19-12-10

Prijzenslag!

Medespeler,

Na rijp en langdurig beraad is de eenmansjury van "De Tafel Plakt!" er eindelijk uit. Naar jaarlijkse gewoonte worden in januari 2011 de "De Tafel Plakt!" Awards uitgereikt, de enige prijzen in bord- en kaartspelland die er echt toe doen.

Wilt u bijvoorbeeld weten welke spelontwerper de Lul Van Het Jaar is, wie de felbegeerde trofee Spellenbabe Van Het Jaar wegkaapt (de enige die ik hoogstpersoonlijk uitreik, ik oefen reeds volop in het tuiten mijner zachte lippen), welk spel Het Meest Vrouwvriendelijke Onderdeel Van Het Jaar bevat, welk spel de Risk Van Het Jaar is en welke spelregels kunnen worden beschouwd als De Bijsluiter Van Het Jaar? Lees dan vanaf 1 januari 2011 hier de uitslag.

Naar gewoonte zal ik elke dag van de maand januari een of meerdere prijzen uitreiken, niet zelden enkele geheimen onthullend die u naar de spellenwinkel zullen doen hollen. Of er zover mogelijk vandaan, het is maar hoe u het bekijkt.

Maar zover is het nog niet. Vooraleer vuurpijlen de hemel in spuiten passeren hier, al zeg ik het zelf, nog enkele interessante besprekingen de revue.

Tot slot van deze korte mededeling, beste medespeler, sta ik erop u en uw familie waarlijk prettige feestdagen en een voorspoedig en spellenrijk 2011 toe te wensen! 

Dominique

 

01:04 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

09-12-10

Slechte ligging

Een slecht resultaat is ook een resultaat.

Aan dat gegeven hou ik mij, notoir verliezer zijnde, al heel mijn spelerscarrière vast.

Notoire verliezers hebben ook de onweerstaanbare neiging op zoek te gaan naar de reden(en) van hun chronisch falen. Ook ik ontsnap hier niet aan, met als gevolg dat ik de plattegrond van mijn onvermogen al grotendeels heb uitgetekend.

En ik schaam er mij niet voor die plattegrond met u te delen.

Zo durf ik er gerust voor uit te komen dat intellectueel onvermogen zeker een rol speelt. Ik ben meestal niet de slimste aan tafel. En dan vertrek je niet op de startlijn, maar erachter. Oplossing? Geen fluit aan te doen, alle braintrainers op de Nintendo DS ten spijt.

Verder ben ik tijdens het spelen nogal ongeduldig van aard. Ik kàn gewoon niet lang nadenken over een spelbeurt. Ik word daar onrustig van. Gevolg: ondoordacht handelen. Gevolg van dat gevolg: verliespartijen. Oplossing? Zenboeddhisme, yoga en medicatie. Het laatste lijkt mij het meest interessant, maar dan zit je weer met de mogelijke bijwerkingen. Ik kan het voor mezelf en partner niet verantwoorden dat ik op het moment suprème seksuele uitvalsverschijnselen vertoon omdat ik persé Norenberc wil winnen. Ik hoor het haar al zeggen tijdens een koude winternacht, onder het warme donsdeken: "Het is niet erg hoor schat, Small World is ook belangrijk." En slaperigheid lijkt me ook niet bepaald een stimulerende bijwerking tijdens een sessie Age Of Steam, moest ik daaraan al willen beginnen. Zenboeddhisme en Yoga blijven dus over. Ik hou u op de hoogte, maar verwacht er niet teveel van.

Mijn intuïtie, een kompas waaraan ik mijn briljante zetten nogal eens durf op te hangen, doet me ook meer dan eens als verliezer afdruipen. Ik ben een buikspeler, geen hoofdspeler. En een buik is niet bepaald het lichaamsdeel dat men het best aanspreekt als het op het het plannen van een meesterzet aankomt, zelfs niet tijdens een spelletje A La Carte. Oplossing? Geen. Dit gebrek lijkt me trouwens erg verweven met mijn hoger genoemd probleem, het gebrek aan speelgeduld. Ik ben verdoemd.

Onlangs heb ik nog een oorzaak achterhaald. Een oorzaak die zo voor de hand ligt dat ik ze tot voor kort zelfs nooit in overweging heb genomen: de ligging van het spelbord. Vooraleer u zich schuddebuikend van het lachen naar de vloer van uw stulp beweegt wil ik u toch verzoeken hier samen met mij even bij stil te staan.

Ik durf namelijk met u te wedden dat u statistisch gezien meer verliest als u tijdens het spelen aan de verkeerde kant van het spelbord zit.

Ik zal u eens uit de doeken doen hoe dat komt.

Als u zich ophoudt aan de verkeerde kant moet u mentaal en fysiek extra inspanningen leveren om die letterlijk ongunstige positie te compenseren. U moet meer dan gemiddeld uw halsspieren aan het werk zetten om na te gaan wat daar nu juist op dat bord geschreven of aangeduid staat, met als gevolg een groot risico op cervicogene hoofdpijn, een euvel dat u in de eindfase van het spel aanzienlijk parten kan spelen. U moet ook eens even stilstaan met welke extra belasting u uw hersenen, en meerbepaald uw visuele cortex, opzadelt.  Als u goed hebt opgelet tijdens de les biologie weet u dat u eigenlijk niet kijkt met uw ogen, maar met uw hersenen. U ziet eigenlijk van nature alles op zijn kop en uw hersenen draaien alles gewoon weer om. Dit om onder andere te voorkomen dat u 's ochtends via het plafond uw slaapkamer probeert te verlaten. Kijkt u naar een omgekeerd spelbord dan zetten uw hersenen dat omgekeerde beeld recht, om vervolgens hun vergissing in te zien en het beeld nòg eens om te keren, zodat u uiteindelijk tòch dat op zijn kop liggende spelbord gepresenteerd krijgt. U belast uw grijze massa dus driedubbel: door de dubbele beeldomkering, het verlies aan denkvermogen dat deze dubbele omkering teweegbrengt (alle energie gaat daar naartoe) en de cervicogene hoofdpijn waarvan eerder sprake. En dan heb ik nog niet eens de variant "brildrager" in dit hele proces geïmplementeerd.

U gaat ook regelmatig moeten vragen aan uw medespelers wat er nu op die actiekaart staat die daar zo vrolijk tijdens een spelletje London - voor hen uiteraard lekker leesbaar - ligt te schitteren. Dat zorgt voor mentale onrust bij uzelf want u wilt uw medespelers niet lastigvallen en daardoor onnodig het spel vertragen. Wat schreef ik hierboven weer over driedubbele hersenbelasting? Maak er maar een vierdubbele van!

Dat, beste medespeler, is dan ook de reden waarom ik beter presteer in kaartspellen en bordspellen waarbij de ligging van het spelbord er niet toe doet. Het is ook opmerkelijk dat mijn winstpercentages aanzienlijk hoger liggen bij digitale versies van bordspellen en onlinesessies, op BrettspielWelt bijvoorbeeld. Alles ligt daar lekker gebruiksvriendelijk voor je neus en verder geen gedoe. 

Oplossing? Verliezers, kom op voor uzelf en eis inspraak in de tafelschikking. Spelontwerpers zouden er ook voor kunnen zorgen dat borden meerzijdig benaderbaar en leesbaar zijn. Zij staan blijkbaar niet echt stil bij het schandalige feit dat tijdens het spelen hunner spellen de helft van het deelnemersveld al van bij het openspreiden van het belangrijkste spelonderdeel met een handicap wordt opgezadeld. Fundamentele ongelijkheid, ook de bordspellenwereld ontsnapt er niet aan.

Strategisch geplaatste spiegels kunnen ook helpen.

En nu even een aspirientje.

Dominique

 

19:27 Gepost door Dominique | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |