30-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 12)

Seasons (Libellud / Asmodee)

Seasons is een bord/kaart/dobbelspel voor 2 tot 4 spelers waarin u de gedaante aanneemt van een krijger/tovenaar die is afgezakt naar een grote open plek in het midden van het grote woud Argos. U neemt daar deel aan het driejaarlijks tornooi van de 12 seizoenen met als enige doel verkozen te worden tot … (vul hier uw naam in), Koning Tovenaar van Xidit. Uw bezoek aan die verleidelijke nieuwe hamburgertent bij u om de hoek zal dus even moeten wachten.

Reserveer alvast een plaatsje in de wachtrij want:

Seasons doet uw warme gevoelens voor Magic the Gathering weer helemaal opborrelen.

U houdt van dobbelen en hele grote dobbelstenen die lekker in de hand liggen. Seasons bevredigt die behoefte ruimschoots.

U houdt van het verzamelen van energie waarmee u later heel krachtige kaarten kunt uitspelen.

U geniet van het zoeken naar, en vooral vinden van, combo’s.

U bent altijd op zoek naar de zogenaamde heilige graaltjes in spellenland: spellen die met z’n drieën perfect speelbaar zijn. Seasons is er zo eentje.

U speelt graag spellen met uw partner.

U houdt van direct conflict.

U houdt van leuk gevonden spelmechanismen waarin dobbelstenen een belangrijke rol spelen.

U kickt op prachtig spelmateriaal.

U bent graag flexibel als het op verzamelen van overwinningspunten aankomt.

U beschikt graag over een ultrafunctionele doosinlay waarin u uw spelonderdelen na afloop in een mum kunt opbergen.

U hebt respect voor ontwerpers die zowel beginners als gevorderden de kans geven met dezelfde doos aan de slag te gaan.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Asmodee / Libellud voorbij want:

Tijdens het zwaaien roept u dat u niet kon wachten en dat u dit prachtige spel al vóór Spiel hebt aangeschaft.

U hebt proefondervindelijk vastgesteld dat het uurtje speeltijd dat op de doos staat aangegeven met vier spelers hopeloos in de nevelen des tijds verdwijnt. Uw eerste sessie, spelregeluitleg inbegrepen, klokte af op 150 minuten. Dat is te lang voor dit spel.

U hebt ook vastgesteld dat het scorespoor niet echt handig is. U had liever puntenfiches gezien die u lekker gedekt kunt bewaren en waardoor de eindtelling nét iets spannender wordt.

U speelt altijd met z’n vieren en met z’n vieren hebt u dit spel niet zo goed in de hand als u wel zou willen. Meer zelfs: men adviseert de kaarten voor gevorderde spelers, een statuut dat u zichzelf toch meent te mogen toe-eigenen, dan niet te gebruiken.

U houdt er niet van steeds weer aan uw medespelers te moeten vragen welke kaarten ze in hun tableau hebben uitgespeeld.

U vindt dat de draft- en vooral de planfase bij aanvang van het spel een beetje te lang duurt.

U gruwt van actiekaarten die uw grondig voorbereide strategie helemaal om zeep helpen.

U leest graag boeken, maar niet graag actiekaarten.

Dominique

 

15:35 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: seasons |  Facebook |

29-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 11)

Gladiatori (Giochix.it)

Gladiatori is een kaartgestuurd vechtspel voor 1 tot 4 spelers waarin u in de oude Rome als gladiator de arena in mag. Uiteraard gaat u niet onvoorbereid en biedt op de plaatselijke gladiatorenrommelmarkt op handige spulletjes die u in de arena van pas kunnen komen.

Reserveer alvast uw plaatje in de wachtrij want:

Dit zou wel eens het ultieme gladiatorspel kunnen zijn en u wil niet het risico lopen het te missen.

Vanaf twee spelers is de factor geluk quasi volledig weggegomd en dat spreekt u enorm aan. Als u wint is het omdat u gewoonweg de beste bent en niet de gelukkigste.

U pimpt graag karakters op tot onverwoestbare vechtmachines en geniet vervolgens van de ravage die ze op het veld van eer aanrichten.

U kunt erg genieten van het maken van een neerwaartse duimbeweging ten aanzien van uw rechtstreekse tegenstanders.

U traint graag even op uw eentje vooraleer u aan het echte werk begint.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Giochix.it vorbij want:

Gladiatorengevechten horen niet op een knusse keukentafel. Als u gladiatoren aan het werk wil zien zet u wel een dvd op.

Dat als enige overeind blijven een van de overwinningsvoorwaarden is spreekt u niet bepaald aan. U wil tot op het einde van een spel meedoen voor de overwinning.

Voor een thematische omzetting waarin snelheid van uitvoering heel belangrijk is lijken de spelregels u toch redelijk complex en eerder spelvertragend.

90 minuten lijkt u wel heel lang voor dit spel, zeker als uw gladiator lang voor de eindstreep al een invaliditeitsuitkering moet aanvragen.

Dominique

 

13:28 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gladiatori |  Facebook |

28-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 10)

Tokaido (Funforge)

Tokaido is een bordspel voor 2 tot 5 spelers waarin u zich in Japan ophoudt en als reiziger van punt A naar B beweegt. Tijdens de reis verdient u punten door uzelf vol te proppen met verrukkelijke maaltijden, van het mooie uitzicht te genieten, gesprekjes te voeren met de plaatselijke fauna, oude tempels te bezoeken en leuke souvenirs te kopen.

Geef toe: u hebt al voor veel hetere vuren gestaan in een bordspel.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Tokaido is zen in zijn puurste vorm. Het doel van de reis is ondergeschikt aan het reizen zelf. U hoeft dus niet te treuren als u verliest. In uw geval is dat heel graag meegenomen.

Tokaido is bloed- en bloedmooi. Is het spel maar zozo kunt u het spelbord en de andere spelonderdelen gewoon op tafel leggen om er zonder enige gêne alleen maar naar te zitten kijken.

Dat bloedmooie is in voorbestelling van u voor een schamele €30. Dat is, gezien de prijszetting van heel wat spellen op Spiel, een habbekrats. En u krijgt er nog enkele bonuskaarten bovenop. U hebt geen moment getwijfeld.

Sedert Thebes bent u een grote fan van het principe dat wie laatst staat eerst mag. Achteraan hangen, al dan niet op een scorespoor, is een van uw specialiteiten. U kunt in dit spel daarmee uw voordeel doen.

Tokaido is een worp van Antoine Bauza, een ontwerper die sinds 7 Wonders en Takenoko in uw ogen niets meer verkeerd kan doen.

U verzamelt graag setjes.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Funforge voorbij want:

Okaido mag dan wel bloed- en bloedmooi wezen, u weet al langer dan vandaag dat schoonheid niet alleen een list is van de natuur, maar ook van speluitgevers. U past wel op.

Iets al dan niet bloedmooi vinden is ook onderhevig aan smaak. U vindt de dominantie van wit hier wel heel erg opvallend.

Er hangt hier weinig vlees aan het bot. Dit is lichte kost en daar zijn uw hersencellen niet echt aan gewend. Zij worden graag blootgesteld aan grote uitdagingen, en een gezondheidswandelingetje in Japan valt daar niet onder.

Dominique

 

19:43 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tokaido |  Facebook |

27-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 9)

Level 7 [Escape] (Privateer Press)

Subterra Bravo, daar bevindt u zich. U bent een gevangene in dit ondergronds militair complex waar een en ander serieus uit de hand is gelopen, lees: er ontplofte al eens een erlenmeyer. U bent een proefkonijn in wording maar u krijgt, samen met enkele medegevangenen (twee of drie), toch de kans te ontsnappen. U moet dat wel doen voor de basis implodeert.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U houdt van semi-coöperatieve spellen waarin uiteindelijk toch uw egoïsme mag komen bovendrijven.

U speelt graag op het scherp van de snee en ziet niet op tegen een goeie geut extreme spanning.

U hebt geen last van claustrofobie.

U speelt graag solo.

U houdt van modulaire spelborden die u voor steeds nieuwe uitdagingen stellen.

Horror, aliens, wraakzuchtige bewakers, valstrikken, dobbelstenen en onbetrouwbare medespelers? En dat gekristalliseerd in een tijdspanne van 30 minuten tot een uur? Say no more! Waar moet u betalen?

Het spel doet wat de doos belooft: binnen het uurtje bent u klaar. U kunt dus na afloop onmiddellijk opnieuw.

Angst en paniek spelen een belangrijke rol in dit spel. U kunt amper wachten.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Privateer Press voorbij want:

Als u toch moet kiezen tussen twee ontsnappingsroutes gaat u toch voor “Escape: The Curse of the Lost Temple” van Queen Games. Die kunt u trouwens 4,5 keer spelen in de tijd waarin u Level 7 speelt, en is op het eerste gezicht veel leuker.

De spelonderdelen zien er allemaal nogal donker en moeilijk te onderscheiden uit. Daar knapt u op af, ook al wordt van u thematisch verwacht dat u zich inleeft in een lichtarme omgeving. U ziet graag waar u mee bezig bent.

Dit wordt nogal eens vergeleken met “Betrayal at House on the Hill” en daar hebt u niet bepaald goede herinneringen aan.

Dominique

 

20:08 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: level 7 |  Facebook |

26-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 8)

Escape: The Curse of the Temple (Queen Games)

Escape: The Curse of the Temple is een coöperatief bord- en dobbelspel voor 1 tot 5 spelers waarin u een onderzoeker/avonturier bent die een met boobytraps volgepropte oude tempel exploreert. Een onderzoeker/avonturier/onbenul heeft blijkbaar een kettingreactie van boobytraps in werking gezet waardoor het exploreren plots wel héél snel moet gebeuren, en liefst richting uitgang.

U hebt exact tien minuten.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Dit is misschien niet het beste, maar wel het leukste spel dat Queen Games ooit heeft uitgebracht.

De implementatie van een geluidsdrager als tijdbewaker is niet nieuw, maar hier wordt het eindelijk eens gedaan zoals het moet.

U speelt graag veel spellen op een avond. Uw briljante geest heeft berekend dat u dit zes keer op een uur kunt doen.

U speelt graag solospellen. Hier komt u ruimschoots aan uw trekken.

Er worden twee modules meegeleverd die het speelplezier aanzienlijk de hoogte in jagen, eentje met schatten en eentje met vloeken. Deze laatste is helemaal over the top en zal u schuddebuikend van het lachen ten onder doen gaan.

Het begrip “tijd” krijgt in dit spel een heel nieuwe dimensie.

De doos liegt voor de verandering eens niet: een sessie duurt 10 minuten.

U bent erg gecharmeerd door de countdown halfweg waarin u een actie moet ondernemen die heel uw zorgvuldig voorbereide vlucht op een hellend vlak zet.

U vraagt zich af hoe coöperativiteit zich verhoudt tot 10 minuten totale chaos in het kwadraat. U zou dat graag eens willen testen.

U wilt niet-spelers uit uw vriendenkring de spellenwereld inlokken.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Queen Games voorbij want:

U hebt nog altijd nachtmerries van Space Alert en u hebt uzelf plechtig beloofd nooit ofte nimmer iets gelijkaardigs op tafel te leggen.

Uw prestaties onder tijdsdruk zijn niet om over naar huis te schrijven. U en uw vrienden gaan dit spel dus altijd verliezen en na elke verliessessie gaan alle wijsvingers in één richting: de uwe.

U hebt het niet zo voor dobbelstenen en al helemaal niet als er tegen de tijd moet worden gegooid. U haakt af.

U hebt twijfels over de herspeelbaarheid.

Dominique

 

16:44 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: escape: the curse of the temple |  Facebook |

25-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 7)

Expedition: Congo River 1884 (White Goblin Games)

Expedition: Congo River 1884 is een bordspel voor 2 tot 4 spelers waarin u als expeditieleider, uitgestuurd door de wereldmogendheden Engeland, Frankrijk, Duitsland en vooral België vanuit Leopoldville de Congo rivier afvaart richting Kindu. Onderweg sticht u nederzettingen of palmt bestaande gewoon in. Dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot, maar het móet wilt u op het einde van het spel de meeste overwinningspunten hebben bijeengescharreld.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U deed met succes mee aan de wedstrijd waarmee u uw naam op een van de 54 karakterkaarten kon laten verschijnen. U hebt alvast 30 stuks voorbesteld. Zo bent u zeker dat u nog een exemplaar achter de hand hebt moest er met de 29 andere iets ergs gebeuren.

U bent een Belgische oud koloniaal en u wil de glorietijden van destijds opnieuw beleven.

U houdt van een spel waarin directe confrontaties tot de mogelijkheden behoren.

U geniet van het managen van kaarten.

U houdt van een kort en overzichtelijk regelwerk.

U speelt regelmatig met buitenlanders en hecht veel belang aan taalonafhankelijkheid.

U bent gecharmeerd door de manier waarop de Belgische taalstrijd hier in één klap wordt opgelost: door het gooien van een dobbelsteen.

U bent een bluffer.

U houdt van spellen die er goed uit zien.

U bent geschiedenisleraar en u wil al spelend les geven.

White Goblin Games heeft u het afgelopen jaar meer dan eens aangenaam verrast, zo aangenaam zelfs dat u het waagt tot een blinde aankoop over te gaan.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van White Goblin Games voorbij want:

U bent een Congolees staatsburger en u bent niet vergeten wat de wereldmogendheden uit de eerste alinea uw vaderland en zijn inwoners allemaal hebben aangedaan.

Directe confrontatie is niet bepaald een spelmechanisme dat u ligt.

Dit doet u een beetje aan een zwaarder broertje van Smash Up denken en dat spel wilt u op Spiel ook eens bekijken. U wacht nog even af.

Dominique

 

21:47 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: expedition: congo river 1884 |  Facebook |

24-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 6)

City of Horror (Asmodee / Repos Production)

City of Horror is een bordspel voor 3 tot 6 spelers die zich jammer genoeg in een stadje ophouden dat overspoeld wordt - u mag dat quasi letterlijk nemen - door zombies. U draagt de verantwoordelijkheid over een klein subgroepje - the usual victims van het genre - binnen de stadspopulatie en die probeert u levend de stad uit te krijgen. Hoe meer hoe liever want alleen zij leveren u punten op. Om dat voor elkaar te krijgen zult u zwaar in overleg moeten gaan met uw tegenspelers en dat voor praktisch elke belangrijke beslissing die in het spel moet worden genomen. Het is dan ook de vraag voor wie u het meest bevreesd moet zijn, de zombies of het stelletje ongeregeld dat u voor een leuke spelavond hebt uitgenodigd.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

City of Horror is Mall of Horror 2.0, een spel dat het hart van iedere zombiefanaat en onderhandelingsliefhebber aanzienlijk sneller doet slaan, en zeker dat van de ongelukkigen die indertijd naast het spel grepen. 2.0 betekent hier: uitgebreid, een beter afgestelde motor en meer variatie. Zoek snel even een doekje om uw kwijl op te vangen.

U haat spreadsheets - euro’s zijn aan u niet besteed - maar u bent een geniale manipulator, backstabber en bedrieger met een totaal gebrek aan gevoelens en empathie. Een psychopaat zeg maar. Dit spel is echt iets voor u.

U kunt de prijsmanipulatoren van Mall of Horror op BoardGameGeek en eBay nu eens goed in hun gezicht uitlachen.

U bekleedt een politiek mandaat.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Asmodee en Repos Production voorbij want:

U houdt van spreadsheets en u bent een grote liefhebber van de betere eurogames.

Als het op manipuleren en backstabben aankomt trekt u steevast aan het kortste eind.

Onderhandelen betekent praten, praten en nog eens praten. U vraagt zich af waarom er standaard geen zandloper bij in de doos zit. De 90 minuten speeltijd die op de doos staat aangegeven zal gegarandeerd worden overschreden. En laat nu net op 90 minuten uw tolerantiedrempel liggen.

U bent te goed voor deze wereld.

Dit spel op tafel leggen betekent met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het einde van uw sociaal netwerk. U weet niet of de heer Nicolas Normandon zich hiervan bewust is maar het aantal (v)echtscheidingen, familiedrama”s en vechtpartijen als gevolg van een spelletje Mall of Horror zijn al lang niet meer te tellen. De leukerd doet dit kunstje met City of Horror nog eens losjes over. U hoopt voor de man in kwestie dat Nicolas Normandon een pseudoniem is.

U gaat de tientallen jaren werk die u in uw sociaal weefsel hebt gestoken niet op de helling zetten voor een “gezellige” spelletjesavond.

U hebt geen stalen zenuwen.

Dominique

 

17:06 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: city of horror |  Facebook |

23-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 5)

Arctic Scavengers (Rio Grande Games)

Artcic Scavengers is een Dominionkloon die in zijn eerste verschijningsvorm het leven al zag in het jaar 2009, 88 jaar voor het tijdsgewricht waarin het spel zich afspeelt. Dat tijdsgewricht wordt gekenmerkt door extreme koude. En hoewel u eigenlijk liever dood zou zijn - u hebt van leukere tijdsgewrichten gehoord - zet uw overlevingsinstinct u ertoe aan toch maar vol te houden. Gelukkig hoeft u niet echt de koude in maar kunt u aan uw eigen tafel, gezellig in de buurt van uw zorgvuldig uitgekozen design-radiatoren en met een kop warme chocomelk binnen handbereik, aan de slag. Aan de slag gaan betekent hier een overlevingskaartendeck uitbouwen met voorwerpen, personages en wilde dieren. Op het einde van het spel leveren een aantal kaarten in dat deck u de broodnodige punten op voor een eventuele overwinning.

Onterecht onder vele radars doorgevlogen, maar gelukkig niet onder de mijne. Ik besprak het spel op deze eigenste plaats reeds op 7 september 2009. Voor meer details verwijs ik u daar graag naartoe:

http://detafelplakt.skynetblogs.be/archive/2009/07/07/ice...

Velen onder ons hadden een meer professionele heruitgave al lang afgeschreven maar Rio Grande Games komt nu eindelijk toch met een upgrade.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Arctic Scavengers was een van de eerste Dominionklonen en het is nog steeds een van de beste. U gaat er na drie jaar gehunker eindelijk beslag op kunnen leggen en u gaat die kans niet laten liggen.

Bij Rio Grande Games hebben ze wijselijk beslist de HQ uitbreiding - extra peper, zout en fijne kruiden zeg maar - standaard in de doos te steken en u vermoedt nu al dat er nog uitbreidingen in de pijplijn zitten. U kunt bijna niet wachten.

U doet tijdens uw beurt hele leuke dingen in dit spel: prospecteren op de plaatselijke vuilnisbelt, jagen in de plaatselijke wildernis en aanwerven op het plaatselijke werkloosheidsbureau. U houdt van variatie dus u komt hier zeker aan uw trekken.

U kotst van de eindeloze wachttijden in Dominion en bent op zoek naar een gelijkaardig spel waarin de beurtwisselingen veel sneller zijn.

U wil een deckbuilder waarin veel, liefst heel veel, interactie zit. Zoek niet verder want vanaf ronde drie wordt er immers na elke ronde geschermutseld - wat een heerlijk woord - om wat lekkers en daar zult u alle zeilen moeten bijzetten. Er wordt nogal wat gesaboteerd en sluipgeschoten in dit spel. U zult uw deckje dan ook moeten wapenen voor deze twaalf keer weerkerende activiteit. Leuk: u weet welk gespuis uw tegenstanders inhuren dus u kunt hierop anticiperen. Jammer genoeg doen uw tegenstanders net hetzelfde. Heel belangrijk: om te schermutselen moet u op het einde van uw beurt kaarten op hand houden, anders bent u een vogeltje voor de kat. Bovendien speelt de beurtvolgorde in deze fase een belangrijke rol. U houdt van moeilijke keuzes en Arctic Scavengers voorziet u daar ruimschoots van.

U bluft graag. Door nutteloze kaarten op hand te houden voor de schermutselingfase bijvoorbeeld.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Rio Grande Games voorbij want:

Zoals eerder aangegeven loopt u hier al eens een saboteur of een scherpschutter tegen het lijf. Dat staat gelijk voor direct conflict met uw tegenspelers. Daar gruwt u van. U bent liever bezig op uw eigenste ondoordringbaar euro-eilandje waarop niemand u iets kan maken.

Arctic Scavengers’ beurtwisselingen zijn dan wel sneller dan die van Dominion, de totale speelduur is wel iets langer. Dat schrikt u een beetje af.

Ook hier is er weer sprake van een geschud van jewelste. Dat is dankzij Dominion ook een activiteit geworden waar u van moet kotsen.

Dominique

 

12:53 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: arctic scavengers |  Facebook |

22-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 4)

Among the Stars (Artipia Games)

Among the Stars is een spel voor 2 tot 4 spelers waarin u in een klein stukje van het heelal, na alweer een zoveelste conflict waarbij alles voor de zoveelste keer werd kapot geschoten, een en ander probeert herop te bouwen. U krijgt hierbij voor de zoveelste keer concurrentie van andere volkeren, al vormt u met hen een alliantie. U bouwt ruimtestations om handels- en diplomatieke missies op te zetten. Dat bouwen doet u door het uitspelen van kaarten. Die kaarten selecteert u door te draften.

Wie het beste ruimtestation bouwt wint.

Reseverveer alvast een plaatsje in de wachtrij want:

U bent een grote fan van 7 Wonders en dit lijkt er wel heel erg op.

U kunt kiezen tussen een agressieve en een niet agressieve variant. Afhankelijk van met wie u aan tafel zit kunt u dus moduleren.

U vindt het leuk naar een vast doel te werken. De bijgeleverde opdrachtkaarten geven u daar uitgebreid de kans toe.

Het artwork op de kaarten is prachtig. U houdt van kleurrijke tableaus op uw speeltafel.

U vindt de variant voor twee spelers van 7 Wonders maar niks. Die van Among the Stars lijkt u heel wat interessanter.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Artipia Games voorbij want:

U hebt niet mee gekickstart en u krijgt dus niet alle bonussen die de kickstarters wél krijgen. U ben een slimme koper die graag probeert voor hij koopt en u haat het als u om die reden niet over een volledig spel kunt beschikken. Dat ze hun bonussen in hun … steken.

U hebt 7 Wonders al en u hebt een vaag vermoeden dat Among the Stars niet voldoende afwijkt van dit prachtige spel om een aanschaf bij uw wederhelft te verantwoorden. U hebt trouwens ook de Cities- en de Leaders-uitbreiding en dat geeft een variatie die Among the Stars u vooralsnog niet kan bieden. U past.

Er bereiken u geruchten over een zekere monotonie tijdens het spelen. U speelt een kaart en u scoort, en dat een heel spel lang. Monotoon spelen is een gegeven waar u volledig op afknapt.

Na elke ronde moet u het ruimtestation van een tegenspeler controleren. U moet immers nagaan of hij of zij wel volgens de regels heeft gebouwd. U vindt dat een irritante bezigheid die het spel vertraagt. Tijdens deze audit kunt u trouwens uw eigen station even niet in de gaten houden. Wie weet wat er tijdens uw afwezigheid allemaal gebeurt. U herinnert zich vaag een spreekwoord over een afwezige kat, muizen en een tafel. Bjikomend probleem: u gaat zélf niet vals kunnen spelen.

U speelt meestal aan een klein keukentafeltje.

Dominique

 

11:11 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: among the stars |  Facebook |

21-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 3)

Trains (OKAZU Brand)

Trains is een deckbuilder voor 2 tot 4 spelers waarin u het hoogste puntenaantal nastreeft door kaarten te kopen en een spoornetwerk uit te bouwen op het bijgeleverde dubbelzijdige spelbord.

Kaarten kopen kost geld en geld wordt gegenereerd door de treinkaarten die u in uw deck brengt. Tijdens uw beurt kunt u kaarten bijkopen en eventueel extra acties doen, zoals spoorlijnen en stations uitbouwen op het spelbord want die leveren op het einde ook punten op.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U houdt van Dominion maar u verlangt toch al een tijdje naar dat ietsje meer. U zit als het ware in de mid-Dominion-crisis, waarin steeds weer de gedachte opborrelt: “Is het dit maar?” Trains zou hiervoor wel eens het beste medicijn kunnen zijn.

In tegenstelling tot het gros van de deckbuilders moet u hier uw aandacht verdelen tussen de opbouw van uw deck en de uitbouw op het spelbord. Dat zorgt voor de nodige spanning, de noodzaak tot goed plannen en af en toe zelfs een beetje semi-coöperatief samenspel. Daar houdt u heel erg van.

U hebt al heel wat positieve geruchten opgevangen over dit spel. Meer zelfs: u hebt nog geen enkele negatieve opmerking kunnen traceren. Dat belooft!

U ben een treinliefhebber pur sang.

U bent erg gecharmeerd door het mechanisme van de zogenaamde waste-kaarten die uw deck bevuilen van zodra u op het spelbord aan de slag gaat. Het is afval dat de functionaliteit van uw deck vakkundig ondermijnt en u geraakt er ook niet zonder enige moeite weer van af.

Op Spiel krijgt er zomaar een extra dubbelzijdig bedrukt spelbord bij.

U houdt van uitgevers die waarmaken wat ze op de doos beloven. De 45 minuten speeltijd die daarop staat aangegeven klopt wonderwel.

U voelt nu al aan uw water dat dit dé hit van Spiel 2012 gaat worden. U wil dan ook graag met de doos in de gangpaden flaneren.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Okazu Brand voorbij want:

52 euro voor dit hebbedingetje is ook niet niks. U houdt zich lekker in.

U vermoedt dat dit spel zó goed is dat het door een grote uitgever zal worden opgepikt. U hebt geleerd dat geduld een schone deugd is en u legt uzelf alvast in een hinderlaag.

U haat het sleeven van kaarten. U krijgt er hier 500 voorgeschoteld die allemaal een jasje aan moeten. Daar bedankt u vriendelijk voor.

Dat semi-coöperatieve ligt u niet zo. U wil niet dat uw tegenspelers een aandeel kunnen claimen in uw overwinning.

Voor het betere treinspel doet u enkel en alleen beroep op Winsome Games. Die uitgever heeft u, net als uw Toyota Corolla, nog nooit in de steek gelaten.

Dominique

 

14:53 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: trains |  Facebook |

20-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 2)

Love Letter (Alderac Entertainment Group)

Love Letter is een kaartspelletje voor 2 tot 4 spelers waarin u in de metropolis Tempest, een vehikel waaraan AEG in de nabije toekomst nog veel spelletjes zal gaan ophangen, een eigenhandig geschreven liefdesbrief aan een een zekere prinses Annette wilt laten bezorgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want er liggen concurrenten op de loer en die zijn minstens even verliefd als u. Blijft uw gezant op het einde van het spel als enige over, of heeft hij of zij het meeste invloed van de overgeblevenen, wint u de ronde. En als u als eerste een vooraf bepaald aantal brieven bezorgt ook het hart van uw doelwit.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

U bent een grote fan van de minimalistische bedenksels van de mysterieuze Japanner Seiji Kanai en u weet nu al dat hij u ook deze keer niet zal ontgoochelen.

U houdt van spellen die overal kunnen gespeeld worden en dat is zeker van toepassing op dit kleinood. De hele wereld wordt één grote speelruimte. Een roeiboot? Geen probleem. Een tandem? Stap maar lekker op. De achterbank van een auto? Doe gerust. Droom u er al jaren van al wandelend een spelletje spelen? Zoek niet verder. Dit spelletje bestaat immers uit slechts 16 karakterkaarten waarvan u er ten allen tijde één van op hand hebt. Tijdens uw beurt trekt u er eentje bij van de echt wel heel kleine trekstapel en speelt er vervolgens weer eentje uit, de eigenschap van het karakter in kwestie uitvoerend. In het vorige zinnetje zit quasi de volledige inhoud van het spelregelboekje vervat.

Love Letter is verslavend. Begint u aan een partijtje moet de rest van de wereld even on hold. U gaat immers niet kunnen stoppen. Meer dan 50 potjes na elkaar zijn geen uitzondering, temeer daar een sessie soms niet langer dan enkele minuten duurt. In bepaalde gevallen wordt zelfs na enkele seconden al afgeklokt. Dit spel wordt hoe dan ook het meest gespeelde spel in uw collectie.

De illustraties op de kaarten zijn prachtig en uitermate vrouwvriendelijk. U vermoedt dan ook dat u eindelijk eens spelers van de vrouwelijke kunne tot een spelletje gaat kunnen overhalen. Een uitnodiging voor een partijtje Love Letter gaan ze niet kunnen weerstaan.

U lacht graag. Tijdens het spelen van Love Letter krijgt u daar ruimschoots de gelegenheid toe.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van AEG voorbij want:

De doos waarin dit uiterst mobiele hebbedingetje wordt aangeboden staat die mobiliteit toch een beetje in de weg. U koopt dus ook een hoop lucht en daar hebt u thuis al voldoende van in voorraad.

Voor deze 16 kaarten, enkele fiches, de spelregels en de bijgeleverde lucht betaalt u algauw 12 tot 15 euro. Dat vindt u toch een beetje veel voor een miniscuul stapeltje papier en karton.

U kunt de stand van AEG vrolijk zwaaiend voorbijlopen want het spel zal er niet in de schappen liggen. Men gaat er naar verluidt alles aan doen om u toch te kunnen bedienen maar u kent de ware betekenis van dit soort uitspraken: het wordt in het beste geval Nürnberg 2013.

De startspeler is diegene die het meest recent een date had. Voortgaande op uw populariteit bij het andere geslacht beseft u nu al dat deze eer u nooit te beurt zal vallen. U besluit dan ook wijselijk deze steeds weerkerende confrontatie met uw amoureus onvermogen te vermijden.

Dominique

 

19:22 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (0) | Tags: love letter |  Facebook |

19-09-12

Spiel 2012: een vooruitblik (deel 1)

Spellbound (Fragor Games)

Spellbound is een coöperatieve deckbuilder voor 1 tot 4 spelers waarin u in een magisch gelardeerde omgeving op zoek gaat naar fragmenten van een toverspreuk. U hebt die fragmenten namelijk dringend nodig. In de juiste volgorde gedebiteerd laten ze u immers toe de vloek die Baba Yaga de heks over u heeft uitgesproken - u gaat een conflictje nooit uit de weg - te neutraliseren.

Deze vloek manifesteerde zich in de acute fase onder andere door bewusteloosheid, verlies van uw korte- en lange termijngeheugen en luidruchtig lachen zonder aanwijsbare reden.

Tot daar aan toe.

Verdwenen deze acute ongemakken na enkele dagen als sneeuw voor de zon, de chronische component van de vloek zadelt u met een nog veel groter probleem op. Bepaalde lichaamsdelen voelen plots niet meer zo vertrouwd aan als vroeger. Neus, oren, voeten en handen zijn aanzienlijk in omvang toegenomen terwijl andere lichaamseigen componenten schrikbarend zijn gekrompen. En zo bestaat het dat uw favoriete vleselijke aanhangsel een zodanige metamorfose heeft ondergaan dat u genoodzaakt wordt gebruik te maken van een microscoop om het tijdens uw dagelijks toilet te kunnen lokaliseren. Deze miniaturisatie, in combinatie met de enorme omvang van vooral uw rechterhand, doet u beseffen dat uw favoriete hobby, als u niet snel tot actie overgaat, definitief tot het verleden behoort.

Dat nooit.

U gaat dus, ietwat waggelend maar zeer doelgericht, op weg.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Het maakt niet uit wat Fragor Games uitbrengt: u koopt het.

Die figuurtjes!

U houdt van deckbuilden maar u houdt niet van verliezen, en al zeker niet van alléén verliezen. Het vooruitzicht van coöperatief deckbuildend te zegevieren of in het zand te bijten spreekt u dan ook meer dan gemiddeld aan.

De crisis heeft u ertoe aangezet veilig te beleggen. U hebt dus enkele kilo’s goud aangekocht. Het equivalent van goud in de spellenwereld is volgens uw bescheiden mening het label Fragor Games. Gaat u financieel helemaal ten onder hebt u nog altijd eBay of Marktplaats als uitwijkmogelijkheid, alwaar u negen van uw tien voorbestelde exemplaren met een aanzienlijke meerwaarde van de hand kunt doen.

U surft graag mee op de golven van een goed geregisseerde hype. U wil trouwens niet het risico nemen een fantastisch spel mis te lopen. Kortom: u lijdt aan het “angst een spel en het daarbij horende genotsgevoel niet te hebben syndroom" en daar bestaat jammer genoeg maar één medicijn voor: hebben.

U hebt het voor magisch geladen, mythische omgevingen waar alles ongewoonheid uitademt. U vlucht daar graag naartoe van zodra u ‘s avonds het filestof in het afvoerputje van uw douche hebt achtergelaten..

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Fragor Games voorbij want:

Liefde op het eerste gezicht, hoe mooi ook het bekekene, biedt u geen enkele garantie. Uw onlangs gestrande huwelijk is daar het beste bewijs van.

€60 voor een spel waarvan u enkel een opgelicht sluiertipje als lokkertje toegeworpen krijgt? Hahahahahahahahaha! Met iedereen, het gele gevaar incluis, maar niet met u. Met die €60 kunt u trouwens met een beetje geluk twee of drie spellen kopen. Spellen waarvan de hele spreekwoordelijke sluier door de uitgevers al vrolijk bij het vuile wasgoed werd gegooid waardoor u de al even spreekwoordelijke kat in een zak vakkundig kunt omzeilen.

U bent toch al te laat. De hele voorraad is de virtuele deur al uit. Nog enkele exemplaren worden weerhouden voor de goed getrainde spelliefhebbers hordenlopers op donderdagochtend 18 oktober. Berouwvol neerkijkend op de uitdijende vleesmassa onder uw sternum, beseft u nu al dat u niet tot de gelukkigen zult behoren.

Dominique

 

10:15 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (1) | Tags: spellbound |  Facebook |

17-09-12

Dienstmededeling

Medespelers,

Na een min of meer gedwongen oponthoud van zes maanden wil ik jullie even meegeven dat ik vanaf woensdag mijn blogactiviteiten hervat.

Naar jaarlijkse gewoonte zal ik in een korte maar krachtige reeks dagelijkse voorbeschouwingen uit de doeken doen voor welke spellen u moet gaan op Spiel 2012 en, het crisisgebeuren indachtig, voor welke vooral niet.

En na Spiel zullen de spelbesprekingen en spelgerelateerde mijmeringen u hier weer als vanouds om de oren vliegen.

Afspraak hier op woensdag 19 september!

Dominique

 

18:30 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |