31-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 31

Overdaad van het jaar

Spellbound ( Fragor Games)

Er zijn grenzen.

Ook aan wat in een spellendoos hoort.

Hebben de Lamont Brothers al een zekere reputatie hoog te houden in de categorie ‘het oog wil ook wat’, met Spellbound zijn ze helemaal doorgeslagen. Geen problemen met de kaarten en het spelbord en de spelregels en de stoffen zak en de glasbolletjes, dat is allemaal dik in orde. Maar de spelfiguren, de pionnen dus, horen toch eerder in een vitrinekast thuis dan op een keukentafel.

Heel breekbaar ook, wat resulteert in een obligatoire minutieuze manipulatie bij opzet, spelverloop en afruim. Twee witte, fluwelen handschoentjes in de doos waren geen overbodige luxe geweest.

En hoe zit dat nu met Spiel 2013? Ik heb vernomen dat de twee Schotten dit nog willen overtreffen. Hoe gaan ze dat dan wel doen? En met welk thema? En moet er dan een aanhangwagen mee naar Essen? Of een LF Hybride van DAF Trucks?

Dimmen, jongens!

Dominique

 

Hier eindigt de prijsuitreiking voor het gezegende spellenjaar 2012. Ik kan u nu al meedelen dat voor het jaar 2013 reeds twee awards op de perkamentrol kunnen worden bijgeschreven. En we hebben nog maar een twaalfde van het parcours afgelegd. Straffe awards zijn het, maar de sluier zal pas in januari 2014 worden opgelicht.

In afwachting daarvan gaat ‘De Tafel plakt!’ weer over tot de orde van de dag, met spelbesprekingen, glazen bol-activiteiten en mijmeringen.

Als ik even scan wat er nog op mijn keukentafel staat te wachten heb ik niet het gevoel dat ik even op adem kan komen.

En u dus ook niet.

Dominique

10:02 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: spellbound |  Facebook |

30-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 30

Mastermove van het jaar

Het uitspelen van de actiekaart ‘Full Sail’, in combinatie met de minionkaart ‘First Mate’ tijdens een spelletje Smash up (AEG), uitgevoerd door de heer T.D., woonachtig in R.

Deze award had even goed de titel ‘kettingreactie van het jaar’ kunnen dragen, want wat de heer T.D. daar, op dat moment, uit zijn mouw schudde heb ik maar zelden - nooit eigenlijk - aan een speeltafel gezien.

De Archimedesuitdrukking die zich op het gelaat van bovengetekende manifesteerde na een grondige analyse van zijn kaarthand en de daarop vallende eurocent was al een veeg teken aan de wand, maar toen was het natuurlijk al te laat.

Nooit heb ik iemand met zoveel triomfalisme twee kaarten weten uitspelen.

Wat na dat uitspelen volgde was een gegoochel met minions en scorende locaties en weer een gegoochel met minions en alweer scorende locaties en dat bleef maar doorgaan, met opzet heel traag door de heer T.D. uitgevoerd, als ware het een ritueel, zodat we allemaal goed konden zien hoe zijn verpletterende overwinning vaste vorm kreeg.

Resultaat: een rondedans en drie pruillippen.

En nooit meer een spelletje Smash Up.

Tot morgen!

Dominique

 

22:04 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smash up |  Facebook |

29-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 29

Spelregelboekje van het jaar

Hooyah: Navy Seals Card Game (U.S. Games Systems, Inc.)

Zowel qua kwaliteit (glossy), inhoud (duidelijk), formaat (mini) als functionaliteit (leest makkelijk in bed) verdient Hooyah: The Navy Seals Card Game deze award. Een mens vraagt zich af hoe men de prijs van dit kleinood zo laag kon houden.

Ik hou van compacte, maar toch geen minuscule regelboekjes. Hooyah: Navy Seals Card Game raakte mijn soft spot precies in het midden. Dit regelwerkje leest erg vlot, is duidelijk en volledig en is, zoals hoger al werd aangegeven, van een onberispelijke kwaliteit.

Runner-up: Kemet (Matagot)

Heerlijk om te lezen, zowel de spelregels als het overzichtsboekje met de krachttegels en de goddelijke interventiekaarten. Viertalig, waaronder het Nederlands. Toch puntenaftrek voor een regeltje dat de Nederlandse vertaling niet heeft overleefd maar die wel terug te vinden is in de Franse, Engelse en Duitse omzetting (wat doet u met uw eenheid als u de goddelijke interventiekaart 'ontkom' uitspeelt: u verplaatst ze naar een aangrenzend vrij gebied). Anders had er misschien wel een eerste plaats ingezeten.

Het blijft een gulden raad: eerst, als u daarvoor gewapend bent, de originele spelregels lezen.

Maar het leuke van deze spelregels is toch de omvang ervan. Acht bladzijden voor een spel met zoveel mogelijkheden en diepgang, het is een erg aangename vaststelling.

Meer van dat.

Tot morgen!

Dominique

 

18:21 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hooyah: the navy seals card game, kemet |  Facebook |

28-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 28

Ontmoetingsplaats van het jaar

Bordspelmania

Bent u Nederlandstalig, hebt u iets met bord- en kaartspellen en wil u dat iets met anderen delen, dan verwijs ik u graag door naar het volgende adres:

http://www.bordspelmania.eu/portal.php

Bent u op zoek naar medespelers, wil u gewoon iets kwijt, zoekt u een interessante spellenclub, wil u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op spelgebied, hebt u zin in een interessante spellenbeurs, is er iets onduidelijk in het spelregelboekje dat u net bent beginnen lezen, doet u graag aan prospectie voor u iets koopt, lokt u graag een spelgerelateerde controverse uit, wil u gewoon even meedelen hoe goed dat spel wel niet is dat u gisteren op de club speelde, bent u op zoek naar een potentiële levenspartner-spelliefhebber of hebt u gewoon behoefte aan een gezellige geschreven babbel? Klik dan gewoon op de link hierboven en dompel u heerlijk onder.

Bordspelmania had deze award al eerder verdiend, maar vanzelfsprekendheden lopen nu eenmaal minder in de kijker. Kwaliteit went blijkbaar, en nogal snel.

En ze is nog steeds volop in ontwikkeling, deze ontmoetingsplaats. Achter de schermen wordt er geëvalueerd, gesleuteld, bijgevijld, aangepast en geoptimaliseerd dat het een lieve lust is. En dat allemaal enkel en alleen voor u: de bord- en kaartspelliefhebber.

Deze award gaat dan ook in eerste instantie naar de mensen die zich in stilte achter de schermen bezighouden met alles wat het ons, de gewone gebruiker, op Bordspelmania zo gemakkelijk maakt: de bollebozen die alles onder controle proberen te houden zonder de gebruiksvriendelijkheid te schaden, de moderatoren en iedereen die een actieve rol speelt in dit prachtige project. En ze gaat natuurlijk ook naar de vele gebruikers-posters die mee instaan voor de waardevolle content.

Proficiat!

Tot morgen!

Dominique

 

20:08 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bordspelmania |  Facebook |

27-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 27

‘Boer zoekt punten’ van het jaar

Garden Dice (Meridae Games)

Bent u een stadsmens en hebt u groene vingers, maar geen moestuintje? Dan is Garden Dice een goed alternatief.

In Garden Dice koopt u zaaigoed, plant het aan, begiet het, plaatst vogelverschrikkers om het te beschermen tegen vogels en konijnen en dat allemaal met als uiteindelijke doel optimaal te kunnen oogsten, zowel kwalitatief als kwantitatief.

Dat doet u allemaal middels een uit vier zeszijdige dobbelstenen bestaande spelmotor.

Tijdens uw beurt gooit u met deze vier zeszijdig dobbelstenen en probeert met het resultaat in de centrale tuin - iedereen plant, begiet en oogst daar maar raak - in een 6x6 raster de beste plekjes te bekomen om uw ecologisch verantwoorde handelingen te verrichten. Ook het kopen van zaaigoedtegels en het plaatsen van uw speciale tegels (zonnewijzer, vogelverschrikker, rots, konijn, vogel, zon) doet u middels het resultaat van uw dobbelsteenworp. Meer zelfs, of u de door u gekozen zaaiveldjes kunt irrigeren is ook al afhankelijk van de dobbelsteenworp. En voor de oogst moeten uw zeszijdige vriendjes u ook al goed gezind zijn.

Als u uw zaaigoed van water voorziet groeien dat zaaigoed onmiddellijk uit tot een volwaardige plant. Die kunt u dan oogsten voor punten. En met een beetje geluk krijgt u er nog enkele bonuspunten bovenop.

Heel leuk: als u irrigeert of oogst profiteren de aangrenzende zaaibedjes van de andere spelers mee. Als het zaaigoed of de oogstplanten van uw tegenspelers een lagere waarde hebben dan die van u althans. Dat houdt in dat iedereen bij iedereen in de buurt wil liggen om lekker mee te kunnen profiteren van elkaars acties.

Er is ook een plekje in de tuin waar het voor uw zaaigoed beter toeven is dan elders. In het hoekje waar de 4, 5 en 6 getallen van het raster elkaar kruisen. Geoogst plantgoed levert u daar het dubbele van hun waarde op. Grenst uw oogst aan een eigen vogelverschrikker krijgt u drie maal de tegelwaarde als bonus. De punten die u tijdens het spel scoort worden bijgehouden op een scorespoor.

Brengt u uw konijn of vogel in het spel kunt u lekker gaan smullen van het zaaigoed of volgroeide groenten van uw tegenspelers. U kunt er dan voor kiezen uw maaltijd volledig uit het spel te verwijderen of de maaltijd als zaaigoed weer uit te poepen zodat u het later zelf weer tot volle wasdom kunt laten komen.

Als u het voorgaande herleest zult u bij zichzelf de bedenking maken dat dit wel een heel geluksafhankelijk spelletje is.

Niets, beste medespeler, is minder waar.

U kunt altijd iets en de beste acties uitzoeken op basis van uw dobbelsteenworp is een interessante uitdaging. En u hebt ook nog een zonfiche in uw voorraad. Als u deze inzet kunt u alle vier uw dobbelsteenworp opnieuw gooien of het resultaat van een gegooide dobbelsteen naar believen aanpassen. De zonnewijzer laat u ook toe te morrelen aan uw gooiresultaten.

Het spel eindigt als de laatste zaaigoed-tegel op de markt is gekocht. U krijgt onmiddellijk 5 strafpunten voor elke niet geplaatste zaaigoed-tegel in uw voorraad, behalve eentje. U krijgt gelukkig ook nog bonuspunten. Elke set van minstens drie geoogste groenten levert u punten op: 10 punten voor een driesetter, 15 punten voor een viersetter en 20 punten voor een vijfsetter of meer. Voor een vijfsetter van verschillende soorten groenten krijgt u ook nog eens 15 punten. Dat tikt allemaal lekker aan. Hebt u tijdens het spel uw zonfiche niet ingezet levert die u nog eens 5 punten op.

Zaaien, irrigeren, oogsten, nogal saai hoor ik u denken. U vergist zich. Garden Dice is verrassend leuk en ontspannend, met prachtig materiaal, leuke en interessante beurtafwegingen en veel interactie. Dit is een eenvoudig spel met heel veel diepte. Laat de aanwezigheid van dobbelstenen u hier vooral niet op het verkeerde been zetten.

En moest het toch iets te overweldigend overkomen kunt u nog altijd overstappen naar de familievariant. Die is iets vriendelijker.

Garden Dice is ook erg leuk met z’n tweeën. Bovenop uw andere speciale tegels krijgt u dan ook de beschikking over een rots. Die kunt u eenmalig in het spel inzetten om uw tegenstander te blokkeren.

Tot morgen!

Dominique

 

Garden Dice

Meridae Games, 2012

Doug Bass

2 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

60 minuten

 

14:34 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: garden dice |  Facebook |

26-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 26

De “Die wil ik in mijn team!” van het jaar

De zeven unieke mythische wezens in Kemet (Matagot)

U gaat de haarkleur van uw tegenstander in enkele tellen naar wit zien omslaan als deze lieverdjes, samen met uw reguliere troepen, in zijn richting opmarcheren.

U kunt deze schatjes aanschaffen met gebedspunten die u tijdens het spelen zorgvuldig opbouwt door het prevelen van nachtelijke gebeden en door het bezetten, en bezet houden, van tempels. Daarbovenop moeten uw piramides voldoende zijn opgewaardeerd om hen te kunnen inlijven.

Gebedspunten groeien niet aan de bomen in het universum van Kemet. U hebt ze voor van alles nodig en kunt er maximaal elf op uw persoonlijke spelbord verzamelen. Denk dus goed na wanneer u voor welke eenheid gaat. 

En ze zijn allemaal uniek. Op is op is blijkbaar ook van toepassing in de mythische supermarkten. Wacht dus niet te lang om toe te slaan.

Ik loop samen met u de mythische rij even af.

De Koninklijke Scarabee (kostprijs: drie gebedspunten)

Geeft de eenheid die zij vergezelt twee extra bewegingspunten. Daarbovenop doet ze de sterkte van diezelfde eenheid ook nog eens met twee eenheden stijgen, waardoor die een uiterst wendbare moordmachine wordt. Dat is toch een leuk ding voor een spelende mens?

De Reuzenschorpioen (kostprijs: vier gebedspunten)

Een extra bewegingspunt, twee extra sterktepunten en daar nog eens twee schadepunten bovenop, waarmee u de troepen van uw tegenstanders lekker kunt decimeren. Introduceert onmiddellijk een nieuw stopwoordje bij uw opponenten: terugtrekken.

De Feniks (kostprijs: vier gebedspunten)

Een extra bewegingspunt voor de eenheid die hij vergezelt plus twee extra sterktepunten. Alsof dat nog niet genoeg is laat deze lieveling toe dat uw eenheid vijandelijke muren - irritante hindernissen op uw veldtocht - gewoonweg negeert.

De Voorouderlijke Olifant (kostprijs: twee gebedspunten)

Voor de eenheid waaraan hij werd toegevoegd één extra bewegingspunt, één extra sterktepunt én één bescherming. Met deze laatste eigenschap kunt u uw verliezen tijdens een gevecht beperken. Handig.

De Woestijnslang (kostprijs: twee gebedspunten)

Eén bewegingspunt extra voor de eenheid waarin zij zich bevindt. Niet overdreven speciaal zult u denken, maar de knaller komt nog: in een gevecht laat ze u toe alle gevechtseffecten van vijandelijke mythische wezens te negeren. Nu u weer.

Twee gebedspunten is een koopje voor deze krachtige verdedigingseenheid.

De Sfinx (kostprijs: vier gebedspunten)

Voor de vergezellende eenheid één extra sterktepunt én een permanent overwinningspunt voor uzelf, de Grote Leider. Permanente overwinningpunten zijn erg belangrijk in dit spel. Die kunnen u, in tegenstelling tot de tijdelijke, immers niet meer worden afgepakt door tegenspelers met losse handjes. De speler die als eerste acht overwinningspunten binnenhaalt op het einde van een dagfase wint onmiddellijk het spel. U hebt de klepel al lang zien hangen.

De Mummie-Priester (kostprijs: vier gebedspunten)

De met de Mummie-Priester verbonden eenheid krijgt zomaar één beweging extra, nog twee sterkte erbovenop en in één ruk door krijgt u tijdens elke nachtfase een goddelijke interventiekaart extra cadeau. Die goddelijke interventiekaarten kunnen in noodgevallen het tij, en meerbepaald dat van u, doen keren. Hebt u deze kerel aan uw troepen toegevoegd geniet u dan ook van een niet te onderschatten voordeel.

In tegenstelling tot die van Cyclades zweren al deze leukerds u eeuwige trouw, toch minstens tot op het einde van het spel.

En ze zijn nog een prachtig gesulpteerd ook. Zelden zo'n mooie figuren in een spel zien figureren. U kunt er tijdens het spelen gewoonweg niet van af blijven.

Tot morgen!

Dominique

 

14:51 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kemet |  Facebook |

25-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 25

Winnaar van het jaar

Mijn goede vriend K.M. uit R., Baker Street Kid.

Slaagde hij er in 2011 in een spelletje Flashpoint: Fire Rescue uit puur eigenbelang naar de filistijnen te helpen (egotripper van het jaar), in 2012 jaar deed hij het nog eens dunnetjes over in een sessie Lady Alice. Niet door te verliezen maar door het binnen de 10 seconden na het startschot te winnen.

En dan nog op Spiel nota bene, terwijl de voltallige crew van Hurrican stond toe te kijken.

Of er bij Hurrican hierna koppen gerold zijn - en zo ja: hoeveel - kon of wou de uitgever niet bevestigen.

Het zal K.M. uit R. worst wezen. Zijn tweede award op twee jaar tijd is binnen.

Tot morgen!

Dominique

19:00 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lady alice |  Facebook |

24-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 24

Spelonderdeeltje van het jaar

Als er een hel bestaat, beste medespeler, is de kans groot dat Satan himself u daar verplicht om tot in het oneindige Tokaido (Funforge) te spelen.

Met bokshandschoenen aan.

En met groot succes zodat u voortdurend uw telsteen vooruit moet zetten op het scorespoor.

U mag deze telstenen ook zeker niet op de grond laten vallen bij opzet, spelen of opruim. U vindt ze nooit meer terug. Een raam open laten staan tijdens het spelen is ook helemaal uit den boze. En als uw keuken fungeert als speelruimte moet uw afzuigkap ook even aan de leiband.

Om maar te zeggen dat die kleine steentjes alle aandacht op een negatieve manier naar zich toe zuigen.

Denk daaraan als u een aankoop overweegt.

Tot morgen!

Dominique

 

17:30 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tokaido |  Facebook |

23-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 23

Bijvoegsel van het jaar

Plato 3000 (Cambridge Games Factory)

Plato 3000 zat als goedmakertje voor het lange wachten bij de Black Box Editie van Glory to Rome, de bijna 'Godot van het jaar' award winnaar van 2012.

Normaal gezien worden dit soort bijvoegsels al snel in de vuilnisbak gekieperd maar hier liep het toch enigszins anders. Want Plato 3000 blijkt een verrassend leuk kaartspelletje te zijn.

Voor een bijvoegsel toch.

Plato 3000 is een op Rummy gebaseerd kaartspel waarin u deel uitmaakt van een postapocalyptische samenleving die het erg hoog op heeft met techniek en ook met de techneuten die zich daarmee bezighouden,

Rummy houdt in dat u zich voornamelijk zult bezighouden met het trekken en afleggen van kaarten en het verzamelen van setjes, waarvan u hoopt dat ze u veel punten opleveren op het moment dat u uitgaat’, terwijl uw tegenstander minpunten moet incasseren.

In deze Rummy variant leveren uw uitgelegde setjes u tijdens het spelen interessante voordelen op. Hebt u bijvoorbeeld de boeren voor u op tafel liggen mag u tijdens de trekfase extra kaarten op hand nemen. Gaat u liever de agressieve toer op moet u voor de soldaten gaan, waarmee u de uitgelegde setjes van uw tegenstanders kunt gaan decimeren. De priesters maken het u dan weer makkelijker om setjes uit te spelen. En het wordt nog leuker als u de verschillende voordelen van de setjes gaat combineren.

Mooi artwork, een goeie geut interactiviteit en een overzichtelijke speelduur maken dit spelletje interessant genoeg om op een verloren avond aan te snijden.

Maak u vooral geen illusies. Dit is geen hoogvlieger en dit gaat weer snel uit uw spelgeheugen verdwijnen, maar binnen het segment van de gratis bijvoegsels ben ik al veel ergere dingen tegengekomen.

Tot morgen!

Dominique

 

Plato 3000

Cambridge Games Factory, 2012

Sheamus Parkes

2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten

 

07:22 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: plato 3000 |  Facebook |

22-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 22

Godot van het jaar

Arctic Scavengers (Rio Grande Games / Driftwood Games)

Ik ben een heel geduldig man. Ik zie er niet tegenop in een rij te staan wachten. Zolang ik visueel contact kan houden met mijn einddoel tenminste, en een praatje kan slaan met de medewachtende lotgenoot.

Maar de Godotiaanse proporties die het wachten op de nieuwe versie van Arctic Scavengers heeft aangenomen begint nu toch elke verbeelding te tarten.

U en ik, medespeler, mogen onszelf dan ook stilaan Vladimir of Estragon beginnen noemen.

In mijn herfstmijmeringen van 2009, meerbepaald op 26 november van dat jaar, deelde ik u hier al met grote vreugde mee dat deze verre van middelmatige deckbuilder door Rio Grande Games zou worden heruitgebracht.

Ik maakte u blij met een dooie mus.

2010: niets

2011: niets

2012: niets

Hebt u het origineel in uw bezit mag u zich dus gelukkig prijzen, maar dat wil niet zeggen dat u niet uit moet kijken naar de nieuwe editie. Daar zit immers de HQ uitbreiding bij. En die is zeer de moeite.

Op de website van Rio Grande staat te lezen dat het spel in januari of februari 2013 in de winkels zou moeten liggen. Het einde van januari komt al akelig dichtbij. Laten we het dus maar op februari houden.

Maar pint u mij daar vooral niet op vast. Ik wil u graag te vriend houden.

Tot morgen!

Dominique

 

11:19 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arctic scavengers |  Facebook |

21-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 21

Vermomming en (troost)doos van het jaar

Cheeky Monkey (Gryphon Games)

Wie het op Spiel kon zien liggen verdient een award voor de opmerkzaamheid van 2012. Het spel zat, en zit, immers verstopt in een pluchen aap. Menig passant aanzag die aap als decoratief element van de Gryphon stand, waardoor hij het spel links liet liggen.

Maar geen nood, er zijn nog mogelijkheden genoeg om dit heerlijke, kind- en volwassenvriendelijke push your luck spelletje van Herr Knizia op de kop te tikken.

Het spel verdient tevens de award voor de meest functionele 'doos' van het jaar. De aap maakt immers een essentieel onderdeel uit van het hele spelconcept. Hij fungeert als trekzak voor de fiches.

En hebt u af en toe nood aan een stevige knuffel kan hij ook gewoon mee naar bed. Als troostdoos.

Tot morgen!

Dominique

19:10 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cheeky monkey |  Facebook |

20-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 20

‘Uit het niets’ van het jaar

Guildhall (Alderac Entertainment Group)

Op Spiel 2012 dook Guildhall uit het niets op, als kwam het uit een zwart gat gevlogen.

Haastwerk, denk je dan.

En die gedachte was fout, want na een grondige dissectie blijkt Guildhall een erg leuk en goeddoordacht kaartspelletje te zijn.

In Guildhall verzamelt u personeel in uw gildehal om deze later te kunnen omzetten in overwinningspunten, die middels koopklare kaarten in het midden van de tafel liggen te wachten. Tussendoor kunt u ook nog puntenfiches verzamelen die op het einde van het spel uiteraard aan uw puntentotaal worden toegevoegd. De speler die als eerste 20 overwinningspunten heeft verzameld wint.

Tijdens uw beurt zijn uw keuzes eerder beperkt. U mag kiezen uit drie mogelijkheden. U speelt een karakterkaart en gebruikt zijn of haar speciale vaardigheid, rekening houdend met de voorwaarde dat hetzelfde karakter zich al in uw gildehal moet bevinden. Hoe meer gelijkaardige karakters in uw gildehal hoe meer die vaardigheid u oplevert. U moet wel rekening houden met het feit dat de uitgespeelde kaart niet identiek dezelfde mag zijn als die in uw gildehal (kleur én karakter). Een voorbeeld? De danseres, die u toelaat onmiddellijk een aantal kaarten van de trekstapel te nemen dat gelijk is aan het aantal danseressen in uw gildehal. Of de huurmoordenaar, die zomaar kaarten uit de gildehallen van een tegenspeler kan uitschakelen.

Uw tweede mogelijkheid is het afleggen van een aantal handkaarten naar keuze en vervolgens weer bijtrekken tot zes.

Tenslotte kunt u er ook voor kiezen om een puntenkaart uit de uitlage te kopen. Daartoe moet uw een of meerdere uit uw gildehal complete sets van karakters (vijf dezelfde karakters van een verschillende kleur) inleveren. Hoe meer setjes u inlevert, hoe meer punten u kunt kopen. Leuk: de kaarten met een lage puntenwaarde geven u een interessante bonus, die met een hogere puntenwaarde doen dat niet. Ook leuk: zodra u een setje van vijf karakters hebt verzameld worden ze inactief en kunnen ze enkel nog als ruilmiddel voor overwinningspunten worden gebruikt.

Het bovenstaande blijft u herhalen tot er iemand zijn of haar 20 punten binnen heeft gesleept. De kans dat u daarna smeekt om een herkansing is niet onbestaande.

Guildhall is erg interactief en u kunt er van op aan dat uw tegenspelers gaan rotzooien met de inhoud van uw gildehal. Alles ligt immers open en iedereen weet perfect wie gevaarlijk is en wie gekortwiekt moet worden. Maar u kunt er ook van op aan dat u zelf zult rotzooien met het verzamelde werk van uw tegenspelers. Dat is erg leuk.

Interessant is ook dat uw handmanagementcapaciteiten tot het maximum worden uitgedaagd. U moet echt weten wat u wil en vooral waar u naartoe wil. Aangezien de uitgespeelde karakters niet onmiddellijk naar uw gildehal verhuizen maar slechts op het einde van uw ronde, moet u goed inplannen hoe u uw beurt gaat aanpakken.

U moet ook heel erg bedreven zijn in het scannen van de verworvenheden van uw tegenspelers. U kunt zowel van hen profiteren als hen beknotten in hun mogelijkheden. Wanneer voor wat te kiezen zorgt voor interessante dilemma’s.

Minder leuk: de doos had minstens de helft kleiner mogen zijn, maar dat is een detail.

Eigenaardig, de drager van het varken op de doos is iemand die iedereen waaraan u de illustratie laat zien vaag bekend voorkomt. Ie-de-reen. Bizar. Dat vraagt om bijkomend onderzoek.

Zoekt u een goed kaartspel met eenvoudige regels maar voldoende diepte, veel interactie, uitdagend management van wat er zich in uw hand bevindt én wat er voor u op tafel ligt, én een overzichtelijke speelduur? U kunt met Guildhall weinig verkeerd doen.

Tot morgen!

Dominique

 

Guildhall

Alederac Entertainment Group, 2012

Hope S. Hwang

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten

 

19:55 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: guildhall |  Facebook |

19-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 19

Update van het jaar

Call to Glory (White Goblin Games)

Bij White Goblin Games hebben ze een neus voor goede spellen, ook spellen die al een tijdje uit zijn. Hun metamorfose van Crazy Chicken (2003) en diens nakomeling Drive (2005) naar Call to Glory heeft als resultaat de beste koop van het trio opgeleverd.

Dat komt door de fantastisch mooie grafische omzetting - na kippen en auto’s is hier het feodale Japan aan de beurt, wat uiteraard ook iets zegt over het niet ter zake doende thema - de initiële kwaliteiten die het origineel en zijn opvolger al in zich droegen en de uitbreidingen ‘Keizerlijke Opdrachten’ en ‘De Kracht van de Ninja’ die deze speelmaaltijd lekker op smaak brengt.

Runner-up: De Heersers van de Nijl (White Goblin Games)

Ja hoor, de Witte Goblins doen het hier ook nog eens een keertje doodleuk over. De voortreffelijke speelkwaliteit van dit kaartspel was ook het team van White Goblins blijkbaar al opgevallen, maar gelukkig ook de verschrikkelijk slechte kwaliteit van het materiaal waarmee het speelplezier moest worden opgewekt.

Resultaat: een prima kaartspel dat dit keer niet desintegreert na een eerste keer schudden en ook nog eens standaard werd voorzien van de ‘Monumenten’ uitbreiding.

En ook dit zit, net als Call to Glory, in de ondertussen bekende blikken behuizing.

Aanradertjes, allebei.

Tot morgen!

Dominique

 

18-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 18

Wansmakelijkste trekstapel van het jaar

De sickness-stapel in Wildernesss (FryxGames)

Wat u daar allemaal in tegenkomt. Spuitende diarree, projectielbraken, hoge koorts, etterende zweren over heel uw lichaam, vergiftigingsverschijnselen, hallucinaties, zonneslagen en meer van dat fraais.

U moet over een stevige maag beschikken om dit spel tot een goed einde te brengen. Tijdens het spelen zijn drank en versnaperingen dan ook ten zeerste af te raden wil u na afloop niet alleen de wansmakelijkste trekstapel aller tijden bezitten, maar ook het wansakelijkste spel tout court.

Los daarvan: een mooi racespel door de wildernis dit. De bovengenoemde ongemakken moet u er maar bijnemen.

Tot morgen!

Dominique

16:53 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilderness |  Facebook |

17-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 17

De ‘Ik dans wel met mezelf’ van het jaar

D-Day Dice (Valley Games)

Als u lid bent van het eenzame hartenbureau en u probeert uw eenzaamheid te verdrijven middels een spelletje bent u hier aan het goede adres.

D-Day Dice is van de lichting 2012 veruit het beste spel als u alleen aan de bak moet. Ook met meer spelers is het een prima spel hoor, maar we hebben het hier over u: de sociaal geïsoleerde.

Tijdens het spelen gaat u uw isolement volledig vergeten. U bestormt immers met 160.000 anderen de Franse kust zoals die er op 6 juni 1944 bij lag.

Niet goed, zo blijkt al snel, want u wordt van zodra u uw eerste voetafdruk in het strandzand zet massaal onder vuur genomen.

Binnen het grote geheel leidt u een subgroepje van enkele lotgenoten die, zo werd u opgedragen, de grote bunker op die hoge duinrug moet innemen. Die bunker van waaruit onophoudelijk in uw richting wordt geschoten. U had zich uw eerste werkdag in Frankrijk heel anders voorgesteld.

U ondervindt al snel dat in de Franse wiskunde van 1944 de korste weg tussen twee punten geen rechte is, maar een kromme. Er zijn nogal wat obstakels die u van uw route doen afwijken: het mulle zand, de mortierinslagen, de kraters van die mortierinslagen, mijnenvelden, doorgaand verkeer van legervoertuigen, noem maar op. Daar moet u al dobbelend - het is gelukkig een spelletje - allemaal rekening mee houden.

Maar als u bij wil dragen aan het beëindigen van de tweede wereldoorlog is dit uw kans. Hoofd omlaag, het strand op en met ware doodsverachting en hevig biddend naar uw einddoel. Dat einddoel even schoonvegen en vasthouden tot er versterking komt en klaar is Kees.

U moet er terdege rekening mee houden dat Kees wel eens op zich kan laten wachten. Meer nog, Kees zou wel eens Wilhelm of Klaus of Siegmund kunnen heten en dan bent u nog verder van huis. Want die jagen u die bunker weer uit. En dan verliest u.

Tot morgen!

Dominique

 

17:58 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: d-day dice |  Facebook |

16-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 16

Spelonderdeel van het jaar

De eenheid-dobbelstenen van D-Day Dice, niet zozeer door hun schoonheid maar wel door hun functionaliteit. U zou het spel waarin zij een prominente rol spelen al lang moeten hebben aangeschaft, zeker als u regelmatig de solo toer opgaat. Ook interessant: de draaischijven waarop u uw manschappen, moed, medailles en materieel moet monitoren zitten gebruiksklaar in de doos waardoor u assemblagetijd uitspaart en onmiddellijk het slagveld op kunt.

Runner-up: de koninginpion van Noblemen. Deze wordt gekenmerkt door een strakke vormgeving, zonder daardoor aan grandeur in te boeten, en als u haar voor u op tafel hebt staan levert ze u elke ronde nog eens een punt op ook. Dat is toch lekker meegenomen.

Tot morgen!

Dominique

16:23 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noblemen, d-day dice |  Facebook |

15-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 15

De ‘We hebben het allemaal al duizend keer eerder gezien maar wat is dit toch goed gedaan van het jaar.’

Noblemen (Pegasus Spiele / Tasty Minstrel Games)

Het is van Egizia geleden (Hans im Glück, 2009) dat een euro mij nog zo heeft kunnen bekoren.

Ik lijd al een tijdje aan euro-moeheid. Altijd weer hetzelfde gedoe met grondstoffen en gebouwen en geld en edelmetaal en arbeiders en bedienden en wie mag het eerst deze ronde en bonuspunten en eindtellingen en actiepunten en startspelerpionnen en ik kan zo gerust nog enkele regels doorgaan hoor.

Maar soms duikt er toch weer een spel op waarvan je denkt: “Verdorie, het kàn dus nog.”

Noblemen is er zo eentje.

Omheen het fantastisch functionele spelbord speelt zich zoveel leuks af dat het niet mooi meer is. Toch mag u slechts één actie tijdens uw beurt doen waardoor het ook lekker vooruit gaat. En ondanks het relatief beperkte regelwerk wordt hier een scala aan overwinningswegen geboden waarvan u gewoonweg gaat duizelen.

Nu maar hopen dat we weer geen drie jaar meer moeten wachten op de volgende eurotopper.

Tot morgen!

Dominique

10:05 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noblemen |  Facebook |

14-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 14

Onderhandelaar van het jaar

City of Horror (Asmodee / Repos Production)

Als u graag spelmatig overlegt - niet coöperatief maar alleen in uw eigen voordeel - en een spelersconflict links en rechts niet uit de weg gaat moet u zichzelf voor de kop slaan als u in 2012 niet bent afgestapt in City of Horror. Meer zelfs: als vriendschap voor u geen enkele betekenis heeft, een trouwgelofte u totaal niets zegt en u de rest van uw leven zonder problemen in absolute eenzaamheid kunt doorbrengen is dit echt een spel voor u.

Knarsetandend moest menig zombieliefhebber de laatste jaren vaststellen hoe financieel onbereikbaar de papa van deze nieuwgeborene, Mall of Horror, was geworden.

Maar in 2012 mochten ze eindelijk de middelvinger opsteken ten aanzien van de speculanten die van de zeer beperkte beschikbaarheid van dit kleinood gebruik maakten om interessante zaakjes te doen.

Als u hier in de rechterkolom tussen de spelbesprekingen van 2012 gaat kijken kunt u uitgebreid mijn bevindingen over dit spel nalezen. Samenvattend: een keihard onderhandelingsspel waarin niets minder dan uw leven en dat van de mensen die u zijn toevertrouwd op het spel staat, met prachtig en veel materiaal, een moduleerbare set-up, interessante karakters, een geslaagde thematische omzetting en tonnen interactie. En ten opzichte van grofkorrelige papa aanzienlijk gefinetuned.

Als u het graag nog ruwer speelt, iets wat ik me nauwelijks kan voorstellen, raad ik u aan City of Horror te spelen met de regels van The Mall. Met een beetje creativiteit speelt u dat wel klaar. Hou er dan wel rekening mee dat u écht eindigt als ‘The Last Man Standing.’ Letterlijk. U houdt geen medemens meer over.

Maar de enkele rit daar naartoe is meer dan de moeite.

Tot morgen!

Dominique

 

19:45 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: city of horror |  Facebook |

13-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 13

Avontuur van het jaar

Agents of SMERSH (8th Summit)

Ik daag u uit.

Hebt u ooit een spel gespeeld waarbij u bij aanvang ontvoerd werd door buitenaardse wezens, vervolgens anaal werd gesondeerd en diepgaand onderzocht, daarna versuft op een willekeurige plaats op aarde achtergelaten om tenslotte tijdens elke spelbeurt het risico te lopen op een nieuwe ontvoering (met bijbehorend diepgaand onderzoek) met opnieuw een eenzame achterlating op de meest bizarre plekken op onze aardbol, stijf staand van het geheugenverlies?

Inderdaad.

Agents of Smersh is een coöperatief bordspel voor 1 tot 4 spelers waarin u in de huid kruipt van een geheim agent die de organisatie SMERSH, geleid door de sinistere en onvoorspelbare Dr. Lobo en op niet minder uit dan de alleenheerschappij over de wereld, moet zien uit te schakelen. Dit alles speelt zich af in een alternatieve tijdlijn in de de jaren ‘70.

Dat uitschakelen van Dr. Lobo is geen eenvoudige opdracht want het heerschap heeft filialen over de hele wereld en een schare ongedierte in dienst waarvoor Sauron himself liever een blokje om zou lopen als hij ze tegen kwam. Aan de top van dat ongedierte, net onder dr. Lobo, opereert een kwartetje ongeregeld waarvoor alle orks, aardmannen, trollen, uruk-hai en wargs uit Midden-Aarde een blokje om zouden lopen als zij ze in het vizier kregen. Van deze vier is ‘Darling’ - what's in a name - misschien nog wel het gevaarlijkst.

Uw taak is de hele wereld af te reizen om bewijsmateriaal (intel) te verzamelen tegen Dr. Lobo, onderweg het kwartet van hierboven uit te schakelen en dat allemaal vóór Dr. Lobo zijn laatste en allesomvattende zet kan doen. Die laatste en allesomvattende zet doet hij wanneer hij onderaan zijn eigen loopspoor arriveert. Dan is het game over, voor u en uw medespelers en de hele wereld.

Hebt u een vooraf bepaald aantal gevechten gewonnen tegen zijn vier hoofdtrawanten - in een spel met vier spelers bijvoorbeeld zijn dat vijf gevechten - kunt u nagaan of u voldoende bewijs hebt verzameld. Wat u moet verzamelen staat mooi aangegeven naast het loopspoor van Dr. Lobo. Er is wel een probleem: u weet zelf niet altijd wat u hebt verzameld - u werkt bij de geheime dienst nietwaar - en dat zorgt voor nogal wat spanning en onzekerheid aan tafel.

U reist over het spelbord - de wereld - per trein, vliegtuig of auto. U vecht, intrigeert, spioneert, schaduwt, achtervolgt, verleidt en verzamelt en hoopt dat wat u verzamelt datgene is wat nodig is om Dr. Lobo te verslaan.

U kunt de man ook uitschakelen door zijn vier handlagers neer te leggen, maar geloof me vrij: de kans dat ik in 2013 samen met Beyoncé Knowles naar het altaar zal stappen is onnoemlijk groter. En dat ik u op de trouwerij uitnodig ook.

Tijdens uw beurt komt u sowieso in een hachelijke situatie terecht - de anale sonde laat ik hier nog buiten beschouwing - die u moet zien te overwinnen.

De verhaallijnen waarin u terecht komt worden bepaald aan de hand van het continent waarin u zich bevindt, een lotkaart en de keuze die u maakt op een lijst van mogelijke houdingen die u ten aanzien van de situatie in kwestie aanneemt. Vervolgens gaat een medespeler in een scenarioboek op zoek naar het resultaat van dit gepuzzel. Die leest het verhaal luid en met enig gevoel voor dramatiek voor waarna u met een of meerdere dobbelstenen moet gooien om een bepaalde test te ondergaan, die van de overredingskracht bijvoorbeeld (in een confrontatie met ‘Darling’ geen onbelangrijke eigenschap). Afhankelijk van de ernst van de situatie moet u een of meerdere revolversymbolen gooien om in de test te slagen. Lukt dat krijgt u een beloning. Dat kan bewijsmateriaal zijn, maar ook interessante gadgets of een opwaardering van vaardigheden bv. gevechten met de blote hand. Lukt het niet wordt u uiteraard gestraft. U kunt verwondingen oplopen, bewijsmateriaal verliezen of aan vaardigheden inboeten.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is bent u ook nog volop bezig met een geheime missie. Twee steden die u op de aardbol moet aandoen waarna u een beloning krijgt. Dat maakt het niet gemakkelijker want u moet voortdurend uw eigen en s' werelds belang tegen elkaar afwegen.

Overboord gegooid worden in het midden van de Atlantische oceaan? Geen probleem. Bizarre ontmoetingen met vrouwen met baarden en mannen in vrouwenkleren? Zo gepiept. Auto- en motorachtervolgingen? Say no more. Deelnemen aan wijndegustaties die helemaal uit de hand lopen? Check. Op de vlucht slaan voor een bende inboorlingen in het Amazonegebied, in uw blootje? Ja hoor. Mobieltjes verborgen in schoenzolen? Hallo zeg!

Het zit er allemaal in.

En alles zit tegen.

Luchthavens worden gesloten waardoor uw bewegingsvrijheid aanzienlijk wordt beperkt, die anale sonde blijft u maar parten spelen, u wordt midden in een operatie middels een schoenzooltelefoontje vriendelijk verzocht terug te keren naar Londen voor spoedoverleg en dat gaat zo maar door. Stalen zenuwen moet u hebben.

De dobbelstenen laten u ook meermaals in de steek. U mag bij elke confrontatie sowieso met één dobbelsteen gooien - met weinig kans op slagen - maar u mag, afhankelijk van uw vaardigheden ook extra dobbelstenen uit een zakje - denk aan een maxiversie van het Love Letter zakje, zonder opdruk - bijtrekken mits u daarvoor betaalt.

Maar het moet gezegd: het is erg leuk. 

En wij verloren. Uiteraard.

Is het verhaal in een spel minstens even belangrijk als het spelen zelf, houdt u van sfeer en veel gelach aan tafel, wilt u niet weten waaraan u begint en vooral niet waar u eindigt, speelt u graag coöperatief en is een hoge herspeelbaarheidsgraad voor u een absolute must? Sla gerust toe.

Hebt u graag alles in de hand, gruwt u van geluk in een spel, hebt u een totaal gebrek aan fantasie en bent u een sombere pessimist? Laten liggen, op zoek gaan naar een hoekje om te zitten uithuilen en ons vooral heel erg met rust laten.

Tot morgen!

Dominique

 

Agents of SMERSH

8th Summit, 2012

Jason Maxwell

1 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

90 minuten

 

14:52 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: agents of smersh |  Facebook |

12-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 12

San Juan van het jaar

Aangezien San Juan acht jaar na verschijnen nog altijd het belangrijkste ijkpunt in mijn spellenleven inneemt is het niet meer dan logisch dat er een ‘De Tafel Plakt!‘ award naar dit spel wordt vernoemd.

De San Juan van het jaar 2012 gaat naar het voortreffelijke Fleet (Gryphon Games).

Wordt dit kaartspel niet bepaald gediend door het aangeboorde thema, het spelgevoel zit wel helemaal goed. Licenties kopen, schepen bouwen en dopen, kapiteins inhuren, vis en andere zeebewoners aan dek sleuren en deze lekker houden voor overwinningspunten, gewoon verkopen of gebruiken als kortingbonnen bij de aankoop van nieuwe licenties. Dat zijn zo’n beetje de stappen die u doorloopt als u dit visgerecht tot u neemt. Speelt lekker snel - soms een beetje té snel - en er zijn meerdere waterwegen naar de overwinning. Aan het oog werd ook gedacht en dat is altijd meegenomen als u gevoelig bent aan een mooie tafelversiering.

Heel compact ook, dus snel in de reiskoffer gegooid als u er weer eens op uit trekt.

Laten we duidelijk zijn, dit is geen San Juan. Maar als dit op tafel wordt gelegd schuif ik wel lekker mee aan.

Runner-up: Uchronia (IELLO)

Uchronia is een interessante en mooie update(variant) van Glory to Rome, alleen moet u nu aan de slag in een door onsterfelijke dinosauriërs bevolkt land. Mensen zijn er ook, en gezien het verschil in grootte en kracht achten deze het wijselijk vreedzaam naast de dino’s te bestaan en ze de geneugten van vegerarische maaltijden te leren kennen. De gebouwenkaarten - nu vierkant van vorm - en de individuele spelersbordjes kregen ook een mooie opsmuk.

U moet een beetje wennen aan dit spel, zowel wat betreft de gebruikte terminologie als de speltechnische afwikkeling, maar als u een beetje moeite doet krijgt u hier wel waar voor uw geld.

Tot morgen!

Dominique

 

15:27 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fleet, uchronia |  Facebook |

11-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 11

Uitbreiding van het jaar

Zoals die van San Juan in Die Schatzkiste worden ze natuurlijk niet meer gemaakt, maar Core Worlds: Galactic Orders komt toch dicht in de buurt. Waardeert het basisspel, toch ook al een bescheiden klepper, op tot wat het in eerste instantie had moeten zijn en doet dat zonder u op te zadelen met veel gemorrel aan de setup. Vooral dat laatste is wat mij betreft van onschatbare waarde. Ik kom nu al tijd te kort.

U krijgt waar voor uw geld in deze doos. De 6 grote galactische gildekaarten, 93 kaarten, 126 factiefiches en 5 Raven fiches gaan u aangenaam verrassen.

Het belangrijkste en leukste onderdeel van deze uitbreiding wordt gevormd door de zes galactische gilden die u hier aangeleverd krijgt. Grote kaarten zijn het, waarop u uw factiefiches kunt leggen als u een eenheid ontplooit of tactisch manoevreert. Als u hen steunt mag u van hen in de loop van het spel interessante hulp verwachten. Ze staken de neus al aan de deur in het basisspel maar nu wordt hun invloed en de impact op het spelverloop pas echt helemaal duidelijk. Als u in de loop van het spel uw fiches van deze kaarten verwijdert kunt u interessante dingen doen, afhankelijk van de orde waarmee u hebt gesympathiseerd, als daar zijn: extra actiepunten verdienen (senaat), goedkoper kaarten kopen (wetenschappers), goedkoper eenheden ontplooien (handelaars), extra energie vergaren (mijnbouw), de vuurkracht van uw eenheden verhogen (strijders) en tenslotte extra kaarten trekken (mystici). Op het einde van het spel kunnen uw niet gebruikte fiches trouwens nog wat extra punten opleveren. Denk dus goed na over het al dan niet inzetten ervan.

Verder worden er enkele nieuwe kaarttypes geïntroduceerd: gebeurteniskaarten kruiden elke ronde met aangepaste regels en vooruitgangskaarten kunt u dan weer linken aan een planeet in uw zonnestelsel waardoor u nog meer voordelen krijgt toegestopt.

Is uw hongergevoel hiermee nog niet over kunt u overwegen om de zesde factie te integreren in het spel of de oude thuisplaneten uit het basisspel te vervangen door de nieuwe die u in deze doos aantreft.

Het gaat hier niet bij blijven. Er zit al een volgende uitbreiding in de intergalactische pijplijn. Maar tot dan bent u hiermee meer dan zoet.

Tot morgen!

Dominique

 

Core Worlds: Galactic Orders

Stronghold Games

Andrew Parks

2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

90 minuten

 

17:25 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: core worlds: galactic orders |  Facebook |

10-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 10

Samenwerkende vennootschap van het jaar

Hooyah: The Navy Seals Card Game (U.S. Game Systems, Inc.)

Een heerlijk coöperatief spelletje dit. Volledig kaartgestuurd, enorm snel opgezet, erg spannend met zeer snelle beurtwisselingen en niet lijdend aan het "ik en ik alleen bepaal wat er hier gebeurt aan tafel" (ondanks de aanwezigheid van een luitenant-commandant die af en toe heel luid ‘roll call’ mag roepen).

Hooyah: The Navy Seals Card Game is een absolute must als u van intens kaartmanagement houdt, niet opziet tegen snijdbare spanning, houdt van militaire opdrachten die moeilijker worden naarmate de tijd vordert en - wat nu volgt is heel belangrijk - niet opgeeft als u in uw opzet mislukt. Want dit laatste gaat u. U gaat veel meer falen dan slagen en dat kan er bij bepaalde spelers wel eens diep inhakken. Faalangstigen moeten zich hier dan ook meer dan onthouden.

Gelukkig is een sessie zo gespeeld - al helemaal als er eentje van de teamleden voortijdig het loodje legt - en kunt u onmiddellijk in de herkansing.

Erg leuk: de functionele, kartonnen timer die bepaalt hoe lang een submissie maximaal kan duren zonder dat er gewonden - of veel erger: doden - vallen. Dit spelonderdeel, dat na elke spelersbeurt in uurwijzerzin wordt doorgegeven, heeft op een speler de impact van een op scherp staande handgranaat. U moet hen eens in de ogen kijken op het moment van overdracht, dat is genieten.

Runner-up: Mice and Mystics (Plaid Hat Games)

Mice and Mystics is een fantastisch en episch spel met prachtig materiaal, een innovatief scenariogestuurd spelverloop en een thematische omzetting die echt helemaal af is. Het heeft bovendien een finishing touch waar de liefde voor het avontuurlijke bordspel bijna letterlijk van afdruipt.

Maar de prijscategorie waarin dit spel zich bevindt maakt het toch eerder een hebbeding voor de begoede veelspeler en niet voor de doorsnee straatspeler. Dat zorgt voor puntenaftrek bij het eindoordeel. Ook de complexiteit is aanzienlijk groter dan die van Hooyah: The Navy Seals Card Game. U gaat tijdens het spelen regelmatig het spelregelboek moeten raadplegen omdat u al even regelmatig met vragen wordt geconfronteerd. Krijgt u dit spel echter goed in de vingers wordt u getrakteerd op een heerlijke copieuze coöperatieve spelmaaltijd waarbij het duimen en vingers aflikken is.

Van de week trouwens nog een intense sessie van scenario twee gespeeld, waarbij het bevrijden van Tilly uit een muizenval centraal staat. Onze eerste poging faalde jammerlijk, maar bij de tweede was het wel raak. Zonder twijfel speelden bij deze succeservaring mijn leiderscapaciteiten - ik was Collin - een doorslaggevende rol. Getuige daarvan de bewonderende blikken, schouderkloppen, diepe buigingen en de schier eindeloze reeks dankbetuigingen van mijn medespelers na afloop. Het is trouwens niet gemakkelijk de ongeleide projectielen die mijn medespelers zijn in het gareel te houden. Wat het voorgaande exploot, vanuit mijn standpunt althans, nog indrukwekkender maakt.

Bent u avontuurlijk aangelegd, hebt u geen vooroordelen ten aanzien van ongedierte en gaat u graag helemaal op in een goed verhaal, dan moet u Mice and Mystics zeker eens proberen. U gaat aangenaam verrast zijn.

Tot morgen!

Dominique

 

09-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 9

Zak van het jaar

President Bashar Hafiz al-Assad van Syrië stond aanvankelijk helemaal bovenaan op mijn nominatielijst voor deze award, maar aangezien het hier om een spelgerelateerde prijsuitreiking gaat hou ik het toch maar bij de gigantische tas die AEG op Spiel per lopende meter aan de kopers verstrekte. De vraag ‘Haben sie eine tüte, bitte?’ kreeg met dit opbergsysteem een heel nieuwe betekenis. Uit goede bron heb ik trouwens vernomen dat ze op Spiel 2013 met een nóg groter exemplaar op de proppen gaan komen. Dat belooft.

Er waren hier en daar wel wat klachten over scheuren maar daar heeft mijn exemplaar op geen enkel moment onder te lijden gehad, mogelijk omdat er alleen maar een Love Lettertje in zat.

Tot morgen!

Dominique

19:07 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 8

Tweepersoonsspel van het jaar

Met z’n tweeën, voorzien van een rieten mandje en een tafeldoekje, al huppelend paddenstoelen zoeken in bos, stad en op de hei, deze vervolgens verkopen of bakken en daarvoor punten scoren. Geef toe dat u daar niet bepaald een adrenalinestoot van krijgt.

Toch is Morels (Two Lanterns Games) in mijn ogen het beste tweepersoonsspel dat in 2012 is verschenen.

Met veel spelliefde gemaakt (die kaarten, die pannetjes, die wandelstokjes!), dat zie en voel je gewoon, en dit heeft er op zijn eentje voor gezorgd dat Jaipur ten huize van ondergetekende in de spellenkast ligt te verstoffen. En eindelijk nog eens een spelregelboekje in een wat groter lettertype. Een verademing.

U moet wel 8238 km in westelijke richting om hieraan te geraken. Zoals de zaken er nu voorstaan kunt u alleen rechtstreeks bij de makers terecht.

Tot morgen!

Dominique

 

07:47 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morels |  Facebook |

07-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 7

Irritatie van het jaar

Het moet me toch even van het hart, medespeler. Ik baal van Kickstarter en Indiegogo.

Kijk, ik stam nog uit de goeie ouwe tijd dat de dieren nog spraken en bordspellen gewoon áf waren. Je kocht een doos, wist wat erin zat en met dat wat erin zat kon je een heel leven verder.

Niet zo bij Kickstarter en Indiegogo.

Als u nu een spel koopt, zij het online of in de winkel, is de kans reëel dat het eigenlijk niet volledig is. Inderdaad, alleen zij die gekickstart of geïndiegogood hebben krijgen de volledige doosinhoud, en dan nog. Het hangt er immers van af voor hoeveel u gekickstart of geïndiegogood hebt.

U, die als goede huisvader of -moeder toch een beetje wil weten of u geen kat in de zak koopt - u hebt hard genoeg moeten werken voor uw eurocentjes - wordt paradoxaal genoeg met een kat in een zak opgezadeld omdat u het raadzamer vond te wachten en geen risico’s te nemen. Het gevolg is dat u na het openen van de doos toch niet helemaal bevredigd bent omdat u gewoon wéét dat er iets in die doos ontbreekt, en dat iets zijn spelonderdelen die het spel nóg leuker maken. Dat is geen fijn gevoel. Dat zorgt voor irritatie. En een geïrriteerde speler kan niet meer van spelen genieten, meer zelfs: hij irriteert zijn medespelers.

Stoppen dus met dat gedoe en weer naar die goeie ouwe tijd, met dezelfde doosinhoud voor iedereen, zodat brave en goede huisvaders en -moeders ook van een volledig spel kunnen genieten.

Tot morgen!

Dominique

08:50 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 6

Eenvoud van het jaar

Er zijn zo van die spellen waarvan u na het doornemen van de spelregeltjes - ik gebruik hier bewust het verkleinwoord - denkt: is dit wel een spel?

Zo eenvoudig en beperkt lijkt het.

Tot u aan het spelen gaat en tot de vaststelling komt dat u met een echt pareltje te doen hebt.

De winnaar van deze award, Divinare (Asmodee) is een spelletje right up my alley, zoals de Engelstaligen dat zo mooi zeggen. Ik win het meer dan gemiddeld, mede door het feit dat er op mij geen draad te trekken valt als er mag gegokt en gebluft worden. Ik ga het spel hier niet beschrijven, de 'De Tafel Plakt!' spellenbabes van 2012 kunnen dat veel beter dan ik (zie de Spellenbabes van het jaar award).

Enorm snel opgezet en al even enorm snel uitgelegd. En erg leuk.

Runner-up: Las Vegas (Alea / Ravensburger)

Dit is nu eens een spelletje waarvan ik denk dat ik er, ondanks mijn beperkte hersencapaciteit, zelf op had kunnen komen. Als u de spelregels tot u neemt hebt u echt het gevoel dat u niet serieus genomen wordt als speler, dat men met u lacht. En dat met het Alea-logo op de doos. U gaat na een eerste lezing dan ook argwanend uw omgeving afspeuren om na te gaan waar het Bananaspilt-team zich heeft verstopt.

Maar alweer: tot u aan het spelen gaat.

U bent hier weerloos overgeleverd aan het gooien van een handvol zeszijdige dobbelstenen die u vervolgens moet verdelen over verschillende goktenten in Las Vegas. Goktenten die getallen dragen die met die van de zeszijdig dobbelstenen overeen komen, zes in totaal dus. De goktenten zijn van dik karton zodat u uw dobbelstenen er gemakkelijk op kunt leggen. Naast elke goktent ziet u en plein public de hoeveelheid slijk der aarde liggen die u bijeen kunt schrapen als u er het meeste dobbelstenen op deponeert. Neutrale witte dobbelstenen - een variant voor gevorderden (hahahaha), maar gebruik ze altijd als u speelt - kunnen nog roet in het eten gooien. Zelf kunt u uiteraard ook a volonté roet verspreiden over de goktenten waarop uw tegenspelers hun grijpgrage zinnen hebben gezet.

Eenvoud siert. Het is een gekend gezegde dat niet altijd opgaat. Hier gaat het wel op, en zelfs heel hoog.

Aanradertjes.

Tot morgen!

Dominique

 

12:32 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: divinare, las vegas |  Facebook |

05-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 5

Spellenbabes van het jaar

Deze award werd in het leven geroepen om de - als ik Maarten van 'De Bordspeler' mag geloven, niet zelden onwelriekende - mannen-veelspelers die onze hobby bevolken te wijzen op het feit dat er nog zoiets als een vrouw bestaat, een menselijke soort die hen totaal vreemd is.

Inderdaad, u hebt de meervoudsvorm in de titel wel degelijk goed gelezen: het zijn er twee dit jaar, én een runner-upje.

De Michelle Jennekes van de bord- en kaartspelwereld van het jaar dragen de welvoeglijke namen Kaja Sadowski en Joanna Gaskell van Starlet Citadel Reviews. Voor de welriekende mannen onder ons: klik op de onderstaande link, bekijk hun bespreking van het spel Divinare en probeer achteraf eens te herhalen hoe het spel eigenlijk in elkaar zit. U gaat jammerlijk falen. Niet spelgerelateerde details gaat u dan weer wel zonder enig probleem kunnen reproduceren.

De onwelriekende man-veelspeler gaat u na het bekijken van de video perfect kunnen uitleggen hoe het spel functioneert, gefixeerd als hij was op de spelbordjes, puntenfiches en de kaarten en niet op wie zich achter de tafel bevond. Maar voor hen is dan ook geen redding meer mogelijk. Ze weten niet wat ze missen.

http://www.youtube.com/watch?v=yjhC_5sxlcA&feature=pl...

Runner-up: Felicia Mezzanotte van Board to Death. Ook zij doet het hart van menig gezonde, welriekende, mannelijke speler sneller slaan.

Tot morgen!

Dominique

 

12:35 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 4

Superheldenspel van het jaar

DC Comics Deckbuilding Game (Cryptozoic Entertainment)

Terwijl iedereen zich suf kwijlt op Legendary: A Marvel Deck Building Game (Upper Deck Entertainment) of Sentinels of the Multiverse (Greater Than Games, LCC) verliezen ze allemaal deze parel uit het oog, die de andere twee trouwens moeiteloos het nakijken geeft. Veel leuker, veel sneller, veel makkelijker op te zetten, veel interactiever, een veel duidelijkere iconografie en een erg leuke Ascension-aanpak. Dat zijn allemaal leuke dingen voor de supermensen. En allemaal samen goed voor een ‘De Tafel Plakt!‘ award.

Tot morgen!

Dominique

20:15 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dc comics deckbuilding game |  Facebook |

03-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 3

Oorlogsstoker van het jaar

Kemet (Matagot)

1812: The Invasion of Canada stond tot oktober 2012 in fluo als nummer één aangeduid op de shortlist voor deze award, maar op de valreep werd het naar plaats twee geduwd door het nog voortreffelijker Kemet.

Kemet is het leukste oorlogsspel in jaren en mogelijk ook van het eerstvolgende decennium.

Nu moet u het etiket ‘oorlogsspel’ hier ook met een korreltje zout nemen, al gaat u zonder te vechten dit spel niet kunnen winnen. U moet immers ook piramides oprichten en liefst zo hoog mogelijk, op regelmatige tijdstippen intense gebeden prevelen, mythische wezens oproepen om aan uw zijde te strijden, heilige gronden afschermen voor uw machtsgeile tegenstanders en af en toe in een schermutseling bewust het onderspit delven. En of het nu dag of nacht is, er wordt u geen moment rust gegund.

Een prachtig spelbord, fantastische speelstukken, heerlijke opwaarderingen van van alles en nog wat, functionele individuele spelersbordjes, interessante gevechtskaarten, een op elk moment overzichtelijk spelverloop, een myriade aan keuzemogelijkheden en een geslaagde moduleerbaarheid die het spelen met 2, 3, 4 of 5 spelers even leuk maakt: het zijn slechts enkele eigenschappen die Kemet moeiteloos deze award op zak liet steken.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de grandeur van dit spel die - hou u vast - wordt verzekerd met een velletje spelregels van slechts 8 luttele bladzijden. En het Nederlandse taalgebied werd terecht - met hoeveel zijn wij, een kleine 25 miljoen? - niet vergeten.

Kemet moedigt actie en agressie aan en mede daardoor kunt u dit epische spel in een klein anderhalf uurtje afhandelen. Bent u vredelievend van inborst en trekt u zich liever terug in uw stadje achter dikke en zeer hoge muren gaat u dit spel niet kunnen winnen.

Houdt u van Cyclades maar hebt u het gevoel dat u daar toch nog iets mist zoek dan vooral niet verder. Wat u mist zult u in Kemet aantreffen.

Klein nadeeltje: na Spiel volledig van de aardbodem verdwenen en ten vroegste pas opnieuw beschikbaar in februari. En hopelijk strooit de stopzetting van de samenwerking tussen Asmodee en Matagot aangaande de verdeling in onze contreien ook geen roet in het eten. Maar toch: zet alvast een deeltje van uw eindejaarspremie opzij. Het zal goed besteed zijn.

Tot morgen!

Dominique

 

Kemet

Matagot, 2012

Jacques Bariot / Guillaume Montiage

2 tot 5 spelers vanaf 13 jaar

90 minuten

 

18:03 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (2) | Tags: kemet |  Facebook |

02-01-13

De 'De Tafel Plakt!' Awards 2012: deel 2

Lijn van het jaar

Tempest (Alderac Entertainment Group)

Katy Perry heeft een parfumlijn, Lady Gaga probeert u ook haar assortiment geurtjes aan te smeren, Urbanus zit ondertussen al aan zijn tweede meisjes-kledinglijn en de Kardashian-zussen - o gruwel - proberen ook al hun eigen vodden aan de vrouw te brengen.

Waarom zou AEG dan geen eigen spellenlijn mogen ontwikkelen?

Wel, in 2012 deed deze Amerikaanse uitgever dat en het moet gezegd dat diens kwaliteit die van alle bovenstaande lijnen ver overtreft.

Courtier, Dominare, Love Letter, Mercante: dit lijntje mag er best wezen. Niet dat je er bij gebruik high van wordt, maar drie van de vier - Mercante heeft nog niet op mijn plakkende tafel gelegen - leveren alvast voldoende speelplezier aan voor een gezellige spellendag.

Tot morgen!

Dominique

 

19:36 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: tempest, courtier, dominare, mercante, love letter |  Facebook |