31-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 13)

Bruxelles 1893 (Pearl Games)

Bruxelles 1893, een bordspel voor 2 tot 5 architecten, geeft u de mogelijkheid in het Brussel van 1893 mee te wedijveren voor het oprichten van het mooiste Art Nouveau gebouw.

Daarbovenop kunt u uw creatieve vaardigheden aanwenden om uw bouwwerk vol te proppen met kunstwerken allerhande.

Wie op het einde van het spel het mooiste gebouw heeft neergezet wint het spel.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Art Nouveau? Architectuur? Kunst? Eind negentiende eeuw? De snob in u kan hier wel wat mee.

De beschrijving hierboven in acht genomen moet het artwork van dit spel niet minder dan fenomenaal zijn. U houdt van schoonheid op uw speeltafel.

U plaatst graag werkers en houdt van bieden.

U staat in het kunstonderwijs en wil uw leerlingen al spelend laten kennismaken met de geneugten van la belle époque.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Pearl Games voorbij want:

U bent een echte flamingant en als deze titel ook niet onder de naam ‘Brussel 1893’ uikomt moet u hem helemaal niet hebben.

Bieden is niets voor u. U krijgt daar nooit vat op en u laat u altijd in de luren leggen.

Dominique

 

22:14 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bruxelles 1893 |  Facebook |

30-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 12)

Lap Dance (Artipia Games)

In Lap Dance, een naar verluidt erg heet kaartspel voor 2 tot 5 spelers, wordt u door de grote baas aangesteld om zijn nachtclub tijdens zijn afwezigheid te leiden. U zou uw eigenste zelf niet zijn als u niet alle zeilen bij zou zetten om de man te plezieren als hij terugkomt. En u pleziert hem het meest met geld.

U gaat dus naarstig aan de slag en houdt u overdag onledig met het inhuren van sexy Latina danseressen en toyboys, u laat hectoliters alcoholische dranken aanrukken en brengt alles in gereedheid voor de dagelijks terugkerende climax die bruisend nachtleven heet. Tijdens dat bruisen hebt u dan weer andere katten te geselen. Minderjarigen buiten uw etablissement houden bijvoorbeeld en agressieve bruisballen de deur wijzen. U bent ook als de dood voor drughandel in uw tent, u wil immers geen gehannes met de arm der wet. En al zeker niet met uw werkgever.

Hebt u bij de terugkeer van uw baas het meeste geld verdiend wint u het spel.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Het thema alleen al doet u kwijlen van voorgenot.

Uw natte droom, het runnen van een louche tent, wordt hier toch een ietsepietsie werkelijkheid. En het mag waarschijnlijk ook van uw vrouw.

U hebt het gevoel dat de uitgever die u al eerder Among the Stars en Briefcase schonk u niet zal teleurstellen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Artipia Games voorbij want:

Puerto Rico meets Boogie Nights, zo werd het spel aanvankelijk omschreven. Genoeg om uw waakvlam enkele graden hoger te zetten. Ondertussen hebt u vernomen dat het concept van een volwaardig avondvullend bordspel werd verlaten en nu vol wordt ingezet op een luchtig kaartspelletje van ongeveer 30 minuten. Voor u genoeg reden om uw waakvlam naar de ‘quasi uitdoven stand’ terug te draaien.

De geruchten gaan dat de radicale ommezwaai van het spelconcept ervoor heeft gezorgd dat Spiel 2013 niet wordt gehaald.

Dominique

 

18:17 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lap dance |  Facebook |

29-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 11)

Pass the Pandas (Playroom Entertainment)

Pass the Pandas is een dobbelspel voor 2 tot 5 spelers waarin u probeert zo snel mogelijk, dus als eerste, uw voorraad dobbelstenen kwijt te raken.

U doet dat door de stenen waarmee u panda’s heeft gedobbeld aan uw tegenspelers door te geven, waterdruppels te gooien die vervolgens gewoonweg verdampen en te hopen dat de speler na u niet hetzelfde aantal bamboesymbolen als u dobbelt want dan mag u de uwe aan hem of haar doorgeven.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U houdt van tussendoortjes.

U hebt jonge kinderen.

Ontspanning staat in uw persoonlijk woordenboek hoger aangeschreven dan inspanning.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Playroom Entertainment voorbij want:

Tien minuten speeltijd vindt u wel wat kort. Er zijn zelfs sessies bekend die binnen de minuut waren afgelopen. Of binnen de seconde, want de eerste worp kan u al de overwinning opleveren. Dat klinkt misschien erg leuk maar u houdt ervan energie te steken in een overwinning, u wil ervoor werken. Lekker achterover geleund achteloos dobbelen en winnen is geen verdienste. U passt dus the game.

Dominique

 

15:37 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pass the pandas |  Facebook |

28-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 10)

The Card Game of Oz (Game Salute / Orion’s Bell)

In ‘The Card Game of Oz' (1 tot 4 spelers) probeert u als auteur - het is een keertje iets anders - karakters, locaties, voorwerpen en gebeurtenissen uit ‘The Wonderful Wizard of Oz’, het legendarische boek van L. Frank Baum, aan elkaar te linken zodat er een mooi verhaal ontstaat. Dat doet u door te dobbelen en kaarten aan locaties uit te spelen. Uw dobbelresultaat bepaalt hoeveel kaarten u mag trekken en uitspelen en hoever u uw karakters langs de locaties kunt verplaatsen.

Uiteraard speelt u voor overwinningspunten. Die krijgt u voor de kaarten die u tijdens het spel hebt uitgespeeld en ze worden uitgedeeld van zodra een sleutelfiguur uit het boek op het eind van het locatiespoor werd geplaatst.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Werd u recentelijk tijdens het zappen op tv niet toevallig geconfronteerd met de film ‘The Wizard of Oz’? En speelde Oz ook geen niet onbelangrijke rol in Tovenaarsglas, het vierde deel van de 'De Donkere Toren' cyclus (Stephen King) die u toevallig net nu aan het lezen bent? En staat het heerlijke Wicked (Slecht) van Gregory Maguire, dat wel een heel speciaal licht laat schijnen op de wereld van Oz, al niet voor de tweede keer op uw leeslijst? En is het niet zo dat u nog steeds niet helemaal bent bekomen van de doortocht van Ozzy Osbourne op Graspop 2012? Dat kan allemaal geen toeval meer zijn: het universum wil gewoon dat u dit spel aankoopt.

U hebt, na het oplopen van een jeugdtrauma bij het bekijken van The Wizard of Oz in 1969, nog een appeltje te schillen met The Wicked Witch of the West. U gaat deze kans niet voorbij laten gaan.

The Card Game of Oz leent zich uitstekend, misschien zelfs het best, tot een duel voor twee spelers. Dat klinkt u als muziek in de oren.

U houdt van het raceprincipe dat dit spel hanteert. Snelheid is geboden maar het spel afmaken levert u niet bepaald een extra bonus op, integendeel. De gedekt uitgespeelde kaarten van uw tegenstander zullen u trouwens wel twee keer doen nadenken voor u er een einde aan maakt.

U speelt graag solo.

U hebt een zwak voor prachtig artwork.

U probeert al jaren uw vrouw van de Meir naar de speeltafel te lokken. Dit zou wel eens de heilige graal kunnen zijn waarmee dat lukt.

U geniet graag van een goed verhaal dat zich mondjesmaat ontvouwt naarmate u verder speelt en u houdt van nabesprekingen. Niet voor niets dat het innovatief speltechnisch concept dat in dit spel wordt toegepast, het Storyline Game System™, als merk werd gedeponeerd. U kunt bijna niet wachten.

U houdt van ontdekkingstochten met veel afwisseling.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Game Salute en Orion’s Bell voorbij want:

Er staat veel, heel veel, tekst op de kaarten en dat schrikt u toch een beetje af.

Ondanks de overdaad aan tekst hebt u het gevoel dat dit een erg luchtig spelletje is en dus niets voor u.

U houdt van spellen die niet te lang duren maar 20 minuten is voor u toch net iets te kort. U wil toch een beetje het gevoel hebben dat u uw tanden in iets zet.

Dat Storyline Game System™ is volgens u maar een vehikel om u over de streep te kunnen trekken. U moet daar eens goed mee lachen.

Als u een interessant kaartgestuurd duel wil spelen dat speltechnisch veel gelijkenissen vertoont met The Card Game of Oz legt u gewoon Realm Lord (Darkforge) op tafel. Daar kan geen ander kaartspel aan tippen, tovenaar of niet.

Dominique

 

13:01 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the card game of oz |  Facebook |

27-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 9)

The Phantom Society (Funforge / IELLO / Asterion Press)

In Phantom Society, een bordspel voor 2 tot 4 spelers, houdt u zich als spook of spokenjager op in een oud, maar groots hotel in de nevelige heuvels van Schotland: het Grand Palace Hotel. Wat u daar doet hangt af van uw verschijningsvorm. Bent u spook probeert u zo snel mogelijk voor minstens 45000 Schotse Pond schade aan te richten - of 4500000 pence, dat toont wat indrukwekkender. Bent u spokenjager probeert u te voorkomen dat de spoken daarin slagen.

Om de spoken te lokaliseren - het hotel heeft 36 kamers die in waarde schommelen tussen 1000 en 6000 Schotse Pond - kunnen de spokenjagers enkel vertrouwen op de goeie ouwe zintuigen ogen en oren. U hoort en ziet immers welke kamers de spoken vernielen en daaruit kunt u hopelijk afleiden in welke aangrenzende - diagonaal kan ook - kamer ze zich bevinden. Dat gaat uiteraard makkelijker als het een kamer is met een buitenmuur, moeilijker wordt het als ze zich meer centraal in het hotel ophouden.

Bijkomend probleem: het geschut dat de spokenjagers in stelling brengen doet al evenveel schade als de afbraakwerken van de spoken zelf, wat de tijdsdruk nog groter maakt. In het voordeel van de spokenjagers speelt dan weer wel dat zij eender welke kamertegel van het spelbord mogen verwijderen, uiteraard de goedkoopste eerst. De actieradius van de spoken vergroot echter ook naarmate het spel vordert want lege velden (vernielde kamers) mogen zij negeren om aangrenzende kamers te bepalen.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Dit is Fawlty Towers meets Ghost Hunters. Dit kán gewoon niet fout gaan.

U bent altijd in voor een origineel thema en dit beantwoordt volledig aan uw thematische voorwaarden.

Funforge, u hebt het altijd een intrigerende uitgever gevonden. Altijd aandacht voor thema en niet minder voor uitvoering, ook visueel. U hebt erg leuke spellen van deze uitgever in uw spellenkast staan. Isla Dorada bijvoorbeeld en Tokaido, of dat heerlijke hebbeding in dat kubusdoosje dat Illusio heet en waarvan u maar geen genoeg kunt krijgen.

Deductie, psychologische oorlogvoering, toenemende spanning, teamspel, veel tafelpraat en dat allemaal op een variabel spelbord en met eenvoudige spelregels? U bent nu al helemaal om.

Dat spelbord is ook origineel opgevat. Er zijn uitsparingen in voorzien voor de spookfiches, zodat ze niet visueel kunnen gelokaliseerd worden door de jagers. Handig!

Dit speelt lekker weg met z’n tweeën en dat is ook altijd meegenomen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Funforge, IELLO en Asterion Press voorbij want:

Als spook wordt uw geheugen toch een beetje op de proef gesteld. U moet onthouden in welke kamer u uw spookfiches hebt ondergebracht en u onthoudt best ook waar uw medespoken zich ophouden. U hebt het daar altijd moeilijk mee, met het aanboren van uw kortetermijngeheugen. U bent dus bij voorbaar kansloos in dit spel. En spellen die u nooit kunt winnen komen uw heiligdom niet in.

Dominique

 

09:26 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: the phantom society |  Facebook |

26-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 8)

Expedition: Northwest passage (Asmodee / Matagot)

In Expedition: Northwest Passage, een bordspel voor 2 tot 4 spelers, kruipt u in de huid van een expeditieleider in de tweede helft van de negentiende eeuw die deelneemt aan de zoektocht naar John Franklin. De man verdween immers spoorloos tijdens het in kaart brengen van de titel van dit spel.

Dat zoeken is geen sinecure. U krijgt af te rekenen met extreme koude, dichtvriezende zee-engtes, onwillige sledehonden, een morrende bemanning, tijdsgebrek - u moet echt wel voor het avondeten weer in Groenland aanmeren - en wintertenen.

Aangezien u niet de enige zoeker bent en u het nastreven van prestige een niet te verwaarlozen levensopdracht vindt zult u er alles aan doen om uw doel te bereiken, en doet u dat niet hebt u zich voorgenomen af te gaan in stijl: met de meeste overwinningspunten.

Reserveer alvast een plaatsje in de wachtrij want:

Samen met Room 25, van dezelfde uitgever trouwens, was dit het spel waar u op Spiel 2012 het meest naar uitkeek. En samen met Room 25 was het jammer genoeg niet beschikbaar. U hebt er nu alle vertrouwen in.

U hebt altijd al eens de leiding willen nemen over een expeditie.

U doet graag dingen op een persoonlijk spelbordje.

U speelt graag Land in Zicht.

Binnen het uur te spelen en dat vindt u prima.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Asmodee en Matagot voorbij want:

U hebt het altijd een beetje moeilijk met de manipulatie van gedekte tegels. U vreest voor manipulatiesporen die tijdens latere sessies gaan verklappen wat er op de andere kant van de tegel staat. En het sleeven van tegels gaat u toch wat te ver. U bent goed maar niet gek.

U wil toch eerst wat informatie inwinnen over een gelijkaardig spel dat vorig jaar op Spiel verscheen: Northwest Passage Adventure (Gen-X Games). Eerst een vergelijkend onderzoek, pas daarna beslist u.

Als u één tegelspel mag meenemen naar een onbewoond eiland met als thema ontdekkend en om ter eerst heen en weer varen kiest u resoluut voor Columbus (Ravensburger). Zo worden ze niet meer gemaakt.

Dominique

 

12:12 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: expedition: northwest passage |  Facebook |

25-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 7)

Midnight Men (Filisofia Édition / Z-Man Games)

In Midnight Men, het zoveelste superhelden bordspel, voert u samen met maximum 4 andere superhelden strijd tegen een al even zoveelste supercrimineel in een niet nader genoemde - bijzaak wellicht - stad.

U beschikt over een gepersonaliseerde kaartendeck die u vooral gebruikt om de aanvalsgolven van uw gemeenschappelijk tegenstander te neutraliseren die hij elke beurt opnieuw op u loslaat. Tijdens het spelen kunt u uw superkrachten nog eens opwaarderen waardoor u uiteindelijk een aura van onoverwinnelijkheid krijgt.

Midnight Men is een coöperatief bordspel. U moet samenwerken als u dit spel wil winnen, aura van onoverwinnelijkheid of niet. Einzelgängers worden onmiddellijk afgestraft.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Superhelden: u hebt er een zwak voor. Uw guilty pleasure bestaat er dan ook in premières van superhelden blockbusters af te schuimen in aangepaste kledij. Dat u dat helemaal alleen moet doen is helemaal geen punt.

U hebt dringend behoefte aan nog eens een echt goed superhelden spel. Uw recente aankopen Batman: Gotham City Strategy Game en Legendary: A Marvel Deck Building Game vielen toch wel heel erg door de mand.

U volgt de ontwikkeling van dit spel al een kleine drie jaar. Op drie jaar tijd moet men toch met iets interessants op de proppen komen.

U houdt van het opbouwen van uw eigen kaartensetje.

Loop vrolijk zwaaiend de standjes van Filosofia Édition en Z-Man Games vrolijk zwaaiend voorbij want:

U hebt toch wel heel weinig informatie om nu al tot een aankoop te beslissen. Over welke stad gaat het? Over welke superhelden beschikt u? Welke slechteriken moet u bekampen? Dat zijn, voor u toch, heel pertinente vragen.

Wat u wél weet doet u vermoeden dat dit wel heel erg lijkt op Police Precinct en Sentinels of the Multiverse, twee coöperatieve spellen die u recent aan uw verzameling hebt toegevoegd. Om het speelplezier van die twee te evenaren, laat staan te overstijgen, gaat Midnight Men met een uppercut van jewelste uit de hoek moeten komen, superkrachten of niet. U weet nu al dat dit niet het geval zal zijn.

Dominique

 

12:50 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: midnight men |  Facebook |

24-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 6)

City Hall (Tasty Minstrel Games)

In City Hall is een bordspel voor 2 tot 4 spelers waarin u zich zonder schroom kandidaat hebt gesteld voor de burgemeesterschapverkiezingen in New York. U zet die kandidatuur kracht bij door bij te dragen aan allerhande projecten en de bevolking en hun drukkingsgroepen zoveel mogelijk ter wille te zijn. Om uw kansen te vergroten probeert u ook het inwonersaantal van de stad op te trekken door het aanbieden van lokkertjes allerhande, nieuwe en gezellige woonwijken bijvoorbeeld.

U bouwt op en voert campagne en probeert deze twee activiteiten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. U doet hiervoor beroep op zeven administratieve steunpilaren waarvan de belastingdienst niet bepaald de minst belangrijke is. Jammer genoeg proberen uw tegenkandidaten uw invloed op deze diensten te ondermijnen door de hunne erop te vergroten. Geen nood, u weet hoe de wereld in elkaar zit. U ziet er dan ook niet tegenop om uw tegenspelers de illusie te geven van controle terwijl u in rokerige achterkamertjes intrigeert en samenzweert dat het een lieve lust is. Zo zult u het niet nalaten een bevriende fabriekseigenaar te overtuigen om een zeer vervuilende en lawaaierige productie-eenheid naast een door uw tegenstander net opgerichte residentiële wijk neer te poten.

Het spel eindigt uiteraard met de verkiezingen en u moet ervoor zorgen dat u uw zaakjes op dat moment goed hebt geregeld. Hebt u bijvoorbeeld tijdens de campagne heel veel geld ingezameld zou de lobbygroep van Wall Street u wel eens een steuntje in de rug kunnen geven.

Wint u de verkiezingen wint u gelijk ook het spel.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U bent geïnteresseerd in het politieke spel. U zou zich zelfs kunnen thuisvoelen in die krabbenmand.

U speelde vroeger erg graag Sim City.

U vindt het leuk uw tegenspelers tijdens het spel mentaal te beïnvloeden.

Bieden en tegeltjes neerleggen, u vindt dat een mooie combinatie.

U hoopt dat u in dit spel, naar analogie met het schandaal rond de huidige kandidaat burgemeester van New York Anthony Weiner, foto’s met pornografische inslag van uw tegenspelers in de groep kunt gooien.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Tasty Minstrel Games voorbij want:

U hebt iets in uw spellenkast staan dat hier erg op lijkt: Downtown (Abacusspiele). Dat verscheen al in 1996 maar is volgens uw bescheiden mening nog steeds de ongeslagen kampioen wat betreft onderhandelen, bieden, tegels leggen en stemmen in een politiek geïnspireerd bordspel. Uw kennismaking met City Hall is voor u alleen maar de trigger om Downtown nog eens uit de kast te halen.

De grafische omzetting is al even saai als het thema.

U haat politiek, laat staan dat u er een spelletje over wil spelen.

Spiel 2013? Geruchten gaan dat City Hall pas in 2014 zal verschijnen. U zult dus moéten zwaaien als u de stand van Tasty Minstrel Games passeert.

Dominique

 

13:18 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: city hall |  Facebook |

23-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 5)

Glastonbury (franjos)

In Glastonbury, een kaartspel voor 2 tot 4 spelers, zijn we extreem lelijke overkollen die ingrediënten verzamelen voor onze toverdrankjes. Het is een relatief eenvoudig spel dat we, als we het al zouden willen, kunnen kruiden met regels voor gevorderden. Dat laatste is echter niet nodig want de lightversie biedt ons al genoeg verkwikking.

Toverdranken dus, waarvan we de ingrediënten verzamelen door met onze pion als het ware 'rond de pot' te draaien en op ons eindpunt die ingrediënten uit de rij te nemen die ons bij de eindtelling mogelijk het meeste punten opleveren. Mogelijk, want in dit spel bent u van niets zeker. De waarde van de ingrediënten die in uw potje verdwijnen bepalen de afstand die tijdens uw volgende beurt mag bewegen. Sommige ingrediënten geven u bovendien nog wat extra's, zoals twee beurten in één of – men weet immers nooit met die mengsels – een ontploffing bij een uwer tegenstanders, waardoor die het meest recente ingrediënt in zijn ketel verliest.

Een goed geheugen is meegenomen want u mag de inhoud van uw ketel niet bekijken voor het einde van het spel, wanneer de ingrediënten per soort worden geteld en door middel van een pittig scoringsmechanisme de verrassende eindstand wordt berekend.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Glastonbury is de herwerkte versie van Kupferkessel Co. is een fantastisch leuk kaartspel, elke speeltafel waardig.

U hebt versie één van Goldsieber (2001) al maar die is zondanig veel gespeeld dat de slijtage stilaan een onoverkomelijk probleem wordt.

Was Kupferkessel Co. enkel bedoeld voor twee spelers kunt u tot met z’n vieren in de pot gaan roeren.

Als de verschijningsvorm van de franjos editie even mooi is als zijn voorganger bent u in voor een mooie traktatie.

U houdt van thematisch mooi omgezette spellen.

U hebt een vaag vermoeden dat in deze editie het speelveld groter wordt als u met meer dan twee spelers gaat toveren. Meer keuze, meer plezier, meer schoonheid op tafel. Dat wordt smullen.

Dit is het enige spel uit uw omvangrijke verzameling dat uw vrouw met u wil spelen. U twijfelt dan ook geen moment.

Als u voor één kaartspel gaat op Spiel zal het dit zijn.

U bent geintrigeerd geraakt door het kaartspel Morels maar u vindt de verzendingskosten een brug te ver. Toch hebt u niet het geduld om te wachten op de Pegasus editie die in februari 2014 verschijnt. Kupferkessel kan het wachten engiszins verzachten. De vraag is zelfs of u nog in Morels geïnteresseerd zult zijn als u Kupferkessel Co. hebt gespeeld.

U hebt zich tevergeefs suf gezocht naar de Goldsieber versie en krijgt hier een nieuwe kans. Die gaat u niet aan uw neus voorbij laten gaan. U gaat bij franjos kamperen als het moet.

U past graag moeilijkheidsgraden aan.

Het werkwoord 'spelen' moet voor u rijmen op 'ontspanning'

U hebt kinderen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van franjos voorbij want:

U hebt Kupferkessel Co. tot uw grote tevredenheid al jaren in uw spellenkast staan.

U bent toch een beetje bang voor de gevolgen van een eventuele aanschaf. U kent immers de geruchten over de meest walgelijke vraag die een uitgever - Goldsieber, ik wijs inderdaad naar u - ooit aan kaartspelers heeft gesteld: of u voor het eerste spelletje even de hoekkaarten met een schaar mooi zou willen afronden. Kaartliefhebbers die naar aanleiding van dit verzoek met acuut harfalen werden geconfronteerd waren naar verluidt niet te tellen. Of franjos u deze onmenselijke opdracht opnieuw voorschotelt is nog niet geweten.

U gaat pas op vrijdag naar Spiel en daardoor komt u te laat. De uitgever franjos is niet bepaald een multinational en zit op donderdagavond al door zijn voorraad heen.

Setjes verzamelen is een speltechnische bezigheid die niet aan u is besteed.

Dominique

11:13 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: glastonbury, kupferkessel co. |  Facebook |

22-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 4)

Templar (Queen Games)

In Templar, een bordspel voor 2 tot 5 spelers, bent als Tempelier druk in de weer uw vergaarde schatten in een bevriende abdij te verstoppen. U wordt daarin bijgestaan door het personeel van vader abt. Hun vaardigheden komen u erg goed van pas want zij kennen alle hoekjes en kantjes van de abdij en weten ook als geen ander hoe ze uw grijpgrage concurrenten, die uiteraard net dezelfde intenties hebben als u, dwars kunnen zitten.

Wie op het einde van het spel het meeste schatten heeft verstopt wint.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Templar is een herwerkte en mooiere versie van Palacio de Viana en dat is niet gemakkelijk te vinden. U krijgt hier dus een dot van een kans.

Tegenspelers dwarszitten is, na zelf winnen, een van uw favoriete bezigheden.

Templar is een familiespel, een subsegment dat u omwille van de eenvoud en snelheid van spelen meer en meer bent gaan waarderen.

U houdt van personages die u toelaten de spelregels te omzeilen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Queen Games voorbij want:

Palacio de Viana ging over het botanisch versieren van paleistuinen in Cordoba op het einde van de negentiende eeuw. Nu moet u schatten gaan verstoppen in een middeleeuwse abdij. Inwisselbare thema’s wijzen meestal op een abstract fundament en u houdt niet van abstracte spellen.

Het verstoppen van schatten vindt u nogal kinderachtig, Tempelier of niet. Dit gaat u bij uw veeleisende veelspelervrienden niet verkocht krijgen.

250 fiches die u moet gaan verstoppen vindt u een beetje teveel van het goede. U vreest dat u er al snel enkele zult kwijtspelen.

Dominique

 

13:27 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: templar |  Facebook |

21-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 3)

SOS Titanic (Heidelberger Spieleverlag / Ludonaute / Hobby Japan)

In SOS Titanic, een coöperatief kaartspel voor 1 tot 5 spelers, bevindt u zich op 14 april 1912 op de meest uitzichtloze plaats op de wereld op dat moment: de Titanic. Maar ook hier gaat u de heldhaftigheid die u in zoveel andere spellen hebt tentoongespreid opnieuw aanboren. U bent immers een bemanningslid en u hebt zich voorgenomen zoveel mogelijk passagiers te redden. Daartoe verzamelt u hen op de dekken om ze van daaruit met zachte dwang in de reddingssloepen te wurmen, steeds uw mooiste glimlach bewarend. Uiteraard zit u in tijdsnood.

Actiekaarten helpen u de toestand enigszins onder controle te houden.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Dit zou wel eens het eerste spel over de Titanic kunnen zijn dat in zijn opzet slaagt. U geeft het zeker een kans.

Bruno Cathala en Ludovic Maublanc kunnen in uw ogen heel weinig verkeerd doen.

U speelt graag patience en speltechnisch blijkt dit nu net het fundament te zijn waarop SOS Titanic is gebouwd.

Patience spelen met z’n vijven, het is een keer iets anders.

U speelt graag onder tijdsdruk.

Deze Titanic zinkt in ongeveer een half uurtje, uw soft spot wat speelduur betreft.

Redden wat er te redden valt was nog nooit zo toepasselijk in een kaartspel.

U houdt ervan persoonlijke records te breken.

U zinkt graag op uw eentje.

Loop vrolijk zwaaiend de standjes van Heidelberger Spieleverlag, Ludonaute en Hobby Japan voorbij want:

Coöperatief kaarten in een bepaalde volgorde op tafel zien te krijgen om daar punten mee te scoren, hebt u dat al niet eerder gezien? In Hanabi bijvoorbeeld? En hebt u niet vaag het vermoeden dat Hanabi beter is?

U hebt al ervaringen opgedaan met Titanic spellen. Die ervaringen leerden u dat deze spellen het thema Titanic niet eens nodig hadden om zichzelf tot zinken te brengen. U hebt het gevoel dat dit hier ook het geval zal zijn.

Op Spiel wordt u bedolven onder de kaartspellen. U vermoedt dat u in die berg beters zult ontdekken.

Dominique

23:51 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: sos titanic |  Facebook |

20-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 2)

Kashgar: Händler der Seidenstraße (Kosmos)

In Kashgar: Händler der Seidenstraße, een spel voor 2 tot 4 spelers, transformeert u (voor de zoveelste keer) in een handelaar die jongleert met specerijen die via de zijderoute vanuit Azië naar Europa worden getransporteerd.

Dat jongleren doet u uiteraard om het meeste centjes te vergaren om van daaruit dan weer de wisselbeker ‘handelaar van het jaar’ binnen te halen, die wordt uitgereikt aan de speler die als eerste een vooraf bepaald aantal leveringscontracten - voor iedereen zichtbaar in het midden van de speeltafel - heeft binnengehaald.

U doet het vuile werk uiteraard niet alleen. Drie families staan u bij in de bordkartonnen strijd. De leden daarvan hebben belangrijke vaardigheden die u tijdens uw beurt kunt inzetten. Deze vaardigheden hebben onder andere betrekking op de deelgebieden goudbeheer, specerijenvoorraad en - last but not least - uw kudde muilezels. Ook voor gezinsplanning en het vervullen van contracten draaien zij hun hand (en andere lichaamsdelen) niet om. U kunt via hen zelfs de gezinsplanning van uw tegenspelers beïnvloeden.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Gerhard Hecht is, ondanks zijn gezegende leeftijd van 47 jaar, een nieuwe naam aan het ontwerpersfirmament. U geeft nieuwelingen graag een kans.

Kashgar: HdS is een race. U houdt van spellen waarbij snelheid van handelen geboden is.

U houdt ervan druk te zetten op uw tegenstanders.

U geniet ervan uw tegenspelers voor te zijn.

U kickt op kaartmanagement.

Minder dan een uur speeltijd, met geringe wachttijden? U count zich alvast in.

U kickt op de illustratieve vaardigheden van Franz Vohwinkel.

Een kaartgestuurd bord(jes)spel met goederen-, geld- en muilezeloptimalisatie? Laat maar komen.

Schuiven met houten blokjes op een persoonlijk spelbordje, daar mag men u altijd voor komen wakker maken.

U bent geïntrigeerd geraakt door de introductie van het spelmechanisme ‘open deckbuilden’ waarbij u ten allen tijde bij uw tegenstanders kunt evalueren wanneer welk familielid aan de beurt komt. Het feit dat ook zij dat bij u kunnen doen schrikt u niet af.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Kosmos voorbij want:

U kunt zich niet van de indruk ontdoen dat u het zogenaamd nieuwe concept ‘open deckbuilden’ al bij andere spellen bent tegengekomen en van het inzetten van open kaarten met activeerbare eigenschappen hebt u onlangs nog kunnen proeven tijdens een sessie Guildhall. U hebt het gevoel dat men u gewoon uit uw financiële tent wil lokken. U vindt dat niet leuk.

Geringe wachttijden? Met minstens negen openliggende kaarten bij elke speler? U ziet zo voor u wat er met de speeltijd gaat gebeuren als u met de leden uw reguliere spelgroep, stuk voor stuk gerenommeerde beurtanalisten, aan tafel zit. In het beste geval klokt u af op 90 minuten in plaats van de op de doos vermelde 45. U past.

Er staat nogal wat tekst op de kaarten dus u past sowieso voor de Duitse versie. U wacht nog even af en speurt aan de einder naar een Nederlandstalige omzetting.

Dominique

 

10:39 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kashgar: händler der seidenstraße |  Facebook |

19-07-13

Spiel 2013: een vooruitblik (deel 1)

Glass Road (White Goblin Games)

In Glass Road wordt van u verwacht dat u zich inleeft in de dagelijkse besognes van een middeleeuwse glasmaker in Beieren. U produceert onder andere steen en glas die dan weer aanwendt om mee te bouwen aan de stad, wat dan weer uw inkomsten vergroot. U hebt specialisten in dienst die u voor allerhande klusjes kunt inzetten, houthakken bijvoorbeeld. Als u deze lieden slim uitspeelt kunt u uw tegenstanders een stapje voor blijven.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Glass Road is kaartgestuurd en hoe goed u stuurt hangt mede af van het stuur(on)vermogen van uw tegenspelers. Goed sturen betekent dat u specialisten inzet die uw tegenspelers - zij beschikken over identiek hetzelfde personeelsbestand - links laten liggen. U mag dan immers de volle twee vaardigheden van de specialist in kwestie benutten. U bent daar goed in, in het inschatten van uw tegenspelers.

U speelt graag Carcassonne.

U houdt van een kartonnen groeiproces op uw keukentafel.

U houdt van zorgvuldig plannen.

U fungeert graag als zandkorrel in de tandwielen van uw tegenstanders. 

U kunt zich spelmatig niet veel langer dan een uur concentreren.

U speelt regelmatig met z’n tweeën.

Uwe Rosenberg is zo’n beetje de Opel Ascona van de bordspelenwereld. Degelijk maar ook niet meer dan dat. Dat is voor u meer dan voldoende. U neemt immers niet graag risico’s, u weet graag vooraf wat u kunt verwachten en u gruwt van verrassingsfeestjes.

U streeft naar tevredenheid en niet naar geluk.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van White Goblin Games voorbij want:

Diepe zucht. Weer grondstoffen verzamelen om die later weer om te zetten in gebouwen en overwinningspunten. U hebt het allemaal al gezien en vooral meer dan één keer. U bent oververzadigd.

De Opel Ascona wordt soms ook gebruikt om het woord saaiheid te duiden en dat is nu net het eerste woord dat u te binnen schiet als u dit spel wat nader onderzoekt, zowel naar inhoud als verschijningsvorm, en u bent niet bepaald onder de indruk. U wil een Ferrari Testarossa in uw spellengarage en dat wordt hier absoluut niet aangeleverd.

Tijdens het lezen van de titel van dit spel hebt u even gehoopt dat u echt mocht glasblazen. U kreeg zelfs een beetje heimwee naar de sessies blaasvoetbal met uw overbuurjongen. Het zal jammer genoeg bij heimwee blijven.

De persmap gewaagt van ‘een atypische Rosenberg’ wat dan staat voor flexibel spelen, iets meer geluk dan u van hem gewend bent en de noodzaak om die twee dan weer optimaal op elkaar af te stemmen. Daar moet u eens goed om lachen, uw spellenkast puilt al uit van dit soort spellen.

Dominique

 

10:05 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (3) | Tags: glass road |  Facebook |

18-07-13

De 'De Tafel Plakt!' Spiel 2013 voorbeschouwing

Medespeler,

Dit is uw probleem: u gaat in oktober naar Spiel, uw budget is beperkt en u ziet door het meer dan 800 stuks tellende spellenbos allang de bomen niet meer.

Dit is uw oplossing: u stemt vanaf morgen af op de dagelijkse Spiel 2013 voorbeschouwing van 'De Tafel Plakt!'. Een voorbeschouwing die een week voor het startschot van Spiel zal uitmonden in een ongeziene climax: de ondertussen legendarisch geworden 'De Tafel Plakt!-Koopwijzer'. Ik vis dus voor u zomaar de krenten uit de pap. Gratis en voor niets. U moet mij daar niet voor bedanken, een gezellige babbel als ik u op Spiel in een smalle doorgang tegen het lijf loop volstaat.

Ik zal de voorbeschouwingen handig groeperen links bovenaan op de startpagina, onder de titel: Uitkijkpost Spiel 2013.

Toch raad ik u aan uw prospectieve activiteiten niet te verwaarlozen, maar daar ben ik vrij gerust in. Ik heb immers uit betrouwbare bronnen vernomen dat velen onder u in groezelige hotelkamers en uitgeleefde caravans het internet afstruinen naar spelnieuws, terwijl vrouw- of manlief en de kinderen op het strand leuke dingen doen. Dat stemt mij hoopvol.

Houden zo.

Tot morgen!

 

Dominique

19:19 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |