31-01-16

De 'De Tafel Plakt'! Awards 2015: deel 30

Familiespel van het jaar

BABY BLUES (JUMPING TURTLE GAMES)

Een geslaagd familiespel, wat moet dat aanleveren?

Wat mij betreft speelplezier, een geslaagde thematische omzetting, leuke illustraties, overzichtelijke spelregels, extreme interactie, een (semi)korte speelduur, taalonafhankelijkheid, leuke verrassingselementen, speltechnische eenvoud en veel gelach aan tafel.

Het spel dat in 2015 het meest beantwoordde aan deze eigenschappen was ongetwijfeld Baby Blues, een kaartspel voor 2 tot 4 spelers. De kwalificatie 'vertederend' mag trouwens ook aan de lijst worden toegevoegd.

U werkt in een kinderdagverblijf, maar achter de schermen is er een hevige concurrentiestrijd tussen de verzorgenden aan de gang. Iedereen wil immers de prijs 'kinderverzorg(st)er van het jaar' binnenhalen. Dat haalt het beste in u naar boven - wat dacht u - maar jammer genoeg ook het slechtste.

Terwijl u er alles aan doet om de vijf schatten die u zijn toegewezen te verwennen deinst u er niet voor terug om de baby's van uw concurrenten het wenen nader dan het lachen te brengen. En zo bestaat het dat u hen in het geniep voorziet van vuile luiers, hun speentjes afpakt, de batterijen uit hun muziekmolentjes verwijdert en hun babyvoeding verstopt. En dat is nog maar een greep uit uw 'kindvriendelijk' arsenaal. U zult echter al snel merken dat dezelfde fenomenen zich beginnen voor te doen bij uw eigen groepje, waarna een moeilijke evenwichtsoefening volgt tussen het vrolijk houden van uw koters en het aan het krijsen krijgen van de arme bloedjes die aan uw concurrenten werden toegewezen.

Gaan bij een concurrent alle vijf baby's onherroepelijk aan het huilen wordt gekeken bij welke oppas de nog rustige baby's de hoogste waarde hebben. Die mag zich tot opper oppasser kronen. Voor even toch, de revanche wordt immers onmiddellijk ingezet.

Begin gerust weer te brabbelen want:

Baby Blues tovert een lach op het gelaat van elke medespeler. Dat begint al bij de uitleg en zet zich tijdens het verdere verloop van het spel helemaal door.

Baby Blues heeft een hoog 'take that!'' gehalte, maar ik ben nog nooit een spel tegengekomen waarin dat zo werd aanvaard, zelfs omarmd, door de spelers. Het pestelement zit mooi verweven in het thema en, dat zult u merken, vlakt zichzelf uit naarmate het spel vordert.

Baby Blues doet heel leuke dingen met een muziekmobieltje en een toeter.

Baby Blues zorgt gegarandeerd voor veel hilariteit aan tafel. Speel dit op een terras en u krijgt een hele hoop omstaanders om u heen.

De onthulling van de waarde van de baby's aan het einde is altijd spannend en niet zelden verrassend.

De illustraties van Baby Blues, van de auteur zelf trouwens, zijn zo schattig dat u, ongeacht uw leeftijd, zo snel mogelijk (weer) zelf aan kinderen wil beginnen.

Baby Blues is het ideale cadeau voor ouders in wording.

Er wordt gewerkt aan een uitbreiding waarin de veeleisende veelspeler, moest dat nog nodig zijn, ook aan zijn trekken komt.

U blijft liever uw volwassen zelve want:

Grondstoffenblokjes, spreadsheet spelborden, ingewikkelde mathematische berekeningen, beurtanalyses met de daaraan gekoppelde wachttijden, avondvullend denkwerk, dàt zijn de opwindende zaken waar het om gaat in uw spellenleven.

U bent niet graag het doelwit van gerichte aanvallen, ook als die zich manifesteren onder de vorm van vuile luiers, gesaboteerde muziekmobieltjes, diefstal van babyvoeding en dies meer.

Dominique

 

Baby Blues

Jumping Turtle Games (2015)

Jurgen Spreutels

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

30 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter: 8,01

 

 

21:04 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: baby blues |  Facebook |

30-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 29

Testament van het jaar

LES POILUS / THE GRIZZLED (SWEET NOVEMBER / COOL MINI OR NOT)

Ironisch toch dat Tignous, de illustrator van dit spel, een aanklacht tegen oorlog en zinloos geweld, omkwam tijdens de raid op Charlie Hebdo.

De illustraties voor dit spel zijn 's mans testament want het was een van de laatste projecten waar hij aan werkte. Net voor de aanslag had hij de laatste hand aan de tekeningen gelegd. Het kan zeker geen kwaad om daar even bij stil te staan als u dit op tafel legt. Letterlijk.

Les Poilus/The Grizzled is een van de beste coöperatieve spellen van de laatste jaren. Hondsmoeilijk, razend spannend, een geschiedenisles op zich en volledig in harmonie met de ietwat dissonante illustraties van Tignous.

Ga wel voor de Engelstalige versie. Er staat nogal wat tekst op de kaarten en de misprint van de steunfiches werd in deze editie ook gelijk opgelost.

Veel meer info over dit spel vindt u in de rechterkolom.

Dominique

 

16:40 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: les poilus, the grizzled |  Facebook |

29-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 28

Deckbuilder van het jaar

SUPER MOTHERLOAD (ROXLEY GAMES)

Super Motherload, dit heerlijke hebbeding, is een kruising tussen een workerplacer, een deckbuilder en Tetris.

Het deckbuilden - met die eigenzinnig vormgegeven kaarten - is het leukste aspect van het spel, maar ook het moeilijkste. Het is immers niet evident een ideale kaartstapel samen te stellen. En u moet eerst gaan ontginnen op het marsopppervlak vooraleer u aan het deckbuilden kunt beginnen.

Los van de kaarten krijgt u hier ook heel wat kwalitatief hoogstaand en stevig materiaal aangeboden.

Super Motherload, zo schreef ik in mijn bespreking van 16 februari 2015, is een vlot spelend, thematisch mooi omgezet met veel interactie. Vooral dat laatste mag u gerust een understatement noemen. Het is ook nieuwkomer-vriendelijk trouwens. Een mooie opstap naar het zwaardere werk.

Roxley Games, het is een uitgever om in de gaten te houden. Verscheen in 2015 immers ook niet het prima Steampunk Rally, mogelijk het beste racespel van het jaar, dat trouwens ook al in de running was voor de award van het beste dobbelspel van het jaar?

Canadees vakwerk.Dominique

 

21:17 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: super motherload |  Facebook |

28-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 27

'Dat viel veel beter mee dan verwacht' van het jaar

THE BIG BOOK OF MADNESS (IELLO)

De tijdingen vooraf over 'The Big Book of Madness' waren niet bepaald hoopgevend. Weinig opwindend, dertien in een dozijn, gespeeld worden door het spel en niet omgekeerd, weinig keuzestress. Dit is maar een greep uit wat het verschijnen voorafging.

Dat bleek in de praktijk allemaal heel erg mee te vallen. Meer nog, ik vond de eerste kennismaking bepaald indrukwekkend. En erg leuk. En dat bleef zo, ook bij latere sessies.

Ik viel gelijk voor de mooie en functionele verschijningsvorm, de opdringerige keuzestress, het deckbuildend aspect, de irritante madness- en monsterkaarten, het opwaarderen van de toverspreuken, de mooie verweving tussen het thema en de toegepaste speltechniek, de noodzaak tot intensief overleg met uw medespelers en de prima spanningsboog die u naar het einde toe naar het topje van uw stoel doet schuiven.

Een absolute aanrader!

Dominique

13:33 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: the big book of madness |  Facebook |

27-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 26

Dobbelspel van het jaar

GANGSTER DICE (SPIDER-GOAT GAMES)

Als eerste uw dobbelstenen kwijt zien te geraken, het is eens wat anders.

Tactiek, strategie en spanning, gecondenseerd in een kleine 20 minuten. Dat zijn alvast drie ingrediënten die Gangster Dice garandeert.

Voeg daarbij nog een prima thematische omzetting, een mooie verschijningsvorm, karakters met elk hun specifieke eigenschappen, invloedkaarten waarmee u uw dobbelsteenworp toch in een bepaalde richting kunt sturen, een hoog blufgehalte en locatiekaarten die u nooit uit het oog mag verliezen en op het juiste moment moet zien binnen te halen.

Gangster Dice had ook bijna de 'Out of the Blue' award van het jaar binnengehaald, maar werd net voor het nieuwe jaar voorbijgestoken door Estoril 1942: A Game of Spies.

Zoekt u een diep tussendoortje mag u niet twijfelen.

Dominique

 

20:46 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gangster dice |  Facebook |

26-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 25

Kerkerkruiper van het jaar

WELCOME TO THE DUNGEON (IELLO)

Beter dan dit gaat u ondergronds niet zo snel vinden.

Dat komt door de snelheid van uitleggen en spelen, de spanning die zich geleidelijk opbouwt, het blufaspect, de heerlijkheid van het blijven doorgaan terwijl u uw tegenstanders uitdagend in de ogen kijkt, de niet zelden verrassende apotheose, het hoge 'nog een keer' gehalte, het prachtig omgezette 'push your luck' aspect, de 'net niet genoeg informatie' die u op uw bordje krijgt, de prima herspeelbaarheid en niet in het minst het verrassende speelplezier dat een sessie met z'n tweeën genereert.

Een grote topper in een kleine doos!

Dominique

 

20:26 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: welcome to the dungeon |  Facebook |

25-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 24

Veldslag van het jaar

W1815 (U&P GAMES)

Eventjes een historische veldslag evoceren binnen het kwartiertje? W1815 does the job.

Los van Napoleons ultieme vernedering mag W1815 ook gerust een mijlpaal in de spellengeschiedenis worden genoemd.

Wat u nodig hebt voor dit heerlijke en spannende gerecht: een handvol houten speelstukken, een kartonnen speelbord, een stapeltje kaarten met daarop  de eenheden en hun aanvoerders en enkele banale zeszijdige dobbelstenen.

Wat u daarmee doet is hét oorlogsspel van 2015 spelen.

Uitgevers die gespecialiseerd zijn in historische veldslagen én slim zijn moeten dit spelsysteem eens nader bekijken. Het opent nieuwe perspectieven, niet in het minst voor de tijd tekortkomende oorlogsspeler.

Los van de lichtsnelheid waarmee u deze veldslag afhandelt moet u er wel van uitgaan dat u aan een avondvullende zit begint. U gaat dit zo leuk vinden dat u steeds weer opnieuw wil, al dan niet met wisseling van generaal.

En gelukkig houdt de uitslag van dit conflict geen enkele rekening met wat de echte geschiedenis heeft voortgebracht. U kunt dus winnen aks Napoleon.

Dominique

 

 

18:58 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: w1815 |  Facebook |

24-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 23

Worker Placer van het jaar

THE PURSUIT OF HAPPINESS (ARTIPIA GAMES)

Vreemdgaan, u aansluiten bij een voetbalploeg, concerten bijwonen, trouwen en (her)trouwen, u op materieel vlak helemaal laten gaan, gestresseerd geraken, kinderen opvoeden, zeiltochtjes maken, lid worden van een bordspellenclub, in The Pursuit of Happiness kan het allemaal.

Leuk in deze workerplacer is dat tegenstanders u niet kunnen blokkeren, dat kunt alleen uzelf.

Ook een grote troef in dit spel is de narratieve kracht die het in zich draagt. Nabesprekingen waren nog nooit zo levendig.

Er waren ongeveer 300 exemplaren beschikbaar op Spiel 2015. Veel te weinig zo bleek. Gelukkig loopt er ondertussen een kickstarter campagne waar u uw misgrijpen kunt rechtzetten.

Doen!

Dominique

 

 

20:04 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the pursuit of happiness |  Facebook |

23-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 22

Doos van het jaar

WARFIGHTER: THE TACTICAL SPECIAL FORCES CARD GAME EXPANSION # 9: THE FOOTLOCKER (DAN VERSSEN GAMES)

Deze doos wint de prijs om meerdere redenen:

De grootte:

Wat een (stevig) en toepasselijke doos en wat een ruimte om al uw spelonderdelen in op te bergen, de uitbreidingen 1 tot 8 inbegrepen, al dan niet gesleeved.

De inhoud:

Een gigantisch spelbord, met speloverzicht, vervangt de papieren aanfluiting die in de eerste en tweede editie van de basisdoos zat. Handig, mooi en overzichtelijk.

Daarbovenop krijgt u nog extra nachtmissies in het Midden-Oosten aangeleverd, uiteraard met het nodige materiaal om die tot een goed einde te brengen.

Verder werden enkele kaarten uit de eerste editie en de eerste drie uitbreiding aangepast om de spelervaring nog beter te maken.

U krijgt ook een stapel surrogaat locatiekaarten die u in de plaats van de locatiekaarten in de actiestapel kunt schudden. Dat bespaart tijd bij het voorbereiden van de missie. Altijd handig want u gaat niet kunnen wachten om tot actie over te gaan.

Nog in de doos: een handige fichehouder voor uw munitie en andere handige fiches. Er worden ook fiches meegeleverd die het leven van een lid van de Special Forces aanzienlijk vergemakkelijken. Bonusfiches kunt u nu heel makkelijk toevoegen aan uw soldaten en hun wapens en uitrusting, zodat u in een oogopslag ziet waar de lamp brandt.

Ook tweede editie regelboek vindt u in deze prachtige doos én een gids over alles wat er in de Footlocker expansie zit.

Maar het leukst van al is toch het scenarioboek, waarin u naar hartenlust kunt grasduinen op zoek naar nieuwe missies. Wilt u snel even de Aluminium Confetti missie doen? Even het scenarioboek openslaan, de soldaten, hun wapens, hun uitrusting, de missiekaart en het doelkaart van deze junglemissie klaarleggen op het spelbord, de stapel actiekaarten schudden (mijn favoriete spelonderdeel) de eventuele speciale regels even doornemen en u bent vertrokken. Of u weerkeert is een andere vraag. Of trekt u liever naar Oost-Europa om een lokale bendeleider uit te schakelen die belangrijke informatie lekt naar het Kremlin, goed wetend dat hij zich bij voorkeur ophoudt in zijn zwaarbewaakte penthouse? U doet maar.

De functionaliteit:

Zoals hoger aangegeven, alles past erin. U houdt zelfs nog ruimte over voor nieuwe uitbreidingen.

De schoonheid:

Mooi en indrukwekkend hoor, deze doos die het uitzicht heeft van een militaire persoonlijke opbergkist.

Waarom Warfighter deze doos verdient.

Warfighter, medespeler, is het spel dat ik het meest solo speel, al is het ook coöperatief erg leuk. Het is zo'n beetje The Lord of the Rings: The Card Game van de moderne oorlogvoering, alleen beter.

Net als The Lord of the Rings: The Card Game moet u eerst een team samenstellen, deze meisjes en jongens bewapenen en van de nodige hulpmiddelen voorzien en vervolgens uw opdracht - extremely classified uiteraard - tot een goed einde zien te brengen. Twee spellen in één eigenlijk.

Hoe zere ik het concept deckbuilden ook haat, Warfighter zeilt vrolijk om al mijn bezwaren heen. Ik hou van het voorbereiden van een missie in Warfighter, veel meer dan de voorbereiding op een uitstapje in Midden-Aarde. En het is ook leuker om tijdens een antiterreur missie ondersteuning te krijgen van een zwaar bewapende MQ-9 Reaper Drone dan van Gandalf. Of los te gaan op een drugkartel met een M67 granaat dan met pijl en boog op een groepje orks. Want drugkartels en terroristen, die verdienen pas een pak voor de broek.

En ben ik met dat heerlijke spelonderdeel klaar, moet de echte pret nog beginnen.

U gaat immers met uw team - u raakt gegarandeerd gehecht aan uw gezelschap - op stap (of wordt gedropt) en vanaf dan staat u er alleen voor, waarbij alles wat u op uw teambuilding activiteiten hebt geleerd tot in meerdere kwadraten op de proef wordt gesteld.

Dan Verssen, sinds zijn Flagship kaartspel mij in 2002 midscheeps raakte heb ik een zwak voor de mand. Hij heeft ondertussen zijn eigen uitgeverij, DVG, en sinds mijn kennismaking met Warfighter kan de man al helemaal niks verkeer meer doen.

Warfighter, deze heerlijke topper, klimt met deze uitbreiding en zoveel meer naar de absolute spellentop.

Dominique

 

22-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 21

Geflipt thema van het jaar

KUNE v LAKIA: A Chronicle Of A Royal Lapine Divorce Foretold (LudiCreations)

Een mens komt in nogal eens in gekke en bizarre situaties terecht als het spelen van bord- en kaartspellen tot de hobby behoort, maar dit thema slaat alles.

In deze deckbuilder voor 2 spelers bent u, of u het nu wil of niet, een participerend onderdeel van een vechtscheiding. In een konijnenuniversum.

Vreest niet. U moet niet touwtrekken om de kleine konijntjes, uw servies dat al jaren in familiebezit is gaat er niet aan en u gaat zich niet blauw betalen aan advocaats- en gerechtskosten.

Het komt er gewoon op aan familiale 'hovelingen' - u bent van adel - te beïnvloeden tijdens de echtscheidingsprocedure, zoveel mogelijk bezittingen bijeen te graaien en raad te vragen aan de hovelingen van hierboven over hoe u de zaak best aanpakt. Verse worteltjes durven daarbij al eens helpen.

Het bovengenoemde gebeurt met kaarten en de worteltjes - prachtig uitgevoerd overigens. De kaarten bestaan uit plotkaarten, bezitkaarten en hovelingenkaarten, 48 in totaal. Daar moet u het mee doen, en daar kunt u heel veel mee doen.  En u hebt maar één doel: op het einde van het spel de meeste punten in voorraad hebben.

Afhankelijk van wie u bent scoort u punten voor 'The Edge' kaart, die aan het konijn wordt toegewezen dat het minst agressief is in het hele proces, de kaarten in uw voorraad, de kaarten op zich, de speciale bonuspunten die bepaalde kaarten genereren, de hovelingen die uw kant hebben gekozen en de ambivalente hovelingen (als u prinses Lakia speelt).

Ruk onmiddellijk die trouwring van uw ringvinger want:

Ik weet het, u bent volop aan het scheiden, maar laat alle emotie toch maar achterwege. Rationeel denken en van daaruit handelen is de boodschap. Zonder diep denkwerk, perfecte timing en een briljante strategie gaat u deze tweestrijd niet winnen.

Kune v Lakia bevat meerdere lagen. Deze lagen vrijspelen is erg leuk en uitdagend.

Huwelijken worden voltrokken? Net als een doodvonnis, poneerde Herman Finkers tijdens zijn uitmuntende eindejaarsconférence. Wilt u uw kroniek van een aangekondigde echtscheiding al inoefenen krijgt u hier uw kans.

Aan de andere kant zou dit spelletje uw strandend huwelijk wel eens weer vlot kunnen trekken.

De kaart- en wortelkwaliteit is dik in orde.

U blijft lekker wegkwijnen in uw verstikkend huwelijk want:

Kune v Lakia vergt wat gewenning. U moet dit spel in de vingers krijgen wilt u kans hebben op slagen. Oefenen is aangewezen.

U moet uw hoofd wel goed bij de eindtelling houden. Die duurt bijna net zo lang als het spel zelf.

De tekst op de kaarten is aan de kleine kant.

Dominique

 

Kune v Lakia: A Chronicle Of A Royal Lapine Divorce Foretold

LudiCreations (2015)

Babis Giannios

2 spelers vanaf 12 jaar

30 tot 45 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter: 6,90

 

 

21-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 20

Puzzel van het jaar (jammer genoeg)

DIE LEGENDEN VON ANDOR: CHADA & ANDOR (KOSMOS)

Dit schreef ik over Chada & Andor in de Spiel 2015 Koopwijzer:

'De Legenden von Andor heeft mij nooit echt aangesproken, maar deze coöperatieve tweespeler variant die zich in het Andor universum afspeelt heeft al mijn alarmsystemen tegelijk doen afgaan.

Dat komt door de Kashgar aanpak. Kashgar: Händler der Seidenstraße, medespeler, was een van mijn favoriete spellen van Spiel 2013. Het originele open deckbuilding mechanisme lag mee aan de basis van mijn verliefdheid. Zorgde dit mechanisme er in Kashgar voor dat u erg leuke dingen kon doen, in Andor stuurt het ook kommer en kwel op u af.

In Die Legenden von Andor: Chada & Thorn gaan beide protagonisten op reis, van Noord naar Zuid, achternagezeten door iets waarvoor naar verluidt zelfs Sauron hemzelve een blokje om zou lopen. Wie of wat het is zult u zelf moeten ontdekken. Laten we zeggen dat uw aankomst in het Zuiden op losse schroeven staat, als het gros van die schroeven ondertussen al niet is verdwenen.

Dwergen schieten u te hulp tijdens uw tocht, maar of zij het tij kunnen doen keren is maar zeer de vraag.

Op zijn zachtst gezegd erg uitdagend, extreem interactief en een must have voor de koppels onder ons.

Eén probleempje: alleen auf Deutsch en met veel tekst op de kaarten. Dat wordt dus wachten op een Nederlandstalige of Engelse editie, of het ongeduld acuut bestrijden met een Duits-Nederlands woordenboek.'

Veelbelovend dus.

Maar na het spelen werden we geconfronteerd met een bijkomend probleempje, of eigenlijk twee.

Ten eerste is een van de drie Thorn heldenkaarten fout bedrukt waardoor u hem, indien u hier geen nadere prospectie naar doet, verkeerd gaat gebruiken en sterker wordt dan hij eigenlijk is. Na het activeren van de zonzijde waarbij u twee wilpunten bekomt moet u hem naar de regenzijde draaien. Het pijltje dat dit aangeeft ontbreekt. Op zich niet onoplosbaar, maar toch.

Het tweede probleem is erger. Het haalt namelijk het speelplezier onderuit door uw avontuurlijke drang te bedelven onder een puzzelactiviteit van heb ik je daar.

Elke etappe, elke beurt eigenlijk, bent u samen met uw collega bezig die puzzel samen te leggen, eentje van kaarten en eentje van figuurtjes op het speelveld. Sommige mensen vinden dat leuk, ik niet. Ik had tijdens mijn spelletjes met Chada & Thorn nooit ofte nimmer het gevoel dat ik in een episch avontuur verzeild was geraakt. Jammer, erg jammer.

Dominique

 

Die Legenden von Andor: Chada & Thorn

KOSMOS (2015)

Gerhardt Hecht

2 spelers vanaf 10 jaar

45 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter: 5,95

 

 

18:57 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: die legenden von andor: chada & thorn |  Facebook |

20-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 19

Applicatietoepassing van het jaar

XCOM: THE BOARD GAME (FANTASY FLIGHT GAMES)

We kunnen er niet meer omheen, medespeler, de digitale wereld is het bordkartonnen universum binnen geslopen en dat zal alleen maar blijven toenemen. Tot we volledig digitaal spelen waarschijnlijk.

De applicatie die mij het meest plezier toeleverde in 2015 was zonder twijfel die van XCOM: The Board Game. Die sluit immers naadloos aan op het speelplezier op het spelbord, is instelbaar, levert eveneens de spelregels mee aan en neemt u al spelend bij de hand zodat u zeker weet dat u uw beurten juist afwerkt.

Ook de hightech verschijningsvorm en de auditieve ondersteuning zijn allebei top.

Alleen jammer dat de applicatie geen hulp biedt bij het tot een goed einde brengen van een solospel. Integendeel, speelt u dit solo hebt u enkele weken nodig om te bekomen, liefst op een onbewoond eiland met zo weinig mogelijk prikkels.

Ik heb het geprobeerd, solo, omdat ik dit spel zo graag speel. Sindsdien word ik niet zelden 's nachts wakker, badend in het zweet.

Maar verder geen gezeur. Hebt u XCOM: The Board Game nog niet gespeeld raad ik u aan dat zo snel mogelijk te doen. Of wil u eerst nog meer weten? Hier even rechtsaf slaan, naar de kolom 'Spelbesprekingen 2015'.

Dominique

 

18:17 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: xcom: the board game |  Facebook |

19-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 18

Dobbelstenen van het jaar

WIZARDS OF THE WILD: DELUXE EDITION (CrossCut Games)

Met z'n zessen zijn ze, deze speciale zeszijdige dobbelstenen. Paars, gevlamd, lekker in de hand liggend, afgerond aan de hoeken (zoals elke zichzelf respecterende dobbelsteen afgerond hoort te zijn) en met heel duidelijke helwitte, ingegrifte symbolen erop (bliksemschichten, boeken, doodshoofden, diamanten, toverdrankjes en een combinatie bliksemschicht-boeken). U dobbelt en ziet in een oogopslag wat het resultaat is.

Als er dobbelstenen zijn die de perfectie benaderen zijn het deze.

Op het spel zelf, vooral op de eigenaardige wezens erin, kom ik later nog terug.

Dominique

19:58 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wizards of the wild |  Facebook |

18-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 17

Reboot van het jaar

ORKENSTURM (ULISSES SPIELE)

Een snelle reboot was dit, want het heerlijke origineel, Richard I, verscheen nog maar net, in 2014.

Die was alleen in het Italiaans te krijgen en aan een Engelstalige editie, zo werd ons voorgehouden, werd naarstig gewerkt. Zo naarstig dat die nog steeds niet is verschenen.

Gelukkig zag Ulisses Spiele de potentie van dit spel en plaatste het spelsysteem in de fantasy setting van Das Schwarze Auge.

Dat was een foutje want de originele insteek, de kruistochten, leunde thematisch toch beter aan bij dit spel.

Maar toch, het Duits is toch al iets beter te behappen voor ondergetekende, en ik vermoed voor velen onder ons veelspelers, waardoor u een aanschaf of proefspel toch kunt overwegen.

Of u wacht naarstig op de Engelstalige omzetting. Als die er ooit komt.

Meer informatie over Richard I vindt u hier in de rechter kolom, onder de rubriek 'spelbesprekingen 2015'.

Dominique

 

11:40 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: orkensturm, richard i |  Facebook |

16-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 16

De alles behalve zeuro van het jaar

GOLD WEST (TASTY MINSTREL GAMES)

Extreme droogheid en spreadsheet verschijningsvormen houden mij de laatste tijd wat weg van het eurosegment van de spellenwereld. Als spelen werken wordt in plaats van ontspannen haak ik af. Werken doe ik wel tijdens de werkuren.

Af en toe, en niet zonder een grondige prospectie vooraf, waag ik me echter nog aan een rasechte euro.

Gold West, de winnaar van deze award, stelde mij niet teleur.

Het steeds wisselende spelverloop, de snelheid van spelen, de meer dan overzichtelijke speelduur, de hoge speelkwaliteit bij elk opgegeven aantal spelers, de duidelijke spelregels, de diepte, de spanning tot op het einde en de schoonheid van uitvoering zijn allemaal troefkaarten waarmee dit pareltje zich naar mijn collectie heeft gespeeld.

Gold West is ook een ideaal opstapje naar het betere eurowerk.

Meer details vindt u in de linkerkolom, onder de rubriek 'Dice to meet you'.

Dominique

 

20:24 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gold west |  Facebook |

15-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 15

Op zichzelf staande uitbreiding die beter is dan het origineel van het jaar

DARK GOTHIC: COLONIAL HORROR (FLYING FROG PRODUCTIONS)

Volgens de uitgever is deze uitbreiding op Dark Gothic van het snelle, leuke en vooral dodelijke type. Dat van dat dodelijke mag u met een grote korrel zout nemen, maar het is wel een feit dat het pad naar uw ondergang veel steiler aanvoelt dan dat van grote broer.

In Dark Gothic: Colonial Horror, een semi-coöperatieve deckbuilder voor 2 of 3 spelers, bent u een monsterjager in het 'A Touch of Evil' universum. U bent gesommeerd door de goegemeente om hun dorpjes te vrijwaren van extreem kwaadaardig ongedierte.

Daartoe bouwt u al spelend een kaartendeck op met helpers, verslagen monsters, wapens en materiaal (ook van bovennatuurlijke aard) en doet u locaties aan, profiterend van hun strategische ligging (voor u op tafel) en hun onroerende voordelen.

Slaagt u erin de drie baasmonsters te verslaan - ze worden progressief sterker naarmate het spel vordert - bent u, mogelijk, de winnaar. Als een andere speler niet meer punten dan u verzameld heeft tenminste.

Wijd dat dat water, laad die zilveren kogel en prevel dat schietgebed want:

U moet heel erg oppassen tijdens het spelen Van Dark Gothic: Colonial Horror. In tegenstelling tot zijn grote broer ligt uw nederlaag immers niet enkele blokken ver verwijderd, maar net om de hoek. Op wandelafstand. Dat komt door de extra toevoeging van de 'inslaande bliksem' kaarten. Die voeden de schaduwstapel, een lachertje in het basisspel, drie keer sneller. Tien kaarten in deze stapel en het is dag met het handje. Er zitten vier van deze bliksemkaarten in de trekstapel. Weinig zult u zeggen. Tot u aan het spelen bent. U gaat niet geloven hoe dikwijls u ten aanzien van uw medespelers het woordje 'voorzichtig' in de mond zult nemen. Daarbij komt nog dat er gegarandeerd dwalende monsters in de uitlage terechtkomen. Ook die rukken langzaam op naar de schaduwstapel waardoor er nog meer snelheid van handelen geboden is.

In tegenstelling met andere deckbuilders moet u hier rekening houden met drie 'grondstoffen': fysieke kracht, sluwheid en mentale sterkte. Daarmee 'koopt' u uit de centrale rij van zes kaarten wat u nodig hebt. Zoals eerder al aangegeven wapens, hulpmiddelen, locaties en bondgenoten. Het managen van drie grondstoffen, medespeler, is erg leuk.

Occasionele gebeurtenissen sturen uw sluwe plannetjes danig in de war en met de monsters die in de uitlage opduiken moet u ook zien af te rekenen. Gelukkig kunt u uw medespelers ook dwarszitten door eerder verslagen monsters in te zetten, want die voegt u ook gewoon toe aan uw kaartvoorraad.

De monsters die u in de uitlage tegemoet treedt zijn echter maar klein bier vergeleken met de creaturen die ze dienen. U zult de koude rillingen over uw rug voelen lopen als u de verschrikkelijke verhalen hoort over 'De Viller', 'De Donkere Ruiter van Sullen Grove', 'De Strigoi Vampier', 'De Zwarte Hond van Norfolk' en 'De Slachter uit de Onderwereld'.

Gelukkig bent u zelf ook niet te onderschatten. Meer zelfs, bent u Sara de Witte Heks combineert u verblindende schoonheid met onmetelijke beschermende en scheppende krachten (niet te geloven wat u met die zachte, poezelige handjes het strijdtoneel op tovert). Thomas Harrow daarentegen combineert extreme lelijkheid met indringende overredingskracht, vooral naar bondgenoten toe (er is een oorzakelijk verband) en een totaal gebrek aan angst. Leuk. 

Dark Gothic: Colonial Horror doet leuke dingen met 'donkere geheimen', kaarten die uw deck vervuilen en rechtstreeks zijn gelinkt aan de gevreesde 'schokkende ontdekkingen' stapel. U wilt echt niet weten wat er vanuit die stapel op u afkomt.

U kunt deze uitbreiding naar believen combineren met het origineel, al raad ik u dat niet aan omwille van de intense tijdsdruk die deze versie wordt aangeleverd. Ze is perfect zoals ze is.

U speelt graag volledig coöperatief en u speelt ook graag af en toe solo.

U speelt graag Ascension.

U laat de bewoners van die arme dorpjes toch maar lekker in de kou staan want:

U hebt tijdens het deckbuilden al moeite met het managen van twee grondstoffen, laat staan drie.

Door het jongleren met drie grondstoffen kan de wachttijd al eens oplopen.

U houdt niet van het fotorealistische artwork waarmee u hier wordt geconfronteerd.

Dominique

 

Dark Gothic: Colonial Horror

Flying Frog Productions (2015)

Jason C. Hill

2 tot 3 spelers vanaf 12 jaar

60 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter: 7,38

 

19:00 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dark gothic: colonial horror |  Facebook |

14-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 14

Verborgen parel van het jaar

HERO'S JOURNEY HOME (in eigen beheer uitgebracht)

Hero's Journey Home was lang in de running voor de award van solospel van het jaar. Tot Healthy Heart Hospital op de valreep van 2015 opdook. Weg prijs.

Edoch, déze prijs is ook niet van de minste. En had ik dit jaar ook de 'queeste van het jaar' uitgereikt had Hero's Journey Home zelfs twee prijzen binnengehaald.

Nu heb ik al veel queesten achter de rug en al spelend heb ik de meest waanzinnige contreien bezocht. Maar nog geen spel deed het zo elegant, verrassend eenvoudig, uitdagend en met zo'n originele insteek als Hero's Journey Home.

In Hero's Journey Home hebt u zonet een gevaarlijke queeste succesvol afgerond. Uitgeput ligt u samen met uw makkers (en uw buit) te bekomen in een plaatselijke herberg, tot u plots wordt overmand door een heel heftige en niet echt gewenste emotie: heimwee. Van de zeer acute soort want u wil, ondanks de hevige protesten van uw medemaats, onmiddellijk weer de hort op. Naar huis.

Begrijpelijk na zoveel dagen van huis zonder smartphone, maar niet echt slim aangezien u nog niet helemaal bent gerecupereerd. Uw levenskracht is immers slechts voor de helft hersteld wanneer u besluit weer huiswaarts te trekken. Door hetzelfde onherbergzame en door de meest vileine creaturen bevolkte gebied langswaar u al gepasseerd bent. En die vileine creaturen zijn uw arrogante haantjesgedrag nog niet vergeten. En vooral niet wat u hen hebt ontstolen.

En toch gaat u op pad, vergezeld door uw tegenpruttelende medebroeders die ook nog maar half zijn bekomen van wat voorafging.

Op pad gaan betekent in Hero's Journey Home de confrontatie aangaan met een stapel van 45 avontuurkaarten waarin in de onderste helft de kaart van uw geboortedorp wordt geschud. Verschijnt die tijdens uw tocht hebt u het spel gewonnen. In elk ander geval bent u onderweg tegen iets opgelopen dat u het leven heeft gekost. En dat van uw gezelschap.

Elegant, schreef ik enkele regels geleden. Wel, die elegantie zit 'm vooral in de eenvoud waarmee u een beurt afwikkelt. U draait gewoon de bovenste kaart van de avonturenstapel om en gaat vervolgens aan de slag. Monsters moet u bevechten of omkopen - vechten doet u met een 20-zijdige dobbelsteen -, met locaties gaat u in interactie (ten goede of ten kwade), andere avonturiers die u onderweg tegen komt sluiten zich met een gelukje bij u aan en wat u onderweg aan de wegkant vindt neemt u gewoon mee of koopt u van de eigenaar als die toevallig in de buurt is. Zo kocht ik onlangs voor slechts 200 'skeletten', de munteenheid in Hero's Journey Home,  nog een paar avondhandschoenen die bij nader inzien de magische krachten in de handen van de magiër in ons gezelschap bleken te verstoren.

Zo gaat uw tocht verder, kaart per kaart dichter naar uw einddoel: uw geboortedorp.

Daar aangekomen wordt er gefeest, gelachen en gedronken. Al bestaat de kans dat u nog tijdens de feestelijkheden alweer op avontuur vertrekt.

Weersta niet aan de lokroep van de uitdrukking 'Home Sweet Home' want:

Hero's Journey Home speelt erg vlot en wordt gekenmerkt door een schijnbare eenvoud. Let op het woordje schijnbare in de vorige zin.

Hero's Journey Home gebruikt een erg leuke manier om uw gezelschap samen te stellen, op basis van wat u tijdens uw vorige queeste hebt buitgemaakt. Hebt u bijvoorbeeld tijdens uw vorige queeste de Vuurvogel van Baba Yaga buitgemaakt hebt u 12 punten aan helden te spenderen. Met de Helm van Neptunus mag u dan weer 18 punten besteden. Magiërs krijgen nog enkele spreuken mee. Meer nog, u krijgt nog een stapeltje briefgeld mee ook. Dat een skelet als belangrijkste symbool op deze briefjes staat is al een teken aan de wand, maar daar veegt uw door heimwee verteerde avonturier flink zijn voeten aan.

Hero's Journey Home doet erg leuke dingen met kruispunten als u met twee of meer speelt.

In tegenstelling tot wat u uit het voorgaande zou verwachten zadelt Hero's Journey Home u op met heel wat keuzestress. Blijf ik op mijn geld zitten tot ik krachtig wapentuig kan kopen, maar komt dat wapentuig nog wel? En wat dan? Wie geef ik welk wapen? Wie in mijn gezelschap gaat als eerste het gevecht aan als het hommeles is? Wie offer ik op? Wie wil ik te allen prijze in mijn nabijheid houden? 

Extra keuzestress wordt ook gegenereerd door uw extrinsieke vaardigheden. Die zijn erg krachtig maar ze kosten een actie. Spreuken zijn ook al niet gratis. Erger nog, ze kosten een levenspunt of 200 goud of 1 punt van uw bonusdobbelsteen. Met die bonusdobbelsteen kunt u tijdens een gevecht de waarde van een dobbelworp verhogen.

Door het gebruik van kleurcodes hebt u van zodra u een kaart van de avonturenstapel omdraait onmiddellijk door waar de lamp brandt. En hoe pijn die lamp gaat doen als u er als een gehypnotiseerde mot tegenaan fladdert.

Het opzetten van het spel op zich is al een leuke bezigheid. Dat is een fluitje van een cent door de aan hun rugzijde makkelijk te onderscheiden kaartstapels, maar het meeste plezier bij de voorbereiding haalt u toch uit de samenstelling van uw gezelschap en hun vaardigheden. Gaat u voor een klein groepje met grote individuele krachten of liever voor een groot gezelschap met zwakkere karakters? Iets tussenin? U bent vrij om te kiezen. Weer die keuzestress.

Ondanks de schijnbaar beperkte herspeelbaarheidsfactor speelt Hero's Journey Home steeds weer anders. Dat heeft te maken met de steeds wisselende startopstelling en de plaats waar uw geboortedorpkaart uiteindelijk in de avonturenstapel terecht komt. Wie toch nog twijfelt kan gelijk de al beschikbare uitbreiding 'Gods of Man & More' aanschaffen, bestaande uit 56 extra kaarten waaronder Goden en Rassen, extra queesten, avonturenkaarten en spreuken. Er zijn trouwens nog twee uitbreidingen op komst.

Dat de illustraties op de kaarten eigenzinnig zijn is nog een zwaar understatement. Heel dwars zijn, ze, niet gehinderd door enige conventionaliteit. Men moet ervoor zijn maar ik vind ze fantastisch. Een verademing.

U krijgen ze met geen stokken de deur uit want:

De verpakking, een jutten zakje, is niet echt handig. U hebt een grondige hekel aan functionaliteit, ook als die het alleen bij de verpakking laat afweten.

Dominique

 

Hero's Journey Home

Uitgebracht in eigen beheer (2015)

Graham Cranfield

1 tot 3 spelers vanaf 13 jaar

60 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter: 7,14

 

21:16 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hero's journey home |  Facebook |

13-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 13

4X-spel van het jaar

MARCH OF THE ANTS (WEIRD CITY GAMES)

Het is een populair genre de laatste tijd, spellen die zich focussen op een combinatie van exploreren, expanderen, exploiteren en extermineren.

Het spel dat daar in 2015 het beste in slaagde, en gewoon het leukste was, was March of the Ants. Een spel voor 1 tot 5 spelers over het managen van een mierenkolonie.

Exploreren? Check. Vanuit het nest op onderzoek gaan in het omliggende gebied, zich hier aandienend onder de vorm van lekker grote zeszijdige tegels.

Expanderen? Check. Op die zeszijdige tegels de interessantste velden in bezit nemen, om van daaruit verder te exploreren maar ook om de kolonie te voeden, larfjes te kweken en gewoon overwinningspunten binnen te halen. Of verder te evolueren naar sterkere mieren, met een sterke kop (nodig om gevechten te kunnen winnen), een stevig borstgedeelte (nodig om verder en sneller te kunnen voortbewegen) en een geprononceerd achterlijf (nodig om extra voedingsstoffen te produceren zodat de kolonie nog sneller kan groeien).

Exploiteren? Check (zie hierboven)

Extermineren? Check. Wilt u expanderen gaat u uw begerige blik richten op gebieden die al door andere kolonies zijn ingenomen. Dat kan alleen worden opgelost door een gevecht, al is een slimme mier meestal ook een vredelievende mier. Neemt u het niet tegen andere mieren op moet u nog altijd opletten voor de agressieve duizendpoten die u op elk moment - tijdens het exploreren - tegen het lijf kunt lopen.

Vier leuke spelmechanismen om uit te proberen dus, in een thematisch erg geslaagde omzetting. Met een erg interessant rondeverloop ook,  waarbij elke speler altijd betrokken is en samen met de actieve speler aan de slag mag. Daarbovenop kunt u ook een solo- en een coöperatieve variant aansnijden.

March of the Ants geeft ook gelijk het goede voorbeeld over hoe spelregels er zowel inhoudelijk als vormelijk moeten uitzien en hoe een persoonlijk spelersbord moet worden aangepakt.

Topklasse.

Mijn gedetailleerde bespreking vindt u in de rechterkolom.

Dominique

 

23:10 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: march of the ants |  Facebook |

12-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 12

Uitspraak van het jaar

"IK DOE HET LIEVER MET DE HARTJES!"

Uitgesproken door de heer T. D., woonachtig te R., België, op 9 december 2015 om 23u49, na een spelletje Estoril 1942: A Game of Spies.

Betrokkene doelde naar eigen zeggen op het spelmechanisme waarbij een vrouwelijke spion een spion(ne) op een aangrenzende locatie kan weglokken, regelrecht haar verleidelijke fuik in. Opvallend was wel dat de hartjes op de spiontegel in kwestie werden gechaperonneerd door twee joekels van borsten, waardoor het spelmechanisme argument een wel heel ongeloofwaardige bijklank kreeg.

Nu de messen geslepen zijn is het zeer de vraag of de heer T. D. het nog aandurft een spelletje Estoril 1942: A Game of Spies aan te snijden. De toekomst zal het uitwijzen.

Dominique

17:44 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: estoril 1942: a game of spies |  Facebook |

11-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 11

De 'Er was nog even hoop voor ondergetekende!' van het jaar

GET LAID! (STUDIO CAVALIER)

Een succesvolle Kickstartercampagne eind 2015 - er werd zomaar liefst 23.073 dollar opgehaald - zorgde ervoor dat dit kaartspelletje in 2016 het levenslicht ziet.

Ik wil u echter niet met valse hoop opzadelen, medespeler. Net als de protagonisten die hierin hun opwachting maken - gezegend met het cognitieve niveau van een gemiddelde doperwt - heeft het spelletje zelf niet veel om het lijf. Voeg daarbij de, weliswaar optionele, drinkopdrachten en ik weet nu al dat dit niks voor mij is. En eigenlijk voor u ook niet.

U ophoudend in een niet nader genoemde drinkgelegenheid gaat u met 2 tot 7 andere drinkebroers op jacht naar een klik met het andere geslacht, hopend de avond met 'de daad' te eindigen, waar en hoe dan ook. Zelfs de dansvloer wordt hier het decor van expliciete seksuele handelingen. De daad zelf levert u punten op, net als de locatie waar de daad heeft plaatsgevonden. Erger nog, bent u met 'de daad' bezig kunnen de andere spelers dat alsnog proberen te verhinderen of - nu wordt het pas écht wansmakelijk - assisteren, wat dat ook moge betekenen. Alsof dat nog niet genoeg is kunnen andere spelers zelfs de copulerende uitgaanders uit elkaar trekken om vervolgens de geslachtsdaad vrolijk met een van beide deelnemers verder te zetten.

Vluggertjes, triootjes (en erger), partnerruil en overmatig alcoholgebruik, het zit er allemaal in.

Jammer genoeg.

Vijf keer 'bangen' zoals dat in het Engels heet, of een lege trekstapel - let op de eigenaardige bijklank die dit heilige woord binnen de spellenwereld woord hier krijgt - luiden het speleinde in. Wie het meeste punten bijeen heeft 'gebangd' wint.

Ik hoef u niet te zeggen dat het hier niet bepaald om een HABA uitgave gaat. Ik hoef u ook niet te zeggen dat wij, arme sukkelaars spelliefhebbers, voorlopig nog op onze honger moeten blijven zitten als het om goede en kwaliteitsvolle seksueel getinte spellen gaat.

Kent u de luxe niet op zoek te moeten gaan naar een seksmaatje raad ik u nog altijd Das Bettspiel aan. Veel privé- speelplezier in uw eigenste bedstee. Zonder pottenkijkers. En met afwasbaar materiaal.

Het was ook te mooi om waar te zijn..

Dominique

 

17:22 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: get laid! |  Facebook |

10-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 10

Hybride van het jaar

ABOVE AND BELOW (RED RAVEN GAMES)

Na een niet zo idyllische intro - u bent op de dool na een brute aanval van barbaren - mag u in dit bordspel voor 2 tot 4 spelers een nieuwe nederzetting bouwen, ver weg van de oorspronkelijke plaats des onheils.

Tot uw grote vreugde is het niet alleen bovengronds goed toeven, al snel blijkt dat u zich boven een erg uitgestrekt ondergronds gangenstelsel bevindt en u zou uw eigenste zelve niet zijn als u er niet op uit zou trekken om dat hele gebied in kaart te brengen. 

U schaart enkele specialisten - bouwers, boeren, leraars, avonturiers - om u heen en u zet zich aan het werk.

U bouwt, oogst, exploreert en breidt uw personeelsbestand aanzienlijk uit, hopend dat u op het einde van het spel de meest welvarende gemeenschap hebt gesticht. Dat wordt berekend aan de hand van de punten die uw onroerende goederen - zowel bovengronds als ondergronds - opleveren, aangevuld met uw reputatiepunten en de punten die u hebt bijeen gespaard op uw, overigens ingenieuze, vooruitgangsspoor. Hebt u de kickstarter versie spelen ook uw nog beschikbare voorraden en uw tot een goed einde volbrachte queesten een rol bij de eindtelling.

Haal onmiddellijk die rugzak uit de kast en prop hem vol met proviand en zaklampen want:

Above and Below combineert naadloos het speelplezier van de betere euro met het onvoorspelbare van een narratieve Ameritrasher.

Above and Below is een van de beste spellen die ik het afgelopen jaar heb gespeeld. Het is dan ook Ryan Laukats beste worp tot nu toe.

Above and Below is bloed- en bloedmooi.

Above and Below heeft de beste, en duidelijkste, conografie die ik ooit in een bord- en kaartspel ben tegengekomen. U hebt echt geen bril nodig om te zien wat dat gebouw aan de overkant bij uw tegenspeler als voordeeltje oplevert.

Above and Below is zeer afwisselend door het feit dat u niet alle gebouwen te zien zult krijgen in een spel. Maar dé ster van de doos is toch het avonturenboek dat uw ondergrondse expedities van de nodige spannende kampvuurverhalen voorziet. U beleeft van alles daar beneden en wat u beleeft hangt af van de keuzes die u maakt. Soms is dat pure ernst, op andere momenten is het lachen, gieren en brullen geblazen. Wat bijvoorbeeld te denken van een avonturier die een op hol geslagen  olifant met bezwerende handbewegingen tot kalmte probeert aan te manen? Wilt u ondergronds bouwen - ook de ontgronde gebouwen zijn immers niet te versmaden - hebt u trouwens bouwgrond nodig, en die kunt u alleen bekomen door expedities succesvol af te ronden. En wilt u werken aan uw reputatie is het raadzaam daar beneden af en toe uw geweten te raadplegen.

Above and Below doet erg leuke dingen met dorpelingen die elk hun specifieke eigenschap hebben. Er kunnen er trouwens extra worden ingehuurd en als u ondergronds gaat en u hebt geluk kunt u zelfs gratis extra personeel vinden.

Above and Below heeft eenvoudige spelregels, maar toch erg veel diepte zonder u mentaal te overbelasten.

Above and Below doet heel erg leuke dingen met bedden, vermoeide expeditieleden, herstellende drankjes, een EHBO-post en cider.

Alles wat u doet in Above and Below levert u wat op, al moet u tijdens uw expedities wel opletten met het begrip overmoed.

Tijdens het spelen zult u merken dat Above en Below in een erg positief sfeertje baadt. Het lijkt er zelfs een beetje op dat de reis belangrijker is dan het doel. Ok al verliest u, u hebt een leuke tijd gehad én u voert achteraf gegarandeerd een erg interessante nabespreking.

In Above and Below kunt u meerdere wegen naar de overwinning uitproberen.

Above and Below doet iets heel erg leuks met een vooruitgangsspoor en het begrip timing.

Above and Below is ook verrassend leuk met z'n tweeën.

U laat uw bierbuikje liever over de rand van de zitbank bengelen want:

Above and Below vraagt nogal veel tafelruimte.

Het kickstarterproject van Above and Below is helemaal aan u voorbijgegaan. Daardoor moet u de houten spelonderdelen, de queesten, de extra dorpelingen, de gebruiksvoorwerpen, de statusfiches van de dorpelingen en - misschien nog het ergste van allemaal - het extra avonturenboek missen dat de actie verplaatst naar een woestijnlabyrint en het ondergrondse woud.

Dominique

 

Above and Below

Red Raven Games (2015)

Ryan Laukat

2 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

90 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter 8,58

 

 

20:17 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: above and below |  Facebook |

09-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 9

'Out of the Blue' van het jaar

ESTORIL 1942: A GAME OF SPIES (MESAboardgames)

In 'Estoril 1942: A Game of Spies', een bordspel voor 2 tot 4 spelers, probeert u in het Portugese Estoril van 1942 - W.O. II woedt volop - een keur van internationale spionnen te rekruteren want die leveren u aan het einde van het spel punten op. Wie de meeste punten heeft wint.

U doet dat door uw basis- en reeds gerekruteerde netwerk in te zetten op de steeds wisselende locaties in Estoril. Locaties waarin bij aanvang van elke ronde vanuit een algemene gedekte voorraad nieuwe spionnen worden geplaatst. Gedekt of open, afhankelijk van de locatie in kwestie. De spionnen die u zelf inzet moeten ook aan de anonimiteitseisen of de gevraagde openheid van de locaties voldoen. Zo bent u bijvoorbeeld op het strand van Tamariz sowieso verplicht kleur te bekennen.

Tijdens het spel hebt u te allen tijde 6 spionnen(tegels) op hand. Die hebben een nationaliteit, een sterkte, een puntenwaarde en het allerleukste: een speciale eigenschap. Die wordt geactiveerd van zodra de verschillende bezette velden op een locatie (ze worden oplopend afgewerkt) worden geëvalueerd.

Een huurmoordenaar kan een spion op dezelfde locatie uitschakelen bijvoorbeeld. Of een verleidster kan een spion vanop een aangrenzende locatie naar de hare lokken. Samenzweerders kunnen een spion weer naar de bodem van de trekstapel sturen en vervangen door een nieuwe.  Nationalisten worden sterker als er zich landgenoten op dezelfde of aangrenzende locaties bevinden. Diplomaten kunnen dan weer andere spionnen op dezelfde of aangrenzende locaties beschermen tegen moord- of verleidingspogingen.

Ook de velden op de locaties waar u uw manschappen ontplooit hebben interessante voordeeltjes te bieden. Even naar een gedekte spion op dezelfde, aangrenzende of zelfs alle locaties gaan kijken bijvoorbeeld. In de kerk mag uiteraard niet worden geschoten, in het casino wordt het resultaat van uw inspanningen mee bepaald door een gokverplichting, de Duivelsmond rots zou wel eens een spion voorgoed uit het spel kunnen laten verdwijnen en in het museum is er plaats voor een spionnetje extra.

Een leuke bijkomstigheid van het plaatsen van spionnen is dat ze uitsluitend in de buitenste locatievelden mogen worden geplaatst, tenzij uw nieuw geplaatste spion aangrenzend aan een reeds eerder geplaatste spion uit uw team wordt ingezet.

Van zodra iedere spion is geplaatst wordt gekeken welke speler de hoogste sterkte op de locatie heeft bijeengebracht nadat elke spion zijn eigenschappen heeft kunnen benutten (locaties worden in chronologische volgorde afgewerkt, net als de spionvelden). Die speler wint de spion die aan het begin van de ronde uit de algemene voorraad op die locatie werd geplaatst. Die kan vervolgens bij de volgende ronde mee worden ingezet. Als de speler in kwestie hem of haar op hand houdt tenminste, anders gaat hij naar de persoonlijke aflegstapel en brengt hij aan het einde van het spel 1 punt op.

Na 4 ronden worden de punten op de spiontegels geteld die de spelers nog op hand hebben, aangevuld met 1 punt per spion op hun aflegstapel én de eventuele bonuspunten die de missietegels opleveren als aan de voorwaarde wordt voldaan. Dat zijn er altijd 8 per missietegel en die haalt u binnen door bijvoorbeeld de meeste verleidsters in uw hand te hebben, of de hoogste totaalsterkte op hand, of de meeste huurmoordenaars, of de meeste verleidsters, nationaliteiten enz.

Wie het meeste punten heeft wint.

Haal snel uw gadgets weer uit de kast want:

Estoril kwam inderdaad out of the blue, maar heeft ons aangenaam verrast. Dit is Spiel des Jahres materiaal.

Estoril speelt snel, vlot en zorgt bij elke locatie-afwikkeling voor spanning.

Het plaatsen van uw spionnen zorgt voor de nodige afwegingen. Wie heeft wie waar gelegd? Wat ben ik tijdens mijn beurten te weten gekomen over mijn concurrenten? Hoe speel ik daarop in? Neem ik het risico in het casino? Toe hoever wil ik gaan om te bluffen? Leg ik mijn huurmoordenaar op veld 2 van die locatie zodat ik dan naar een gedekte spion kan gaan kijken, goed wetend dat hij dan niet eerst aan de beurt komt als de locatie wordt afgewerkt? Stuur ik mijn verleidster naar het museum in de hoop een andere nuttige spion uit een aangrenzende locatie weg te lokken? Wie bescherm ik tegen de verleidster en de huurmoordenaar?

Ook het handmanagement vormt hier een erg leuke uitdagingen. Wie hou ik in godsnaam op hand? Hoe liggen de missiekaarten erbij en welke goede spionnen offer ik voor die missiekaarten op? Welke spionnen kunnen mij het meest opleveren in de volgende ronde?

Dat er bij het begin van elke ronde 6 locaties van de 8 willekeurig worden getrokken en geplaatst zorgt voor steeds weer nieuwe afwegingen en afwisseling.

Estoril 1942; A Game of Spies is snel uitgelegd, bevat prima materiaal en is spannend tot op het einde.

W.O. II woedt dan wel op de achtergrond, hij heeft geen invloed op de luchtigheid en het speelplezier.

Een duidelijke iconografie op de tegels zorgt ervoor dat u zich op belangrijke zaken kunt concentreren.

U hebt te allen tijde een prima overzicht over de spelsituatie.

U moet nooit lang wachten vooraleer u weer aan de beurt bent.

Het artwork is dik en dik in orde.

Voor u geen gevaarlijke missies want:

Ondanks de volledige taalonafhankelijkheid is het spel nog niet in voor ons toegankelijker talen te verkrijgen. Portugees is niet uw sterkste punt en u hebt geen zin de Engelstalige regels van BGG af te printen.

De missiekaarten tellen nogal zwaar door in de eindafrekening en u moet er minstens eentje van zien binnen te halen als u de eindoverwinning wil binnenhalen.

Dominique

 

Estoril 1942: A Game of Spies

MESAboardgames (2015)

Gil D'orey en Antonio Sousa Lara

2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

60 minuten

 

14:40 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (5) | Tags: estoril 1942: a game of spies |  Facebook |

08-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 8

'Voor meer bedoeld maar het beste met z'n tweeën' van het jaar

Er verschenen in 2015 nogal wat spellen die met meer dan twee kunnen gespeeld worden maar eigenlijk het best tot hun recht komen, en het leukste zijn, met z'n tweeën.

Flip City is er zo eentje, Artifacts, Inc. valt ook al onder dezelfde categorie en Wizards of the Wild speelt u ook best aan een tafel voor twee.

Dat komt door de lange wachttijden als u met deze spellen vanaf 3 spelers aan de slag gaat. Niets erger dan het gevoel hebben dat u erg zinvolle en zelfs tijdrovende bezigheden zou kunnen doen terwijl uw medespelers hun beurt aan het afwerken zijn. Die lekkende badkamerkraan eindelijk eens repareren bijvoorbeeld.

Het spel waar dit gevoel het meest op de voorgrond treedt, en de winnaar van de award, is RUNEBOUND (THIRD EDITION) van FANTASY FLIGHT GAMES.

Een prima spel, het beste van de Runebound reeks, maar u moet echt wel met z'n tweeën op avontuur. Dan bent u weer snel aan de beurt en kunt u tijdens de, overigens erg leuke, 'schijfgevechten' de rol van de slechterik spelen als uw tegenstander aan de beurt is. De speelduur wordt door de duobeperking ook aanzienlijk ingekort. Dat is immers ook hét nadeel van lange wachttijden, spellen die aan dit euvel lijden worden al snel avondvullend, of beter: avondrovend.

Als u graag in beperkt gezelschap op avontuur gaar raad ik u Runebound (Third Edition) dan ook zonder enig voorbehoud aan. Het is een heerlijk avonturenspel met interessante afwegingen tijdens uw beurt, een origineel held-opwaarderingssysteem, een erg interessante en leuke gevechtsafwikkeling, een timer die lekker druk zet op de ketel en een erg spannend eindspel waarbij uw tegenstander als een hyena op de loer ligt om na uw falen de klus helemaal af te maken om vervolgens het spel te winnen. Een goede raad; heb geduld en wacht op het juiste moment om uw ultieme act te plaatsen.

Dominique

 

21:38 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: runebound (third edition) |  Facebook |

07-01-16

De' De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 7

Attentie van het jaar

HET PAPIEREN ZAKDOEKJE - MET BEDRIJFSLOGO - VAN VICTORY POINT GAMES

Dit doekje dient niet om uw tranen mee op te vangen wanneer u zich realiseert dat de doos die u zonet hebt geopend een miskoop is - dat zijn de spellen van Victory Point Games hoegenaamd niet, herinner u mijn bespreking van Healthy Heart Hospital - maar wel om de brandresten van de lasersnijder op de fiches weg te vegen. Of die op uw vingertjes na het uitponsen.

Wilt u eraan geraken moet u zichzelf dus verwennen met een spel van Victory Point Games. Ik raadde u het eerder genoemde Healthy Heart Hospital al aan, maar kijk ook reikhalzend uit naar Dawn of the Zeds (Third edition) en Nemo's War (Second edition, nu nog op Kickstarter), toppers die in de loop van 2016 zullen verschijnen.

Met papieren zakdoekje.

Dominique

06-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 6

Coöperatief spel van het jaar

WARHAMMER QUEST: THE ADVENTURE CARD GAME (FANTASY FLIGHT GAMES)

Als u dit spel wil winnen, medespeler, moet u als team echt wel goed op elkaar ingespeeld zijn.

In Warhammer Quest: The Adventure Card Game, gaat u ondergronds in de Oude Wereld, roem, glorie en een zekere dood tegemoet. Met 1 tot 4 spelers kunt u dat, maar als u solo speelt - een uitmuntende spelervaring trouwens - doet u dat met twee karakters.

Leuke karakters zijn het, elk met hun (complementaire) eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld goed een krijger-priester in het gezelschap te hebben omwille van zijn helende eigenschappen, een dwerg voor zijn brute kracht, een verkenster voor haar boogschutterskwaliteiten of een tovenaar voor magische ondersteuning.

Wat u ondergronds gaat doen wordt bepaald door het scenario dat u hebt gekozen. Dat bepaalt dan weer welke locaties u daar beneden aantreft, wie of wat u daarin tegenkomt en welke Nemesis vloeken u onderwijl zullen treffen.

Uw karakter heeft 4 actiekaarten waarvan u er eentje tijdens uw beurt activeert. Een van die 4 hebt u trouwens nodig om de andere 3 weer operationeel te maken.

Activeren betekent vechten, rusten, uw medespelers helpen en exploreren - u hebt, naar analogie met 'The Lord of the Rings: the Card Game' een bepaald aantal exploratiefiches nodig om een locatie door te komen.

Al deze acties vragen een dobbelsteenworp van u, met het aantal speciale dobbelstenen dat uw geactiveerde actiekaart aangeeft, aangevuld met een speciale dobbelsteen per vijand waarmee u ondertussen gegarandeerd slaags bent geraakt. Successymbolen zijn wat ze zijn, succesjes, maar er zijn ook nog de symbolen op die vijandige stenen, eerder irritant van aard. Zo doet een aanvalssymbool een tegenstander waarmee u in een gevecht bent gewikkeld onmiddellijk uithalen en een Nemesis symbool zorgt voor nog meer, scenario gerelateerde, rampspoed. Gelukkig werden enkele dobbelsteenzijden gewoon blanco gelaten. Erg leuk is trouwens het super succes symbool, dat fungeert als een succes maar gelijk opnieuw mag worden gedobbeld, hopelijk op weg naar een nog grotere succesratio.

Gelukkig vindt u tijdens uw tocht ook voorwerpen, uitrusting en wapens en af en toe doet zich ook een positieve of negatieve gebeurtenis voor. Afwisseling genoeg. Slaagt u erin weer levend uit de catacomben te komen kunt u zichzelf tussen twee queesten door (een beetje) opwaarderen. Met wapens  bijvoorbeeld, of beter: met betere actiekaarten. Die zal u trouwens nodig hebben wil u de hele campagne tot een goed einde brengen.

En zo begeeft u zich van locatie naar locatie, die ook voorzien zijn van een speciale eigenschap maar toch vooral van onaangename creaturen die het u knap lastig maken tijdens uw trip naar de eindlocatie. Vleermuizen, gigantische spinnen, gobelins, trollen, ratten en meer van dat gespuis. Erger nog zijn de leiders van dat zooitje waarvan Odious Grump, een vilein creatuur dat u al in het eerste scenario tegen het lijf loopt, een extreem irritante exponent is.  

Origineel is ook de leuke manier waarmee speltechnisch wordt omgegaan met de eigenschappen van de wezens waartegen u vecht, die worden geactiveerd van links naar rechts op de kaart in kwestie. En waar ze zich kunnen bevinden, in gevecht met de leden van het gezelschap of in de schaduwen, wachtend op uw fatale misstap.

Echte liefhebbers kunnen de 'Delve Quest' aanvatten, een willekeurig samengestelde campagne.

Laat u vooral niet afschrikken door de vele regelvragen op BGG. Die komen duidelijk van spelers die niet de moeite hebben genomen de spelregels grondig door te nemen.

Samenvattend? Houdt u van keuzestress, afstemming op uw medespelers, tactische gevechten, spanning, tijdsdruk, verrassingselementen, een prima herspeelbaarheidsfactor en een overzichtelijke speelduur? En hebt u een lichte neiging tot masochisme en bent u fantasy gericht? Niet twijfelen.  

Dominique

Score op de Plak-o-Meter: 8,45

 

05-01-16

De 'De Tafel Plakt! Awards 2015: deel 5

"Ik kan niet geloven wat ik hier zonet aan tafel gezegd heb." van het jaar

UNUSUAL SUSPECTS (CRANIO CREATIONS)

Samen met uw collega speurders - het team kan tot 15 leden tellen - moet u de dader van een misdrijf uit een line-up van 12 zien te filteren. Uw enige houvast: een getuige, zij het een ietwat rare getuige. Die heeft immers totaal geen weet meer van hoe de dader eruit ziet maar blijkt wel heel goed op de hoogte te zijn van alle andere eigenschappen van de gluiperd. Heeft hij of zij een eigen huis? Gaat hij of zij regelmatig op skiverlof? Is hij of zij racistisch? Luistert hij of zij regelmatig naar klassieke muziek? Gaat hij of zij regelmatig uit eten? Heeft hij of zij een huisdier? De getuige weet het allemaal. Door ja-neen antwoorden te geven op dit soort vragen, aangeleverd vanuit een lekker dikke kaartenstapel, probeert de getuige de onderzoekers op het juiste spoor te zetten. Hoe sneller de dader wordt ontmaskerd, hoe meer punten het onderzoeksteam scoort. Maakt het team tijdens het onderzoek een fout - het schrappen van de dader van de verdachtenlijst - is die gelijk fataal.

Het is in die onderzoeksfase dat het schaamrood u naar de wangen zal stijgen. Tijdens het overleg met uw collega's hoort u zichzelf immers dingen zeggen als: "Die ziet eruit als een loser, die heeft zeker geen eigen huis." Of "Als die uit eten zou gaan wordt die gelijk weer buitengegooid." Of "Die kerel woont duidelijk nog bij zijn mama. Die kookt nooit." Of "Die knappe blondine is er duidelijk eentje die alleen op geld uit is." En los van de vooroordelen van het onderzoeksteam spelen die van de speler die de getuige gestalte geeft ook hun niet te onderschatten rol. Een dubbele handicap dus.

Het team mag tijdens de overlegfases van het onderzoek zoveel potentiële daders uit de line-up halen als het wil. Dat verhoogt uiteraard de mogelijke eindscore, maar ook de kans dat het helemaal fout loopt. Balanceren op een slappe koord heet dat.

Elke zichzelf respecterende groepsbegeleider of -therapeut zou dit spel in zijn kast hebben moeten staan, al was het maar om mensen tegen de kortzichtigheid van zichzelf te laten opbotsen en sluimerende vooroordelen over onze medemens gelijk in de kiem te smoren. Want daar gaat dit spel eigenlijk over: vooroordelen op basis van uiterlijkheden.

Los daarvan kan ik het spel ook aan elke andere sociale speler aanbevelen. Buiten schaamrood gaan uw medespelers immers ook bengelende tranen op uw wangen waarnemen. Van het lachen.

Aanrader!

Dominique.

Score op de Plak-o-Meter: 7,74

 

20:35 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: unusual suspects |  Facebook |

04-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 4

Risk van het jaar

RISK: STAR WARS EDITION (HASBRO)

En dit is zelfs geen Risk, wat de kansen op een award aanzienlijk vergroot.

Dit is wél 'Star Wars: the Queen's Gambit' light, een klassieker die elke zichzelf respecterende Ameritrasher in de kast heeft staan, maar dit speelt veel sneller en is zeker zo leuk.

Als keizerrijk speler moet u alle rebellenschepen tot intergalactisch schroot herleiden, als rebellenleider stuurt u liever die gigantische Deathstar naar de schroothoop.

Het arsenaal van beide protagonisten: X-wings, Y-wings, B-wings, TIE Fighters, een Executor, een Deathstar in aanbouw (maar wel operationeel), de Millennium Falcon, een legertje Stormtroopers, Luke Skywalker, Darth Vader en de Keizer himself. En een handvol zeszijdige dobbelstenen - enigszins gemiscast, maar kom.

Net als in 'Star Wars: the Queen's Gambit'  moet u uw aandacht ook over verschillende fronten verdelen. Het ruimtegevecht omheen de Deathstar, de schildneutralisatie door de rebellen op de planeet Endor - er is geen eliminatie van de Deathstar mogelijk zolang het schild actief is - en de ultieme lichtzwaard confrontatie tussen Dart Vader en Luke Skywalker. Met bevelkaarten selecteert u waar, wanneer en met wie of wat u aan de slag gaat. De dobbelstenen doen de rest.

Hoe u het ook draait of keert, u hebt altijd het gevoel dat u zonet de verkeerde keuze hebt gemaakt. En dat voelt verrassend lekker aan.

Risk: Star Wars Edition speelt ook met de snelheid van het licht zodat een onmiddellijke revanche al snel een standaard procedure wordt, al dan niet met omwisseling van kamp.

Ook leuk zijn de extra bevelkaarten die u mag spelen als u een sector vernietigt, de Millennium Falcon of de Executor uitschakelt of Luke Skywalker of Darth Vader het (light of darkness) hoekje om helpt. Dat geef ademruimte en extra mogelijkheden, al weet u niet vooraf welke bevelen u mag gaan uitdelen.

Wilt u de volledige 3D ervaring moet u wel voor de Zwarte Editie gaan. Dan krijgt u gesculpteerde versies van de Millennium Falcon, de Executor, een horde Stormtroopers en de Deathstar in aanbouw aangeleverd. En dat speelt toch lekkerder weg dan de platte kartonnen fiches die u vindt in de gewone winkelversie, die u eerder het gevoel geven dat The Force tijdens het productieproces totaal verstek heeft laten gaan.

Dominique

Score op de Plak-o-Meter: 8,095

 

14:34 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: risk: star wars edition |  Facebook |

03-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 3

Solospel van het jaar

HEALTHY HEART HOSPITAL (VICTORY POINT GAMES)

In dit ziekenhuis vindt u meer thema en uitdaging dan alle Pandemic Legacy's en Blood Rages op deze wereld samen. Hebt u bij spelaanvang het gevoel dat u hier de hoofdrol speelt in een doktersromannetje uit de boeketreeks, de frisse odeur van dat boeket zal al snel plaatsmaken voor de penetrante formoldampen die u vanuit het mortuarium  komen toegewaaid.

In het Healthy Heart Hospital ligt de dood dan ook voortdurend op de loer, tot zelfs in de van rustgevende liftmuziekjes voorziene wachtzaaltjes toe.

Er gebeuren ook eigenaardige dingen in het HHH. Lijken, klaar voor autopsie, blijken plots onder geheimzinnige omstandigheden verdwenen en er gaan hardnekkige geruchten dat er zich ergens op de campus een clandestiene begraafplaats bevindt. Er wordt ook gesjoemeld met verzekeringsdossiers dat het niet mooi meer is en het grote personeelsverloop roept ook al de nodige vragen op. En dat twee stafleden wel heel erg lijken op Marty Feldman en Ronald Reagan helpt het vertrouwen in dit ziekenhuis ook niet bepaald vooruit.

Het Healthy Heart Hospital huisvest ook het zonnetje van het jaar en de kaartendeck van het jaar.

Het zonnetje, dr. Smile, doet met haar aanblik alleen al menig mannelijke patiënt weer kerngezond het ziekenhuis uit zweven, gezeten op een gigantische roze wolk. Haar mannelijke tegenhanger, dr. Dreamboat, hoofd van de spoedgevallendienst, doet dan weer alle vrouwen binnen een straal van 50 meter in katzwijm vallen.

Het mag niet baten. Honderd Smiles of Dreamboats zijn nog niet genoeg om dit ziekenhuis van de ondergang, lees faillissement, te redden.

Daar zorgt de motor van dit spel, een kaartendeck van ocharme 25 ambulancekaarten voor. Het is een kaartendeck die u bij een eerste kennismaking het gevoel geeft dat het begrip saaiheid zonet een nieuwe kwaliteitsnorm heeft neergezet, maar het is er wel eentje die u de haren te berge zal doen rijzen. Bij elke kaart die u omdraait zal het zweet als een waterval over uw rug lopen, regelrecht uw bilspleet in. De getrokken kaart bepaald immers hoeveel patiënten uw wachtzaal te verwerken krijgt en aan welke aandoening ze lijden, waarna u een race tegen de tijd, en het management, begint om dokter dood buiten de hospitaalmuren te houden.

Alle hens aan dek dus, uw vaardigheden als medicus maximaal benuttend. Maar ook uw  competenties als staflid worden zwaar op de proef gesteld. Welke uitbreidingen bouwen we, en wanneer?  Een extra operatiezaal? Een psychiatrische eenheid om de psychoten onder controle te houden? Ontslaan we enkele artsen om middelen vrij te maken voor een high care unit? Hoe moffelen we die dakloze overledene ongezien weg zonder een rechtszaak aan de broek te krijgen en als we toch voor de rechter moeten verschijnen, hoe ver willen we dan gaan voor een minnelijke schikking?

HHH doet me terugdenken aan mijn jaren als student verpleegkunde en aan de rampspoed die mij ten deel viel toen ik als stagiair op materniteit de borsten van een kersverse mama controleerde omdat de hoofdverpleegster op mijn takenlijstje de opdracht 'baxter controleren' wel heel onduidelijk had neergeschreven.

Maar dat is gelijk ook de enige negatieve bijwerking waarmee dit spel mij heeft opgezadeld.

En verder geen gezeur want HHH is een heerlijk optimalisatiespel.

Dominique

Score op de Plak-o-Meter: 7,97

 

 

18:01 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: healthy heart hospital |  Facebook |

02-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 2

Mindfuck van het jaar

SEVEN7S (EAGLE-GRYPHON GAMES)

In Seven7s, een kaartspel voor 2 tot 4 spelers dat helemaal draait om het getal 7 - denk aan de 7 wereldzeeën, de 7 hoofdzonden, de 7 heilige deugden, de 7 leeftijden van de mens, de 7 wereldwonderen, de 7 gelukkige goden, de 7 kleuren van de regenboog - probeert u op het einde van het spel met uw schamele hand van 3 kaarten de meeste punten binnen te halen.

Dat doet u door het uitspelen van een karakterkaart in de corresponderende kolom, de actie van de kaart in kwestie uit te voeren en vervolgens een nieuwe kaart op hand te trekken van de trekstapel. Er zijn 7 soorten karakterkaarten in het spel, elk met een verschillende kleur, een getalwaarde en een speciale eigenschap en u hebt er steeds 3 op hand.

De mindfuck wordt geïnitieerd door twee karakterkaarten: de 'Age of Man' en de 'Colors'.

De Age of Man karakterkaart mag u in elke kolom spelen zonder de actie van die kolom uit te voeren (daar kunt u het speleinde mee beïnvloeden want dat komt abrupt van zodra aan een kolom de zevende kaart wordt toegevoegd), de laatst gespeelde 'Colors' karakterkaart bepaalt met haar kleur de jokerkleur. Elke kaart in die kleur mag dan in elke kolom gespeeld worden én de actie van die kolom mag daarmee wél worden uitgevoerd. Daar komt nog eens bovenop dat het aantal kaarten in de Age of Man kolom de waarde van bepaalde andere kaarten in het spel reduceert to 0. Ligt er bijvoorbeeld 1 Age of Man kaart in de Age of Man kolom zijn alle kaarten van waarde 7 nog 0 punten waard. Liggen er 2 zijn de 7 én de 6 kaarten waardeloos, enzoverder. Behálve de kaarten in de actieve jokerkleur. Die waarde wordt bepaald door het aantal kaarten in de Age of Man kolom. Is bijvoorbeeld blauw de jokerkleur, hebt u een blauwe 1 op hand en liggen er in de Age of Man kolom 3 kaarten is uw blauwe 1 kaart toch nog 4 punten waard.

Bent u nog mee?

Geen paniek, er moeten inderdaad enkele knoppen om in bepaalde centrale  synapsen, maar eens dat is gebeurd bent u in voor een traktatie. Seven7s was een van onze favorieten tijdens de eindejaarsperiode. Altijd leuk, ongemeen spannend, lekker snel, combovriendelijk verrassend leuk met z'n tweeën, erg compact en bloedmooi.

Manipuleert u graag kaartenkolommen, jokers, trekstapels, uw eigen handkaarten en die van uw tegenspelers, plaatst u af en toe graag een berekende gok - de Lucky Gods kolom is mijn favoriet - en bent u op zoek naar een soort Love Letter voor gevorderden moet u absoluut toeslaan.

Dominique

Score op de Plak-o-Meter: 7,85

 

14:32 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: seven7s |  Facebook |

01-01-16

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2015: deel 1

Spel van het jaar

CAMP GRIZZLY (AMERITRASH GAMES)

De Kickstarter motor van deze topper werd al aangezwengeld in 2013, maar ermee wegrijden lukte pas in 2015.

Alles zit goed in Camp Grizzly. Zo goed dat het spel eigenlijk ook nog aanspraak kon maken op tal van andere awards. Die van de 'thematische omzetting van het jaar' bijvoorbeeld. Of die van 'doosillustratie van het jaar'. Of die van de 'kaartendeck van het jaar'. De 'hormonale (k)opstoot van het jaar' had ook gekund. En de award voor de 'nabespreking van het jaar' had ook niet misstaan op de schoorsteenmantel.

Verder vindt u in deze doos ook de 'broer en zus van het jaar', het 'stalkerduo van het jaar', de 'Grand Finale van het jaar', de 'zwemwedstrijd van het jaar', de 'alle clichés van het slasher genre zitten erin van het jaar', de 'hopelijk is dit de juiste binnenweg van het jaar' en het 'hoofdpersonage van het jaar'. Daarbovenop levert dit spel ook nog eens de 'egoïsten van het jaar' aan, al zitten deze niet in de doos maar gewoon mee aan tafel.

Een speciale vermelding verdient ook Austin Madison, gepokt en gemazeld in de filmindustrie met het maken van storyboards. Haar tekeningen - op een uitpuilend ingewandje of afgehakt vingerkootje meer of minder wordt hier echt niet gekeken - maken de totaalbeleving, want dat is het, compleet.

Camp Grizzly wordt steeds weer met enthousiasme onthaald als het op tafel wordt gelegd. Dat gebeurt trouwens meestal op verzoek. Moest het een liedje zijn, het was de meest gevraagde plaat van het jaar.

Een heerlijk belevingsspel is dit. Camp Grizzly zal mijn collectie nooit dan ook nooit meer verlaten.

Mijn uitgebreide bespreking vindt u trouwens in de rechterkolom.

Dominique

 

18:54 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: awards 2015, camp grizzly |  Facebook |