30-04-18

Sieren doet het, eenvoud.

Dobbelland (White Goblin Games)

In Dobbelland, een dobbel- en aankruisspel voor 2 tot 4 spelers, probeert u als eerste 9 schatvelden of alle velden van een kleur op uw persoonlijk spelbord aan te kruisen. 

Meer is het niet. Meer nog, is meer eigenlijk wel nodig?

Niet in Dobbelland.

Eenvoud siert, zo heeft men mij vroeger aangeleerd. En de eenvoud van Dobbelland voldoet ook aan deze stelling.

Tijdens uw beurt dobbelt mu met 6 zeszijdige dobbelstenen waarvan elke zijde een andere kleur toont. Die kleuren corresponderen met de kleur van de velden op uw - voor iedere speler verschillend samengesteld - spelbordje. Sommige van die velden zijn schatvelden, makkelijk te herkennen aan de witte ster. Die probeert u als eerste weg te kruisen met de meegeleverde stiften. Dan wint u. Slaagt u erin als eerste alle velden van een kleur aan te kruisen wint u ook. 

Maar dat is minder makkelijk dan het op het eerste gezicht lijkt.

Eerst dat dobbelen. U moet na uw eerste worp een gedobbelde kleur kiezen en deze dobbelstenen of steen aan de kant leggen. Met de andere dobbelt u lustig verder tot u uw gekozen kleur niet meer hebt gedobbeld. U mag ook altijd stoppen als u dat wenst.

Nu dat aankruisen. Dat begint vanuit het startveld op uw spelbord. Makkelijk te herkennen dit, want al aangekruist in onuitwisbare zwarte inkt. De actieve speler kruist enkel velden aan in de kleur die hij heeft gedobbeld in een en hetzelfde gebied. Heeft hij meer dobbelstenen in die kleur gedobbeld moet hij die jammer genoeg negeren.

De andere spelers mogen echter ook velden aankruisen, maar in een andere kleur die de actieve speler zonet heeft gedobbeld.

Kruist u een schatveld aan duidt u dat ook aan op het overzichtsspoor onderaan uw spelbord. Dat moet u, bij voorkeur erg luiduchtig, laten weten aan uw medespelers. Dat levert u trouwens ook een schatworp op, waarbij u met 5 dobbelstenen eenmalig mag dobbelen, een kleur mag kiezen en vervolgens extra velden mag aankruisen. Meerdere schatworpen na elkaar zijn mogelijk.

Wie als eerste alle kleuren op zijn bordje heeft aangekruist of wie als eerste minstens 9 schatvelden heeft bezocht wint het spel. Dit fenomeen doet zich voor na ongeveer 20 spannende minuten.

Dobbelland is sierende eenvoud. Het is in een wip uitgelegd, speelt lekker weg, iedereen is lekker betrokken bij iedere spelbeurt en het spel is aangenaam spannend. De voldoening is groot wanneer u deze race, want dat is het, wint. Het valt aan te raden goed de bordjes van uw tegenspelers in de gaten te houden en goed op te letten welke kleur u kiest. Soms is anderen iets ontzeggen beter dan zelf voor een bepaalde kleur te gaan. Dat zorgt voor leuke afwegingen.

Houdt u van dobbelen, racen, velden aankruisen op een afwisbaar spelbordje en gegarandeerde herkansingen als het niet echt wil lukken? U bent in Dobbelland op de juiste bestemming.

Dominique

 

Dobbelland

White Goblin Games (2018)

Andreas Spies / Reinhard Staupe

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

20 minuten

 

 

21:57 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dobbelland, white goblin games |  Facebook |