt door de aandelen rush. De aandelen liefhebbers werden later op hun beurt dan weer de loef afgestoken door de sterrenplukker. Die aanpak werd vervolgens deskundig de grond in geboord door de naakte punten benadering en die werd op zijn beurt dan weer zwaar geschoffeerd door de 'herdobbel en verhoog daarmee je kansen' logica. Ook de 'positie op het scorespoor punten generator' speltechniek heb ik dit spel winnend zien afsluiten. Risicovol, maar ook haalbaar is de gokstrategie. En goud, het smeermiddel bij uitstek, kan u ook erg behulpzaam zijn.  Ik heb spelers zien winnen die het hele spel slechts één dobbelsteen gebruikten tijdens hun beurt. Ik heb er zien winnen die bijna altijd minstens twee of drie dobbelstenen mochten inzetten. En ik heb geen enkele speler aan tafel gehad die dit niet leuk vond.

En dan heb ik het nog niet gehad over de combo's tussen de hoger genoemde strategieën, bijvoorbeeld de sterrenplukker aanpak door een 9 pips gebruiker. Oppassen voor dit sujet is de boodschap.

Ik geef weer teveel prijs.

Meer info? Lees mijn oordeel, dat u terugvindt in de rechterkolom bij de spelbesprekingen van 2014.

Plaats twee: IMPULSE (ASMADI GAMES)

Hands down on number two.

Sinds Glory yo Rome en Innovation hou ik de heer Carl Chudyk nauwlettend in de gaten. Dat loont, zo bleek ook weer in 2014.

Met Impulse laat Carl nog maar eens zien wat voor ingenieuze ontwerper hij is.

Lelijk als de nacht is dit, waarbij veel bling bling werd ingeruild voor pure functionaliteit. Een schoonheidsprijs gaat dit ruimte-avontuur dan ook nooit winnen. Maar qua speelplezier laat dit kaartspel het gros van wat verscheen in 2014 ver achter zich.

Door als eerste 20 punten te verdienen uzelf in de intergalactische annalen katapulteren, daar is het u hier om te doen. Dat doet u door - vanuit uw thuisbasis - een aanvals- en transportvloot op te bouwen, to boldly go where no man has gone before, ertsen te ontginnen en te verrijken, handel te drijven, de kern van uw sterrenstelsel te ontdekken, onderzoek te doen en af en toe een cruiser of transportschip van uw tegenstander(s) uit het firmament te knallen.

Kern van het hele gebeuren is de Impuls. De acties op deze rij van vier kaarten, die u elke beurt zelf moet voorzien van een handkaart waarna de langst aanwezige kaart weer wordt weggenomen, mag u elke beurt in de voorgeschreven volgorde activeren. U wil de Impuls uiteraard graag voorzien van acties die u bevoordelen, maar tegelijkertijd geeft u daarmee ook uw tegenstanders interessante (figuurlijke) munitie. Gelukkig kunt u door het kiezen van de planactie ook een hoogstpersoonlijke Impuls programmeren zodat u de parasieten die uw tegenspelers door de band toch zijn kunt afhouden.

Elke kaart in dit spel genereert minstens één actie en u speelt ze vanuit de hand, vanuit de Impuls (openbaar of persoonlijk), vanuit de ontdekte sectoren op het door dezelfde kaarten samengestelde willekeurige 'spelbord' en zelfs vanuit de trekstapel. Acties kunnen worden opgepompt als u de juiste mineralen in voorraad hebt of als u voldoende transportschepen naar de betreffende sector hebt verplaatst.

Net als in Glory to Rome krijgt u ook hier een persoonlijk spelersbordje waarop het beurtverloop overzichtelijk staat weergegeven. Daarop verzamelt u uw ontgonnen ertsen, coördineert u uw onderzoeksprojecten en stelt u uw persoonlijke Impuls samen.

U krijgt veel te doen in dit spel en de wormgaten naar de overwinning zijn quasi niet te tellen. Vanuit een verloren positie terugkomen is perfect mogelijk als u er het koppie kunt bijhouden. Een goede raad: verlies geen tijd met gemorrel in de marge. Snel naar de kern van de zaak maneuvreren is de boodschap want een half uurtje na de lancering komt de eindmeet al in zicht. En op dat moment wil u echt geen ruimteschepen meer op de tekentafel hebben liggen.

Fantastisch spelletje.

Plaats drie: PANDEMIC: THE CURE (Z-MAN GAMES)

Iets vergevingsgezinder dan zijn dobbelsteenloze voorganger, maar minstens even leuk. Heeft trouwens de voorganger definitief van de plakkende tafel verdreven. Dat wil wat zeggen.

Een gedetailleerde bespreking vindt u in de vertrouwde rechterkolom.

Plaats vier: TAJEMNICZE DOMOSTWO / MYSTERIUM (PORTAL GAMES)

Kon evengoed de prijs krijgen voor de komeet van het jaar, want hoe dit naar het jaareinde toe als een pas afgeschoten vuurpijl, zowel in onze contreien als over de oceaan, de spellenhemel inspoot was du jamais vu.

Ik maak me wel een beetje zorgen over de grafische make-over die Libellud, de opschrokker van dit kleinood, voor ons in petto heeft. De eerste schetsen beloven niet veel goeds. Het wordt er blijkbaar allemaal een beetje vrolijker op, en dat kan dit spel eigenlijk niet hebben. Het leeft van de duisternis en daarmee resonerende illustraties.

Slaat aan bij iedereen met wie ik dit speelde - op oudejaarsavond moesten we op dag  zeven voor de zoveelste keer de duimen leggen - en is zo makkelijk aanpasbaar dat dit met elke spelersgroep kan.

Ook al in de rechterkolom terug te vinden.

Plaats vijf: DEAD OF WINTER: A CROSSROADS GAME (PLAID HAT GAMES)

Thema, thema, thema, dat is het belangrijkste ingrediënt van dit spel. Maar los daarvan wordt u ook op een erg leuke spelervaring getrakteerd die, mede door de grote hoeveelheid Crossroads kaarten, geen enkele keer dezelfde is.

U hebt echt het gevoel dat u deel uitmaakt van een post apocalyptisch mega-epos dat bol staat van de onverwachte wendingen, paranoia, eigenbelang en morele vraagstukken. De spelervaring overstijgt ook moeiteloos het zombiegegeven waardoor uw eerste 'O nee, niet weer!' reactie wanneer dit als speelgerecht op de suggestiekaart wordt gezet al snel na het aansnijden omslaat in een gevoel dat u gerust kunt omschrijven als opwinding. Opwinding die tijdens het spelen alleen maar zal toenemen.

Meer details vindt u - het wordt afgezaagd - in de rechterkolom..

Tot morgen.

Dominique 

 

30-12-14

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2014: voorspel

"Het is niet omdat ik wijs dat ge moet kijken.", oreerde Bart De Pauw in het overheerlijke 'Buiten de Zone'.

Daar zijn uiteraard uitzonderingen op. Wijst een toevallige voorbijganger naar een vallende piano die zich op enkele meters boven uw hoofd bevindt is het toch raadzaam uw blik even ter hemel te richten. En wijst de human resource manager tijdens een sollicitatiegesprek ostentatief naar uw kruis is een kleine lokale prospectie ook aangewezen.

Waarbij ik naadloos de overgang maak naar de wegwijzers die door de 'De Tafel Plakt!' Awards worden uitgezet. U moet er uiteraard geen rekening mee houden, maar het kan zeker geen kwaad.

Het is weer zover, medespeler. 2014 vloog als een raket voorbij, braakte naar mijn gevoel oneindig veel spellen uit en het ziet er niet naar uit dat in 2015 de industrie van deze ondertussen chronisch geworden braakreflex zal worden genezen.

Veel betekent echter niet beter. Het zoeken naar de krenten in de pap wordt steeds moeilijker. Veel, zo niet alles, werd al eens gedaan en veel, zo niet alles, wat we vandaag voorgeschoteld krijgen is een variatie op een bestaand thema.

Edoch: muziek kent ook maar zeven majeure noten, en met dat handjevol worden al decennia lang erg leuke, zelfs briljante, dingen maakt. Geef Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus van Nick Cave een luisterbeurt en u begrijpt wat ik bedoel.

Dus wees gerust. Ze zijn er, de krenten. Alleen niet altijd waar u ze verwacht. En ik heb geprobeerd ze te uwen behoeve uit de pap te vissen.

Maar om de pap zelf kunnen we ook niet heen en daar blijken af en toe bedorven brokjes in de zitten. Daar moet uiteraard ook even naar worden gewezen.

Vanaf 1 januari 2015, elke dag en de hele maand lang, kunt u hier de uitreiking van de prijzen volgen.

Een lach en een traan, een sof en een succes, ze passeren allemaal de revue.

In afwachting van de aftrap wens ik u alvast een voorspoedig, gezond en spellenrijk 2015 toe.

Dominique 

 

11:16 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: awards 2015 |  Facebook |

29-12-14

Stoot u gerust meer dan een keer, medespeler.

Steam Donkey

Uitnodigend was het niet, toen ik dit op Spiel in de stand van de Ragnar Brothers zag liggen.

Een klein doosje, met daarop een afzichtelijke mechanische ezel, kaarten die niet bepaald een onbedwingbare lust tot manipulatie opwekten en een thema waarvan ik ook niet echt achterover viel, hoe origineel het in eerste instantie ook leek.

Maar wat een enthousiaste speluitlegger.

En ik, sucker voor kaartspelletjes, ben geneigd alles wat spelbordloos, dobbelloos en pionloos is sowieso een kans te geven.

Blij dat ik het gedaan heb.

Want Steam Donkey is een waar genot om te spelen. Werd zowaar bijna de 'San Juan van het jaar' in de opkomende 'De Tafel Plakt!' Awards, maar moest toch nipt de duimen leggen. Ten voordele van wie leest u hier ergens in januari 2015.

In de spelregels - een voorwaar handig boekje - krijgt u niet veel uitleg over wat het thema nu eigenlijk is. U moet eigenlijk de achterkant van het doosje consulteren om een tip van de sluier omhoog te zien gaan.

We bevinden ons in 1897 en u werd gevraagd aan de Engelse kust een op stoom draaiend multifunctionele toeristische trekpleister, annex verblijf accommodatie, uit de grond te stampen met alles wat daarin zoals een rol kan spelen, in het spel attracties genoemd. Brede lanen, paardenmolens, monumenten, gigantische serres, sportaccommodaties, prieeltjes, pieren, hotels, theaters, trams, tearooms, observatoria, wellness centers, uitkijktorens en meer van dat fraais.

De blauwdruk van uw project krijgt u bij spelaanvang uitgedeeld. Gaat u bijvoorbeeld in Brighton aan de slag moet u minstens 10 attracties hebben gebouwd en krijgt u 3 bonuspunten per monument, of u kunt ervoor kiezen om minstens 11 attracties te bouwen met 3 bonuspunten voor elke attractie in het strandgebied. Ze zijn immers dubbel bedrukt, die blauwdrukken.

Allemaal mooi en interessant en waarschijnlijk ook goed betaald, maar de echte waarde van uw prestatie kan pas worden bepaald van zodra uw resort helemaal af is en de punten worden uitgedeeld.

Strikt genomen gaat het dus om het bouwen van de hoger genoemde attracties, om deze vervolgens te laten volstromen met toeristen, al dan niet vergezeld door hun mechanische speeltjes. Later in het spel geven die bezoekers u dan weer extra  mogelijkheden om uw park uit te breiden. En te winnen natuurlijk.

Tijdens uw beurt bouwt u, lokt u toeristen naar uw resort of haalt u weer bezoekers uit uw accommodaties om aan uw hand toe te voegen.

De kaarten in dit spel hebben een erg interessante dubbele functie. U kunt ze gebruiken als attractie of bezoeker.

Als u ze als attractie gebruikt legt u ze gewoon vanuit uw handje in uw eigen uitlage, die uit drie zones bestaat: De strandzone (geel), de parkzone (groen) en de stadszone (rood). Voor het overzicht wordt aangeraden de monumenten, de transportmiddelen, de logeermogelijkheden en de recreatieve bouwsels onder elkaar te groeperen. Om ze te leggen moet u uiteraard betalen. Met handkaarten meerbepaald, die hetzelfde icoon tonen als de kaart die u bouwt. De kostprijs staat linksonder op de kaart aangegeven. Kleur speelt bij de betaling geen enkele rol. Overbouwen mag, tenzij er zich bezoekers op de locatie bevinden,  maar u loopt dan wel een beetje vertraging op. Overbouwde kaarten tellen als ze verschillen van de gebouwen die erbovenop liggen, wel mee voor de eindscore. Het kan dus in bepaalde gevallen, dat zult u wel merken, een goede optie zijn.

Gebruikt u de kaarten als bezoekers moet u deze aan het station gaan oppikken. Daar zitten er altijd vijf te wachten op uw met stoom aangedreven transport. Vier die getrokken werden van de trekstapel, en de bovenste van de trekstapel mag u ook meelokken. Om de bezoekers aan te geven wordt de achterkant van de kaarten gebruikt. Daar staat de kleur van de zone op waarin ze graag vertoeven - u moet vooraf een kleur kiezen - en u moet ze dan ook aan de corresponderende monumenten, attracties of logeermogelijkheden die u gebouwd hebt toevoegen. Hebt u voldoende aandacht geschonken aan uw transport mag u zelfs extra kaarten trekken - de kleur is hier van geen belang - en die aan uw hand toevoegen.

Als derde actie kunt u bezoekerskaarten aan uw hand toevoegen door ze gewoon allemaal van uw attracties, monumenten of hotels naar uw hand te halen (handlimiet 12). Dat verhoogt uiteraard uw bouwmogelijkheden in latere beurten. Overschrijdt u hierbij de handlimiet keren de overblijvende bezoekers gewoon terug naar het station, alwaar ze door andere spelers kunnen  worden opgepikt.

In noodgevallen - een eerder zelden gebruikte vierde actie - kunt u er ook altijd voor kiezen de bovenste kaart van de aflegstapel op hand te nemen.

Zo speelt u lekker verder, altijd een van de drie mogelijke acties kiezend, tot een speler de bouwvoorwaarde op zijn blauwdruk heeft vervuld. Alle andere spelers krijgen dan nog een laatste spelbeurt waarna de punten worden geteld. Die kunt u gewoon aflezen op de gebouwde kaarten zelf, rechts onderaan. U kunt ze niet missen. Uiteraard neemt u lekker de eventuele bonussen van uw blauwdruk mee, maar u mag ook niet vergeten voor elk ontbrekend bouwsel op uw blauwdruk een puntje af te trekken van uw score.

Wilt u wat meer uitdaging kunt u de kick-ons en karakters in het spel brengen. De kick-ons manifesteren zich onder de vorm van een wilde ezel, een kasteel, een bank en een mechanische hond. Die geven u extra voordeeltjes. Hebt u zich bijvoorbeeld het kasteel toegeëigend begint u met 12 handkaarten in plaats van 8, de bank verhoogt uw handkaartenlimiet dan weer tot 15, de wilde ezel laat u toe één kaart met een ander symbool te gebruiken bij het betalen van een gebouw en met de mechanische hond mag u voor u bezoekers naar uw park lokt 3 bezoekerskaarten extra op het perron leggen.

Gebruikt u de karakters komen de admiraal, de prinses, de ijsverkoopster en de ezeldrijver in het spel. Tijdens het spel kunt u een niet geactiveerd karakter van een speler inruilen voor het uwe waarna u de speciale eigenschap moet gebruiken. Bij het begin van elke spelersbeurt wordt het karakter dat voor hem ligt gedeactiveerd. Met de admiraal mag u tijdens uw beurt attracties in 2 verschillende kleuren bouwen, de prinses geeft 1 kaart bouwkorting, de ijsverkoopster lokt 2 verschillende bezoekerskleuren naar uw park en met de ezeldrijver kunt u de bovenste kaart van de trekstapel zomaar aan uw handje toevoegen nog voor u uw actie kiest. Very handy indeed.

Het spelmateriaal van Steam Donkey is niet opwindend, wel functioneel. Men had voor de tekst op de kaarten - niet dat het een onoverkomelijk probleem is hoor - beter een ander en duidelijker lettertype gekozen. Van kwaliteit zijn ze wel goed, die kaarten. Ze liggen lekker in de hand en de iconografie die hier wordt gehanteerd is verder dik in orde.

De spelregels laten geen vragen open en ze zijn neergeschreven in een handig spelregelboekje. Prima.

Het spelen zelf loopt als een trein. Een aangename snelheid ervaart u hier en de opgegeven speeltijd van 45 minuten zult u moeiteloos halen. Winnen is echter een ander paar mouwen. U moet echt goed weten waar u mee bezig bent. Wanneer en wat (over)bouwen, wanneer uw parkbezoekers naar uw hand halen, wanneer bezoekers naar uw park halen? Het zijn allemaal leuke afwegingen. Het verdient ook aanbeveling de extra karakters en kick-ons gelijk in het spel te introduceren. Ze voegen geen ingewikkelde regels aan het spel toe en maken het gewoon nog leuker en, wat de karakterkaarten betreft, interactiever.

Leuk is ook dat dubbel gebruik van de kaarten. Zowel de voor- als achterkant zijn belangrijk, waarbij de bezoekers een interessante twist in de strijd gooien. U ziet namelijk wel welk soort attractie op de achterkant staat, maar de kleur van de bezoekers komt niet altijd overeen met de kleur van die attractie.

U kunt op snelheid spelen of temporiseren, u kunt voor veel bezoekers gaan en daardoor ook voor veel handkaarten (hou voortdurend het station in de gaten), u kunt overbouwen en uw punten daardoor afschermen voor de nieuwsgierige blikken van uw tegenspelers of u kunt lekker opsparen voor een grote slag (een uitkijktoren van 10 punten is altijd meegenomen). Er leiden hier duidelijk meerdere wegen naar de overwinning.

Kaartspellen waarbij de beide kaartzijdes even belangrijk zijn - er is geen kaart in dit spel die geen tweevoudig nut heeft, u krijgt dus eigenlijk 240 kaarten in plaats van 120 - zijn niet dik gezaaid. Kaartspellen waarin het gebruik van die twee zijdes zo goed is uitgewerkt nog veel minder.

En daarbovenop is Steam Donkey is ook nog eens verrassend leuk met z'n tweeën.

Als ik kaartspelend wil bouwen zal ik vanaf nu Steam Donkey altijd mee in overweging nemen.

8,095 punten op de Plak-o-Meter.

Dominique

 

Steam Donkey

Ragnar Brothers (2014)

Gary Dicken / Steve Kendall / Phill Kendall

2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

45 minuten

 

 

13:22 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: steam donkey |  Facebook |

28-12-14

Viel op een lij

Okiya

Vier op een rij, de gekende bewoner van vele tenten, caravans en vakantiehuisjes heeft een erg interessante variant gekregen.

Schenker van dienst is Bruno Cathala, die hier bewijst ook gebetonneerde concepten naar zijn frisse hand te kunnen zetten.

De variant is nochtans doodsimpel.

Er worden 16 tegels in een 4x4 raster uitgelegd. Op die tegels een combinatie van twee van de volgende afbeeldingen: vogels, een opkomende zon, kersenbomen, regen, Tanzaku's (Japanse vlaggen), dennenbomen, esdoorns en riet.

Doel van het spel: als eerste vier van uw fiches - u hebt er acht in voorraad - op een rij (horizontaal, vertikaal of diagonaal) of in een vierkant op het speelveld proberen te krijgen.

Dat doet u door een tegel uit te kiezen en deze te vervangen door uw fiche, die een vrouw voorstelt met bloemen en linten in heur opgestoken haar. Zwart of rood zijn ze (niet de vrouwen, de fiches).

Toch een kleine nuance bij dat kiezen.

De startspeler moet een tegel aan de buitengrens van het speelveld kiezen die hij vervangt door een fiche van zijn kleur, waarna deze tegel op een stapeltje naast het speelveld wordt gelegd. Zijn tegenstander moet vervolgens een tegel op het speelveld vervangen waarop een van de twee symbolen van de verwijderde tegel staat. Zijn tegenstander moet zich bij het plaatsen dan weer aan een van beide symbolen van die verwijderde tegel houden enz.

Dat gaat zo lekker door tot een van beide partijen wint. Dat doet zich meestal voor na een kleine 10 minuten.

Het spelmateriaal is maar zozo. Kartonnen fiches en tegels, daar moet u het mee doen. Sfeervol oosters getint artwork, dat dan weer wel. Basaal functioneel, laten we het daarop houden.

De spelregels laten geen vragen open. Alhoewel, bij mij kwam de vraag op of de sterkte van mijn brilglazen nog wel voldoet. Een minuscuul lettertype wordt hier gehanteerd.

Het spelen zelf verloopt erg vlot. Beurtanalisten mogen gerust meedoen want zoveel mentale verdwaalmogelijkheden zijn er nu ook weer niet.

Wat dit spelletje wel garandeert is fascinerend en licht uitdagend speelplezier. De plaatsingsregels zijn de eenvoud zelve maar ze leveren toch interessante afwegingen aan. Goed gedaan, Bruno!

Thema? Viel op een lij uitspreken is het dichtst dat u hier bij een thema zult komen.

Herspeelbaarheid? Prima. De compacte verpakking zorgt ervoor dat dit lekker mee op reis kan en enkele vrije minuten kunnen met dit hebbedingetje aangenaam worden opgevuld.

Okiya scoort op de Plak-o-Meter 6,904 punten.

Dominique

 

Okiya

Blue Orange Games (2014)

Bruno Cathala

2 spelers vanaf 10 jaar

10 minuten

 

16:44 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okiya |  Facebook |

25-12-14

Bollygood

Maha Yodha

In Maha Yodha, een kaartspel voor 2 spelers dat zich ontvouwt in de context van oude en mythische Indische verhalen, levert u een strijd op leven en dood met uw tegenspeler, aan het hoofd staande van de Aditya factie of de Asura factie.

Strijden op leven en dood houdt hier in dat de eerste speler die zijn levenspunten ziet herleid worden tot het ronde getal 0 het spel verliest.

Om uw tegenstander in het zand te doen bijten beschikt u over krijgers, verdedigingseenheden, wapens, scrolls en artefacten. Om deze op het slagveld te krijgen hebt u wel moed nodig, de betalingseenheid in dit spel. U krijgt er elke beurt zomaar 5 en u mag die naar believen aanwenden om uw kaarten vanuit uw hand naar het strijdtoneel te verplaatsen.

Krijgers, wapens - u moet ze toewijzen aan een krijger - en eenheden hebben aanvals- en verdedigingswaardes die doen wat ze aangeven: aanvallen en verdedigen. Scrolls en artefacten doen dan weer leuke en onverwachte dingen op het slagveld.

Wat Maha Yodha speciaal maakt is het feit dat u bij het begin van uw beurt al uw uitgespeelde kaarten, artefacten uitgezonderd, weer op hand moet nemen. U kunt ze dan ook gewoon weer uitspelen zoals de beurt voordien, maar u kunt ook handkaarten afleggen om ze te vervangen door kaarten uit uw trekstapel in de hoop uw hand - de handlimiet is 5 - sterker te maken.

Wat het ook onderscheidt van andere gelijkaardige kaartspellen - als u dit speelt zal Magic the Gathering als eerste vanuit de grauwe mist van uw geheugencellen opdoemen - is dat u tijdens uw beurt moet aanvallen en ook schade kunt oplopen als op dat moment uw aanvalswaarde lager is dan de verdedigingswaarde van uw tegenstander.

Elke speler beschikt over een deck van 77 kaarten, stuk voor stuk unieke exemplaren en de kunst is de juiste combo's bij elkaar te krijgen. Krijgers hebben bijvoorbeeld een voorliefde voor een bepaald wapen. Duw Arjuna de Gandiva boog in het handje en u zult uw tegenstander ter plekke krijtwit zien uitslaan. Niet dat uw krijgers niet met andere wapens overweg kunnen hoor, maar ze hebben zo toch hun lievelingetjes. En die lievelingetjes maken hen stukken sterker.

Gewone strijdeenheden hebben als enige doel uw vege lijf te verdedigen. U kunt immers aanvallend nog zo sterk voor de dag komen, als u uw verdediging verwaarloost legt u binnen de korste keren het loodje.

Scrolls, zo gaf ik al eerder aan, doen leuke dingen op het slagveld en het artwork op deze kaarten wijkt verrassend, maar zeer geslaagd, af van het artwork op de andere kaarten. Divyadrishti - ik kan het woord amper uitspreken maar ik gebruik hem wel graag (kostprijs 0 moed, alstublieft!) - laat u bijvoorbeeld toe een kaart te trekken van uw trekstapel voor elke kaart die u op dat moment op het slagveld hebt liggen. Dat maakt het zoeken naar de juiste combo's een stuk makkelijker. Het is alleen erg jammer dat u deze heerlijkheden bij het begin van uw volgende beurt op uw aflegstapel moet leggen.

Artefacten zijn nog leuker. Zij blijven gewoon op het slagveld liggen tot uw tegenspeler ze wegspeelt. Het Vakuntai artefact - ook eentje waar ik niet neen tegen zeg - geeft u elke beurt 1 extra moed voor het uitspelen van kaarten. U gaat me niet geloven, maar 1 moed is een wereld van verschil in Maha Yodha.

Maha Yohda speelt enorm snel, erg vlot en heeft een zeer duidelijke iconografie, iets waar deze jongen erg gevoelig voor is. U moet erg goed letten op een goede balans tussen aanval en verdediging. Aangezien u ook in uw eigen beurt op uw donder kunt krijgen mag u uw verdedigend compartiment absoluut niet verwaarlozen. Dat zorgt voor erg moeilijke afwegingen.

Het materiaal dat hier wordt aangeboden is dik in orde. Mooi geïllustreerde kaarten worden hier aangeleverd, allemaal uniek, die in aparte doosjes werden opgeborgen. Uw verdedigings- en aanvalswaarden houdt u bij op uw persoonlijke 'dashbord kaart', waardoor u ten allen tijde en in een oogopslag een actueel beeld hebt van de situatie aan het front. De fiches waarmee u de stand bijhoudt hadden wel iets groter gemogen, u gaat ze goed in de gaten moeten houden bij opzetten en opruimen of u gaat ze verliezen. Daar zal de nieuwe Europese regelgeving over de max. 1000 watt stofzuiger niets aan veranderen.

De doos is ook zeer geslaagd. Erg stevig en in stijlvol zwart, met gouden opdruk, gepresenteerd. Moest het deksel niet de ondertitel 'An epic card game on Indian mythology ' dragen, u zou niet vermoeden dat er een spelletje in zit. U dacht eerder aan juwelen.

De spelregels zijn kort - u grijpt er na uw eerste lezing nooit meer naar terug - en erg duidelijk, op een klein detail na. Er staat in dat u bij elke beurt over 7 moed beschikt, maar dat moet 5 zijn. Dat wordt later in de regels ook aangegeven, maar u krijgt geen uitsluitsel. Een bezoekje aan BGG loste dat euvel op. Voor deze misser toch lichte puntenaftrek.

Zoals eerder aangegeven speelt Maha Yodha erg vlot. Het dahbord is handig voor bet bijhouden van de stand van zaken en uw levensfiches doen gewoon wat ze moeten doen, aangeven hoeveel levenskracht u nog in u hebt. De iconografie is duidelijk en het onderscheid tussen gevechtseenheden, krijgers, wapens, scrolls en artefacten is zo opvallend dat u nooit in twijfel komt te zitten over wat er zich op het slagveld afspeelt. Een oogopslag vertelt u alles.

Qua speelplezier en interactie komt u ook ruimschoots aan uw trekken. En mede door de grote hoeveelheid unieke kaarten is geen enkel spel hetzelfde.

Bent u een Magic the Gathering liefhebber maar wilt u eens wat afwisseling met een interessante twist? Toeslaan. Bent u geen Magic the Gathering liefhebber, wordt u er wel door geïntrigeerd maar ziet u op tegen het regelwerk? Toeslaan. Wilt u gewoon eens aan de slag met een uitdagend confronterend kaartspel dat zich afspeelt in een interessante mythologische context? Toeslaan. Neemt u graag onmiddellijk revanche? Toeslaan. Speelt u graag met z'n tweeën? Toeslaan. Dat is vijf keer toeslaan. U zou het nu wel moeten weten.

Maha Yodha scoort 8,3 punten op de Plak-o-Meter, wat het gelijk een van de toppertjes van 2014 maakt.

Dominique

 

Maha Yodha

Leprechaun Games (2014)

Chandan Mohanty / Saar Shai / Sagar Shankar

2 spelers vanaf 12 jaar

20 minuten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16:37 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: maha yodha |  Facebook |

21-12-14

Paargebied

Pairs

Herinnert u zich nog dat we ons een tiental dagen in een niet nader genoemde pub bevonden, in het gezelschap van het heerlijke tweepersoons dobbelspelletje Cock & Bull?

Wel, ook de kaartspelliefhebbers kunnen nu het café in. En u kunt met een lekker groepje, want dit kan met z'n achten.

Als het spelletje 'Pairs' er wordt aangeboden tenminste. Of als u het zelf meeneemt, want het past perfect in eender welke binnenzak.

Pairs bestaat uit een stapel flora gelieerde kaarten - denk aan kersen, peren, pepers, perziken, citroenen, uien, druiven, paddenstoelen, pompoenen en bosbessen. Het zijn er 55 in totaal en elke kaart heeft een getalwaarde die overeenkomt met het aantal keren dat die soort in de stapel voorkomt. Uien hebben bijvoorbeeld waarde 10 en zitten er dan ook 10 keer in. De - in dit spel erg geliefde, waarom wordt later duidelijk - peer heeft waarde 1, want ze komt maar één keer in de stapel voor.

Doel van het spel: niet verliezen.

Dit spel kent immers geen winnaars, alleen een verliezer.

Met deze wetenschap gaat u aan de slag.

Aan de slag gaan betekent de stapel schudden, 5 willekeurige kaarten verwijderen en voor iedere speler een kaart openleggen. De resterende kaarten vormen de trekstapel.

Wie aan de beurt is heeft de keuze een kaart van de trekstapel te trekken, een 'hit genoemd' of 'folden'. Folden houdt in dat u een openliggende kaart - de laagste - bij een andere speler weghaalt en deze in uw scorestapel legt. Voor u in euforie uitbarst: uw scorestapel bestaat alleen uit strafpunten.

Zodra er iemand 'fold' worden de openliggende kaarten van alle spelers op de aflegstapel gelegd en krijgt iedereen weer een open kaart van de trekstapel. Waarna het spel wordt verdergezet.

Kiest u ervoor te 'hitten' moet u een kaart van de trekstapel nemen. Hebt u op dat moment reeds een kaart met hetzelfde getal voor u open liggen hebt u pech. Een van die kaarten verdwijnt onmiddellijk naar uw scorestapel en het ritueel van hierboven - alle kaarten worden afgelegd en iedereen krijgt weer een open exemplaar - herhaalt zich.

Dat gaat zo lekker door tot een speler een bepaald aantal strafpunten heeft verzameld. Zit u bijvoorbeeld met z'n vieren aan de cafétafel zijn er dat 16.

U hebt al lang begrepen dat een 10 voor uw neusje vrij risicovol is als u ervoor kiest om een kaart bij te trekken. Maar u begrijpt ook dat u door het trekken van een andere kaart uw medespelers zwaar onder druk kunt zetten. Dat zijn de dilemma's waarvoor u hier wordt geplaatst.

En aangezien er geen winnaars zijn maar slechts één verliezer, een eindresultaat dat u absoluut wil vermijden als u niet wil afgaan in uw stamcafé - zult u toch af en toe het risico moeten aangaan.

Pairs slaagt waar het in wil slagen: snel, licht en makkelijk verteerbaar kaartplezier aanleveren. Zelfs als u zwaar dronken bent kunt u de regels nog makkelijk de baas. Meerdere rondjes na elkaar zijn eerder regel dan uitzondering en het feit dat er bij elke sessie - en elke keer dat de trekstapel opnieuw moet worden geschud - 5 kaarten uit de stapel worden gehaald plaatst de notoire kaartentellers gelijk voor een probleem. Een probleem dat alleen maar in uw voordeel kan spelen.

Een interessante 'doorspelen' variant zorgt ervoor dat alleen de actieve speler kaarten moet afleggen als hij 'fold' of ongelukkig 'hit'. Dat speelt iets vlotter maar is niet echt een must. Beide spel modi spelen immers lekker weg.

In de handel vindt u trouwens meerdere thema's op het schap. Piraten, gekke professoren, goblins, noem maar op. Het spel blijft wel hetzelfde, alleen de tekeningetjes zijn anders.

Zit u vaak op café en wil u zelfs in een vergevorderde staat van dronkenschap nog kunnen meedingen naar de titel van 'niet verliezer' mag u gerust toeslaan.

Dominique

 

Pairs

Cheapass Games (2014)

James Ernest / Paul Peterson

2 tot 8 spelers (geen opgegeven minimumleeftijd)

15 minuten

 

 

16:21 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pairs |  Facebook |

19-12-14

Something Wicked This Way Comes

Rattlebones

Een mens wordt af en toe aangenaam verrast in het leven.

Soms ook op de donkere dagen voor kerst.

De verrassing manifesteerde zich onder de vorm van een postpakket uit de Verenigde Staten van Amerika, met daarin een 'Roll & Move' spelletje.

Rol & Move spelletjes, geloof me, zijn de kneusjes van de bordspellenwereld. Goeie Roll & Move spelletjes zijn dan ook op een hand te tellen. Een hand waarvan enkele vingers werden geamputeerd weliswaar.

Verflixxt is er eentje die mijn verzameling nooit zal verlaten, en Drachenland zal tijdens een uitslaande brand ook nog even snel worden mee gegrist. Maar verder? Huilen met de pet op. Of de dobbelsteen in de hand, het is maar hoe u het bekijkt.

Maar Rattlebones..

Doet alles, maar dan ook alles goed.

Het begint al met de setting, een soort pretpark waarvan alleen geweten is dat ene Rattlebones er de plak zwaait. Een geheimzinnige kerel die tegelijk aantrekt en afstoot en die onherroepelijk op een confrontatie met zijn bezoekers aanstuurt. Die confrontatie vindt uiteindelijk plaats op het scorespoor, waarna onmiddellijk het speleinde wordt ingeluid.

Er is van alles te doen in Rattlebones' recreatiegebied. Er zijn treintjes, paardenmolens, goktentjes, schietkramen, waarzegsters, spiegelpaleizen, spookhuizen, wilde dieren en natuurlijk de onvermijdelijke eet- en drinkstandjes.

En u, de bezoeker, hebt als enige wens Rattlebones himself - naar verluidt bevindt hij zich ook ergens in het park - als eerste tegen te komen.

Daarvoor doet u zoveel mogelijk attracties aan en probeert u zoveel mogelijk punten te verzamelen, al dobbelend en lopend.

Dat dobbelen, medespeler, laten we het daar even over hebben. Want daarin zit de grootste verrassing.

Drie supergrote zeszijdige dobbelstenen krijgt u ter beschikking. In wit, zwart en grijs. Op elke dobbelsteen de klassieke cijfers van 2 tot 6. De 1 werd vervangen door een afbeelding van Rattlebones himself. Dobbelt u Rattlebones komt hij uw richting uit, langzaam maar zeker, maar hij telt ook gewoon als 1 voor uw eigen verplaatsing.

Na het dobbelen van 1 dobbelsteen verplaatst u zich, of beter gezegd uw trawanten - u hebt er 3 en ze manifesteren zich onder de vorm van apen - in uurwijzerzin van attractie naar attractie, daarbij exact uw gedobbelde resultaat respecterend en op de attractie aangekomen de aldaar beschikbare speciale actie uitvoerend.

Die beschikbare actie is er eigenlijk maar één, maar wat voor één. U kunt er namelijk voor kiezen uw dobbelsteen aan te passen.

U leest het goed.

U past uw dobbelsteen aan door een van de zijdes te verwijderen - alleen het Rattlesbones symbool is taboe - en er een andere voor in de plaats te steken, want daar komt het op neer. U haalt bijvoorbeeld de 3 weg en steekt er een symbool van een goudstuk in de plaats. Of u vervangt de 6 door een 'opnieuw dobbelen' symbool. Of u vervangt de 4 door een dief, waarmee u later hopelijk uw medespelers lekker kunt beroven (niet eentje, maar allemaal tegelijk!).

Twaalf verschillende actiesymbolen zijn er.

Nog voorbeelden? De negenstipper, waarmee u overal naartoe kunt, als het maar binnen de eerste 9 attracties is. Of de ster, waarmee u 'sterren' verzamelt die u later met wat geluk weer kunt inruilen voor een massa overwinningspunten. Of de trein, waarmee u al dokkerend extra punten kunt verdienen. Of het goksymbool, dat u toelaat de speciale gokdobbelsteen te gooien - niet zonder gevaar dit maar wel erg verleidelijk. Of het aandelensymbool, waarmee u kunt speculeren op de aandelen van het park. Of het 1234 symbool, waarmee u punten verdient op basis van uw plaats op het scorespoor. Of het +1 symbool, waarmee u op een van uw dobbelstenen van een 2 een 3 kunt maken enz. Of het x2 symbool, waarmee u de gedobbelde goud-, sterren- of puntenactie van een andere dobbelsteen kunt verdubbelen. Of het pijl symbool, dat wijst naar een aangrenzende actie op uw dobbelsteen die u onmiddellijk mag uitvoeren.

Om die speciale dobbelsteenacties te kunnen doen moet u ze dus wel op uw dobbelstenen aanbrengen - buiten het vrijwaren van het Rattlebones symbool is er geen enkele beperking - en ze later nog dobbelen ook.

Goud is belangrijk, wat door het inleveren van goud kunt u extra dobbelstenen gooien. Dat maakt gelijk een wereld van verschil want u hebt dan heel wat meer keuzemogelijkheden.

Er zit wel een addertje onder het gras. Uw cijfertjes vervangen door acties knabbelt aan uw mobiliteit. Daar moet u rekening mee houden. Uw acties, hoe verleidelijk ook, verspreiden over uw 3 dobbelstenen strekt dan ook zeer tot aanbeveling. Al moet ik wel toegeven dat ik al prachtige staaltjes van erg efficiënte specialisatie dobbelstenen de revue heb zien passeren.

Zo dobbelt, assembleert en beweegt u verder tot een speler op het scorespoor Rattlebones himself tegen het lijf loopt (de man begint zijn voettocht aan het andere eind van het scorespoor en verplaatst zich richting startveld telkens zijn symbool wordt gedobbeld), waarna het spel onmiddellijk eindigt met een zegekreet van de speler in kwestie. Wat er met de andere parkbezoekers gebeurt is niet geweten.

De steeds wisselende startopstelling (door de toevoeging van 7 willekeurige attracties aan de 7 vaste op het spelbord), de innovatieve omgang met het concept 'zeszijdige dobbelsteen' (het wisselen van zijdes werkt, met behulp van de meegeleverde zappers, wonderwel), het tactiele genot dat met het manipuleren van de dobbelstenen gepaard gaat, de eigenaardige setting, de korte speelduur, de eenvoudige regels, het spelbord dat altijd goed ligt, het plezier dat opkomt bij elk opgegeven spelersaantal en het prachtige spelmateriaal maken dat dit kleinood mijn verzameling nooit meer zal verlaten.

Zoekt u nog een familiespel met net dat tikje meer, niet in het minst originaliteit, hoeft u niet verder de hort op. U hebt het net gevonden.

Dominique

 

Rattlebones

Rio Grande Games (2014)

Stephen Glenn

2 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

45 minuten

 

 

 

18:46 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (3) | Tags: rattlebones |  Facebook |

10-12-14

Kijk eens verder dan uw spellenneus lang is: deel 2

Cock & Bull

Toen ik de titel van dit spelletje voor het eerst onder ogen kreeg, vreesde ik het ergste. Een Lap Dance in het kwadraat zeg maar.

Hoefde helemaal niet.

Cock & Bull is immers een onschadelijk dobbelspelletje voor de hele familie.

Al dienen er toch enkele kanttekeningen bij het woord 'onschadelijk' te worden gemaakt.

Net als Ninja Taisen, dat ik eerder deze week onder het voetlicht bracht, loopt u met dit spel tegen het risico van een acute verslaving aan. Een lichte en een relatief onschuldige, maar toch.

Cock & Bull is een spelletje dat bij voorkeur in een pub of café wordt gespeeld. Dat, medespeler, legde al vrij snel het tweede gevaar bloot. Dat van uitbaters die door fervent spelende klanten verstoken bleven van inkomsten. Omwille van geen oog meer voor alcoholische dranken, zeg maar gerust dranken tout court. Ook hapjes bleven onaangeroerd. Het cliënteel had alleen nog maar oog voor het spelletje.

En zo bestaat het dat bepaalde drankgelegenheden in Amerika - naar analogie met de koffiebar Panorama in Gent die consequent laptops verbiedt vanaf 13u - Cock & Bull niet meer wordt toegelaten.  

En het is inderdaad eens wat anders. In plaats van in het gezelschap van uw bolle buikje pijltjes haar een 'clock' te dooien kunt u ook gewoon aan een tafeltje gezeten competitief aan de slag. Met een houten spelbord, twee steeknageltjes, zes grote en beiderzijds bedrukte fiches in rood en zwart en twee speciale zeszijdige dobbelstenen. Op elke dobbelsteen: een aap, twee stieren en drie hanen.

Tijdens uw beurt dobbelt u die twee dobbelstenen en evalueert u het resultaat.

Is het een combinatie aap-haan of aap-stier verliest u onmiddellijk uw beurt.

Verschijnt de combo haan-stier mag u kiezen of u een fiche van uw tegenstander van het spelbord verwijdert of een punt bijschrijft op uw conto. 

Neemt u de combo haan-haan waar mag u een fiche op een haanveld - er zijn er drie - op het bord leggen met uw kleur naar boven (u hebt bij spelaanvang voor zwart of rood gekozen), of een fiche van uw tegenstander die zich op een haanveld bevindt naar uw kleur draaien. Hebt u echter alle drie de haanvelden al bezet mag u twee punten bij uw totaal voegen. 

Een combinatie stier-stier laat u toe een fiche op een van de twee stiervelden te leggen of een fiche van een tegenstander op een stierveld naar uw kleur draaien. Hebt u de twee stiervelden al eerder ingenomen mag u drie punten bijtellen bij uw puntentotaal.

Bij de magische 'twee apen' worp mag u een fiche op het kroonveld leggen - er is er maar eentje - en hebt u zich dat veld toevallig al eerder toegeëigend mag u zomaar zes punten vooruit op het scorespoor.

Zolang u geen combinatie aap-haan of aap-stier dobbelt mag u lekker voort blijven spelen terwijl uw tegenstander knarsetandend zit toe te kijken.

Als u fiches van uw tegenstander van het spelbord verwijdert moeten dat eerst de fiches op de haanvelden zijn, dan die op de stiervelden en tenslotte de fiche op het kroonveld. 

U wint onmiddellijk als u erin slaagt zes fiches in uw kleur op het spelbord te krijgen of het magische eindtotaal van 36 punten vergaart.

Meer is het niet.

Of toch wel. Het is ook eenvoudig, intrigerend, leuk en enorm verslavend.

Gek eigenlijk, gezien de hoge geluksfactor.

Toch wordt u regelmatig voor interessante dilemma's geplaatst. Verwijder ik een fiche van mijn tegenstander of ga ik voor de punten? Ga ik voor een fiche-overwinning of race ik over het scorespoor naar die verlossende 36? Probeer ik zo snel mogelijk mijn fiches op het bord te krijgen en zeker die kroonfiche binnen te halen zodat ik zes punten scoor bij elke dubbele stierworp?

Er zijn twee versies van dit spel. Een basale met telblokjes voor het puntenspoor of een luxueuze met insteeknageltjes, die het tellen aanzienlijk vergemakkelijken. Het prijsverschil is echter ook aanzienlijk. Qua speelplezier merkt u echter geen enkel verschil. U kunt dus gerust voor de goedkopere verschijningsvorm gaan. Dat is zelfs niet slecht bekeken want de spelregels van de luxe versie staan op de onderkant van het spelbord, en dat is wel heel erg onhandig als u even een speltechnische nalezing wil doen.

Het klopt, medespeler. Tijdens onze sessies dronken en aten wij amper, zo aandachtig zaten we elkaars dobbelworpen en acties te volgen. En iedereen met wie ik dit tot nu toe speelde wou na afloop gelijk opnieuw. En opnieuw. En opnieuw.

Een heerlijk niemendalletje.

Dominique

 

Cock & Bull

Blue Panther LLC (2009)

Frederick M. Smith

2 spelers vanaf 10 jaar

10 tot 30 minuten

 

 

19:14 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cock & bull |  Facebook |

08-12-14

Daar zijn we weer!

Mars Attacks: The Dice Game

Martianen, altijd liggen ze op de loer.

'Ze', dat bent u deze keer .

Gelukkig.

En u hebt uw zinnen gezet op Houston, Dallas, Los Angeles, Detroit, Milwaukee, Philadelphia, Jaksonville, Chicago, Austin, New York, Memphis, San Diego, Indianapolis, San Antonio, San Fransisco, Oklahoma City, Seattle, San Jose, Boston, Las Vegas, Phoenix, Toronto en Mexico City. 

En u graait ook graag enkele monumentjes mee zoals The Lincoln Memorial, Mt. Rushmore, The Statue of Liberty, The Grand Canyon en The Gateway Arch.

Een goeie geut na-ijver is de Martianen niet vreemd want u maakt er een wedstrijdje van. Wie de waardevolste steden en monumenten binnenrijft wint.

In dit dobbelspel voor 3 tot 6 spelers probeert u dus het bovengenoemde, mooi afgebeeld op grote maar dunne kaarten, binnen te halen.

Daartoe dobbelt u tijdens uw beurt met tien dobbelstenen. Daarop staan laserpistolen, Martianen en atoombommen afgebeeld. De pistolen hebt u nodig om steden te veroveren, de Martianen om monumenten in bezit te nemen en de atoombommen vormen de standaard afweer waarmee het mensdom u uit het zwerk knalt.

De puntenwaarde van stad of monument staat in nauw verband met de moeite die u ervoor moet doen. Chicago levert u bijvoorbeeld zomaar 9 punten op, maar u moet er wel 11 laserpistolen voor uit uw dobbelsteentjes toveren. Gelukkig kunt u uw aanval over meerdere beurten spreiden. 

Monumenten vragen dan weer Martianen als worpresultaat.

Las Vegas, hoe kan het ook anders, kunt u alleen innemen als zichzelf tijdens uw beurt stukspeelt. 

Tijdens uw beurt kiest u een stad of monument uit - u hebt ten allen tijde de keuze uit vier - en dobbelt vervolgens met de tien gele dobbelstenen. Martianen mag u in steden altijd herdobbelen, atoombommen niet. Teveel atoombommen - de steden, monumenten en de moeilijkheidsgraad-kaart geven aan hoeveel bommen u kunt hebben - en het is beurtje over. Stopt u echter op tijd duidt u met een van uw vier beschikbare  fiches op de betreffende kaart aan hoeveel laserpistolen of Martianen (voor de monumenten) u hebt gedobbeld. Klaart u de klus in één beurt, des te beter. U claimt dan de stads- of monumentenkaart en ook de daarbijhorende punten. Lukt het niet plaatst u uw fiche op het overeenkomstig veld op de kaart en u kunt dan volgende beurt weer proberen de kaart binnen te halen.

De monumenten zijn lastig, maar rijkelijk voorzien van punten. Enkel Martianen tellen daar en laat dat nu net het enige dobbelsymbool zijn dat u mag herdobbelen. Lees de vorige zin nog eens rustig na en trek uw conclusies.

Las Vegas is, zoals eerder aangehaald, een buitenbeentje. U hebt slechts drie atoombommen nodig om dat oord van verderf het uwe te noemen, ware het niet dat u zichzelf daarvoor tijdens uw beurt moet stukspelen. Dan pas kan u op het eerste veld een fiche plaatsen en vervolgens per verliesbeurt slechts een plek richting bezit opschuiven.

Sommige steden geven u blijvende voordeeltjes als u ze hebt geclaimd. Denver bijvoorbeeld laat u toe al uw dobbelstenen opnieuw te gooien als u zich reeds vanaf uw eerste worp hebt stukgespeeld. Handig. Of  Seattle, waarmee u bij het begin van uw beurt een dobbelsteen met de gewenste zijde naar boven kunt leggen.

Andere steden leggen dan weer voorwaarden op aan de potentiële bezetters op. Detroit moet bijvoorbeeld in één worp moeten binnengehaald en in New York schuift uw fiche sowieso een plaats achteruit bij het begin van uw beurt, als u er een liggen hebt.

Het spel eindigt van zodra een van de vier stapels - samengesteld op basis van het aantal spelers - is leeggehaald. De speler met de meeste overwinningspunten op zijn kaarten wint. Bij een gelijke stand wordt naar het aantal geclaimde kaarten gekeken.

Mars Attacks: the Dice Game is licht, maar leuk dobbelvertier en het is alvast beter dan Martian Dice, gewoon omdat u meer keuzemogelijkheden hebt en anderen lekker dwars kunt zitten door ook op de steden of monumenten te spelen waarop zij hun zinnen hebben gezet. Druk zetten heet dat. Mogelijk blijven ze dan met hun grijpgrage tengels weg van de steden of monumenten waarop u dan weer in het geniep uw focus hebt gelegd.

Interessant is de moeilijkheidsgraad-kaart. De ene zijde toont een atoombom, de andere twee. Het is frappant hoeveel verschil dat maakt tijdens het spel. 

Zoekt u iets lichts en leuks voor onder de kerstboom? Iets dat slechts een klein halfuurtje duurt, voor de nodige hilariteit zorgt en toch voldoende variatie biedt voor meedere partijtjes na elkaar? Zoek dan niet verder. Besef wel dat u voor diepgang elders moet zijn, en al zeker niet in Las Vegas.

Dominique

 

Mars Attacks: The Dice Game

Steve Jackson Games (2014)

Samuel Mitschke en Phil Reed

3 tot 6 spelers vanaf 10 jaar

20 minuten

 

 

19:11 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mars attacks: the dice game |  Facebook |

03-12-14

Spiel 2014 nafeest: deel 8

Ninja Taisen

Het is een beetje aan het opkomen. de implementatie van het steen-, schaar- en papierprincipe in een bord- of kaartspel, maar op een zodanige manier dat u de steen, de schaar en het papier al van ver open en bloot ziet liggen.

Het voortreffelijke Regnum Angelica gebruikte het al in de strijd der engelen, het mogelijk nog voortreffelijker Ninja Taisen gebruikt het in de strijd der Ninja's.

Heel veel kaartgestuurde actie hier. Van de twee verborgen dorpjes over de rivier die beide woongebieden van elkaar scheidt tot de ninja's en hun hoofdman die naar deze dorpjes op zoek gaan, onderwijl alles wat ze tegen komen een kopje kleiner makend.

Daarbovenop drie gekleurde dobbelstenen, voorzien van 1, 2 of 3 stippen. Daarmee verplaatst u het hoger genoemde minilegertje richting uitvalsbasis van uw tegenstander, individueel of in groep.

De kaarten van uw voetvolk zijn in de linkerbovenhoek voorzien van schaartjes, steentjes of papiertjes en een getalsterkte in een van de drie dobbelsteenkleuren. Uw hoofdman kan uiteraard met alles, en elke kleur, overweg en is, hoe kan het ook anders, ook nog eens de sterkste van allemaal. De volle vier.

Tijdens uw beurt doet u heel simpele dingetjes. U dobbelt met de drie dobbelstenen (rood, blauw en groen) en verplaatst vervolgens met de kleur van de dobbelstenen corresponderende ninja's het aantal gedobbelde stippen ver, richting het dorp van uw tegenstander. Liggen er kaarten op de ninja die u wil verplaatsen mogen die mee, met een maximum van twee.

Komt u op uw eindlocatie tegenstanders tegen ontstaat er, naar goede ninjagewoonte, een gevecht. Daarbij wordt in eerste instantie het steen-, schaar en papierprinicpe gehanteerd en in tweede instantie de getalsterkte. Gevechten tussen meerdere ninja's worden een voor een, van boven naar onder, afgewerkt. Bij een absolute gelijke stand trekken beide protagonisten zich één veld terug.

Hoofdmannen krijgen een speciale behandeling. Bij meerdere gevechten op dezelfde locatie verliezen zij steeds 1 sterkte. Ze worden gewoon moe.

Schakelt u alle ninja's van uw tegenstanders uit wint u onmiddellijk. Bereikt u het dorp van uw tegenstander en breekt u de weerstand van de eventueel nog aanwezige guerrilla-vereniging gaat u ook winnend de geschiedenisboeken in.

Ondanks de schijnbare, en ook wel voor een deel reële, lichtheid van dit spelletje moet u goed opletten wat u doet. Vrijwillig terugtrekken is geen optie waardoor u op een bepaald moment de strijd wel moet aangaan. Timing is belangrijk en gelukkig 'gooien' de dobbelstenen regelmatig roet in het eten waardoor u uw oprukkende manschappen niet altijd helemaal onder controle hebt, hoofdman die alles aankan of niet.

Ninja Taisen, zo heb ik gemerkt, brengt een lichte verslavingsroes teweeg. Ongeveer dezelfde soort roes die mij overviel tijdens het spelen van een ander spel eerder deze week - toevallig ook eentje voor twee en ook eentje met dobbelstenen - dat u een van de volgende dagen in de rubriek 'kijk eens wat verder dan uw spellenneus lang is' hier besproken zult zien.

Die roes brengt u in een soort lichte trance die u onmiddellijk na afloop naar een volgend partijtje doet verlangen, een partijtje waarin u het heel anders zult aanpakken en uw tegenstander alle hoeken van rivier en bos zult laten zien. De korte speelduur werkt de verslaving nog extra in de hand, waardoor een avondvullend Ninja Taisen programma zeker tot de mogelijkheden behoort. 

Mede door die lichte verslaving heeft het compacte doosje ondertussen een plaatsje opgeëist in de binnenzak van meerdere winterjassen van ondergetekende.

Ninja Taisen speelt trouwens ook erg leuk bij kaarslicht. Laat die stroomuitval dus maar komen. 

Dominique

 

Ninja Taisen

Katsumasa Tomioka

mnimalGames / Penta Merone / Table Cross (2014)

2 spelers vanaf 8 jaar

20 minuten

 

17:49 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ninja taisen |  Facebook |

01-12-14

Spiel 2014 nafeest: deel 7 (Spelen met restjes)

Patchwork

Het leven, beste medespeler, hangt aaneen van restafval. Wij dragen overschotjes mee uit het verleden en proberen ze weer aaneen te breien, te verwerken tot - hopelijk - iets nieuws, iets dat de moeite waard is.

Patchwork, een van de nieuwste worpen van een niet echt favoriete auteur van mij, Uwe Rosenberg, deed mij hieraan denken.

Naar Uwe Rosenberg normen is deze boreling ietwat atypisch. Geen tonnen spelmateriaal, geen gefrutsel met duizenden spelonderdelen, extreem kort van speelduur, al even extreem abstract van opzet en verrassend genoeg helemaal right up my alley.

In Patchwork, dit kleurrijk tussendoortje voor twee,  probeert u met restjes textiel nieuwe creaties te fabriceren. Recyclage tot op het bot zeg maar.

Dat doet u door, tegenover uw tegenstander gezeten, tetris-achtige stukjes textiel aan te kopen - u betaalt met knopen en die zijn tevens uw cruciale reddingsboei bij de eindtelling - en deze vervolgens te verwerken in uw creatie die uit 9 x 9 velden bestaat.

Die stukjes textiel liggen cirkelvormig uitgestald rond het tijdsbord waarop u en uw tegenstander richting eindveld hobbelen. Beiderzijds bedrukt is dit bord, en u kan afhankelijk van uw humeur een kantje kiezen. Speltechnisch zijn ze niet verschillend.

Een koop pion bepaalt welke patches u kunt aanschaffen, de drie exemplaren die voor de pion liggen uitgesteld meerbepaald. Kopen kost knopen en patches knopen kost dan weer tijd, die u aangeeft door uw pion het door de patch aangegeven aantal velden vooruit te verplaatsen op het tijdspoor. Op de patches staan meestal ook knopen afgebeeld, die dan weer belangrijk zijn voor de inkomstenfase.

Passeert u een knoop op het tijdspoor krijgt u inkomsten. Daarvoor telt u gewoon de knopen in uw creatie bij elkaar op en laat u zichzelf vervolgens eens lekker uitbetalen door de knopenbank.

Op het tijdspoor komt u ook kleine minipatches tegen. Die zijn inderdaad erg klein, maar extreem belangrijk want alleen met deze patches kunt u de kleinste veldjes op uw creaties opvullen. Er zijn er vijf en weg is weg. Het verdient dus aanbeveling om niet te ver achter uw tegenstander aan te blijven strompelen, al is dat wel verleidelijk want zolang u dat doet blijft u ook aan de beurt. Denk aan Thebes.

Koopt u geen patch kunt u ook gewoon voor inkomsten gaan via het tijdspoor, maar u kunt dat alleen als u achterop ligt. U verplaatst dan uw pion naar het eerste veld voor het veld waarop de pion van uw tegenstander staat krijgt en u krijgt vervolgens voor elk verplaatst veld een knoop.

U koopt, u knoopt, u casht en u probeert ondertussen uw patchveld zo volledig mogelijk te bedekken met al die willekeurig gevormde stukjes karton.

Van zodra beide spelers het eindveld op het tijdspoor hebben bereikt is het spel gedaan. U telt uw resterende knopen bij elkaar op, trekt daar voor elk leeg veld op uw patchbord twee punten van af en u weet gelijk of u gewonnen hebt. Eindigen met een minscore is niet uitzonderlijk.

U moet patchwork een kans geven als u houdt van lichte abstractie spellen, graag puzzelt, uw partner aan de speeltafel wil krijgen, niet té lang naar een speloppervlak wil zitten turen en kunt genieten van een bont eindresultaat op uw persoonlijke spelersbordje.

Aanrader.

Dominique

 

Patchwork

Lookout Games, Mayfair Games (2014)

Uwe Rosenberg

2 spelers vanaf 8 jaar

30 minuten

 

 

10:08 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: patchwork |  Facebook |

30-11-14

De butler heeft het gedaan!

The Amberden Affair

Stel.

U bent een Engelse butler die avonddienst heeft in een prachtige Engelse mansion. U kunt uw geld verdienen door eenvoudigweg de dingen te doen die een butler zoals hoort te doen zoals jassen aannemen, deuren open en dicht doen, hapjes en drankjes serveren en de garderobe beheren. U kunt echter ook geld verdienen door drie hoge gasten te vergiftigen. Opdrachtgever onbekend, maar wel rijk.

Wat kiest u?

Ik zou voor het vergiftigen gaan want, hoewel niet zonder risico, de beloning is dan aanzienlijk groter.

In 'The Amberden Affair', een bordspel voor 3 tot 6 spelers, krijgt u de kans beide werkterreinen te verkennen.

U weet vooraf niet welke rol u zult spelen, uw medespelers ook niet en u weet het ook niet van elkaar. U kunt het beroep van een bescheiden, doodbrave - zeg maar doodsaaie - butler toebedeeld krijgen maar het lot kan u ook tot gifmenger bombarderen. Veel minder saai uiteraard, en veel lucratiever, maar ook erg gevaarlijk.

Uw opdrachtjes uitvoeren doet u middels het bewegen van uw butlerfiguur op het spelbord, van locatie naar locatie en van genodigde naar genodigde. Drie eregasten moet u, ongeacht uw bedoelingen, extra in het oog houden: de baron, de vrouw van de gouverneur en de generaal.

Bent u een gewone butler doet u dus gewone butlerdingen, bent u de gifmenger hoef ik u ook al geen verdere uitleg te geven. Butlerdingen - u krijgt uw orders van de hoofdbutler -  tot een goed einde brengen levert punten op. Een uitmuntende zalmmousse van de hors d 'oeuvres tafel naar de baron brengen bijvoorbeeld tikt 20 punten aan. Of een droge Martini van de bar naar de generaal levert u 25 punten op. Vindt u het medaillon van de generaal terug - de man is nogal verstrooid en weet niet meer waar hij het heeft gelaten - krijgt u zomaar 30 punten toegeworpen.

De voorwerpen waarmee u uw opdrachten moet uitvoeren vindt u in de verschillende locaties op het kruisvormige speelbord: de bar, de vestiaire, de balie, de voordeur en de buffettafel.

Hebt u kwade bedoelingen is uw hoofdbezigheid het ombrengen van de drie hoger genoemde eregasten. Uw opdrachtgever heeft daartoe enkele flacons met gif op de verschillende locaties verspreid. Aan u om ze te vinden en aan de juiste persoon, in een drankje, toe te dienen. Dat levert u nog meer punten op. Vergiftigt u alle drie uw doelwitten krijgt u zomaar 150 punten in de schoot geworpen, eventueel aangevuld met de gewone butleropdrachten die u hebt uitgevoerd.

Nu over naar het écht leuke aspect van dit spel.

Er worden drie rondes gespeeld waarin de spelers - hou u vast - simultaan drie acties uitvoeren. Acties zijn bewegen naar een aangrenzende locatie, een voorwerpkaart op een locatie op hand nemen, een voorwerpkaart op een locatie afleveren, een voorwerpstapel bekijken en een opdrachtkaart trekken bij de hoofdbutler. Uiteraard moet u zich op de locatie bevinden om de daaraan verbonden actie uit te kunnen voeren.

Nadat iedereen zijn drie acties heeft gedaan mag elke speler geruchten verspreiden door geruchtenfiches - elke speler heeft er drie - op het geruchtenveld uit te spelen. Op het eind van het spel mag elke speler die geruchtenfiches heeft uitgespeeld de naam van de speler waarvan hij vermoedt dat het de gifmenger is op een briefje noteren. Als de beschuldiging klopt leveren deze fiches extra punten op.

Punten verdient u dus door uw standaard butleropdrachten uit te voeren, niet uitgespeelde onderzoekskaarten op hand te houden (u kunt daarmee de handkaarten van andere spelers bekijken), als gifmenger de eregasten om zeep te helpen en de gifmenger als zodanig aan te duiden. Strafpunten - jawel! - verzamelt u door op de verkeerde gifmenger in te zetten, op het einde van het spel onvoltooide opdrachten op hand te hebben en als gifmenger door andere spelers te worden ontmaskerd. De gifmenger moet minstens een eregast het hoekje om helpen om te kunnen scoren. Als hij dat niet kon mag hij ook zijn geslaagde gewone opdrachten niet verzilveren.

Het speleinde wordt ingeluid van zodra er geen tijdfiches meer op het tijdveld liggen of van zodra er een bepaald aantal geruchtenfiches op het geruchtenveld liggen.

Drie rondes speelt u, waarna de punten worden opgeteld. De speler met de meeste punten wint.

Ik herhaal het nog eens: simultaan.

Dat betekent dat u tijdens een beurt drie acties krijgt die u tegelijkertijd met andere spelers uitvoert. Dat, medespeler, zorgt voor een dynamiek die ik nog in geen enkel ander spel ben tegengekomen. U hebt uw eigen bedoelingen, goed of slecht, en tegelijkertijd moet u ook uw tegenstanders in de gaten houden. Waar gaan ze naartoe? Nemen ze daar een kaart? Laten ze daar een kaart achter? Heb ik een onderzoekskaart op hand waarmee ik het stapeltje waaraan hij of zij net een kaart toevoegde kan bekijken, of hou ik die liever op hand om sowieso al 10 punten te scoren op het einde van het spel? Verspil ik een onderzoekskaart en een actie om in de handkaarten van een andere speler te kijken in de hoop een gifcapsule te ontdekken en als ik die vind, is dat dan wel de gifmenger of gewoon een rookgordijn optrekker? Zou ik als gifmenger ook niet enkele geruchtenfiches uitspelen om mezelf buiten verdenking te stellen, maar ook om het spel sneller te doen eindigen zodat mijn sporen niet tijdig kunnen worden nagetrokken? Hou ik me niet bezig met de gifmenger en hoop ik gewoon zoveel mogelijk punten te scoren met het uitvoeren van opdrachten?

Dat simultaan spelen maakt dit spel tot een topper.

Ja maar, hoor ik al poneren, dit systeem zet de deur toch wagenwijd open voor valsspelers? Vergeet het maar. Iedereen houdt iedereen zodanig in de gaten dat iemand die een extra actie uit probeert te voeren onmiddellijk bij de kraag wordt gevat. Wat u vervolgens met dat sujet doet is uw zaak.

The Amberden Affair biedt u mooi en degelijk materiaal (het verdient wel aanbeveling de kaarten een jasje aan te trekken), een aangename speelduur, een interessant en uitdagend spelsysteem met een leuk verrader aspect , een gezonde dosis paranoia, een hoge herspeelbaarheidsgraad en tonnen interactie. Ik kan u dit bezoekje aan een Engels landhuis dan ook ten zeerste aanbevelen, zeker tijdens de aankomende feestdagen.

Dominique

 

The Amberden Affair

The Game Crafter, LLC / Two Penny Games, LLC (2013)

Michael Domeny en Kalsey Domeny

3 tot 6 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten

 

 

13:33 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the amberden affair |  Facebook |

15-11-14

Spiel 2014 nafeest: deel 6

The Ravens of Thri Sahashri

Stel.

U lijdt, na getuige te zijn geweest van een verschrikkelijk voorval, aan acuut geheugenverlies. Een volledige black-out zeg maar.

Who you gonna call?

Een neuroloog of uw met telepathische gaven gezegende vriend?

Ik zou voor uw vriend gaan. Uw kans op volledig herstel is dan immers vele malen groter.

In het universum van 'The Ravens of Thri Sahashri' tenminste.

'The Ravens of Thri Sahashri', beste medespeler, is het beste tweespelerspel, misschien zelfs het beste spel tout court, dat op Spiel 2014 is verschenen.

Het is een coöperatief kaartspel voor twee waarin uw samenwerkend vermogen zwaar op de proef wordt gesteld omdat - u las het hierboven al - een van uw beidjes over het geheugen beschikt van een gemiddelde doperwt. Ren, zo heet het arme meisje, is daarbovenop ook nog eens haar spraakvermogen kwijtgeraakt. Als starthypotheek op uw slaagkansen kan dat tellen.

Haar beste vriend Feth, de andere speler en hopeloos verliefd, beschikt echter over telepathische krachten waarmee hij Rens dromen kan lezen en zelfs beïnvloeden. Een voorzichtig opstapje naar volledig herstel. Telepathische hersenchirurgie zeg maar.

Hij gaat dan ook zo snel mogelijk aan de slag - de tijd dringt immers, en dat is nog zacht uitgedrukt - met zijn herstellingswerkzaamheden.

Misschien zit een huisje, tuintje, kindje, autootje, hypothecair leninkje er dan toch nog in.

Dat herstel van het geheugen gebeurt middels kaarten, in 5 kleuren en genummerd van 1 tot 5. Die kaarten zijn ook nog eens voorzien van rasters (kwadranten) die al dan niet beschadigde droomfragmenten, herinneringen voorstellen, én een speciale eigenschap.

In de trekstapel zitten ook nog vijf kwaadaardige raven die met gelijkgekleurde  kaarten aan de haal gaan als u even niet oplet. Dit soort onoplettendheden gaat het koppeltje later in het spel mogelijk zwaar bekopen.

Tijdens zijn beurt mag Feth zo veel kaarten trekken als hij wil. Raven legt hij apart. Vervolgens mag hij zoveel kaarten als hij wil aan de Atman, die bij spelaanvang uit slechts één kaart bestaat, toevoegen. De Atman is de blauwdruk van Rens geheugen en het morrelen daaraan is aan erg strikte regels onderworpen. Kwadranten van weggedrukte herinneringen moeten immers gelijkaardige kwadranten van eerder gelegde kaarten bedekken en een kaart mag nooit volledig bedekt worden door een andere kaart.

Als hij klaar is mag Ren één kaart uit de Atman nemen om die aan haar 'hart', dat uit vier gedekte kaarten bestaat, toe te voegen. Ze probeert hierdoor een 'gedicht' te schrijven bij elke gedekte kaart. Bij de eerste drie kaarten moet de som van de kaarten zeven zijn, bij de laatste kaart vijf. Elke regel moet in volgorde worden afgewerkt. Komt de afgelegde kaart overeen met de kleur van de corresponderende gedekte kaart mag Ren die omdraaien. Dit is belangrijke informatie voor Feth.

Als Feth erin slaagt in de Atman een som van zeven te vormen met kaarten van dezelfde kleur kan hij Ren vragen of deze kleur in haar 'hart' voorkomt. Is dat zo mag Ren één kaart van die kleur openleggen. Deze kaart kan dan op het einde van de ronde - er zijn er drie en de laatste hakt er echt wel in - worden gescoord, wat heel belangrijk is voor de slaagkansen van het duo.

Feth moet dus proberen op basis van de subtiele hints van Ren diens hart te reconstrueren en dit voor de trekstapel leeg is (game over). Daarbovenop mag op het einde van elke ronde geen kaart zichtbaar in de Atman liggen die niet overeenkomt met de kleuren van Rens hart (game ook over). Kan Feth geen kaart toevoegen aan de Atman is het ook - inderdaad - game over. Wordt de vijfde raaf opengedraaid is het ook gelijk dag met het handje.

Kaarten die Feth tijdens de Atman fase niet wil gebruiken komen op de aflegstapel te liggen. Liggen er echter raven open gaan die met gelijkgekleurde kaarten aan de haal. Een dramatische ontwikkeling, want die kaarten ziet het duo mogelijk niet meer terug in het spel. Minder kaarten staat gelijk aan minder kansen.

Elke openliggende kaart in Rens hart heeft een eigenschap die eenmalig kan worden geactiveerd. Ze maken het leven voor beide protagonisten iets makkelijker en het gericht benutten van deze voordelen zijn van primordiaal belang om het toekomstig geluk van het duo te verzekeren.

Die derde ronde dan. De hardste noot die in dit heerlijke spel moet worden gekraakt. Hier wordt het normale stramien gevolgd van de eerste twee rondes, zoals hierboven geschetst, maar elke beurt moet een volledige dichtregel worden afgewerkt. Ren mag dan eechter gebruik maken van de kaarten die zich in de opgebouwde scorestapel bevinden. Ik garandeer u echter dat u zelfs lang daarvoor het zweet als ware het de Niagara waterval van u af voelt stromen. 

Een kaartspel als dit, medespeler, hebt u nog nooit gespeeld. Het heeft een fantastisch thema dat speltechnisch al even fantastisch werd omgezet, is extreem uitdagend, garandeert een nagelbijtende ervaring voor beide spelers en het geeft de term 'subtiel communiceren' een geheel nieuwe dimensie.

Elk echtscheidingsbemiddelaar zou dit spel standaard als huiswerk aan ieder getergd echtpaar moeten meegeven. Wedden dat een hele hoop advocaten zonder job komt te zitten?

Dominique

 

The Ravens of Thri Sahashri
Japon Brand / Manifest Destiny (2014)
Kuro
2 spelers vanaf 12 jaar
45 minuten

 

13:54 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the ravens of thri sahashri |  Facebook |

11-11-14

Spiel 2014 nafeest: deel 5

Pandemic: The Cure

Stel.

U bent een meeple en u loopt tegen een agressieve houtworm parasiet aan.

Who you gonna call?

De busters van Pandemic of die van 'Pandemic: The Cure'?

In uw plaats zou ik voor het tweede team gaan. Uw kans op overleven is dan aanzienlijk groter.
'Pandemic: the Cure', de dobbelbroer van Pandemic, is immers veel vergevingsgezinder dan zijn ouder familielid.

Acht keer gespeeld, zes keer gewonnen.

Betekent dit dat Pandemic: The Cure een slechter spel is dan Pandemic? Allerminst.

Meer zelfs, als er vanaf nu ten huize van ondergetekende infecties moeten worden bestreden zal dat met dobbelstenen zijn.

Het zit allemaal goed in elkaar hoor. Dobbelen voor infecties en outbreaks, dobbelen met de aan uw gekozen karakter gelinkte dobbelstenen waarmee u uw acties uitvoert, dobbelen voor het vinden van een serum en uw gedobbelde kruisjes gebruiken om actiekaarten in te zetten.

Wat 'Pandemic: The Cure' zo leuk maakt is de onvoorspelbaarheid van het waar en wanneer opdagen van de infecties, al krijgt u op de bordjes van de zes continenten al voorinformatie over de wat u daar mogelijk kunt verwachten. Als u echter het geluk hebt dat de dobbelstenen u tegenwerken bent u echt wel in voor een traktatie. Dan voelt u aan den lijve de onmacht van een ebola bestrijder in Liberia.

Één manier om te winnen, drie om te verliezen. U zou verwachten dat u dan ongeveer 75% van uw partijen zou verliezen, maar mijn ervaring - op de standaard setting - is dus anders. Ik raad u dan ook gelijk aan de moeilijkere opstaphaltes te nemen als u dit spel aanvat.

Voor wat het waard is, onze verliespartijen waren ook échte verliespartijen waarin wij enorm zwaar op onze blote billen kregen. Massale outbreaks waren de oorzaak. Die moet u dus vooral onder controle zien te houden.

Prachtig materiaal met een massa dobbelstenen, een vlotter en sneller spelverloop dan grote broer en een grote behoefte om na afloop onmiddellijk opnieuw te spelen, al was het maar om op zoek te gaan naar die eerste verlieservaring. Meer moet dat voor ondergetekende niet zijn.

Dominique


Pandemic: The Cure
Z-Man Games (2014)
Matt Leacock
2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar
30 minuten

 

19:31 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: spiel 2014 |  Facebook |

10-11-14

Spiel 2014 nafeest: deel 4

Tajemnicze Domostwo (Mysterium)

Een oud behekst landhuis, een op de rand van de waanzin balancerende eigenaar, een groepje onderzoekers die het mysterie willen ontraadselen en daarmee ook de vloek opheffen, én een geest die hen daarbij wil helpen.

Dat is de setting van Tajemnicze Domistwo.

Het mysterie heeft vandoen met een vroegere bewoner, een voorwerp en een bepaalde kamer in het huis. De combinatie van die drie resulteerde in een gruwelijke daad, meer dan 100 jaar geleden, waarvoor de toenmalige bewoner ten onrechte werd terechtgesteld. Zijn geest spookt nog steeds rond in het huis en bij de komst van de onderzoekers ziet hij de kans om via hen het mysterie op te lossen, zichzelf uiteindelijk vrij te pleiten en de vreselijke nachtmerries waaraan de huidige bewoners lijden te beëindigen.

Dat doet hij door de onderzoekers hintgevende dromen toe te sturen.

De hints hebben betrekking op de persoon, de kamer en het voorwerp. In die volgorde.

Speltechnisch werd dit mooi opgelost door deze drie elementen te integreren in het huis dat middels erg grote kaarten op tafel werd samengesteld. De grootte van het huis varieert naargelang het aantal spelers. Hoe meer spelers, hoe groter het huis.

De geest, gespeeld door een van de spelers, stelt vervolgens uit gelijkaardige kaarten pér speler een geheime combinatie van een personage, een kamer en een voorwerp samen. Deze combinatie moet elke onderzoeker zien te weten te komen. Lukt dat kan er gelijk worden overgegaan naar het laatste hoofdstuk, de climax, de definitieve ontrafeling van het mysterie.

Als er dan nog tijd over is tenminste, want de ondezoekers hebben maar zeven dagen om het geheim te ontsluieren.

Elke dag geeft de geest hints aan de onderzoekers middels het uitspelen van een of meerdere droomkaarten. Eerst over de persoon, dan de locatie en vervolgens het voorwerp. In die volgorde moeten ze ook door elke ondezoeker individueel worden gevonden. De geest kan niet praten, de onderzoekers mogen wel onderling in overleg gaan. De geest beschikt ten allen tijde over zeven droomkaarten waaruit hij kan kiezen.

Kan een onderzoeker de juiste kaart op de plattegrond van het huis aanduiden - de geest knikt ja of nee - kan hij door naar het volgende geheim. Dat betekent dat in de loop van het spel het voorwerp van onderzoek bij elke wetenschapper kan verschillen.

Als elke onderzoeker zijn drie opdrachten heeft vervuld én er is nog tijd over - ik hoop het voor hen - kan worden overgegaan naar de ultieme ontknoping.

Hierbij moet de geest de drie kaarten van één onderzoeker (willekeurig) uitkiezen, wat gelijk de oplossing van het mysterie wordt. Vervolgens moet hij één droomkaart als hint uitspelen, waarna de onderzoekers een poging kunnen wagen om de juiste combinatie aan te duiden.

Lukt dit alles binnen een tijdsbestek van zeven dagen winnen alle spelers, falen ze verliezen ze gelijk het spel.

Een kruising tussen Dixit en Cluedo, of Dixit met een doel. Zo wordt dit spel omschreven. Deze omschrijvingen dekken de lading.

De link naar Cluedo is duidelijk. De vergelijking met Dixit heeft betrekking op de kaarten, zowel qua grootte als schoonheid. Vooral die schoonheid is fenomenaal. Zelf vind ik de kaarten mooier dan die van Dixit, met veel meer detail en afwisseling. Donkerder zijn ze ook, figuurlijk dan toch, wat uiteraard met het thema te maken heeft.

Een aanpasbare moeilijkheidsgraad, een grote herspeelbaarheid met evenveel speelplezier voor de geest als de onderzoekers , een genot om naar te kijken en best uitdagend. Dat zijn de troeven die Mysterium op tafel legt.

Het leuke van dit spel is dat u het moeiteloos in een sessie Dixit kunt integreren en omgekeerd. Lekker twee vliegen in een klap.

Toppertje.

Dominique

 

Tajemnicze Domostwo (Mysterium)
Portal Games (2013)
Oleksandr Nevskly en Oleg Sidorenko
2 tot 7 spelers vanaf 8 jaar
30 tot 60 minuten

 

19:26 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tajemnicze domistwo, mysterium, spiel 2014 |  Facebook |

04-11-14

Spiel 2014 nafeest: deel 3

Assault on Doomrock

De spelregels van Assault on Doomrock openen zoals ze moeten openen. Geen belachelijk achtergrondverhaaltje hier, maar onmiddellijk naar de kern van de zaak. U bent een avonturier die er, samen met andere avonturiers - uw medespelers - in een fantasiewereld op uit trekt en op uw tocht drie grote gevechten moet aangaan. Leeft u nog op het moment dat uw laatste confrontatie eraan komt en sluit u die daarbovenop ook nog eens winnend af hebt u het spel gewonnen.

Meer moet dat voor ondergetekende niet zijn.

Blijkt, medespeler, dat het uiteindelijk veel en veel en veel meer is.

Om even terug te komen op die spelregels. Na het doornemen ervan - ik pleeg dat nogal eens in mijn bedstee te doen - heb ik erg slecht geslapen. En als ik al sliep droomde ik ervan. Nog nooit meegemaakt In mijn 40-jarige spelerscarriere

Er wordt hier zoveel lekkers geboden Dat ik eigenlijk niet goed weet waar ik moet beginnen.

Ik zou kunnen aflopen over het heerlijke, louter door kaarten en dobbelstenen gestuurde, spelconcept. Het beste trouwens dat ik tot nu toe in mijn 40-jarige spelerscarriere mocht aanschouwen.

Ik zou het fantastische gevechtssysteem - die exposure tokens! - kunnen bewieroken, dat geniet van een zodanig frisse aanpak dat ik me afvraag waarom er nooit iemand eerder op het idee is gekomen.

Ik zou kunnen blijven schrijven over het verrassend leuke gebruik van de locaties en de introductie van tijd, de kost die u moet betalen om ze te doorkruisen en de druk die dat dan weer op u en uw metgezellen zet.

Ik zou kunnen blijven doordrammen over de interessante manier waarop uw karakter zich kan vervolmaken, met wapens, bepantsering, artefacten, magie en meer van dat leuks.

Ik zou het gebruik van de, niet bepaald alledaagse, vaardigheden van de karakters kunnen ophemelen en de manier waarop ze door dobbelsteenworpen worden geactiveerd.

Ik zou kunnen doorbomen over de weerstand die u tijdens het spelen ondervindt. Weerstand die u steeds weer, als was het de meest steile bergwand op aarde, probeert te overwinnen.

Ik zou kunnen blijven zeuren over de prachtige integratie van het onbekende, de onzekerheid over wat u te wachten staat en de hevige discussies die dit - denk aan het tijdsgebrek van hierboven - met uw medespelers oplevert.

Ik zou kunnen blijven lullen over het delicate coöperatieve management van alles waar uw reisgezelschap mee te maken krijgt: uw geldbeheer, uw aankoop- en verkoopvaardigheden, het kanaliseren van uw onbedwingbare drang naar het ontsluieren van geheimen, uw hunkering naar heldendaden, uw tarten van het lot.

Ik zou uit de bol kunnen gaan over het verbluffende game master systeem, van een niveau dat ik in mijn 40-jarige spelerscarrière nog nooit ben tegengekomen.

Ik zou u een lezing kunnen geven over de relativiteit van tijd, waardoor twee uur 'Assaulten' eerder aanvoelt als twee minuten. Veel te kort, met daaraan verbonden de onbedwingbare behoefte om onmiddellijk opnieuw te beginnen.

Ik zou een conference kunnen geven over de geslaagde humor - die ontploffende tomaten! - in dit spel, het soort humor dat uw groeiende frustratie - u sukkelt van mislukking naar mislukking - steeds weer weet te blussen.

Ik ga u daar allemaal niet mee lastig vallen, medespeler. U moet het zelf maar ontdekken.

Dominique

 

Assault on Doomrock
Beautiful Disaster Games (2014)
Tom Stasiak
1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar
150 minuten

 

22:46 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: assault on doomrock, spiel 2014 |  Facebook |

02-11-14

..die in den hemelen zijt.. (de uitdaging)

Walk to Jesus

Men moet mij niet uitdagen. Iedereen in mijn omgeving weet dat.

Mijn beste vrienden weten dat dus ook en ze laten geen gelegenheid voorbijgaan om mij voor het hakblok te zetten.

Op Spiel 2014 was het weer prijs.

''Na rijp beraad hebben wij besloten dat 'de Tafel Plakt!' het aan zijn status verplicht is 'Walking to Jesus' te bespreken.'' Dat was de boodschap die ik op dag vier, de dag des Heren notabene,  in de stand van Korea Boardgames van de heerschappen kreeg toegeworpen.

Zoals eerder vermeld: men moet mij niet uitdagen.

Op zoek dus.

Wandelen naar Jezus was geen sinecure, want Hij gaf blijkbaar niet thuis toen de standplaatsen werden verdeeld. Resultaat: hal 4, helemaal achteraan, in het verst afgelegen hoekje.

Maar als ik er voor ga, gá ik er ook helemaal voor. Ondanks de afwezigheid van een heldere ster die mij naar mijn doel kon leiden wist ik de stand van 'Eurocorp Consulting, Inc.' uiteindelijk toch te lokaliseren, onderweg een myriade aan zondige verlokkingen trotserend, als daar waren: bloedmooie boothbabes, braadworsten van een halve meter en een luxe exemplaar van Haru Ichiban.

Bij aankomst zat de standhouder ietwat afwezig voor zich uit te staren, vóór een muur van 'Walking to Jesus' dozen. Een veeg teken.

Ik had geen wierook of mirre bij me, maar gelukkig wel een beurs goud waardoor ik een exemplaar kon bemachtigen. Tot grote vreugde van de standuitbater trouwens. Hij leek alvast een stapje dichter to Jesus.

Medespeler, ik moet u ontgoochelen.

Bij het ontwerpen van het spel gaf Jezus immers ook al niet thuis.

Wat we hier voorgeschoteld krijgen is een veredeld ganzenbord, met een snuifje Mens Erger Je Niet. U dobbelt met een zeszijdige dobbelsteen, beweegt uw standaard vormgegeven pionnetje over een circulair loopspoor en probeert daarbij het vierde, binnenste loopspoor te bereiken van waaruit u, als u veel geluk hebt, kunt proberen de definitieve stap naar Jezus te wagen. Mij is altijd gezegd dat u daarvoor moet komen te overlijden, hier volstaat het om vanop een serafijn veld - een serafijn is een engel van hoge rang - een zes te gooien. Hebt u op dat moment nog actiekaarten op hand mag u voor elke actiekaart ook nog eens een poging wagen. Mislukt u vliegt u stante pede weer naar uw startveld. Gelukkig beschikt u over drie pionnen, waardoor deze straf uiteindelijk niet te hard aankomt.

Het wordt nog beter. U moet zelfs niet proberen op een serafijn veld te geraken want van zodra een speler een gooi naar de overwinning doet mag u voor elke actiekaart die u in uw handen hebt óók een poging wagen. Wat rondlummelen op de loopsporen, een maximale kaarthand van vijf actiekaarten bijeen sparen en vervolgens als een parasiet meeliften op de speler die het spel probeert uit te maken is dus een valabele strategie.

Soit, de speler die als eerste tot Jezus walkt krijgt twee punten, wie erna komt krijgt er eentje.

De loopsporen zijn voorzien van speciale velden. Een goede daad doet u gelijk richting Jezus opschuiven, een slechte werpt u weer achteruit. Moeder Maria geeft u een extra beurt, verleidingen nemen u gevangen (u moet een zes gooien om weer verder te kunnen) en zondes sturen u gelijk weer naar uw startveld.

De actiekaartjes - het zijn de kleinste die ik ooit heb gezien en zelfs de gemiddelde smurf die hiermee aan de slag gaat moet een leesbril op, wat mij doet vermoeden dat Jezus ook bij de budgettoewijzing uitblonk door afwezigheid - doen wat u van actiekaarten in dit soort spellen verwacht. U mag extra dobbelen tijdens uw beurt, u wordt gered als u op zonde velden komt, u wordt beschermd tegen agressieve medespelers (jawel), u wordt verlost van een verstikkende verleiding en met de 'hallelujah' actiekaart mag u zelfs twee extra overwinningspogingen doen als u op een serafijn veld van uw kleur staat.

U hebt al lang begrepen dat geluk het hoofdbestanddeel - zeg maar gerust het enige bestanddeel - is dat u dichter bij de Heer brengt.

U hebt ook al lang begrepen dat ik voor 'Walk to Jesus' geen koopaanbeveling kan geven, tenzij u aan de religieuze slag wil met zeer jonge kinderen.

Geloof me, medespeler, er zijn leukere manieren om richting Jezus op te schuiven. Zo kunt u proberen goed te doen voor uw medemensen, waaronder uw dienaar bijvoorbeeld. Mij eens een Caylus laten winnen zou meer dan een grote opstap zijn naar hemels genot. Jezus was naar verluidt ook een echte grapjas. Anderen aan het lachen brengen, of de mensen gewoon altijd toelachen, zou u dus ook wel eens in de goede richting kunnen duwen. Probeert u zich nu eens voor te stellen hoeveel plaatsen u opschuift richting Jezus als u mij Caylus laat winnen, mij onderwijl uw allervriendelijkste glimlach tonend. Beter nog: in de bijbelse getalsymboliek staan de getallen 7 en 70 voor volheid en compleetheid. Als u mij al glimlachend Caylus laat winnen en u doet dat 7 x 70 keer, hebt u uw afstand tot Jezus volgens mij in één ruk overbrugd.

Denk er eens over na.

Dominique


Walk to Jesus
Eurocorp Consulting, Inc.
Alfred Vesligaj
2 tot 4 spelers vanaf 5 jaar
45 minuten

 

12:36 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (6) | Tags: walk to jesus |  Facebook |

01-11-14

..die in den hemelen zijt..

Regnum Angelica

Kickstarter.

Veel kaf, weinig koren.

Maar dat koren..

Neem nu Regnum Angelica, dat een iconische strijd tussen de loyale en de gevallen engelen van Onze Lieve Heer evoceert.

Het doet dat met ronduit prachtige kaarten waarmee beide spelers - dit is er eentje voor twee - hun engelen over een groot spelbord bewegen richting thuisveld van de tegenstander, onderweg andere engelen bekampend en op speciale velden extra energie of kaarten verzamelend.

Elke engel heeft een sterkte, die gelijk ook zijn scoringswaarde aangeeft als hij erin slaagt het thuisveld van de tegenstander te bereiken, én ze hebben allemaal een speciale eigenschap die meestal wordt getriggerd als ze worden geactiveerd. Activeren is een eerder gedekte kaart openleggen, een van de belangrijkste acties in het spel.

Ze hebben ook een bewegingswaarde. Die bepaalt hoeveel velden ze maximaal tijdens een beurt kunnen bewegen. Dat kost dan weer energie, die u door het 'verbranden' - u geeft ze gewoon op - van 'pillars' en 'scripts' bekomt.

U moet wel goed afwegen of u uw 'pillars' en 'scripts wel opoffert voor energie. Met 'pillars' kunt u uw engelen immers extra bescherming meegeven voor onderweg (water, aarde of vuur), 'scripts' laten u dan weer toe in te breken in de spelregels zodat u een en ander naar uw hand kun zetten.

Conflicten - wees gerust, u kunt er niet omheen - worden uitgevochten met de elementen water, aarde of vuur en het gekende steen-schaar-papier principe. Aarde verslaat water, water verslaat vuur, vuur verslaat aarde. Geen nood, u weet vooraf waar u aan toe bent en het is dan ook zaak uw engelen zodanig te manoeuvreren dat ze met hun elementen die van hun tegenstanders kunnen uitschakelen.

Doel: als eerste speler 35 punten bij elkaar vliegen. Dat doet u door het thuisveld van uw tegenstander met uw engelen aan te tikken - u scoort als het ware een touchdown - waarna ze van het speelveld verdwijnen, maar niet noodzakelijk uit het spel.

Terwijl u over het spelbord fladdert kunt u nog speciale velden aandoen die u een extra kaart laten trekken of waarop u extra energie kunt inslaan.

Regnum Angelica is zo goed dat ik er mijn post Spiel besprekingen er even voor onderbreek. Het is een heerlijk over geproduceerd, prachtig uitziend tweepersoonsspel met fantastisch artwork - elke engel is uniek - en een zeer soepel, maar diep,  spelverloop. Het zit gewoon erg goed in elkaar.

Wilt u het laken uiteindelijk naar u toe trekken zult u er wel het koppie moeten bijhouden. U moet goed plannen wanneer u welke engel op het bord loslaat en oog hebben voor interessante combo's - ik blijf er maar ontdekken.

Op zoek naar keuzestress? Regnum Angelica. Wanneer breng ik die erg handige engel in? Wanneer activeer ik mijn engelen? Leg ik een valstrik? Offer ik 'scripts' en 'pillars' op voor dat beetje extra energie? Wanneer breng ik mijn grote leider in? Hoe manoeuvreer ik mijn engelen in een ideale positie? Offer ik die engel op? Speel ik verdedigend of aanvallend? Speel ik blufpoker of gewoon open kaart? Neem ik het risico te temporiseren om op die ideale combo te wachten?  Gebruik ik die reïncarnatie spreuk? Wat moet ik met die irritante Beëlzebub van mijn tegenstander, terwijl mijn Gabriel in godsnaam nog nergens te bespeuren is?

Regnum Angelica , medespeler, is mogelijk het beste spel van het moment dat op Spiel ontbrak.

Na Battle for Souls, dat vorig jaar verscheen, is dit alwéér een religieus geïnspireerde topper. Een hemelse aanrader.

Dat een religieuze insteek echter geen enkele garantie biedt tot succes zal ik aantonen in mijn bespreking van morgen, die als ondertitel zal dragen: de uitdaging.

Dominique


Regnum Angelica
Black Locust Games (2014)
Casey Willet en Aaron Yung
2 spelers vanaf 14 jaar
45 minuten

 

11:38 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: regnum angelica |  Facebook |