31-12-13

(20)14

Veertien, het is een mijner geluksgetallen. Dat belooft voor het jaar dat komen gaat.

U, medespeler, wens ik toe wat u uzelf toewenst.

Alles mag, alles kan. Zolang het maar binnen de perken blijft. Als u bijvoorbeeld in de loop van 2014 een succesvolle aanslag pleegt op oliebollenbakker Roulaux op de Utrechtse Neude zou ik het erg appreciëren als u achteraf de politie niet vertelt dat ik u dat heb toegewenst.

U begrijpt wat ik bedoel.

Medespeler, ik wil u bij deze bedanken omdat u mij ook dit jaar niet in de steek liet, dat u mij ook dit jaar regelmatig kwam bezoeken in dit donkere uithoekje van blogland.

Het is immers zo dat ik mij, schrijvend vanuit mijn van alle comfort voorziene cockpit, al eens onzeker voel en mij afvraag of ik u wel bereik. En als ik u bereik, of dat dan wel op de juiste manier is. Dat u er iets aan heeft. En dat de inhoud die hier verschijnt wel goed genoeg is voor u. 

Want dat is eigenlijk mijn grootste drijfveer, dat deze blog voor u iets kan betekenen.

Als dat zo is, medespeler, maakt mij dat gelukkig.

En daarmee heb ik gelijk een mijner grootste wensen voor 2014 neergeschreven.

Tot in 2014!

Dominique


14:50 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Tinseltown in the sun

In Hollywood, een kaartspel voor 2 tot 6 spelers, bent u eigenaar van een filmstudio die maar één doel heeft: zoveel mogelijk winst maken.

Uw eisen zijn niet hoog. Met een script - wie het geschreven heeft en waarop maakt u geen ene moer uit - , een regisseur en een acteur/actrice bent u al ruim tevreden. En als het even kan voegt u er nog wat goedkope werkkrachten uit de business aan toe, als daar bijvoorbeeld zijn: stage managers, make-up specialisten (mogen wat u betreft rechtstreeks van een of ander lokaal kinderfeestje worden weggeplukt), geluidsmensen, producers en zelfs script rewriters, die van een vod nog een aantrekkelijk filmscenario kunnen maken.

U hebt ook agenten in dienst, ongure heerschappen die grote talenten middels lichte intimidatie bij andere filmstudio’s gaan wegplukken.

U hebt zich voorgenomen in drie jaar de grootste in Hollywood te zijn. Dat er ook concurrenten op de markt zijn schrikt u helemaal niet af.

Om uw nobele doel te bereiken hebt u de beschikking over een portfolio die elk jaar opnieuw wordt samengesteld. Een degelijke basis wordt gevormd door de courante lui in het wereldje, maar u zou uw eigenste zelve niet zijn moest u niet minstens één keer per jaar een of twee sterren naar uw projecten lokken. Daar vallen natuurlijk acteurs en actrices onder, maar ook gerenommeerde regisseurs.

U hebt zich gespecialiseerd in vier genres: thriller, actie, komedie en romantiek. En u probeert de films in dat genre zo veel mogelijk op te pompen door specialisten in dat genre aan te trekken. Jean-Claude Van Damme in een romantische blockbuster? Ik dacht het niet. Tenzij u ook een make-up specialist in dienst neemt die Jean-Claude zonder enig probleem omvormt tot een Jeannine-Claudette. Kan hij toch de romantische toer op.

Dat is in een notendop waarmee u thematisch bezig bent als dit op uw speltafel ligt.

Hollywood, beste medespeler, is mij zeer goed bevallen.

U mag draften, dubbelblind bieden (iets wat u, als u niet oppast erg veel geld kan kosten), lekker puzzelen bij het opbouwen van uw projecten, soms bepalen wie welke sterrenkaart krijgt en u haalt - als u het écht slim speelt - een of meerdere Oscars binnen. Dit laatste hebbeding kan u bij de eindtelling de overwinning opleveren.

Ook leuk is dat er over die Oscars wordt gedebatteerd en gestemd als er meerdere films voor de prijs in aanmerking komen. Qua interactie zit dit dus ook helemaal snor.

Hollywood behoort tot het subsegment van het betere familiespel. Het speelt vlot, de regels - verkijk u niet op de dikte van het spelregelboek - zijn poepsimpel, het materiaal is dik in orde en het is snel opgezet en al even snel opgeruimd.

De kaarten mochten wel iets dikker zijn maar ach, dat kijken we tijdens de feestdagen gewoon even door de vingers.

Tijdens onze recente sessie was ik laatste. Had ik in de echte wereld geopereerd waren mijn projecten niet verder geraakt dan een eenmalige dvd-persing, maar ik heb met wel heel erg geamuseerd.

Het is toch raar dat het net de Russen zijn die de Amerikanen even laten zien hoe je een goed spel maakt over Tinseltown.

En dit Tinseltown is helemaal niet ‘in the rain.’

Dominique

 

Hollywood

Hobby World (2013)

Nikolay Pegasov

2 tot 6 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten


13:24 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (3) | Tags: hollywood |  Facebook |

21-12-13

BSE, gelukkig zonder Creutzfeldt-Jacob

Waarom Battlelore (Second Edition) hét Battlelore hebbeding is.

De eenvoud

BSE is eenvoudiger dan zijn oudere broer. Dat impliceert dat de regels sneller zijn uitgelegd en dat u sneller aan spelen toekomt. Sessies duren niet lang maar zijn heel intens. U gaat meerdere veldslagen uitvechten op een avond, dat garandeer ik u.

De setting

BSE speelt zich af in het universum van Terrinoth, een universum dat niet bestaat en daardoor bevolkt wordt door de meest afgrijselijke creaturen. Gelukkig wordt het ook bevolkt door de Darwiniaanse miskleun mens, wat voor velen onder ons dan weer lekker vertrouwd zal aanvoelen.

De fantasy setting geeft FFG - FFG zou FFG niet zijn zonder - de mogelijkheid triljoenen uitbreidingen op de markt te gooien. Het valt te vrezen dat die triljoenen uitbreidingen jammer genoeg ook zeer de moeite zullen zijn.

De conflictregels

U evalueert uw dobbelresultaat nu als aanvaller, in tegenstelling tot de vorige edities waarbij de aangevallen eenheid uw referentiepunt was. Valt u aan met een boogschuttereenheid gebruikt u de doelwitsymbolen, valt u aan met een melee-eenheid gebruikt u de zwaarden. Logisch. Daarbovenop worden melee-eenheden die nog uit slechts één figuur bestaan beschouwd als zwak, waardoor ze enkel door het gooien van dubbele zwaard symbolen nog schade kunnen toebrengen. Leuk!

Eenheden kunnen ook nog beroep doen op hun speciale (basis)vaardigheid. Allemaal hebben ze er minstens een en als het kroonsymbool wordt gegooid mag u zelfs aan de slag met freaky eigenschappen waarmee u dan leuke dingen kunt doen met uw eigen manschappen maar vooral met die van uw tegenstander. Laten we daar nu verder even op ingaan.

De eenheden

Er zitten er tien verschillende in de doos, 92 figuurtjes in totaal, en ze hebben heerlijk irritante onhebbelijkheden. Laten we het even over de slechteriken hebben, de Uthuk Y’llan (what’s in a name?). De Bloedoogsters - ik vertaal even vrij uit het Engels - worden sterker naarmate hun eenheid wordt uitgedund. De Obscene eenheden - jawel - zijn ondanks hun bolle buikjes erg mobiel en counteren vooraleer ze moeten terugtrekken. De Vleesvillers doen sowieso schade als ze een reeds gedecimeerde eenheid aanvallen. En de Heer der Chaos tenslotte vertikt het om zich terug te trekken en boezemt door zijn verschijningsvorm zoveel angst in dat de tegenstander in absolute wanorde een blokje om loopt.

Bij de Daqan Lords springt vooral de Roc Warrior er uit, een vliegende reuzeneenheid die bestaat uit een gigantische roofvogel, gemend door een menselijke ruiter. Omwille van het vliegen wordt deze eenheid geenszins gehinderd door hindernissen als terrein en gebouwen en daarbovenop heeft hij een grote actieradius. Lekker meegenomen.

De scenario’s en het genot tijdens het opzetten ervan

Het opzetten van de scenario’s is een spelletje op zich waarbij u uw tegenstander aanzienlijk kunt verrassen. Dat is toch maar lekker meegenomen in deze cadeautjestijd. Op basis van het door u gekozen scenario stelt u uw legers samen aan de hand van een puntensysteem of, als u geen tijd wil verliezen, op basis van de meegeleverde prefab legerkaarten. Hoe u de scenariokaarten kiest kunt u lekker zelf invullen, al suggereert het spelregelboek te kiezen uit een toevallig getrokken hand van drie.

Omdat er 7 scenariokaarten per factie zijn zijn er 49 verschillende uitkomsten mogelijk. Dat kan al tellen wat variatie betreft. Niet slecht voor een basisdoos.

Elke scenariokaart, die de terreinsamenstelling en troepenopstelling van een helft van het spelbord bepaalt, heeft zijn eigen overwinningsvoorwaarden waardoor hetgeen u nastreeft volledig kan verschillen van wat uw tegenstander voor ogen heeft. Later meer hierover.

The Fog of War

Bij het plaatsen van uw legers, een activiteit die u doet aan de hand van de door u gekozen scenariokaart, moet u eerst kaarten waarop die eenheden staan aangegeven gedekt op het spelbord leggen. U beschikt echter ook over fopkaarten die uw tegenstander doet vermoeden dat het om echte eenheden gaat. Of toch minstens doet twijfelen. Als iedereen zijn kaarten heeft geplaatst worden ze vervangen door hun driedimensionale verschijningsvorm. Begin uw eigen Ruytinckxlachje al maar in te oefenen.

De lorekaarten

Kennis is macht, ook in BSE. Net als in de voorgaande kunt u in deze versie kunt gebruik maken van de kennis uwer voorvaderen om het conflict in uw voordeel te beslechten. Leuk is dat u hier over kennis geschikt die gelinkt is aan de factie waarmee u speelt. Twintig kaarten krijgt u ter beschikking, die u mits betaling van lorefiches kunt uitspelen. Wanneer en waar deze kaarten uit te spelen vormen belangrijke afwegingen tijdens het spel. Een goed getimede kaart kán het verschil maken. Er is een bekend Battlelore spreekwoord dat zegt: “Als de nood het hoogst is, is een lorekaart nabij.” Hou dat in het achterhoofd als u aan de speeltafel plaatsneemt.

Het thema

We gaan hier helemaal de fantasytoer op. Puristen halen hiervoor hun neus nu al op, maar dat is hun probleem. Ik verdenk hen er trouwens van dat ze hun exemplaar van BSE al lang in de kast hebben staan, de hypocrieten..

Het ontbreken van baniergefriemel

Gaven in de vorige editie de banieren enig cachet aan het slagveld, het gefriemel ermee was toch ook een beetje frustrerend. Twee partijen in twee kleuren hebben we nu, wat het gefriemel verbant en het overzicht op het slagveld vergroot.

De spelregels

U krijgt een basis spelregelboek dat uitblinkt door overzichtelijkheid en een referentiewerkje waarin u snel kernwoorden kunt opzoeken als u tijdens het spelen met een vraag wordt geconfronteerd. Prima gedaan. Deze nieuwe aanpak, die ook al bij Eldritch Horror spelers op goedkeurend gemompel kon rekenen, is duidelijk een stap vooruit.

De overwinningsvoorwaarden

Zoals eerder al aangegeven worden ze bepaald door de twee scenariokaarten die tijdens elk spel werden gekozen. U scoort punten als u strategische locaties op het slagveld bezet als u aan de beurt bent. Of zelfs niet bezet. 16 punten binnenhalen en u bent gewonnen. Uw tegenstander helemaal van het slagveld maaien is ook nog een optie, wat het niet onaanzienlijke aantal agressievelingen onder ons zeker zal verwelkomen.

U gaat echter het meest genieten van het puntensysteem en het daaruit voortvloeiende strategisch en tactisch vernuft dat op het slagveld van u gevraagd wordt.

Het materiaal

Het materiaal is prachtig. Spelbord, eenheden, kaarten, terreintegels en fiches, het is allemaal áf. De miniaturen zijn groter dan die van de oorspronkelijke Battlelore, net als het spelbord en de terreintegels. Een zegening vind ik ook dat de kaarten niet de typische smurfenkaartjes zijn die FFG de laatste tijd meent te moeten gebruiken, maar wel grote, lekker in de hand liggende en vooral goed leesbare exemplaren 

De balans

Ondanks de veelheid aan hoger genoemde variabelen is dit spel lekker in balans. Het gaat echt wel aan uzelf liggen als u met de staart tussen de benen moet afdruipen. Dit laatste kunt u alleen als u een flesh ripper brute bent, maar dit terzijde.

Minpunten?

Ja hoor.

(Lichte) puntenaftrek voor het ontbreken van een degelijke doosinlay, de aanwezigheid van slechts vier dobbelstenen (die kwalitatief gelukkig wel veel beter zijn dan die uit de eerste editie) en - o gruwel - de afwezigheid van de ondertussen legendarisch geworden kaartenhouders.

Maar deze onvolkomenheden ondermijnen het speelplezier geenszins.

Is het concept Battlelore u helemaal vreemd? Toeslaan. Hebt u alles van de vorige editie(s) al? Toeslaan. Houdt u van conflictspellen? Toeslaan. Bent u spelliefhebber tout court? Toeslaan.

U leest het, u hebt echt geen excuus.

Dominique


Battlelore (Second Edition)

Fantasy Flight Games (2013)

Richard Borg, Robert A. Kouba

2 spelers vanaf 14 jaar

45 tot 90 minuten


14:38 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: battlelore (second edition) |  Facebook |

12-12-13

Uitnodiging

Medespeler,

Ik zou graag eens onderzoek willen (laten) doen naar de correlatie tussen bord- en kaartspellen en lijstjesfetisjisten. Het valt me steeds weer op hoeveel medehobbyisten onder ons door spellenlijsten worden aangetrokken. Als konijnen door lichtbakken.

“Mijn spellen top 50! Mijn spellen top 10 van spellen die net buiten mijn top 50 zijn gevallen! Mijn top 5 van spellen die net buiten de top 10 vielen die op hun beurt net buiten mijn top 50 van beste spellen vielen! Mijn spellen top 10 op het moment dat ik mijn maandstonden heb! Mijn top 15 spellen waaraan ik denk aan de kassa in de Bijenkorf! Mijn top 20 van meest brandbare spellen, opgelijst toen ik even zonder aardgasbudget zat.”

Het houdt niet op.

Blijkbaar komt er geen enkele lijstjesmaker op het idee een top 10 lijst te maken van “De meest overbodige en zinloze activiteiten waarmee ik mij bezighoud terwijl ik eigenlijk een donatie voor de slachtoffers van de aardbeving op de Filippijnen zou moeten doen.” Een spellenlijstje zou dan als vanzelf op nummer 1 terechtkomen.

Uiteraard bevestigen uitzonderingen de regel. De enige lijst die er immers wel toe doet, medespeler, is die van de laureaten van de jaarlijkse ‘De Tafel Plakt! Awards’.

Hij komt er weer aan. Die van 2013 meerbepaald.

Was 2013 jaar een goed jaar? Zeker. Was het een uitzonderlijk jaar? Allerminst. Hebben de ‘De Tafel Plakt! Awards’ daaronder geleden? In geen geval. Gaat u verrassende ideeën opdoen voor de verdere uitbouw van uw persoonlijke collectie, die u dan weer in interessante lijstjes kunt opdelen? Absoluut.

Stem dus van 1 januari tot 31 januari 2014 lekker af op deze zender. U gaat het zich niet beklagen.

Maar voor het zover is krijgt u nog enkele interessante spelbesprekingen voorgeschoteld.

Dominique


19:57 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |