23-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 53)

Vikings: Warriors of the North (REBEL.pl)

In ‘Vikings: Warriors of the North’, een kaartgestuurd bordspel voor 3 of 4 spelers, streeft u als trotse Vikingheld niet minder dan de heerschappij over uw Viking medeburgers na.

Daartoe vaart u met uw goed bemande en zwaar bewapende drakkar de strandgebieden in het hoge noorden af, onderweg dorpjes en steden plunderend en een sporadisch opduikend zeemonster ontwijkend. Naast het plunderen hebt u ook uw zinnen gezet op de hoogblonde, van indrukwekkende boezems voorziene, deernen van de plaatselijke machthebbers. Die plaatselijke machthebbers zijn uw tegenspelers.

U kunt niet om die deernen heen want de speler die als eerste drie dochters naar zijn uitvalsbasis brengt wint. En geeft een feestje.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Hoogblonde, van grote boezems voorziene deernen mee naar huis nemen als overwinningsvoorwaarde, dat bent u nog niet vaak tegengekomen, zelfs niet in uw gewaagdste dromen. Dit spel hóórt gewoon in uw verzameling.

De kaarten van de deernen zijn van een magische schoonheid. U denkt er zelfs aan ze te vergroten en als poster in uw speelkamer te hangen.

En niet alleen de deernen scoren hoog op uw illustratometer, alle kaarten zijn een ware lust voor het oog.

Sinds Winds of Plunder hebt u een zwak gekregen voor spellen waarin de windrichting een belangrijke rol speelt.

U moet belangrijke afwegingen maken - hoeveel bemanningsleden neem ik mee, hoeveel ruimte hou ik vrij voor de deernen, welke en hoeveel helden monster ik aan? - en dat is een activiteit waarin u zich graag vastbijt.

Helden met speciale eigenschappen die het wel en wee op uw drakkar aanzienlijk beïnvloeden? U kunt niet wachten om ze in te zetten.

Varen, plunderen, ontvoeren, enteren, feestvieren, zeemonsteren, het zit er allemaal in.

Dit is eigenlijk een race, gelardeerd met een hele hoop toeters en bellen. U houdt van spellen waarin snelheid een grote rol speelt.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van REBEL.pl voorbij want:

U bent zo’n puritein die vindt dat het ontvoeren van hoogblonde, van grote boezems voorziene en schaars geklede maagden niet kan, zelfs niet in een bordspel.

U speelt niet graag spellen die plots worden afgebroken omdat een uwer tegenspelers de overwinningsvoorwaarde heeft bereikt.

U gaat de overwinnaar al van verre aan zien komen varen. Dat vindt u niet leuk.

Spellen die niet met z'n tweeën kunnen gespeeld worden komen er bij u niet in.

Aangezien elke speler zijn kaarthand voedt vanuit een gemeenschappelijke trekstapel vermoedt u een knoert van een geluksafhankelijk spel. Niets voor u.

Spellen met conflictueuze spelmechanismen gaat u consequent uit de weg.

Dominique

 

20:16 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vikings: warriors of the north |  Facebook |

18-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 52)

Buccaneer Bones (Wattsalpoag Games)

In Buccaneer Bones, een dobbel-racespel voor 1 tot 4 spelers, bent u een piraat die, zoals het een goede piraat betaamt, naarstig op zoek is naar begraven schatten. Die bereikt u door vanuit uw thuishaven naar eilanden te varen. Daar haalt u uw schop boven, graaft als een bezetene uw pensioenspaarplan op en keert moe maar voldaan weer terug naar uw uitgangspunt. Als u de eerste bent die drie schatten weet te bergen wint u dit spel.

Alles wat u doet in dit spel wordt gestuurd door gooiresultaten van zeszijdige dobbelstenen.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U beschikt over maar liefst zes schepen. Daar kan een mens al eens mee te kaap'ren varen.

U dobbelt graag alleen.

U speelt graag dikwijls hetzelfde. Op een spelavond van 4 uur kunt u deze schatgraverij ongeveer 16 keer herhalen.

Wattsalpoag Games is een uitgever die u al enkele keren aangenaam heeft verrast op Spiel. Jet Set en Fruit Fair schieten u nu spontaan te binnen. U hebt het gevoel dat het dit jaar weer gaat gebeuren.

U schuift graag dingetjes geen en weer op uw eigen spelbordje.

U voelt gewoon dat u piratenbloed door de aderen hebt stromen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Wattsalpoag Games voorbij want:

Dit is wel heel lichte, en erg korte, kost.

Ondanks die lichte kost moet u uw synapsen wel in een knoop gooien om dit in de vingers te krijgen. Klamp u even goed vast aan uw vlaggenmast: tijdens uw beurt gooit u 4 dobbelstenen en beschikt u over 6 schepen. U mag opnieuw gooien als het resultaat u niet aanstaat. Gooit u een paar mag u het schip in de corresponderende rij 1 veld bewegen en gooit u een triootje mag u het schip 2 velden ver bewegen. Als uw schip zich bij een eiland bevindt krijgt u bonussen: hebt u schepen bij eiland 1 of 6 mag u een extra dobbelsteen gooien, bij eiland 1 én 6 mag u 2 extra dobbelstenen gooien, bij eiland 2 of 5 mag u 1 optellen of aftrekken van 1 dobbelsteen, bij eiland 2 én 5 mag u dat 2 keer doen, op eiland 3 of 4 mag u zoveel dobbelstenen als u wil 1 keer opnieuw gooien, bij eiland 3 én 4 mag u alle dobbelstenen 2 keer opnieuw gooien. En dan hebben we de plaatsingsregels voor de eerste stuurman, de dief en de bewaker nog niet aangesneden. Hebt u ook maar enig spoor van piratenbloed in uw aderen bent u nu, na het weggooien van uw nieuwe schop, al gillend weggerend.

Als u op Spiel voor een dobbelspel zou gaan waarin het hanteren van zeszijdige dobbelstenen een prominente rol speelt gaat u zonder enige aarzeling voor Quantum (Funforge). Dat is volgens u veel dieper en ook veel mooier.

Dominique

 

17:12 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: buccaneer bones |  Facebook |

17-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 51)

Super Fantasy (Red Glove)

In Super Fantasy, een coöperatief bordspel voor 1 tot 6 spelers, daalt u wederom af in de donkere krochten van de hel die Dungeons & Dragons heet.

Daar knapt u de routineklusjes op die fantasy avonturiers geacht worden te doen: schatten zoeken, geheime deuren openen, vallen ontwijken en monsters bekampen.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Met z’n zessen coöperatief ondergronds? Dat ziet u helemaal zitten.

U houdt van innovatieve spelmechanismen met dobbelstenen.

U hebt een zwak voor moduleerbare spellen en dubbelzijdige spelborden.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Red Glove voorbij want:

Als u op een verloren uurtje schatten wil zoeken, geheime deuren openen, vallen ontwijken en monsters bekampen doet u dat met de overheerlijke trilogie Castle Ravenloft, Wrath of Ashardalon en The Legend of Drizzt. Meer nog, u combineert ze gewoon met elkaar voor een danteske helletocht die zijn gelijke niet kent. Toch niet aan een speeltafel. Daar kan Super Fantasy, zelfs met speciale dobbelstenen, echt niet tegenop.

De cartooneske illustraties vloeken een beetje met het thema. U wil het in uw broekje doen als u ondergronds gaat. In Super Fantasy gaat u uw mama laten glunderen van trots, want uw broekje blijft droog.

Een speeltijd van 90 minuten lijkt u wat overdreven voor dit spel.

Dominique

18:00 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: super fantasy |  Facebook |

13-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 50)

Spyrium (Asmodee / Ystari Games)

In Spyrium, een kaartspel voor 2 tot 5 spelers, bevindt u zich in een alternatieve Engelse steampunk samenleving. Buiten zich daar bevinden probeert u ook het waardevolle Spyrium te produceren of te kopen. Niet voor de lol maar voor de overwinningspunten. U hebt in uw spelomgeving immers een imago hoog te houden.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Het is alweer een tijdje geleden dat William Atta nog eens als auteur op een doos stond. Reden te meer uw favoriete ontwerper nog eens een plaatsje in uw spellenkast te gunnen. U gaat zelfs niet kunnen wachten op Spiel, u gaat het volgende week gewoon kopen in uw favoriete spellenwinkel.

U kunt toch zo genieten van het spelmatig omgaan met schaarste.

U bent een liefhebber van de betere snelspelende euro.

U kickt op moeilijke afwegingen.

U houdt van afwisseling.

Eindelijk nog eens een goed spel voor de onbemiddelde veelspeler.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Asmodee en Ystari Games voorbij want:

Atta is de auteur van Caylus. Dat alleen is al voldoende om u koude rillingen te bezorgen.

Op basis van wat uw prospectie tot nu toe heeft opgeleverd kunt u de droogheid nu al voelen.

U bent als de dood voor de geruchten over de killerkaart ‘kraan’ waarbij u voor de rest van het spel bij elke aankoop van een lap bouwgrond 3 pond minder moet betalen. Spelers die erin slagen deze kaart binnen te halen schijnen dit spel altijd te winnen. Dat vindt u zeer verontrustend.

Thema? Nul komma nul. En u houdt zo van thema's.

U hebt hier te maken met de zoveelste workerplacer waarin u met geld, arbeiders en grondstoffen moet jongleren om uiteindelijk overwinningspunten te zien verschijnen. Daar zit u al lang niet meer op te wachten.

U kunt maar niet wennen aan die typische Ystari lay-out.

U hebt het ondertussen wel een beetje gehad met de steampunk rage.

Dominique

 

22:17 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spyrium |  Facebook |

12-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 49)

Dungeon Twister: The Card Game (Asmodee / Ludically)

In ‘Dungeon Twister: The Card Game’, een scenariogestuurd kaartspel voor twee spelers, bevindt u zich in een ondergrondse fantasy omgeving waarin u als eerste probeert de muur van uw tegenstander aan de overkant aan te tikken.

Daarvoor hebt u een team van gekke wezens ter beschikking. Die kunt u van alles laten doen door het inzetten van actiepunten: bewegen, kamers laten roteren, voorwerpen oprapen en uiteraard vechten tegen dat gekke stel van uw tegenstander.

Reserveer alvast een plaatsje in de wachtrij want:

U bent een grote liefhebber van het bordspel. U ziet het kaartspel als een leuke afwisseling.

U houdt van plannen en nadenken en u gaat een hersenbreker nooit uit de weg.

Spellen die u bij de hand nemen en u rustig maar kordaat uw vaardigheden laten opbouwen hebben bij u altijd een streepje voor.

Eindelijk kan Dungeon Twister mee op reis.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Asmodee en Ludically voorbij want:

Dungeon twister is fantasy schaak. Ondanks het veelbelovende thema is een sessie even opwindend als het spotten van legkippen in de Kalahari woestijn. En het vervangen van het spelbord door kaarten maakt het er allemaal niet beter op.

Ondergronds muurtje tik spelen? Neen, dank u.

Dominique

 

18:24 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dungeon twister: the card game |  Facebook |

11-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 48)

Fields of Glory: The Card Game (Treefrog Games)

In ‘Fields of Glory: The Card Game’, een kaartspel voor 2 spelers, speelt u oorlogje in de oudheid en de middeleeuwen. U stelt vooraf uw geoliede vechtmachine van 24 eenheden samen en vecht vervolgens om 3 morzels grond op een totaal van 5 terreintypes. Slaagt u daarin mag u gorrilagewijs op uw borst kloppen.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

San Juan op oorlogspad? Blindkoop!

Martin Wallace? Blindkoop!

Kortdurende gevechten? Blindkoop!

Olifanten waarmee u de eenheden van uw tegenstander kunt plattrappen? Blindkoop!

Vechten op reis? Blindkoop!

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Treefrog Games voorbij want:

Als u veldslagen uitvecht doet u dat graag driedimensionaal, met miniatuurtjes dus.

U bent een strateeg, geen tacticus.

U speelt vooral vriendelijke tweepersoonsspellen met uw partner, genre Flowerpower. U vindt dat heerlijk en u wil dat graag zo houden.

De kaarten van de eenheden mogen dan inderdaad prachtig ogen, de terreinkaarten zijn dat heel wat minder. Die zou u nog niet gratis willen, laat staan dat u erom zou vechten.

U kunt zich niet van de indruk ontdoen dat u hier te maken hebt met een gestripte versie van Empires of the Ancient World, van dezelfde auteur. U ruikt een makkelijk lucratief tussendoortje.

Dominique

 

18:45 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: field of glory: the card game |  Facebook |

09-09-13

Oogappels en Varisia: een dodelijke combinatie

Medespeler,

Zoals u ongetwijfeld hebt opgemerkt is de motor van de Spiel 2013 voorbeschouwing even gestokt.

Dat heeft deels te maken met een overijverige oogappel van mij die in een onbedwingbare poetsdrang met een Miele stofzuiger, afgesteld op maximale zuigkracht, mijn toetsenbord te lijf is gegaan. Daarbij werden ongewild enkele toetsenbordcombinaties ingedrukt - u wilt ze echt niet kennen - die de operationele afdeling van deze blog aanzienlijk hebben aangetast.

Dit probleem is ondertussen opgelost.

Deels, zo las u enkele regels hoger.

Inderdaad. Ik moet toegeven dat het stokken ook mee werd veroorzaakt door mijn kennismaking met 'Pathfinder Adventure Card Game: Rise of the Runelords - Base Set'. Deze kennismaking heeft ervoor gezorgd dat ik de laatste dagen meer tijd heb doorgebracht in het fictieve Varisia dan in de echte wereld.

Het ligt dus allemaal niet aan mij, ik had te kampen met pure overmacht.

Ik reken op uw begrip.

Vanaf woensdag 11 september - zoek vooral niets achter de datum - neem ik de draad weer op. Dan ga ik door tot vlak voor Spiel, afrondend met de 'De Tafel Plakt! Koopwijzer'.

U hebt trouwens zonet mijn eerste koopadvies gelezen.

Tot woensdag.

Dominique

 

19:52 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 47)

1911: Amundsen vs Scott (Kökorîn Kolorado)

In 1911: Amundsen vs Scott, een bordspel voor 2 spelers, doet u als een van de twee protagonisten de historische en heroïsche race nog eens over. Dit keer in uw knusse, met dubbel glas geïsoleerde living.

Wie het eerst op de Zuidpool aankomt wint.

U beweegt uw expeditie voort door het uitspelen van kleur- en actiekaarten. Actiekaarten laten u toe uzelf extra te helpen of uw tegenstander te hinderen. De kaarten haalt u uit uw persoonlijke vooraad van 52 en een openbaar aanbod.

De juiste kleuren sparen is belangrijk, vooral naarmate u het eindpunt nadert.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Interessant, asymmetrisch, geschiedkundig verantwoord, kindvriendelijk, snel gespeeld, spannend tot het einde en spotgoedkoop.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Kökorîn Kolorado voorbij want:

Eenvoud siert, maar hier druipt het er wel een beetje te veel van af. De hongerige veelspeler in u vindt hier weinig om op te kauwen.

Momenteel alleen in het Spaans te krijgen, al kan er tegen oktober nog van alles gebeuren natuurlijk.

Dominique

 

21:05 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 1911: amundsen vs scott |  Facebook |

02-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 46)

Continental Express (Asmodee / Bombyx)

In Continental Express, een kaartspel voor 2 tot 4 spelers, bent u een station uitbater die zoveel mogelijk treinen door zijn station wil laten rijden om alzo aan bepaalde openbare quota te voldoen. Het vervullen van een ultrageheim contract staat ook erg hoog op uw agenda.

Alles draait hier om het halen van overwinningspunten. Die krijgt u door het bovenstaande te realiseren en daarbovenop zoveel mogelijk geld binnen te halen. Niet eenvoudig als u weet dat uw banksaldo bij spelaanvang - we ronden voor de gemakkelijkheid even af naar boven - nul bedraagt.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Deskundig kaarten kiezen uit een openbaar aanbod. Dat hebt u altijd al leuk gevonden.

U bent nog op zoek naar een snelle en goede filler voor tijdens de lunchpauze.

Morrelen met de bezittingen van uw tegenspelers, het is een favoriete hobby van u.

U kickt op karakters met speciale eigenschappen.

U hebt een zwak voor spellen in blikken doosjes.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Asmodee en Bombyx voorbij want:

U kunt zich vergissen maar u bespeurt gelijkenissen met ‘Ticket to Ride: Het Kaartspel’ en dat hebt u al.

Veel interactie vindt u ook leuk, maar dat iemand zomaar uw bijeengeschraapte dollarbiljetten kan komen stelen vindt u al heel wat minder.

Fillers, uw spellenkast puilt ervan uit. U kunt er een avondvullend programma mee samenstellen. U hebt er zoveel dat u ernaar hunkert uw tanden nog eens in een stevig spel te zetten.

Dominique

 

20:14 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: continental express |  Facebook |

01-09-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 45)

Relic Runners (Days of Wonder)

In Relic Runners, een bordspel voor 2 tot 5 spelers, bent u een schattenjager die in een niet nader genoemd oerwoud op zoek is naar artefacten. Die leveren namelijk op het einde van het spel overwinningspunten op.

Om de schatten te vinden moet u zich een weg banen door de jungle, naar de tempels waar zij zich bevinden. Met een beetje geluk kunt u op een pad zelfs meerdere tempels aandoen. U mag uiteraard ook de weg naar uw uitvalsbasis niet uit het oog verliezen zodat u de schatten snel kunt bergen. En dat is ook de plaats waar u fysiek en mentaal kunt bijtanken voor uw volgende exploratieronde.

Gelukkig beschikt u over een upgrade kit waarmee u het navigeren en bergen enigszins kunt vergemakkelijken.

Uiteraard streeft u naar verscheidenheid in uw verzamelde artefacten want dat levert meer punten op. Lange routes langsheen de tempels kunnen u ook nog een mooie bonus opleveren en in sommige tempels liggen de punten zelfs zomaar voor het oprapen.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

De wonderdagen zouden met deze worp wel eens helemaal terug kunnen zijn.

Naar goede Days of Wonder gewoonte wordt u hier getrakteerd op prachtig spelmateriaal.

U houdt bij een aankoop altijd rekening met uw familie en kinderen.

U bent een grote fan van Indiana Jones.

De speeltijd, een uurtje, lijkt u perfect getimed.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Days of Wonder voorbij want:

Een mooi thema, dat wel, maar het linkt niet erg met de abstracte onderbouw en daar bent u dan weer niet zo voor te vinden. Indy is wat u betreft ver te zoeken.

Een als een gek door het oerwoud rennende wetenschapper is niet het eerste beeld dat u te binnen schiet wanneer u aan een archeoloog denkt. Behoedzaam de zaken benaderen lijkt u meer aan de realiteit te voldoen. Thebes lijk u in dit opzicht een betere keuze.

Als u een loop- en verzamelspel op tafel legt is dat steeds weer Drachenland van Reiner Knizia. Dat is altijd weer smullen.

Days of Wonder is naar uw aanvoelen de laatste tijd de weg wat kwijt. Ondanks de vele paden die u in dit spel kunt bewandelen lijkt er geen tussen te zitten dat naar het oude vertrouwde kwaliteitsnest leidt.

Dominique

 

13:03 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: relic runners |  Facebook |